<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.

Politikai bombaként robbant tegnap Párizsban és Brüsszelben a hír, hogy az USA, Nagy-Britannia és Ausztrália új biztonsági megállapodást (AUUKUS) kötött, ami alapján a nemzetbiztonsági és titkosszolgálatok együttműködésén túl a legújabb védelmi technológiákat is egymás rendelkezésére bocsátják.

Az AUUKUS egyszerűbbé teszi a három ország számára a mesterséges intelligencia, a nukleáris meghajtású tengeralattjárók (SSNs) és a nagy hatótávolságú csapásmérés vonatkozásában az információ és know-how cseréjét. A biztonságpolitikai cél egyértelműen a kínai befolyás elleni fellépés.

Ausztrál áttörés

A legfontosabb ezek közül kétségtelenül az SSNs-re vonatkozó kitétel, hiszen a világon csak hat ország működtet ilyen fegyverrendszert és most Ausztrália csatlakozik az elit klubhoz. A megállapodás részeként Ausztrália legalább 8 SSNs-t szerel össze Adelaide városában. Az új technológiájú tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein.

A megállapodás egyben kirúgja Párizst abból a 90 milliárd dolláros megállapodásból, amelyet Canberra 2019-ben kötött a franciákkal 12 darab dízel-elektromos meghajtású tengeralattjárók összeszereléséről. Az AUUKUS megállapodás óriási jelentőségét mutatja, hogy Washington eddig a világon egyedül Londonnak osztotta meg – hét évtizede – az SSNs meghajtási technológiáját.

Joe Biden, Scott Morrison és Boris Johnson videokonferencia keretében tart sajtótájékoztatót az AUUKUS-nak elnevezett kezdeményezésről (Fotó: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras)Joe Biden, Scott Morrison és Boris Johnson videokonferencia keretében tart sajtótájékoztatót az AUUKUS-nak elnevezett kezdeményezésről (Fotó: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras)

Párizs tombol

A francia kormány szövetségesi árulásnak fogja fel a megállapodást, amely „még inkább szükségessé teszi az európai stratégiai autonómiát”. A franciák éktelen haragja érthető: Párizs és Canberra két hete tartotta meg az első közös kül- és védelmi miniszteri tanácskozást, ahol hitet tettek a francia tengeralattjáró program mellett. Ráadásul Párizs volt az első európai hatalom, amely 2018-ban bemutatta az Indo-csendes-óceáni stratégiáját.

Nem kevésbé megalázó az AUUKUS az EU számára, amely tegnap mutatta be első közös Indo-csendes-óceáni stratégiáját. Az EU politikai döntéshozóinál is leolvadtak a biztosítékok, hiszen az USA a Brexit-es Egyesült Királyságot hívta meg első európai hatalomként ebbe a megállapodásba. Ennek viszont súlyos következménye is lehet: tegnap a brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök nem zárta ki London katonai részvételét a konfliktusban, ha Kína le merné rohanni Tajvant.

Ausztrália cáfolt

Pénteken jelent meg az ausztrál reakció. Eszerint Canberra már a nyáron jelezte Párizs felé, hogy elállhat a Franciaországgal kötött, dízel és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződéstől - közölte pénteken az ausztrál miniszterelnök, arra reagálva, hogy Párizs tiltakozott a szerződés felmondása, valamint az új ausztrál-amerikai-brit partnerségi szerződés miatt. Scott Morrison azt mondta, teljesen nyilvánvalóvá tette Macron előtt, hogy kormánya ebben a tekintetben mindenekelőtt az ausztrál nemzeti érdekeket veszi majd figyelembe, és még megfontolhatja a dolgot.

Peking éles figyelmeztetése

A kínai pártlap szerkesztőségi állásfoglalása tegnap leszögezte: nem hihető, amikor Washington azt állítja, hogy az ausztrál SSNs-ek nem lesznek fölszerelve nukleáris rakétákkal. A kezdet kezdetétől az SSNs-ek stratégiai csapásmérésre lettek kifejlesztve. Ausztrália készüljön a legrosszabbra, ha megpróbál belekeveredni a tajvani vagy a dél-kínai-tengeri konfliktusba. A kínai rakéták ausztrál katonai célokat fognak megsemmisíteni.

A kínai kormányszóvivő ugyanakkor kiemelte: a megállapodás aláássa a regionális stabilitást, fegyverkezési versenyt indít el és megkérdőjelezi Ausztrália eddigi elkötelezettségét a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására irányuló kérdésben.

Valóban, az AUUKUS megállapodás egy komoly eszkalációnak tekinthető a már amúgy is feszült térségben. Visszahozza a második világháború emlékét, amikor Washington és London Ausztráliát használta logisztikai központként – akkor éppen Japán ellen. Az Egyesült Királyság katonasága tehát fél évszázad után visszatér Ázsiába, ahol a bázisait fél évszázada föladta.

Jön a Quad ülés is

Az AUUKUS bejelentésének időzítése figyelemre méltó. Jövő héten első alkalommal kerül ugyanis sor a Quad vezetőinek személyes találkozójára.  Az Egyesült Államokkal karöltve Japán, Ausztrália és India már évek óta tagjai az egyre nyíltabban Kína-ellenes Négyoldalú Biztonsági Dialógusnak (Quad) nevezett nemzetbiztonsági és katonai konzultációs csoportnak.

A megállapodást Washington pontosan egy hónappal Kabul eleste után jelentette be. Az afganisztáni kivonulás része volt annak az amerikai stratégiai váltásnak, amelynek keretében az eddigi „terror elleni háborúról” a „nagyhatalmi vetélkedésre” irányul figyelem – azon belül is mindenekelőtt Kínára. 

Obama elnök 2011 novemberében az ausztrál parlamentet választotta színhelyéül az „Ázsia felé fordulás” („pivot to Asia”) stratégia bejelentéséhez, amely elindította a Kína elleni, egyre inkább eszkalálódó konfliktust. Az ausztrál külügyminiszter és védelmi miniszter jelenleg is Washingtonban tartózkodik, hogy az évente megtartott „AUSMIN” tárgyalások keretében egyeztessenek amerikai kollégáikkal. A térség kiemelt jelentőségét jól mutatja, hogy csupán az elmúlt pár hétben délkelet-ázsiai körutat tett mind Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, mind Kamala Harris alelnök. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos