<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Szerényen optimisták ma a tőzsdék, amit a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos várakozásoknak tulajdonítanak. Két helyről is érkezett olyan információ, hogy két hónap múlva az autóiparban mérséklődhet a chiphiány. Jó hírek jöttek az európai oltásfrontról. A gazdasági lapok címlapjára került az Ethereum, amely átlépte a 3000 dolláros határt.

A gazdasági újranyitással kapcsolatos optimizmussal magyarázzák, hogy a májust is jó hangulatban kezdik a tőzsdék, de legalábbis a pénteki eséshez képest magasabb szinten állnak. A német index 0,3, a francia 0,1 százalékkal van feljebb, miközben Nagy-Britanniában, Japánban és Kínában szünnap van.

Az amerikai határidős indexek is élénkülést jeleznek, fél százalék körüli pluszban járnak. Sok amerikai makroadat érkezik a héten, és a gyorsjelentési dömping is folytatódik.

Itthon a BUX index 0,1 százalékos mínuszban van, főleg a Richter 0,8 százalékos esése húzza le. Az OTP és a Mol 0,1, a Telekom 0,2 százalékkal emelkedett, 2,2 százalékos mínuszban van az Opus. Míg a forint erősödött a múlt hét végén és 360 alá süllyedt az euró, ma 40 fillérrel feljebb van és 360,10 az ára.

Árfolyamok és grafikonok

Mol-célár le, OTP-célár fel

A KBC Equitas szerint:

  • Vételről tartásra módosította a Wood elemzője a Mol ajánlását, a 2500 forintos célárat levitték 2224 forintra.
  • Célármódosítás érkezett az OTP-re az Autonomous Research elemzőjétől. Az eddigi 17 172 forintos célárat 18 149 forintra vitték feljebb.

Jó hírek az európai oltásfrontról

Magyarországon alig nőtt a beoltottak száma vasárnap a sok második körös oltás miatt. Európában viszont javuló oltási kilátásokat vázol a Bloomberg.com hírlevele. A főbb tagállamok, köztük Olaszország, Franciaország és Németország ma már naponta több százezer embert oltanak be.

Az Európai Unióba szállított oltások száma ezekben a napokban eléri a 188 milliót. Megállapodást kötöttek a Pfizer-BioNTech-el további 1,8 milliárd adagról 2023-ig, és remélik, hogy hamarosan lezárják a tárgyalásokat az amerikai Novavax biotechnológiai céggel.

Jó hír, hogy a vírus katasztrofális terjedése Indiában lassulni látszik, az Egyesült Államok pedig szeptember vége óta nem regisztrált ilyen kevés napi esetet.

Kriptodeviza-kávézó Bécsben, 2018-ban (Fotó: E. J.)Kriptodeviza-kávézó Bécsben, 2018-ban (Fotó: E. J.)

Nemsokára enyhülhet az autóiparban a chiphiány?

A következő hónapokban még szoros marad a chip-ellátás, de két hónap múlva enyhülhet az autóipari chiphiány – írta az Equilor Befektetési Zrt.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing vállalat elnöke, Mark Liu nyilatkozott a CBS-nek, ahol elmondta, hogy várakozásaik szerint június végére érhetik utol az autóipari chipkeresletet. Ez nem jelenti azt, hogy két hónap múlva megszűnik a globális chiphiány, de a minimumelvárásokat már ki fogják tudni szolgálni.

A Volkswagen vezérigazgatója, Ralf Brandstaetter pedig azt mondta, a Renesas Electronics autóipari chipgyártó gyárában keletkezett tűz és a texasi hóviharok jelentősen rontották a kibocsátást. Ennek hatását még hónapokig fogja érezni a szektor. A cég a chiphiány miatt 100 ezer autóval csökkentette idei gyártási előrejelzését. Ám várakozásai szerint a második félévtől normalizálódhat némiképp a helyzet.

Warren Buffett szerint is magasabb lesz az infláció

Pénteken közzétették az amerikai inflációs adatot, amely magasabb lett a vártnál. Ez is közrejátszhatott a részvénypiac aznapi esésében.

A milliárdos Warren Buffett a Berkshire Hathaway hétvégi éves, virtuális találkozóján beszélt – tudósított a Bloomberg.

Az Egyesült Államok gazdaságának állapotáról a világjárványból való kiemelkedés után azt mondta, “vörösen izzik” majd. Valóságos vásárlási őrületre számít, az embereknek sok pénz van a zsebében, és magasabb árakat is hajlandóak megfizetni.

A vártnál gyorsabb fellendülést a Fed és a kormány gyors és határozott mentési intézkedéseinek tulajdonította, ezek szerinte a gazdaság 85 százalékát “szuper magas fokozatba tolták”. Mivel a növekedés újraindul és a kamatlábak továbbra is alacsonyak, sokan, még a Berkshire érdekeltségek is emelik az árakat. Így magasabb lehet az infláció, “mint amire az emberek akár fél évvel ezelőtt is számítottak volna” – mondta a guru.

Cége egyébként óriási, 145 milliárd dolláros készpénz-készleten ül, így pont nagy fenyegetést jelent rá nézve a pénzromlás.

A gyorsjelentés-áradat folytatódik

Az S&P 500 komponenseinek több mint fele tette eddig közzé a számait. Eddig bevételsoron 11,6 százalékos, profitsoron 46,3 százalékos növekedés látszódik tavalyhoz képest – írja a KBC Equitas. Az Equilor Befektetési hírlevele szerint:

  • Árbevétel- és profitsoron is a várakozások alatt volt a Gilead Sciences első negyedéve.
  • Felülteljesített a főbb sorokon az Exxon Mobil, azonban a finomítás szegmens veszteséges lett. Pénteken 2,9 százalékot esett a részvény.
  • Szakadt a Cirrus Logic a gyorsjelentése után.
  • A jelentése után esett a tisztítószereket gyártó Clorox.

(Számos további jelentésről pénteken számoltunk be röviden.)

Az ether/bitcoin keresztárfolyam (Tradingview.com)Az ether/bitcoin keresztárfolyam (Tradingview.com)

3000 dollár felett az ether

A hétvégén is naponta több százalékkal drágult az ether árfolyama, a második számú kriptodeviza ma hajnalban átlépte a 3000, majd a 3100 dolláros határt is. Sok rajongója már arról álmodozik, hogy eljön a várva várt átfordulás, a “flippening”, amikor az ether piaci kapitalizációja meghaladja majd a bitcoinét.

Jelenleg ez messze van, 358 milliárd dollár áll szemben 1086 milliárd dollárral, eléréséhez az ethernek pont háromszoroznia kellene. Kisebb mértékben a bitcoin is emelkedett, elérte az 58, majd az 59 ezer dollárt.

A kriptodevizák elfogadottságának, ismertségének növekedését jelzi, hogy az Ethereum ma felkerült a “mainstream” pénzügyi média címlapjára is, mint a Bloomberg vagy a Marketwatch.

A Bloomberg hétfő délelőtti címlapja, alul az Ethereummal (Bloomberg.com)A Bloomberg hétfő délelőtti címlapja, alul az Ethereummal (Bloomberg.com)

Méregdrágán mérik a bitcoint a németeknél

A Vontobel Bank által a múlt héten kibocsátott új bitcoin-követő certifikát (VQ63TC) kezelési díja kimagasló, évi 3,75 százalék – derül ki a hivatalos dokumentumokból. Az előző hasonló sorozat szeptembertől megszűnik. Ez utóbbi több évig volt a piacon, 1,5 százalékos kezelési díj mellett. Az előző értékpapír (VL3TBC) darabja 0,1, az új 0,01 bitcoin értékét követi. Ether-követő termékből is új indult (VQ552V), szintén emelt díjjal, a régit már május végén bevonják.

A tőzsdén kereskedett európai kriptodeviza-termékek (ETN-ek, ETP-k vagy certifikátok) listája egyébként folyamatosan bővül. Nemrég bocsátott ki a bitcoin után ethereum-ETN-t a Wisdom Tree és a VanEck. A 21Shares pedig a korábbi népes sorozatot cardano- és stellar- követő befektetéssel bővítette. A menedzsment-díjak jellemzően 1,0 és 2,5 százalék között mozognak.

A legnagyobb részvénykövető ETF-ek kezelési költsége viszont rendszerint csak 1-3 ezrelék.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10200 9832 10345 +1,09% 0 0 5 823 128 706 Ft 2022-12-06 17:12:01
MOL 2818 2750 2824 +2,10% 0 0 2 308 049 286 Ft 2022-12-06 17:06:38
MTELEKOM 326 322 330 -0,15% 0 0 67 036 564 Ft 2022-12-06 17:05:29
RICHTER 8670 8410 8690 +2,00% 0 0 1 740 104 070 Ft 2022-12-06 17:12:37
OPUS 125 120 127 +1,29% 0 0 45 220 512 Ft 2022-12-06 17:05:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ledolgozta a korábbi esés egy részét az OTP és a Mol is
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 17:55
A Magyar Telekom kivételével minden vezető papír javított.
Részvény / Deviza / Áru A Mol újraindította a Dunai Finomítót, de egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 12:58
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
Részvény / Deviza / Áru Feltámadt poraiból az OTP, lesz-e itt év végi rali?
Eidenpenz József | 2022. december 6. 12:48
A forint gyenge, de a magyar részvények életjeleket mutatnak a tegnapi csúnya zuhanás után. Miért esett ekkorát tegnap az OTP, Amerika, meg a Tesla? Mit mutat a kisbefektetői hangulatindex az év végi raliról? Saját kriptovalutát készít a Twitter?
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a gázár kedd reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 09:12
A hétfő esti záróértéke 134,88 euró volt, kedd reggel 138,5-ért adtak egy megawattóra gázt.
Részvény / Deviza / Áru Vegyes forintmozgás reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Letaglózták az OTP-t a külföldi hírek
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi mozgatja a forintot decemberben? Maradhat az IPhone-szűke
Eidenpenz József | 2022. december 5. 12:52
Az euró visszatért 410 forint fölé, továbbra is a brüsszeli hírek mozgathatják elsősorban az árfolyamot. A magyar részvények alulteljesítőek, az OTP több mint két százalékkal esik. Az olaj drágul, miközben az oroszok az egyik, a kínaiak a másik oldalon befolyásolhatják az árát. Nem húznak bele egyhamar az iPhone-ok gyártásába.
Részvény / Deviza / Áru Életjeleket ad magáról a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:39
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest hétfő reggel a bankközi devizapiacon péntek estéhez viszonyítva.
Részvény / Deviza / Áru Odavágtak az OTP-nek, 410 alatt a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 17:55
Közel három százalékkal gyengült az OTP, ami magával rántotta a magyar tőzsde indexét is. Pénteken a forint némileg erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Nyomás alatt az OTP, megint 408 közelében jár az euró
Eidenpenz József | 2022. december 2. 12:48
Az OTP húzza le a hazai indexet, amelynél bejelentés érkezett. Az európai tőzsdék nem találják az irányt, a nagyon fontos amerikai foglalkoztatási adatra várnak. A földgáz végre olcsóbb, a dollár is esik, hírek is vannak, amik segíthetnek a forintnak. Megemelték a Mol és az OTP célárát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG