6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Szerényen optimisták ma a tőzsdék, amit a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos várakozásoknak tulajdonítanak. Két helyről is érkezett olyan információ, hogy két hónap múlva az autóiparban mérséklődhet a chiphiány. Jó hírek jöttek az európai oltásfrontról. A gazdasági lapok címlapjára került az Ethereum, amely átlépte a 3000 dolláros határt.

A gazdasági újranyitással kapcsolatos optimizmussal magyarázzák, hogy a májust is jó hangulatban kezdik a tőzsdék, de legalábbis a pénteki eséshez képest magasabb szinten állnak. A német index 0,3, a francia 0,1 százalékkal van feljebb, miközben Nagy-Britanniában, Japánban és Kínában szünnap van.

Az amerikai határidős indexek is élénkülést jeleznek, fél százalék körüli pluszban járnak. Sok amerikai makroadat érkezik a héten, és a gyorsjelentési dömping is folytatódik.

Itthon a BUX index 0,1 százalékos mínuszban van, főleg a Richter 0,8 százalékos esése húzza le. Az OTP és a Mol 0,1, a Telekom 0,2 százalékkal emelkedett, 2,2 százalékos mínuszban van az Opus. Míg a forint erősödött a múlt hét végén és 360 alá süllyedt az euró, ma 40 fillérrel feljebb van és 360,10 az ára.

Árfolyamok és grafikonok

Mol-célár le, OTP-célár fel

A KBC Equitas szerint:

  • Vételről tartásra módosította a Wood elemzője a Mol ajánlását, a 2500 forintos célárat levitték 2224 forintra.
  • Célármódosítás érkezett az OTP-re az Autonomous Research elemzőjétől. Az eddigi 17 172 forintos célárat 18 149 forintra vitték feljebb.

Jó hírek az európai oltásfrontról

Magyarországon alig nőtt a beoltottak száma vasárnap a sok második körös oltás miatt. Európában viszont javuló oltási kilátásokat vázol a Bloomberg.com hírlevele. A főbb tagállamok, köztük Olaszország, Franciaország és Németország ma már naponta több százezer embert oltanak be.

Az Európai Unióba szállított oltások száma ezekben a napokban eléri a 188 milliót. Megállapodást kötöttek a Pfizer-BioNTech-el további 1,8 milliárd adagról 2023-ig, és remélik, hogy hamarosan lezárják a tárgyalásokat az amerikai Novavax biotechnológiai céggel.

Jó hír, hogy a vírus katasztrofális terjedése Indiában lassulni látszik, az Egyesült Államok pedig szeptember vége óta nem regisztrált ilyen kevés napi esetet.

Kriptodeviza-kávézó Bécsben, 2018-ban (Fotó: E. J.)
Kriptodeviza-kávézó Bécsben, 2018-ban (Fotó: E. J.)

Nemsokára enyhülhet az autóiparban a chiphiány?

A következő hónapokban még szoros marad a chip-ellátás, de két hónap múlva enyhülhet az autóipari chiphiány – írta az Equilor Befektetési Zrt.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing vállalat elnöke, Mark Liu nyilatkozott a CBS-nek, ahol elmondta, hogy várakozásaik szerint június végére érhetik utol az autóipari chipkeresletet. Ez nem jelenti azt, hogy két hónap múlva megszűnik a globális chiphiány, de a minimumelvárásokat már ki fogják tudni szolgálni.

A Volkswagen vezérigazgatója, Ralf Brandstaetter pedig azt mondta, a Renesas Electronics autóipari chipgyártó gyárában keletkezett tűz és a texasi hóviharok jelentősen rontották a kibocsátást. Ennek hatását még hónapokig fogja érezni a szektor. A cég a chiphiány miatt 100 ezer autóval csökkentette idei gyártási előrejelzését. Ám várakozásai szerint a második félévtől normalizálódhat némiképp a helyzet.

Warren Buffett szerint is magasabb lesz az infláció

Pénteken közzétették az amerikai inflációs adatot, amely magasabb lett a vártnál. Ez is közrejátszhatott a részvénypiac aznapi esésében.

A milliárdos Warren Buffett a Berkshire Hathaway hétvégi éves, virtuális találkozóján beszélt – tudósított a Bloomberg.

Az Egyesült Államok gazdaságának állapotáról a világjárványból való kiemelkedés után azt mondta, “vörösen izzik” majd. Valóságos vásárlási őrületre számít, az embereknek sok pénz van a zsebében, és magasabb árakat is hajlandóak megfizetni.

A vártnál gyorsabb fellendülést a Fed és a kormány gyors és határozott mentési intézkedéseinek tulajdonította, ezek szerinte a gazdaság 85 százalékát “szuper magas fokozatba tolták”. Mivel a növekedés újraindul és a kamatlábak továbbra is alacsonyak, sokan, még a Berkshire érdekeltségek is emelik az árakat. Így magasabb lehet az infláció, “mint amire az emberek akár fél évvel ezelőtt is számítottak volna” – mondta a guru.

Cége egyébként óriási, 145 milliárd dolláros készpénz-készleten ül, így pont nagy fenyegetést jelent rá nézve a pénzromlás.

A gyorsjelentés-áradat folytatódik

Az S&P 500 komponenseinek több mint fele tette eddig közzé a számait. Eddig bevételsoron 11,6 százalékos, profitsoron 46,3 százalékos növekedés látszódik tavalyhoz képest – írja a KBC Equitas. Az Equilor Befektetési hírlevele szerint:

  • Árbevétel- és profitsoron is a várakozások alatt volt a Gilead Sciences első negyedéve.
  • Felülteljesített a főbb sorokon az Exxon Mobil, azonban a finomítás szegmens veszteséges lett. Pénteken 2,9 százalékot esett a részvény.
  • Szakadt a Cirrus Logic a gyorsjelentése után.
  • A jelentése után esett a tisztítószereket gyártó Clorox.

(Számos további jelentésről pénteken számoltunk be röviden.)

Az ether/bitcoin keresztárfolyam (Tradingview.com)
Az ether/bitcoin keresztárfolyam (Tradingview.com)

3000 dollár felett az ether

A hétvégén is naponta több százalékkal drágult az ether árfolyama, a második számú kriptodeviza ma hajnalban átlépte a 3000, majd a 3100 dolláros határt is. Sok rajongója már arról álmodozik, hogy eljön a várva várt átfordulás, a “flippening”, amikor az ether piaci kapitalizációja meghaladja majd a bitcoinét.

Jelenleg ez messze van, 358 milliárd dollár áll szemben 1086 milliárd dollárral, eléréséhez az ethernek pont háromszoroznia kellene. Kisebb mértékben a bitcoin is emelkedett, elérte az 58, majd az 59 ezer dollárt.

A kriptodevizák elfogadottságának, ismertségének növekedését jelzi, hogy az Ethereum ma felkerült a “mainstream” pénzügyi média címlapjára is, mint a Bloomberg vagy a Marketwatch.

A Bloomberg hétfő délelőtti címlapja, alul az Ethereummal (Bloomberg.com)
A Bloomberg hétfő délelőtti címlapja, alul az Ethereummal (Bloomberg.com)

Méregdrágán mérik a bitcoint a németeknél

A Vontobel Bank által a múlt héten kibocsátott új bitcoin-követő certifikát (VQ63TC) kezelési díja kimagasló, évi 3,75 százalék – derül ki a hivatalos dokumentumokból. Az előző hasonló sorozat szeptembertől megszűnik. Ez utóbbi több évig volt a piacon, 1,5 százalékos kezelési díj mellett. Az előző értékpapír (VL3TBC) darabja 0,1, az új 0,01 bitcoin értékét követi. Ether-követő termékből is új indult (VQ552V), szintén emelt díjjal, a régit már május végén bevonják.

A tőzsdén kereskedett európai kriptodeviza-termékek (ETN-ek, ETP-k vagy certifikátok) listája egyébként folyamatosan bővül. Nemrég bocsátott ki a bitcoin után ethereum-ETN-t a Wisdom Tree és a VanEck. A 21Shares pedig a korábbi népes sorozatot cardano- és stellar- követő befektetéssel bővítette. A menedzsment-díjak jellemzően 1,0 és 2,5 százalék között mozognak.

A legnagyobb részvénykövető ETF-ek kezelési költsége viszont rendszerint csak 1-3 ezrelék.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17640 17540 17735 +0,23% 0 0 9 557 625 505 HUF 2024-06-21 17:05:08
MOL 2850 2838 2854 +0,35% 0 0 5 429 907 728 HUF 2024-06-21 17:05:58
MTELEKOM 1052 1046 1060 -0,57% 0 0 1 437 424 608 HUF 2024-06-21 17:09:11
RICHTER 9300 9285 9360 -0,37% 0 0 2 812 088 345 HUF 2024-06-21 17:05:17
OPUS 425 421 425 +0,35% 0 0 94 189 925 HUF 2024-06-21 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Egyelőre elkerülte a halálugrást a forint
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 18:21
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg.  
Részvény / Deviza / Áru Megint történelmi csúcsra pörgött a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,58 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 70 378,92 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 398 forint felett az euró, új történelmi csúcsokat tesztel a BUX
Eidenpenz József | 2024. június 21. 12:35
Nincs jó hangulat az európai tőzsdéken, aminek pár rossz gazdasági hír lehet az oka, no meg az előző napi, Nvidia-vezérelte amerikai lejtmenet. Itthon a BUX azonban pluszban van, új rekord is születhet. A forint egyre gyengébb, nagy vevő van a Telekomnál. Eljött a négyszeres boszorkányság napja. Tízezerszer okosabb lesz a robot az embernél?
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 07:08
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, aki még a nagy meleg előtt, reggel váltott eurót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 18:42
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsra járt a tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megkapta a beosztását a túlérzékeny forint, sokan ünneplőbe öltöztek
Csernátony Csaba | 2024. június 20. 12:16
Kanyargós utakon jár a forint, amely az idei régiós verseny utolsó helyezettje. Amerikából nem kaptak iránymutatást az európai tőzsdék, ennek ellenére felfelé mentek csütörtök délelőtt. A BUX is többletet hozott össze. A Richter céget vásárolt, a Waberer's pedig ismertette az osztalékfizetési információkat. 
Részvény / Deviza / Áru Most nagyot koppant, aki hitt a kormánynak: véglegesítették a befektetéseinkre kivetett átmeneti adót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 09:57
A veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg fizetendő szociális hozzájárulási adó szép csendben végleges teherré vált.
Részvény / Deviza / Áru Csak bámulunk: teljes hátraarcot csinált a forint csütörtök reggel
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 08:02
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon, de a helyzet 8 óra előtt pár perccel teljesen megfordult. Frissítés: 9-re sajnos újabb fordulat érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Újabb nagy dobást jelentett be a Richter
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 06:19
Rövid időn belül a második belgiumi akvizícióról tesz bejelentést a magyar gyógyszeripari multi. A mostani célpont egy olyan cég, amely a jövőbeli gyógyszerek előállításában jeleskedhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG