6p

Az új politikai erő feltűnése okozta volna? A “kormányközeli” vagy NER-es társaságok a tőzsdén rosszul teljesítettek az utóbbi pár hónapban. Ráadásul valószínű, hogy két kiemelt dátumnak nagy szerepe van ebben. De beszéljenek a grafikonok!

Egyes hazai tőzsdei cégek egyértelműen vagy túlnyomó részben, mások esetleg csak részben vagy áttételesen, közvetve köthetők a Magyarországot 14 éve kormányzó párthoz és annak úgynevezett Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez (NER). Ezért ezek árfolyam alakulása akár politikai üzenetet is hordozhat a kisbefektetői hangulaton keresztül, és fordítva, a politika befolyásolhatja a NER-cégek árfolyamalakulását.

Erre jó példa lehet ez az év, Magyar Péter üstökösszerű feltűnése a politikai színpadon az év elején és tavasszal. Az árfolyamok alapján úgy tűnik, hogy valóban befolyásolhatta ez az esemény egyes cégek árfolyamát.

A BUX és a BUMIX részvényindexek az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX és a BUMIX részvényindexek az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX vagy a BUMIX a NER-é?

Érdemes azzal kezdeni a vizsgálódást, hogy megnézzük a két fontos hazai tőzsdeindex, a BUX és a BUMIX alakulását. Ha valaki még nem tudja, a BUX index a nagyobb hazai részvénytársaságok áralakulásából képzett mutató, a BUMIX pedig inkább a közepes cégek indexe. Az említett NER-cégek elsősorban a BUMIX-ban szerepelnek, abban sokkal jelentősebb a súlyuk. (Átfedések is vannak a két index között.) Így a BUMIX index már maga is valamiféle útmutatást adhat arról, hogy a politikai változások szele érezhető-e a tőzsdén.

  • A BUMIX tagjai jelenleg (márciustól): 4iG, Akko Invest, Alteo, ANY Biztonsági Nyomda, Appeninn, Autowallis, BIF, CIG Pannónia, Delta Technologies, Duna House, Graphisoft Park SE, Masterplast, MBH JZB, Opus Global, Pannergy, Rába, Waberer’s

Ha ránézzük az indexre, azt látjuk, hogy a BUMIX április elején érte el csúcsát, majd innét nem túl nagy mértékben, de határozottan visszaesett néhány százalékot. Eközben viszont a BUX index tovább emelkedett az utóbbi hetekben is, sőt új és új történelmi csúcsokat döntögetett a napokban. Mindenesetre a NER-cégekkel való összehasonlításra helyesebbnek látszik a BUMIX index használata.

Két fordulópontot is hozhatott Magyar Péter

Hogy miért pont április elején történt ez a fordulat a BUMIX-ban? Nagy valószínűséggel a Magyar Péter-féle április 6-ai nagy tömegtüntetéshez köthető, amely után világossá vált, hogy ez az új politikai erő valóban komoly kihívója lehet a kormányzó pártnak. Megint mások február elejét emlegetik fontos fordulatként, február 11-ével a fókuszban, amikor Magyar Péter egy fontos interjút adott. A grafikonokon a két piros függőleges vonal ezt a két dátumot jelöli.

A BUMIX index, a 4iG és az Opus árfolyama az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUMIX index, a 4iG és az Opus árfolyama az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Amint a fenti ábrán látható, a NER tőzsdei zászlóshajói közül a narancsszínű Opus történetesen épp az említett februári időpont után kezdett el esni. A lila 4iG viszont ez után még egy nagy ugrásra is képes volt február végén, amit azután lassú lecsorgás követett. Az mindenesetre beszédes, hogy míg a BUMIX index felment bő 12 százalékot ebben az évben cikkünk írásáig, addig a 4iG csak kettőt, az Opus pedig még esett is valamelyest (de volt nemrég mínusz hat százalékban is).

A BUMIX index, a BIF és az Appeninn árfolyama az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUMIX index, a BIF és az Appeninn árfolyama az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BIF és az Appeninn ingatlancégek március végén-április elején voltak ötven százalékos pluszban is az év elejéhez képest. Április 6-tól mostanáig ez azonban az Appeninnél körülbelül felére morzsolódott le, bár a részvény még így is mintegy 23 százalékos pluszban van. A BIF-nél viszont teljesen elolvadt a plusz.

Lejtőn a hadiipar és a bankszektor nemzeti ékkövei

A Rába kivételnek látszik. Bár a kormány nagy szerepet szán neki a magyar hadiipar újjáépítésében – ami a tulajdonosi körében is meglátszik –, a részvény egész évben lefelé tartott. Az esés azonban a grafikon szerint februárban gyorsult.

Az MBH Bank (Magyar Bankholding) és az MBH Jelzálogbank (MBHJZB) első keresésre nem voltak meg a grafikonrajzolóban, de beleillenek a sorba. A BÉT adatai szerint az előbbi 3,6, az utóbbi 15,2 százalékot zuhant az idén (“YTD”). De volt honnét, hiszen tavaly ősszel mindkettő hatalmasat emelkedett. Ám az MBH-t is meg lehet találni (ISIN kód alapján), csak még MKB néven fut, az MBH Jelzálogbank pedig Takarék Jelzálog néven. Íme az árfolyamalakulásuk:

A BUMIX index, a Rába, az MBH Bank és az MBH Jelzálogbank árfolyama az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUMIX index, a Rába, az MBH Bank és az MBH Jelzálogbank árfolyama az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

NER-es cégek-e a Mol és a Richter?

A jelentős (de nem többségi) állami tulajdonrész miatt egyes értelmezések szerint NER-cégnek tekinthető a Mol és a Richter is. Ebben az esetben pedig akár a BUX index több mint felét is ide lehetne sorolni. Ennek ellentmondanak az újabb és újabb különadók, járadékok, illetékek, ársapkák stb., amikkel ezeket a cégeket gyakran sújtják. Azt sem lehet mondani, hogy állami megbízásokból élnének ezek a vállalatok, mint sokan mások.

De miért ne rajzoljunk fel erre is egy grafikont? A Mol és a Richter ezen kissé alulteljesítőnek látszik, a Richter ráadásul pont február elejétől. A NER-en kívül eső OTP viszont egyértelműen felülteljesítő, a BUX-hoz hasonlóan sorra dönti a rekordokat.

A BUMIX index, az OTP, a Mol és a Richter árfolyama az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUMIX index, az OTP, a Mol és a Richter árfolyama az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az összes szóban forgó cég árfolyamára hathatott persze egy sor más tényező is: gyorsjelentések, egyéb, rendkívüli bejelentések, az osztalékfizetések közzététele, közgyűlési döntések, közbeszerzések, hogy csak párat említsünk. Ezekkel most nem foglalkoztunk. 

De miért is kéne esniük?

Hogy hogyan is befolyásolná egy esetleges kormányváltás a jövőben ezeknek a cégeknek a működését, arra a magyar viszonyokat ismerve nem túl nehéz válaszolni. A társaságok eddig hatalmas hátszéllel működtek, nagyon feléjük lejtett a pálya. Hatalmas bevételekre tettek szert állami megbízásokból, óriási állami támogatásokat és hiteleket kaptak (tisztelet a kivételnek). Egy esetleges kormányváltás esetén mindez elmaradhat, miközben hatalmas korábbi adósságaikat görgetik maguk előtt (tisztelet a kivételnek).

Árfolyamok és grafikonok

Eközben nem biztos, hogy az alapműködésük nyereséges, hiszen egyenlőre inkább a terjeszkedésre koncentráltak. A jövőben minimum egy alapos átszervezésre lenne szükségük ahhoz, hogy a működésük fenntartható legyen (tisztelet a kivételnek). A magyar kormányváltások történetének ismeretében pedig arra is van komoly esély, hogy fordulat esetén hosszas perek és más jogi eljárások folynak majd ezen cégek ellen a közpénzek felhasználása kapcsán (tisztelet a kivételnek).

Vannak, akik tudni vélik, hogy tőzsdei internetes fórumokon is tetten érhető a NER-cégek kisebb befektetőinek hangulatváltozása. Ezt persze nagyon nehéz mérni.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG