<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A lépéssel Moszkva megváltoztatja Eurázsia előnyére - és a Nyugat hátrányára - a katonai erőviszonyokat.  Az Sz-500 Prométeusz azok után nem csak Oroszországot védené, hanem Eurázsia nagy részét is egy olyan új generációs rakétavédelmi pajzzsal, amelyet kimondottan a NATO légi képességeire lett kifejlesztve.  Káncz Csaba jegyzete

2014 óta Moszkva sokat fektetett a Krímbe az úgynevezett hozzáférést akadályozó (Anti-Access/Area Denial – A2/AD) rendszerekbe.  Felújította a helyi légelhárító és főként a drón-elhárító képességeit.  Azon év végén a Fekete-tengeri Flotta megkapta az első nagy hatótávolságú (több, mint 5000 kilométer) elektronikus zavaró rendszerét. A Murmanszk-BN rendszert a NATO és az USA magas-frekvenciájú katonai műhold kommunikációjának zavarására fejlesztették ki.

Az új lég- és műholdelhárító rakétarendszer első hadrendbe állítása a Krímben várható. Fotó: DepositphotosAz új lég- és műholdelhárító rakétarendszer első hadrendbe állítása a Krímben várható. Fotó: Depositphotos

Mérföldes léptekkel

Nem véletlen, hogy az orosz katonai sajtó nyári jelentése szerint a vadonatúj Sz-500 Prométeusz lég- és műholdelhárító rakétarendszer első hadrendbe állítása a Krímben várható az idén. De a szállítások felgyorsultak és októberre az első Sz-500-as egyégeket az Orosz Űrhaderő (VKS) Moszkva és a Központi Ipari Régió védelmére már sikeresen telepítette. 

Azt pedig az orosz rádió a napokban közölte, miszerint Oroszország hajlandó szállítani a csúcstechnológiájú Sz-500 Prométeusz rendszerből Kínának és Indiának, miután az összes szükséges egységet leszállították az orosz haderőnek. 

Ennek a hírnek a jelentőségét nem lehet túlhangsúlyozni. A lépéssel Moszkva megváltoztatná Eurázsia előnyére - és a Nyugati hátrányára - a katonai erőviszonyokat. Az Sz-500 Prométeusz azok után nem csak Oroszországot védené, hanem Eurázsia nagy részét is egy olyan új generációs rakétavédelmi pajzzsal, amelyet kimondottak a NATO légi képességeire lett kifejlesztve - beleértve a vadászgépeket, az interkontinentális ballisztikus rakétákat (ICBMs), valamint a hiperszonikus és alacsony Föld-körüli pályán keringő műholdak. 

Új dimenzió

Az orosz jelentések leszögezik, hogy az új rendszer már 2000 kilométer távolságból képes a célok észlelésére az Sz-500 40N6M típusú rakétájának hatótávolsága 600 kilométer.  Ezen a hatótávolságon belül maximum 10 ICBM szuperszonikus rakétafejet tud leküzdeni - amelyek akár 7 kilométeres sebességgel repülnek másodpercenként - és a jelenleg több ország által kifejlesztés alatt álló hiperszonikus rakétákat is.  Jelentések szerint a rendszer 5. generációs, lopakodó vadászgépek ellen is kiválóan alkalmazható, egyben magas szinten felszerelt elektronikus zavarórendszerek ellen is.

Az SZ-500 eladása Indiának megkoronázása lenne a hosszú távú katonai kapcsolatoknak Moszkva és Új-Delhi között.  Ebbe az elmúlt években már beletartozott a T-90 típusú tankok és az Su-30MKI licensz alapú gyártása Indiában és a jelenleg tárgyalás alatt álló, szintén licensz alapján gyártandó Ka-226T orosz helikopterek.  Mindennek tetejébe India az év végéig már amúgy is megkap Sz-400 típusú rakétarendszereket.

De mi akkor az Sz-550-es?

De minden jel szerint az oroszok ezen a területen öles léptekkel haladnak.  Sz-550 néven a napokban teljesen új, még a szakmai közösség számára is ismeretlen légvédelmi rendszer fejlesztését jelentette be Szergej Sojgu védelmi miniszter.   Az orosz védelmi minisztérium által november 9-én publikált rövid közleményben jelent meg az újabb, eddigiekben nem látott típus is. Utalva a védelmi minisztérium, az államfő és a hadiipar képviselői közt november 1-3. között Szocsiban tartott háromoldalú egyeztetésekre, a közlemény leszögezi, hogy a légvédelemért és rakétavédelemért felelős haderőnemek – PVO, PRO – eszközparkjának fejlesztése kiemelt fontosságú. A közlemény a már meglévő elemek modernizációja mellett – csak az elmúlt négy évben 20 Sz-300 komplexum esett át modernizáción – megemlíti az új generációs lég- illetve rakétavédelmi rendszerek, mint az Sz-350, Sz-500 és Sz-550 szükségességét.

A RIA Novosztyinak egy nevének elhallgatását érő forrás elmondta, hogy „az új Sz-550 mobil rakétarendszer (tehát nem silókból kilövendő) az Sz-50-as egy változata lesz és rakéta-ellenes, valamint űrvédelmi feladatokat teljesít majd.  Képességei a ballisztikus rakéták robbanófejeinek, valamint az űrbeli támadófegyverek leküzdésére egy kategóriával magasabb szintű lesz, mint az orosz Sz-400 és az Sz-500 rendszer, valamint az amerikai THAAD és Aegis rendszerek”.

Mindenesetre a hirtelen felbukkanó orosz haditechnikai fejlesztés nem lenne példa nélküli. Elég csak a „Checkmate” becenévvel illetett Szu-75 július végi, a Moszkvai Nemzetközi Légi- és Űrszalon keretében történt bemutatására gondolni. Noha az egyhajtóműves vadászgép esetében már voltak a fejlesztésre utaló híresztelések, a meglepetés erejével ért fel, hogy Oroszország ilyen hirtelen és ilyen váratlanul mutatta be a típust, amely épp a napokban fogja első külföldi útját megtenni az emirátusokbeli Dubai Airshowra.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Makro / Külgazdaság Mentőövet dobott a forintnak az MNB
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 18:58
Egy-másfél százalékot segített a forint árfolyamán az elért mélyponthoz képest az MNB szerdán délután tett jelzése az egyhetes betéti kamatok további emeléséről.
Makro / Külgazdaság Alig lassult az amerikai szolgáltatóipar növekedése
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 17:49
Az amerikai szolgáltatóipari szektor teljesítménymutatói júniusban előző havinál gyengébben, de a vártnál jobban alakultak az ISM és az S&P Global gazdasági kutatóintézetek beszerzésimenedzseri-indexeinek a tanúsága alapján.
Makro / Külgazdaság A digitális euróra 2026 második felétől lehet számítani
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 16:07
Jól halad az Európai Központi Bank digitális euró fejlesztési projektje, de bevezetésére 2026 második fele előtt még nem kell számítani - közölte szerdán Burkhard Balz, a német Bundesbank igazgatótanácsának a tagja, aki egyúttal tagja az EKB digitális euró projektjét felügyelő munkacsoportnak is.
Makro / Külgazdaság 2024 - már félnek a következő amerikai republikánus elnöktől
Káncz Csaba | 2022. július 6. 15:49
Tekintettel elődjeinek a régióban elért eredménytelenségére, Biden a biztonság és a kereskedelem területein akarja meggyőzni az ázsiai szövetségeseket. A régiós döntéshozók fejében azonban mindenhol jelen van az aggodalom, hogy 2024-ben újra egy elszigetelődő elnök léphet be a Fehér Házba. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG