<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Washington egyre nyíltabban kérdőjelezi meg az „Egy Kína elvet”. Márpedig ez az elv és a jövőbeni egyesülés Tajvannal a kínai stratégiai gondolkodás alapköve.  A kommunista pártlap már Tajvan blokádjával és megsemmisítő csapással fenyeget. Káncz Csaba jegyzet.

 

Huszonnégy órával az afganisztáni kivonulás után az amerikai néphez intézett beszédében Joe Biden amerikai elnök leszögezte, hogy „ez nem csak Afganisztánról szól…ez azon nagy katonai műveletek végéről szól, amelyek más országok átformálását célozták.” Egyes szakértők már „Biden doktrínát” vizionálnak és látni vélik a külföldi intervenciók végét.

A tajvani díszőrség tagjai a tajvani zászlóval Tajpejben, 2020. január 11-én. Ütközőzónává válhatnak. (Fotó: EPA = Ritchie B. Tongo)A tajvani díszőrség tagjai a tajvani zászlóval Tajpejben, 2020. január 11-én. Ütközőzónává válhatnak. (Fotó: EPA = Ritchie B. Tongo)

De hihetünk-e nekik? Nos, az amerikai történelem legutóbbi évszázadát vizsgálva semmiképpen. Valóban, voltak olyan időszakok, amelyek során ideiglenes visszahúzódott az amerikai hadsereg, de az ázsiai és európai geopolitikai érdekek védelme minden esetben újabb aktív intervenciót eredményezett.

Újabb lépés

Ebben az esetben viszont a megnyugvás minden eddiginél rövidebbnek bizonyulhat. A Financial Times ugyanis múlt szombaton jelentette, hogy Tajpej kérésére az USA komolyan fontolóra vette Tajvan képviseleti irodájának átnevezését az amerikai fővárosban a jelenlegi „Tajpej Gazdasági és Kulturális Irodáról” „Tajvan Képviseleti Irodára.”

A vezető brit pénzügyi lap azt is tudni véli, hogy Kurt Campbell, a Fehér Ház ázsiai ügyekért felelős tisztviselője pártolja Tajvan kérését. Washington állítólag jelenleg mérlegeli a változtatás biztonságpolitikai kockázatait.

A Global Times katonai fenyegetése

Nos, a kínai kommunista párt szerint ez egyet jelentene azzal, hogy az Egyesült Államok feladja az „Egy Kína elvet”, és ennek megfelelően vasárnap dörgedelmes szerkesztőségi cikket fogalmazott meg az állampárt szócsöve.

A központi lap szerint diplomáciai válaszlépések nem lesznek elégségesek és Pekingnek a körülmények függvényében meg kell fontolnia Tajvan gazdasági blokádját. Sőt, a kínai légierőnek át kell repülne Tajvan fölött és a szigetország légtere fölötti ellenőrzését át kell venni.

A lap nem kerülgeti a forró kását és kijelenti: „Ha a tajvani légvédelem tüzet nyitni merészelne, akkor Kína nem fog habozni döntő és megsemmisítő csapást mérni a tajvani függetlenségi erőkre.”

A központi lap emlékeztet, hogy Litvánia hasonló lépést tett a múlt hónapban, amelynek eredményeképpen Peking visszahívta nagykövetét és ugyanerre kérte Litvániát is a saját nagykövetével kapcsolatban. Kína ezen túl az utóbbi hetekben gyakorlatilag leállította kereskedelmét a kis balti országgal.

Az „Egy Kína elv” megkérdőjelezése

Peking már augusztusban attól tartott, hogy a Tajvannal kapcsolatos litván provokációra Washingtonból érkezett a felkérés. Igaz, ami igaz, a vilniusi amerikai nagykövetség harsányan gratulált Litvánia lépéséhez.

Mi több, az amerikai külügyminisztérium és egyes kongresszusi képviselők rá pár napra támogatásukról biztosították Litvániát a kiélezett diplomáciai csatározásban. Peking döbbenettel olvashatta Ned Price külügyi szóvivő szavait: „Minden egyes országnak magának kell döntenie az „Egy Kína elv” kontúrjairól, külső nyomásgyakorlás nélkül”.

Márpedig az Egy Kína elv és egy jövőbeni egyesülés Tajvannal a kínai stratégiai gondolkodás alapköve. A koronavírus-járvány még tovább aktivizálta Pekinget, tekintve, hogy Tajvan elképesztő sikereket tudott felmutatni a járvány kezelésében, és felmerült a veszély, hogy a szigetország legitimitást nyer az ENSz Egészségügyi Világszervezetében.

DonaldTrump előző amerikai elnök már beiktatása előtt finoman megkérdőjelezte az „Egy Kína elvet” azzal, hogy fogadta a tajvani elnök telefonját, amely 1979 óta az első közvetlen beszélgetésnek számított a két ország vezetője között. Tavaly augusztusban pedig David Stilwell, az amerikai külügyminisztérium Kelet-Ázsiáért felelős diplomatája úgy fogalmazott: Washington egy „jelentős kiigazítást” hajt végre a hosszú ideje követett elvet illetően. Ezen a fellazító politikán Joe Biden sem változtatott, aki idén januárban meghívta elnöki beiktatására Tajvan USA-ba akkreditált képviselőjét.

Pekinget ezekben a napokban pluszban idegesíti, hogy már az Európai Parlament külügyi bizottsága egy friss jelentésében szintén a tajvani képviseleti irodája átnevezését szorgalmazza.

Vetélkedés a dél-csendes-óceáni térségben is

Augusztusban John Aquilino tengernagy, az Egyesült Államok indiai-csendes-óceáni parancsnokságának (INDOPACOM) főparancsnoka Hawaiin fogadta Mikronézia elnökét David Panuelo-t, ahol megegyezett az amerikai csapatok állomásoztatásáról a 3 millió négyzetkilométer tengeri gazdasági övezettel bíró szigetállammal.

A térségbeli politikai feszültség gyors növekedésének csalhatatlan jeleként az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland növeli katonai jelenlétét a dél-csendes-óceáni térségben. Új-Zéland két éve bocsátotta ki új katonai doktrínáját, amely már ennek jegyében készült.

Az ausztrál stratégiai agytrösztök már évek óta jeleket látnak arra vonatkozóan, hogy Peking a Dél-kínai-tengerhez hasonlóan akarja militarizálni a térséget a maga jelentős nyersanyagkincseivel, számtalan lakatlan korallzátonyával (amelyek tengeri kábelek közelében fekszenek) és tengerészeti ellenőrző pontjaival (chokepoints).

Canberra ezért most felújítja a stratégiai fekvésű Lobrum Hadikikötőt Pápua Új Guinea Manus-szigetén. Ez közvetlenül azon tengeri szállítási útvonalak mentén fekszik, amely összeköti a Közel-Keletet Kínával. Pápua Új-Guinea 1975-ig ausztrál gyarmat volt, de az utóbbi években pénzügyi nehézségei támadtak és ezért stratégiai helyszíneket, valamint nyersanyag-lelőhelyeket ajánlott fel Kína számára – amit Canberra nem nézhetett tétlenül.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képest fest a pedagógusok helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Karantén helyett heti kétszer tesztelnek az izraeli iskolákban
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 13:42
A karantén teljesen megbénítaná az ország oktatási rendszerét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint az egészségügyben dolgozókat támadja az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 08:57
A miniszterelnök szerint a járvány elleni védekezést az ellenzéki pártok nem csak nálunk kritizálják a kormány munkáját. Magyar sajátosság, hogy az itteni baloldal nem csak a kormányt támadja Orbán Viktor szerint, hanem az egészségügyben dolgozókat is.
Makro / Külgazdaság Újabb európai ország van túl az újabb járványhullámon
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:28
Franciaországban február 2-tól kezdve fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat - jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Két oltás sem lesz elég a védettségi igazoláshoz
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:16
Csütörtök éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben a védettségi igazolványokkal kapcsolatos rendelkezés módosítása, amely a korábbiakhoz képest jelentős változásokat tartalmaz. Az oltatlanok teljesen elvesztik jogosultságukat.
Makro / Külgazdaság Súlyos fenyegetést kapott Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 06:28
Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy bármiféle orosz behatolást Ukrajna területére az Egyesült Államok inváziónak fog tekinteni.
Makro / Külgazdaság Nem kell a pánik: nem döntötte be Európát az omikron
Wéber Balázs | 2022. január 21. 05:28
Bár az omikron soha nem látott csúcsokra lökte az új koronavírus-fertőzöttek számát sok európai országban, a kórházban kezeltek és az áldozatok száma stagnált vagy csak relatív kis mértékben emelkedett – derül ki körképünkből. A britek már túl is vannak a csúcson, és hamarosan feloldják a megmaradt korlátozásokat. Az óvatosság persze továbbra is ajánlott, ugyanakkor paradigmaváltás jöhet a válságkezelésben: a koronavírus a jövőben egy lehet a többi vírus közül.   
Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló