<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.

Politikai bombaként robbant tegnap Párizsban és Brüsszelben a hír, hogy az USA, Nagy-Britannia és Ausztrália új biztonsági megállapodást (AUUKUS) kötött, ami alapján a nemzetbiztonsági és titkosszolgálatok együttműködésén túl a legújabb védelmi technológiákat is egymás rendelkezésére bocsátják.

Az AUUKUS egyszerűbbé teszi a három ország számára a mesterséges intelligencia, a nukleáris meghajtású tengeralattjárók (SSNs) és a nagy hatótávolságú csapásmérés vonatkozásában az információ és know-how cseréjét. A biztonságpolitikai cél egyértelműen a kínai befolyás elleni fellépés.

Ausztrál áttörés

A legfontosabb ezek közül kétségtelenül az SSNs-re vonatkozó kitétel, hiszen a világon csak hat ország működtet ilyen fegyverrendszert és most Ausztrália csatlakozik az elit klubhoz. A megállapodás részeként Ausztrália legalább 8 SSNs-t szerel össze Adelaide városában. Az új technológiájú tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein.

A megállapodás egyben kirúgja Párizst abból a 90 milliárd dolláros megállapodásból, amelyet Canberra 2019-ben kötött a franciákkal 12 darab dízel-elektromos meghajtású tengeralattjárók összeszereléséről. Az AUUKUS megállapodás óriási jelentőségét mutatja, hogy Washington eddig a világon egyedül Londonnak osztotta meg – hét évtizede – az SSNs meghajtási technológiáját.

Joe Biden, Scott Morrison és Boris Johnson videokonferencia keretében tart sajtótájékoztatót az AUUKUS-nak elnevezett kezdeményezésről (Fotó: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras)Joe Biden, Scott Morrison és Boris Johnson videokonferencia keretében tart sajtótájékoztatót az AUUKUS-nak elnevezett kezdeményezésről (Fotó: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras)

Párizs tombol

A francia kormány szövetségesi árulásnak fogja fel a megállapodást, amely „még inkább szükségessé teszi az európai stratégiai autonómiát”. A franciák éktelen haragja érthető: Párizs és Canberra két hete tartotta meg az első közös kül- és védelmi miniszteri tanácskozást, ahol hitet tettek a francia tengeralattjáró program mellett. Ráadásul Párizs volt az első európai hatalom, amely 2018-ban bemutatta az Indo-csendes-óceáni stratégiáját.

Nem kevésbé megalázó az AUUKUS az EU számára, amely tegnap mutatta be első közös Indo-csendes-óceáni stratégiáját. Az EU politikai döntéshozóinál is leolvadtak a biztosítékok, hiszen az USA a Brexit-es Egyesült Királyságot hívta meg első európai hatalomként ebbe a megállapodásba. Ennek viszont súlyos következménye is lehet: tegnap a brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök nem zárta ki London katonai részvételét a konfliktusban, ha Kína le merné rohanni Tajvant.

Ausztrália cáfolt

Pénteken jelent meg az ausztrál reakció. Eszerint Canberra már a nyáron jelezte Párizs felé, hogy elállhat a Franciaországgal kötött, dízel és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződéstől - közölte pénteken az ausztrál miniszterelnök, arra reagálva, hogy Párizs tiltakozott a szerződés felmondása, valamint az új ausztrál-amerikai-brit partnerségi szerződés miatt. Scott Morrison azt mondta, teljesen nyilvánvalóvá tette Macron előtt, hogy kormánya ebben a tekintetben mindenekelőtt az ausztrál nemzeti érdekeket veszi majd figyelembe, és még megfontolhatja a dolgot.

Peking éles figyelmeztetése

A kínai pártlap szerkesztőségi állásfoglalása tegnap leszögezte: nem hihető, amikor Washington azt állítja, hogy az ausztrál SSNs-ek nem lesznek fölszerelve nukleáris rakétákkal. A kezdet kezdetétől az SSNs-ek stratégiai csapásmérésre lettek kifejlesztve. Ausztrália készüljön a legrosszabbra, ha megpróbál belekeveredni a tajvani vagy a dél-kínai-tengeri konfliktusba. A kínai rakéták ausztrál katonai célokat fognak megsemmisíteni.

A kínai kormányszóvivő ugyanakkor kiemelte: a megállapodás aláássa a regionális stabilitást, fegyverkezési versenyt indít el és megkérdőjelezi Ausztrália eddigi elkötelezettségét a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására irányuló kérdésben.

Valóban, az AUUKUS megállapodás egy komoly eszkalációnak tekinthető a már amúgy is feszült térségben. Visszahozza a második világháború emlékét, amikor Washington és London Ausztráliát használta logisztikai központként – akkor éppen Japán ellen. Az Egyesült Királyság katonasága tehát fél évszázad után visszatér Ázsiába, ahol a bázisait fél évszázada föladta.

Jön a Quad ülés is

Az AUUKUS bejelentésének időzítése figyelemre méltó. Jövő héten első alkalommal kerül ugyanis sor a Quad vezetőinek személyes találkozójára.  Az Egyesült Államokkal karöltve Japán, Ausztrália és India már évek óta tagjai az egyre nyíltabban Kína-ellenes Négyoldalú Biztonsági Dialógusnak (Quad) nevezett nemzetbiztonsági és katonai konzultációs csoportnak.

A megállapodást Washington pontosan egy hónappal Kabul eleste után jelentette be. Az afganisztáni kivonulás része volt annak az amerikai stratégiai váltásnak, amelynek keretében az eddigi „terror elleni háborúról” a „nagyhatalmi vetélkedésre” irányul figyelem – azon belül is mindenekelőtt Kínára. 

Obama elnök 2011 novemberében az ausztrál parlamentet választotta színhelyéül az „Ázsia felé fordulás” („pivot to Asia”) stratégia bejelentéséhez, amely elindította a Kína elleni, egyre inkább eszkalálódó konfliktust. Az ausztrál külügyminiszter és védelmi miniszter jelenleg is Washingtonban tartózkodik, hogy az évente megtartott „AUSMIN” tárgyalások keretében egyeztessenek amerikai kollégáikkal. A térség kiemelt jelentőségét jól mutatja, hogy csupán az elmúlt pár hétben délkelet-ázsiai körutat tett mind Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, mind Kamala Harris alelnök. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG