6p

Az európai tőzsdék nem találják az irányt, de a BUX index egyértelműen lefelé tart. Ám az euró is olcsóbb, már a 387 forintot súrolja, ami két és fél hónapja nem látott szint. Erős jelentést várnak az elemzők a Richtertől, és egyébként is izgalmas lesz a kedd, sok nagy dolog történik majd. Merre tovább, fehér arany?

Nulla körül billegnek a nyugat-európai tőzsdeindexek, a széles kört felölelő Stoxx 600 részvényindex lényegében nem változik. Az amerikai határidős mutatók viszont 1-2 ezrelékkel emelkednek hétfőn.

Kínában a várt 0,1 helyett 0,3 százalékkal nőttek az árak egy év alatt, ami jó hírnek számít, mert növekvő fogyasztási kedvre utal. Hétfőn más fontos adat nem érkezik, a kedd és a szerda azonban nagyon izgalmas lehet, amire még visszatérünk.

A BUX index napi gyertyákon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index napi gyertyákon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index számos remek nap után – amelyek a grafikon zöld gyertyáin jól látszanak – hétfőn visszavonulót tart, 0,3 százalékkal megy lejjebb. A kedd reggel jelentő Richter 0,9, az OTP 0,5 százalékkal esik, a Mol 0,2, a Telekom pedig 0,3 százalékkal javít.

Az euró 388 környékéről 387,10 forintra esett le, ez két és fél hónapja nem látott alacsony szint. A Magyar Nemzeti Bank jövő heti ülése jelenthet majd fontos iránymutatást a folytatásra vonatkozóan. Esnek a nemesfémek és a földgáz, kis mértékben erősödik az olaj.

Miről számol be a Richter?

A tavalyinál jóval kedvezőbb pénzügyi teljesítmény húzhatja a Richter eredményét az Erste Befektetési Zrt. szerint. A gyógyszergyártó a tervek szerint május 14-én hajnalban teszi közzé az első negyedéves számait.

Árfolyamok és grafikonok

Az Erste előrejelzése szerint 201,8 milliárd forintos árbevételt és 58,2 milliárd forintos adózott eredményt érhetett el a társaság az első negyedévben. A tavalyi évhez képest jelentős javulást mutathat a pénzügyi eredmény, ennek köszönhetően az adózott eredmény 48,5 százalékkal, 58,2 milliárd forintra emelkedhetett.

Jóval erősebb lesz ez az év a gyógyszergyárnál?

“Erős jelentés jöhet a Richtertől” a K&H Értékpapír szerint is. A bevételek ugyan visszaeshetnek a 2023-as bázishoz képest, főleg a profiltisztítás miatt, a gyógyszergyártás bevételei viszont javulhatnak, és a profitszámok is dinamikus növekedést mutathatnak.

Ezzel a Richter tehet egy lépést abba az irányba, hogy a 2023-as év után a 2024-es év jóval erősebbre sikeredjen.

Adatdömping kedden, szerdán

A kedd egészen izgalmasnak ígérkezik, fontos adatok érkeznek az USA-ból (termelői árak), Németországból, Spanyolországból (fogyasztói árak), jön a ZEW gazdasági hangulatindex is. Több európai és amerikai jegybankár beszél majd, köztük Jerome Powell Fed-elnök. Emellett az OPEC is kiadja havi olajpiaci jelentését, a briteknél pedig foglalkoztatási adatok lesznek napirenden.

Szerdán azután az amerikai fogyasztói árak növekedésének mértékéről tudunk meg többet, amit a piacok különösen kíváncsian várnak, mert meghatározó lehet a jövőbeli kamatszint szempontjából.

Jól alakult a gyorsjelentési szezon

A FactSet adatai szerint az S&P 500 vállalatainak több mint 90 százaléka jelentette eredményeit péntekig, és a cégek közel 80 százaléka felülmúlta az elemzői előrejelzéseket. A tőzsdék azonban a hét elején valószínűleg csak korlátozott mértékben fognak mozogni, mivel a befektetők az áprilisi fogyasztói inflációs adat közzétételére várnak, ami szerdán esedékes.

Nyakunkon a chipháború

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közel 81 milliárd dollárt fordít a félvezetők következő generációjának kifejlesztésére, ezzel fokozva a chippiaci elsőségéért Kínával folyó versengést – írta a Bloomberg. Ez az első hulláma annak a közel 380 milliárd dollárnak, amelyet a kormányok világszerte olyan vállalatoknak szánnak, mint az Intel és a Taiwan Semiconductor.

Joe Biden elnök ezen a héten várhatóan megnégyszerezi a kínai elektromos járművekre kivetett vámokat, 27,5-ről 102,5 százalékra, és más kulcsfontosságú iparágakban is drasztikusan emel.

Franciaország tőkét vonz

Az Amazon, a Pfizer és a Morgan Stanley is azon vállalatok között van, amelyek növelni kívánják a jelenlétüket Franciaországban, és hétfőn új befektetésekről számolnak be. Emmanuel Macron elnök ugyanis 180 vállalatvezetőt lát vendégül a versailles-i kastélyban a „Válasszuk Franciaországot” csúcstalálkozón – írta a Bloomberg.

A hetedik éve megrendezett kiemelt esemény része annak a törekvésnek, hogy Macron kormánya újraiparosítsa az országot, egyszerűsítse a szabályozását a külföldi vállalatok bevonzása érdekében, és pénzügyi központtá tegye.

A Microsoft négymilliárd, az Amazon 1,2 milliárd, a Pfizer 0,5 milliárd, míg az AstraZeneca 0,4 milliárd eurós beruházást jelentett be vasárnap – foglalta össze az Equilor Befektetési Zrt.

Merre tovább, fehér arany?

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését. Ami az olajnál az Arab-félsziget, az uránnál Kazahsztán, az a lítiumnál Ausztrália. Az elektromos autók akkujában nélkülözhetetlennek tűnő lítium globális kitermelésének majd felét, 47 százalékát bányászták a kenguruk földjén 2022-ben. Chile 30 százalékos részesedéssel a második helyen áll – írta a Holdblog.

Három lítiumcég, az SQM, a Tianqi és az Albermale árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Három lítiumcég, az SQM, a Tianqi és az Albermale árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ami a vállalatokat illeti, 2022-ben a chilei SQM a piac húsz százalékát birtokolta, az amerikai Albermale a 16 százalékát, míg a kínai Tianqi a hét százalékát. Mindhárom cég tőzsdei társaság és mindhárom hatalmas zuhanáson van túl az elmúlt években a lítium árának összecsuklása miatt.

Hogy jó befektetések-e, az azon múlik, hogy mit gondolunk a lítium hosszú távú egyensúlyi áráról teszik hozzá.

Lefelé csorognak a kriptók

A kriptovaluták árfolyama ismét lefelé fordult a múlt héten, miután az inflációs félelmek erõsödtek az USA-ban, és még kiábrándító makroadatok is érkeztek. Ma némi javulás látható, de a bitcoin így is egy hét alatt 2,6, az ether 6,3 százalékkal esett. A piac lényegében március 14-e óta lefelé tart.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Politikai tényezővé vált a bitcoin?

Mark Cuban amerikai milliárdos vállalkozó szerint a kriptopénzek szabályozása hatással lesz a 2024-es elnökválasztásra is, főleg “a fiatalabb és független szavazók körében”.

„Ha Joe Biden veszít, azt jó eséllyel Gary Genslernek és a SEC-nek "köszönheti" majd" – írta Cuban a kriptóellenes tőzsdefelügyeletet okolva.

Szerinte Gensler nem védte meg megfelelően a befektetőket a csalásokkal szemben, „mindössze annyit tett, hogy szinte lehetetlenné tette a törvényes kriptovállalkozások működését”, vállalkozások sorát tönkretéve. A törvényhozás megoldhatná ezt a problémát Biden számára, ha olyan törvényt fogadna el, amely lehetővé teszi a kriptoiparban a törvényes regisztrációt, ahogy más iparágakban is. (Jelenleg az amerikai tőzsdefelügyelet üldözi a kriptós vállalkozásokat, mert nincs regisztrációjuk, ám semmilyen szín alatt nem regisztrálja őket – a szerk.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG