<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A keddi tőzsdei száguldás megállt, Európában vegyes a tőzsdék teljesítménye. A forint tovább gyengül, a toronymagas inflációs adat nem segített, a piac az MNB-re vár. Megint drágább lett a vasérc, a földgáz és a kávé. Mélyül a kínai ingatlanpiaci krízis.

Tegnap hatalmas emelkedés volt a tőzsdéken, aminek jelentős katalizátora lehetett Anthony Fauci, a Fehér Ház orvosi főtanácsadója. Szerinte ugyanis kevésbé veszélyes az omikron variáns, mint korábban gondolták. A Nasdaq technológiai index 3,0, az S&P 500 2,1 százalékkal ment fel. Ma is mérséklet optimizmus látható, az amerikai határidős indexek 0,1-0,3 százalékkal növekszenek.

Ám a “vakcinaoptimizmus” és a magas infláció-emelkedő kamat kettőse között őrlődnek a piacok, vissza-visszatérnek a félelmek is. Európában a német index már 0,6, a francia 0,4 százalékkal süllyed, Londonban van 0,2 százalékos emelkedés. Európa többi része is vegyes, Svájc és Svédország a nyertes, Dél-Európa inkább a vesztes oldalon áll egyelőre.

Budapesten és Varsóban fél százalék körüli süllyedést mutatnak a vezető tőzsdemutatók. A Mol 0,5, a Richter 0,9 százalékkal esik, az OTP a kezdeti pluszból nullára süllyedt, tehát stagnál. A Magyar Telekom 0,4 százalékkal drágul, de az utóbbi időben ez a papír inkább alulteljesítő volt.

Árfolyamok és grafikonok

Még kevesebbet ér a forintunk

A forint még gyengébb lett, ma a 368 forintot is elérte az euró árfolyama. Talán annyi pozitívumot lehet elmondani, hogy a várakozásoknál is rosszabb inflációs adat nem emelte tovább lényegesen az árfolyamot. Vélhetően azért, mert a magasabb infláció magasabb kamatszintet okozhat, az pedig erősebb forintot válthat ki.

Forintbankjegyek között megbújó ötforintos (E. J.)Forintbankjegyek között megbújó ötforintos (E. J.)

De holnap okosabbak leszünk, az MNB szokásos csütörtöki egyhetes tendere után, ahol a kamatot ismét emelhetik. Ez nagyban befolyásolhatja a forintot.

Velünk marad a 14 éves csúcson levő infláció?

Novemberben 7,4 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest Magyarországon. Utoljára 2007. decemberében volt ekkora az infláció. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az éves adat enyhén meghaladja a piaci várakozásokat. Az inflációs nyomás miatt a jegybank folytatja a kamatemelési ciklust, amire már az MNB is utalt a napokban.

A friss adatok alapján idén az éves átlagos infláció öt százalék körül lehet, jövőre pedig minimális lassulásra lehet számítani, 4,9 százalék körüli mutató várható.

Drágul a vas, az olaj, a gáz

Ma csak fél százalék körüli mértékben drágul a kőolaj, az amerikai és európai típusú földgáz viszont ismét 4-6 százalékkal. A vasérc is nagyot ment a napokban, főleg ennek lehet köszönhető, hogy az egyik legnagyobb kitermelő, az Anglo American részvénye tegnap több mint hét százalékkal lőtt ki.

Az amerikai arabica kávé árutőzsdei árfolyam (barna vonal) és az európai robusta árfolyama (fekete) (Tradingview.com)Az amerikai arabica kávé árutőzsdei árfolyam (barna vonal) és az európai robusta árfolyama (fekete) (Tradingview.com)

Csúcson van a kávé árutőzsdei ára is. Amint a grafikonon látható, az amerikai típusú arabica mintegy tíz éve nem volt ilyen magas szinten, ami főleg a dél-amerikai kedvezőtlen időjárási körülményeknek, rossz termésnek, szállítási problémáknak köszönhető (lásd a kapcsolódó cikket). Az ellenállóbb, olcsóbb, keserűbb és erősebb, inkább Ázsiában termelt robusta is hasonlóan sok éves magasságban áll, még ha nem is drágult meg annyira.

Mégsem mentik meg a kínai óriásokat?

Tegnap még arról volt szó, hogy a hitelezők megmentik, ma viszont felfüggesztették Hong Kongban a Kaisa kínai építőipari vállalat tőzsdei kereskedését, mivel kiderült, 400 millió dollárnyi hiteltörlesztésnek nem fog tudni eleget tenni.

Az Equilor Befektetési Zrt. szerint ugyanakkor Kína igyekszik megfékezni az “Evergrande újrastruktúrálása miatti potenciálisan kialakuló ingatlanpiaci turbulenciát”. De továbbra sem menti ki az állam a céget, így a 19,2 milliárd dolláros amerikai devizában denominált adóssággal rendelkező kötvényesek magukra maradtak, és jó eséllyel csak töredékét fogják viszontlátni a pénzüknek.

Hétfőn a társaság két kötvénye kapcsán is elszalasztotta a kamatfizetést, a 30 napos türelmi idő lejáratát követően is. A nagy kérdés az, hogy milyen hatásai lesznek a cég bedőlésének, és hogy a gazdaság egészét tekintve a kormány csillapítani tudja-e majd a hatásokat.

Száguldottak a chipgyártók

Erősen emelkedtek tegnap a chipgyártók, a jó piaci környezetben is felülteljesítőnek minősültek – írja a KBC Equitas. Az Nvidia közel nyolc százalékot emelkedett. Az Intel korábban bejelentette, hogy kiválik a Mobileye üzletága, és jövőre bevezetik a tőzsdére különálló vállalatként. Három százalék feletti emelkedést ért el tegnap. Az AMD és a Micron is négy százalék körüli drágulást produkált.

Apple-problémák

Annak ellenére emelkedett három százalék feletti mértékben tegnap az Apple, hogy a Nikkei Asia szerint körülbelül húsz százalékkal kevesebbet gyártott szeptemberben és októberben az iPhone 13-ból a tervezettnél. A többi termék előállítása is csökkenhetett a chiphiány és az ellátási láncok problémái miatt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10200 9832 10345 +1,09% 0 0 5 823 128 706 Ft 2022-12-06 17:12:01
MOL 2818 2750 2824 +2,10% 0 0 2 308 049 286 Ft 2022-12-06 17:06:38
MTELEKOM 326 322 330 -0,15% 0 0 67 036 564 Ft 2022-12-06 17:05:29
RICHTER 8670 8410 8690 +2,00% 0 0 1 740 104 070 Ft 2022-12-06 17:12:37
OPUS 125 120 127 +1,29% 0 0 45 220 512 Ft 2022-12-06 17:05:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ledolgozta a korábbi esés egy részét az OTP és a Mol is
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 17:55
A Magyar Telekom kivételével minden vezető papír javított.
Részvény / Deviza / Áru A Mol újraindította a Dunai Finomítót, de egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 12:58
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
Részvény / Deviza / Áru Feltámadt poraiból az OTP, lesz-e itt év végi rali?
Eidenpenz József | 2022. december 6. 12:48
A forint gyenge, de a magyar részvények életjeleket mutatnak a tegnapi csúnya zuhanás után. Miért esett ekkorát tegnap az OTP, Amerika, meg a Tesla? Mit mutat a kisbefektetői hangulatindex az év végi raliról? Saját kriptovalutát készít a Twitter?
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a gázár kedd reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 09:12
A hétfő esti záróértéke 134,88 euró volt, kedd reggel 138,5-ért adtak egy megawattóra gázt.
Részvény / Deviza / Áru Vegyes forintmozgás reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Letaglózták az OTP-t a külföldi hírek
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi mozgatja a forintot decemberben? Maradhat az IPhone-szűke
Eidenpenz József | 2022. december 5. 12:52
Az euró visszatért 410 forint fölé, továbbra is a brüsszeli hírek mozgathatják elsősorban az árfolyamot. A magyar részvények alulteljesítőek, az OTP több mint két százalékkal esik. Az olaj drágul, miközben az oroszok az egyik, a kínaiak a másik oldalon befolyásolhatják az árát. Nem húznak bele egyhamar az iPhone-ok gyártásába.
Részvény / Deviza / Áru Életjeleket ad magáról a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:39
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest hétfő reggel a bankközi devizapiacon péntek estéhez viszonyítva.
Részvény / Deviza / Áru Odavágtak az OTP-nek, 410 alatt a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 17:55
Közel három százalékkal gyengült az OTP, ami magával rántotta a magyar tőzsde indexét is. Pénteken a forint némileg erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Nyomás alatt az OTP, megint 408 közelében jár az euró
Eidenpenz József | 2022. december 2. 12:48
Az OTP húzza le a hazai indexet, amelynél bejelentés érkezett. Az európai tőzsdék nem találják az irányt, a nagyon fontos amerikai foglalkoztatási adatra várnak. A földgáz végre olcsóbb, a dollár is esik, hírek is vannak, amik segíthetnek a forintnak. Megemelték a Mol és az OTP célárát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG