<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.

Politikai bombaként robbant tegnap Párizsban és Brüsszelben a hír, hogy az USA, Nagy-Britannia és Ausztrália új biztonsági megállapodást (AUUKUS) kötött, ami alapján a nemzetbiztonsági és titkosszolgálatok együttműködésén túl a legújabb védelmi technológiákat is egymás rendelkezésére bocsátják.

Az AUUKUS egyszerűbbé teszi a három ország számára a mesterséges intelligencia, a nukleáris meghajtású tengeralattjárók (SSNs) és a nagy hatótávolságú csapásmérés vonatkozásában az információ és know-how cseréjét. A biztonságpolitikai cél egyértelműen a kínai befolyás elleni fellépés.

Ausztrál áttörés

A legfontosabb ezek közül kétségtelenül az SSNs-re vonatkozó kitétel, hiszen a világon csak hat ország működtet ilyen fegyverrendszert és most Ausztrália csatlakozik az elit klubhoz. A megállapodás részeként Ausztrália legalább 8 SSNs-t szerel össze Adelaide városában. Az új technológiájú tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein.

A megállapodás egyben kirúgja Párizst abból a 90 milliárd dolláros megállapodásból, amelyet Canberra 2019-ben kötött a franciákkal 12 darab dízel-elektromos meghajtású tengeralattjárók összeszereléséről. Az AUUKUS megállapodás óriási jelentőségét mutatja, hogy Washington eddig a világon egyedül Londonnak osztotta meg – hét évtizede – az SSNs meghajtási technológiáját.

Joe Biden, Scott Morrison és Boris Johnson videokonferencia keretében tart sajtótájékoztatót az AUUKUS-nak elnevezett kezdeményezésről (Fotó: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras)
Joe Biden, Scott Morrison és Boris Johnson videokonferencia keretében tart sajtótájékoztatót az AUUKUS-nak elnevezett kezdeményezésről (Fotó: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras)

Párizs tombol

A francia kormány szövetségesi árulásnak fogja fel a megállapodást, amely „még inkább szükségessé teszi az európai stratégiai autonómiát”. A franciák éktelen haragja érthető: Párizs és Canberra két hete tartotta meg az első közös kül- és védelmi miniszteri tanácskozást, ahol hitet tettek a francia tengeralattjáró program mellett. Ráadásul Párizs volt az első európai hatalom, amely 2018-ban bemutatta az Indo-csendes-óceáni stratégiáját.

Nem kevésbé megalázó az AUUKUS az EU számára, amely tegnap mutatta be első közös Indo-csendes-óceáni stratégiáját. Az EU politikai döntéshozóinál is leolvadtak a biztosítékok, hiszen az USA a Brexit-es Egyesült Királyságot hívta meg első európai hatalomként ebbe a megállapodásba. Ennek viszont súlyos következménye is lehet: tegnap a brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök nem zárta ki London katonai részvételét a konfliktusban, ha Kína le merné rohanni Tajvant.

Ausztrália cáfolt

Pénteken jelent meg az ausztrál reakció. Eszerint Canberra már a nyáron jelezte Párizs felé, hogy elállhat a Franciaországgal kötött, dízel és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződéstől - közölte pénteken az ausztrál miniszterelnök, arra reagálva, hogy Párizs tiltakozott a szerződés felmondása, valamint az új ausztrál-amerikai-brit partnerségi szerződés miatt. Scott Morrison azt mondta, teljesen nyilvánvalóvá tette Macron előtt, hogy kormánya ebben a tekintetben mindenekelőtt az ausztrál nemzeti érdekeket veszi majd figyelembe, és még megfontolhatja a dolgot.

Peking éles figyelmeztetése

A kínai pártlap szerkesztőségi állásfoglalása tegnap leszögezte: nem hihető, amikor Washington azt állítja, hogy az ausztrál SSNs-ek nem lesznek fölszerelve nukleáris rakétákkal. A kezdet kezdetétől az SSNs-ek stratégiai csapásmérésre lettek kifejlesztve. Ausztrália készüljön a legrosszabbra, ha megpróbál belekeveredni a tajvani vagy a dél-kínai-tengeri konfliktusba. A kínai rakéták ausztrál katonai célokat fognak megsemmisíteni.

A kínai kormányszóvivő ugyanakkor kiemelte: a megállapodás aláássa a regionális stabilitást, fegyverkezési versenyt indít el és megkérdőjelezi Ausztrália eddigi elkötelezettségét a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására irányuló kérdésben.

Valóban, az AUUKUS megállapodás egy komoly eszkalációnak tekinthető a már amúgy is feszült térségben. Visszahozza a második világháború emlékét, amikor Washington és London Ausztráliát használta logisztikai központként – akkor éppen Japán ellen. Az Egyesült Királyság katonasága tehát fél évszázad után visszatér Ázsiába, ahol a bázisait fél évszázada föladta.

Jön a Quad ülés is

Az AUUKUS bejelentésének időzítése figyelemre méltó. Jövő héten első alkalommal kerül ugyanis sor a Quad vezetőinek személyes találkozójára.  Az Egyesült Államokkal karöltve Japán, Ausztrália és India már évek óta tagjai az egyre nyíltabban Kína-ellenes Négyoldalú Biztonsági Dialógusnak (Quad) nevezett nemzetbiztonsági és katonai konzultációs csoportnak.

A megállapodást Washington pontosan egy hónappal Kabul eleste után jelentette be. Az afganisztáni kivonulás része volt annak az amerikai stratégiai váltásnak, amelynek keretében az eddigi „terror elleni háborúról” a „nagyhatalmi vetélkedésre” irányul figyelem – azon belül is mindenekelőtt Kínára. 

Obama elnök 2011 novemberében az ausztrál parlamentet választotta színhelyéül az „Ázsia felé fordulás” („pivot to Asia”) stratégia bejelentéséhez, amely elindította a Kína elleni, egyre inkább eszkalálódó konfliktust. Az ausztrál külügyminiszter és védelmi miniszter jelenleg is Washingtonban tartózkodik, hogy az évente megtartott „AUSMIN” tárgyalások keretében egyeztessenek amerikai kollégáikkal. A térség kiemelt jelentőségét jól mutatja, hogy csupán az elmúlt pár hétben délkelet-ázsiai körutat tett mind Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, mind Kamala Harris alelnök. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Izrael titkos játszmája Irán szomszédságában
Káncz Csaba | 2023. január 30. 09:46
Az iráni belföldi zűrzavar és Oroszország ukrajnai vesszőfutása tovább bonyolította Azerbajdzsán és Irán feszült viszonyát. Azerbajdzsán már most is engedélyezi az izraeli hírszerző ügynökségeknek Irán-elleni műveletek végrehajtását a saját területéről. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Észak-Koreában négy nap után feloldották a „szezonális légzőszervi megbetegedések” miatt elrendelt karantént
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 08:30
Az észak-koreai fővárosban feloldották a hét közepén elrendelt karantént Phenjan oroszországi nagykövetségének hétfői közlése szerint.
Makro / Külgazdaság Jens Stoltenberg: a nukleáris elrettentés mindaddig szükséges lesz, míg autoriter államok nukleáris fegyvereket birtokolnak és fejlesztenek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:26
A nukleáris elrettentés fontosságáról, Észak-Koreáról, valamint Ukrajna katonai támogatásáról beszélt hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Szöulban.
Makro / Külgazdaság Anthony Blinken: az Egyesült Államok minden eszközt kész bevetni, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:57
Az amerikai külügyminiszter az al-Arabíjának adott interjúban beszélt hazája Szaúd-Arábiával kapcsolatos álláspontjáról és Törökország észak-szíriai beavatkozásáról is.
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: „Németország nem küld vadászgépeket”
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:40
Amíg Ön aludt ez történt az ukrajnai fronton.
Makro / Külgazdaság Ha ez így megy tovább, Ukrajna tényleg megnyerheti a háborút - mit kaptak az ukránok a tankok árnyékában?
Litván Dániel | 2023. január 29. 18:55
Egész januárban a Leopardok körüli huzavonáról szóltak a hírek, pedig érdemes lett volna arra is figyelni, mi mást küldenek nyugatról az ukrán frontokra. Ha a mostani trendek folytatódnak, néhány hónap múlva Ukrajna tényleg komoly csapásokra lehet képes, de ehhez a harckocsik csak az egyik szükséges, de messze nem elégséges részt szolgáltatják.
Makro / Külgazdaság Néhány órán belül hétszer nyitottak tüzet az orosz erők Herszonra – sok a civil áldozat
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 18:16
Háromszáz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszkban – az ukrán orvosok vonakodnak ellátni őket. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: azonnal megoldást kell találni a szentföldi erőszak megállítására
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 16:19
Az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusok megállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Iráni tüntetések - több mint ötszázan haltak meg a megmozdulásokon
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 15:51
Az ötszázat is meghaladja a több mint négy hónapja zajló iráni kormányellenes megmozdulások halálos áldozatainak száma.
Makro / Külgazdaság Az észak-koreai rakétaprogramról és Kínáról egyeztetett a NATO-főtitkár Szöulban
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 14:47
A Phenjan rakéta- és nukleáris programjáról, Kína térségbeli befolyásáról, valamint az ukrajnai háború Ázsiára gyakorolt hatásairól is egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter Szöulban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG