<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kína döbbenettel figyeli, hogy Litvánia Tajvan-barát politikája az EU-ban követőkre talált Csehország és Szlovákia kormányaiban. Brüsszel egy új chiptörvény („New European Chips Act”) elfogadását tervezi, így Tajvan kulcsjátékossá válhat az EU-ban. Káncz Csaba jegyzete.

Augusztusban Kína visszahívta nagykövetét Litvániából és követelte, hogy a kis balti ország is hívja vissza vezető diplomatáját. Peking egyben kereskedelmi és befektetési nyomás alá helyezte az országot, de ez nem járt érzékelhető hatással – tavaly például a kínai részarány a teljes litvániai FDI-ból nem érte el a 2 százalékot. A Klapeida nevű kikötő kibővítését a litván hatóságok leállították, attól tartva, hogy a kínai résztvevők nemzetbiztonsági veszélyt jelenthetnének.

A tajvani külügyminisztérium által közreadott képen , Eric Huang, Tajvan litvániai képviseleti irodájának újonnan kinevezett igazgatója (j3) fényképezésen vesz részt a többi alkalmazottal a hivatalos megnyitón Viliniusban 2021. november 18-án. Az európai tajvani missziók eddig Tajpej városának nevét használták, hogy elkerüljék a közvetlen utalást a szigetre.  (Fotó: MTI/AP/Tajvani külügyminisztérium)A tajvani külügyminisztérium által közreadott képen , Eric Huang, Tajvan litvániai képviseleti irodájának újonnan kinevezett igazgatója (j3) fényképezésen vesz részt a többi alkalmazottal a hivatalos megnyitón Viliniusban 2021. november 18-án. Az európai tajvani missziók eddig Tajpej városának nevét használták, hogy elkerüljék a közvetlen utalást a szigetre. (Fotó: MTI/AP/Tajvani külügyminisztérium)

Kína számára a fő veszély az, hogy egyre több EU tagállam változtatja meg hozzáállását Tajvanhoz. Az elmúlt hónapokban a Cseh Köztársaság és Szlovákia tett ezirányba lépéseket, kiváltva Peking haragját. Októberben a tajvani külügyminiszter nem hivatalos látogatást tett Pozsonyban, Prágában és Brüsszelben – ez utóbbi helyszínen több EP képvelővel is találkozva. Szintén októberben az EP elfogadta történetének első jelentését, amely felszólítja az EU Bizottságot, hogy erősítse kapcsolatait Tajvannal, ebben a hónapban pedig EP képviselők egy csoportja látogatott Tajpejbe.

Tajvan globális geopolitikai játszmájában óriási adunak bizonyul a legmagasabb szintű chip-gyártása. Tavaly a „Taiwan Semiconductor Manufacturing Company” (TSMC) felelt a legfejletteb chipek globális gyártásának 92 százalékáért. A TSMC most sajtóértesülések szerint egy óriási európai gyárral kötné még szorosabbra magához kontinensünket.  Valóban, Brüsszel egy új chip-törvény („New European Chips Act”) elfogadását tervezi, így Tajvan kulcsjátékossá válhat az EU-ban.

De hogyan jutottunk ide?

A Global Times, a kínai kommunista párt szócsöve már tavaly novemberben dorgálásban részesítette az új litván koalíciós kormányt. Figyelmeztette az országot, hogy csupán 3 millió lakossal bír, és következményei lesznek annak, ha az erőteljes oroszgyűlöletét megpróbálja kivetíteni Kínára is. A lap üzenete: „Jobb lesz, ha rendesen viselkedtek!”

Kína haragját a litván kormány egy akkori lépése váltotta ki, amelyben támogatást ígér „a tajvani szabadságért harcolóknak”. Akárcsak Joe Biden, a tavaly október 25-én megalakult litván kormány is „értékvezérelt” külpolitikai vonalvezetés mellett tett hitet.

A Moszkva és Peking által vezetett eurázsiai tengellyel szemben Ukrajna, Lengyelország és Litvánia 2020 július végén alakították meg a „Lublini Háromszöget”, amely azóta koordinálja a három, Washington-barát ország stratégiai érdekeit.

Peking szerint nincs több Kína. A Kínai Kommunista Párt zászlaja körül a mentők jelmezét viselő szereplők a KKP megalapítása 100. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepi előadáson Pekingben 2021. június 28-án. (Fotó: MTI/AP)Peking szerint nincs több Kína. A Kínai Kommunista Párt zászlaja körül a mentők jelmezét viselő szereplők a KKP megalapítása 100. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepi előadáson Pekingben 2021. június 28-án. (Fotó: MTI/AP)

Litvánia ráadásul idén februárban jelentette meg legújabb éves nemzetbiztonsági jelentését, amely Oroszországot és Kínát nevezi meg az ország számára a legfőbb veszélyforrásnak. Kína kapcsán a pekingi kibertámadások veszélyeire figyelmeztet. Szintén februárban a kis balti ország bejelentette, hogy bojkottálja a az úgynevezett 17+1 csúcsot, amelyet Peking a kelet- és közép-európai országokkal tart évente.

Az utóbbi hónapokban aztán mintha még inkább felgyorsultak volna az események. Áprilisban a vilniusi parlamentben meghallgatást tartottak az ujgur genocídiumról. Júniusban első EU tagállamként Tajvannak COVID-19 vakcinákat adományoztak, semmibe véve Kína embargós kísérletét. Júliusban pedig a litván kormány leszögezte, hogy az EU-nak kizárólag a 27+1 szinten szabadna Kínával tárgyalni, elkerülve a megosztási kísérleteket.

Az „Egy-Kína-elv” megkérdőjelezése

Peking attól tart, hogy a Tajvannal kapcsolatos litván provokációra erdetileg Washingtonból érkezett a felkérés. Igaz, ami igaz, a vilniusi amerikai nagykövetség harsányan gratulált Litvánia lépéséhez.

Mi több, az amerikai külügyminisztérium és egyes kongresszusi képviselők kedden támogatásukról biztosították Litvániát ebben a kiélezett diplomáciai csatározásban. Peking döbbenettel olvashatta Ned Price külügyi szóvivő szavait: „Minden egyes országnak magának kell döntenie az „Egy-Kína-elv” kontúrjairól, külső nyomásgyakorlás nélkül”.

Márpedig az Egy Kína elv és egy jövőbeni egyesülés Tajvannal a kínai stratégiai gondolkodás alapköve. A koronavírus-járvány még tovább aktivizálta Pekinget, tekintve, hogy Tajvan elképesztő sikereket tudott felmutatni a járvány kezelésében, és felmerült a veszély, hogy a szigetország legitimitást nyer az ENSz Egészségügyi Világszervezetében.

Trump elnök már beiktatása előtt megkérdőjelezte az Egy Kína elvet azzal, hogy fogadta a tajvani elnök telefonját, amely 1979 óta az első közvetlen beszélgetésnek számított a két ország vezetője között. Tavaly augusztusban pedig David Stilwell, az amerikai külügyminisztérium Kelet-Ázsiáért felelős diplomatája úgy fogalmazott: Washington egy „jelentős kiigazítást” hajt végre a hosszú ideje követett Egy Kína elvet illetően. Ezen a fellazító politikán Joe Biden sem változtatott, aki idén januárban meghívta elnöki beiktatására Tajvan USA-ba akkreditált képviselőjét.

Nem véletlen tehát, hogy a pekingi kormányzat halálosan komolyan veszi a kis Litvánia lépéseit. Júliusban a kommunista pártlap szerkesztőségi állásfoglalása felszólítja a kormányt, hogy Oroszországgal és Belarusszal karöltve torolja meg Litvánia provokációit. Hozzáteszik, hogy a diplomáciai kapcsolatokat meg kell szakítani, ha „Amerika kutyája” tovább folytatja sértegetéseit. 

Zárásként az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy az USA egy új provokációs sorozatba kezdett, és ez egyre több energiát vesz el Kínától. Ezért napirendre kell venni, hogy Peking „véglegesen megoldja a tajvani kérdést”. Ez egyre sürgetőbb stratégiai üggyé válik Kína számára – zárul a párt lapjának állásfoglalása.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
Makro / Külgazdaság Újabb orosz milliárdost értek utol a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 15:21
Egy médiamágnás volt KGB-ügynököt büntet Kanada.
Makro / Külgazdaság Oroszország visszavág Amerikának – Joe Bident is megcélozták a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 14:08
Büntetőintézkedések sorát hozta a Biden által aláírt 40 milliárd dolláros csomag.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij hálás: megnyílt az út a hatalmas amerikai segélycsomag előtt
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:42
Az Egyesült Államok közel 40 milliárd dollár értékben segélyt nyújt Ukrajnának – írja a Guardian a Reuters információra hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Rengeteg fegyvert és hadianyagot küldött az ukránoknak a V4 egyik országa
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:41
Erről az ország védelmi miniszterének helyettese számolt be.
Makro / Külgazdaság Hiába nem érezzük, de a koronavírus-járvány még mindig terjed
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:06
Világszinten továbbra is felfelé kúsznak a számok.
Makro / Külgazdaság Még több hadgyakorlat lehet a válasz az észak-koreai fenyegetésre
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 11:32
Joe Biden Dél-Koreában van, ott került szóba mindez.
hírlevél
Ingatlantájoló