<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kabul eleste arra késztette a szakértőket, hogy párhuzamot vonjanak Afganisztán és a Száhel övezet között. A nigériai elnök figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy Afrikában a dzsihádnak egy újabb frontja nyílt meg. Káncz Csaba jegyzete

Magyarország kész az eddiginél nagyobb szerepet vállalni az afrikai biztonság megteremtésében, a terrorfenyegetés mérséklése ugyanis csökkentené a migrációs nyomást is - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, miután francia kollégáját, Jean-Yves Le Driant fogadta.

Elmondta, hogy jelenleg húsz magyar szolgál az EU mali kiképző missziójában, de Magyarország kész további katonákat küldeni a mali hadsereget támogató európai erőkhöz (Takuba) is, négyszeresére növelve az ottani magyar kontingens létszámát. Ehhez a kormány hamarosan a parlament felhatalmazását fogja kérni.

Örvénybe kerültek

Nos, vessünk egy pillantást a váratlan bejelentés mögé. Nyugat-Afrika biztonságpolitikai helyzete gyakorlatilag a Líbia elleni nyugati intervenció óta lefelé menő spirálban van.  Az ENSZ jelentése szerint „egy mérgező elegy jött létre az instabilitásból, fegyveres erőszakból, extrém szegénységből, a COVID-19-ből és az éhínségből”.

Csupán tavaly a térség négy országában - Mali, Burkina Faso, Niger és Csád – 7000 ember vált erőszak áldozatává, több, mint korábban bármikor. A lakhelyükről elüldözöttek száma két év alatt 100 ezerről 1,5 millióra ugrott.  13 millióan szorulnak rá rendkívüli segélyekre.

Párizs takaréklángra kapcsol

Franciaország az elmúlt időszakban 5100 katonával volt jelen a térségben, a német haderő 1100 katonát küldött Maliba.  Az ottani ENSZ kéksisakos misszió 15 ezer katonából áll, és a legdrágább ENSZ békefenntartói bevetésnek számít.

Ehhez jönnek még a fejlesztési segélyek, amelyek az elmúlt időszakban elérték az évi 5 milliárd dollárt.  Ennek felét az európai országok állják.

De június közepén Macron elnök bejelentette, hogy a Száhel-övezet „a nemzetközi terrorizmus epicentruma lett” és Párizs nem tudja fenntartani állandó katonai jelenlétét a térségben. Ezzel 2022 végéig véget vet a „Barkhane Műveletnek”, amelyet a franciák 2013-ban indítottak Nyugat-Afrika Száhel régiójában az iszlamista felkelők ellen. 

A jövőben a francia katonák csak tréning feladatokat látnak el. Párizs türelme elfogyott, miután látta a gyakori Franciaország elleni tüntetéseket Maliban – amely egykor francia gyarmat volt – és ráadásul egy éven belül két katonai puccs történt az országban.  A nyolc év alatt 50 francia katona vesztette életét a térségben.  Kabul eleste az utóbbi napokban arra késztette a szakértőket, hogy párhuzamot vonjanak Afganisztán és a Száhel övezet között. 

Nigéria is érzi a feszültséget

Augusztus 15-én a nigériai elnök figyelmeztette a nemzetközi közösséget a Financial Times hasábjain, hogy Afrikában a dzsihádnak egy újabb frontja nyílt meg. Az elnök tudja miről beszél, hiszen hazája számos kihívással néz szembe; demográfiai robbanás, terrorizmus, muzulmán-keresztény szembenállás, törzsi összecsapások, óriási korrupció, kábítószer-kereskedelem, világszinten is kiemelkedően magas bűnözés, mélyszegénység, víz és élelmiszerhiány.

S mindezek annak ellenére tomboló aktualitások, hogy az ország összességében meglehetősen jó adottságokkal rendelkezik a többi afrikai államhoz képest. Kőolajban gazdag, földrajzilag kiváló elhelyezkedésű az európai és amerikai kereskedelemhez, s ásványi kincsekben is jócskán bővelkedik. Vagy talán ahogy Venezuela esetében, Nigériában is inkább átok ez az áldás?

Egyre erősödő iszlamisták

Pedig az amerikai „terror elleni háború” a térségben már 2002 őszén elindult, amikor a Pentagon bejelentette a „Pán-Száhel Kezdeményezést”. Ennek nyomán különösen Mali bekerült a fejlett világ fókuszába és jelentős mennyiségű fejlesztési pénzt kapott. De a színfalak mögött megjelent a korrupció, a bűnözői elemek beemelése a hatalomba és a rezsimmel nem-együttműködő közösségek kiszorítása.

Ezzel párhuzamosan pedig 2003-tól az algériai dzsihadista szervezet (Groupe Islamiste Armée, GIA) tagjai átszivárogtak Észak-Maliba. Ott megvetették a lábukat, együttműködve a bűnözői csoportokkal és nyugati polgárokat elrablásával váltságdíj fejében.

2012-ben az iszlamista felkelés eredményeképpen kikiálthatták az „Azawad Iszlám Köztársaságot”.  Szembesülve a romló biztonságpolitikai helyzettel és az iszlamisták esetleges Délre nyomulásának veszélyével, Franciaország 2013 januárjában elindította a „Serval Műveletet”, több városban sikeresen legyőzve az iszlamistákat.  Azon év júliusában pedig az ENSZ missziója (UN Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali, MINUSMA) kezdte el tevékenységét 12 ezer békefenntartóval. 

De a biztonságpolitikai helyzet ennyi év után is rendkívül veszélyes.  Az al-Kaida és az Iszlám állam két erőteljes franchise szervezete (a Jama'a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin, JNIM és az Islamic State in the West Africa Province, ISWAP) működik a Száhel térségében. Ezek ügyesen használják ki a helyi sérelmeket, különösen a kormányzati erők kihágásait - pontosan azon erőkét, amelyeket a helyi lakosság megvédésre vezényeltek a térségbe.

A magyar katonákra tehát komoly kihívások várnak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG