<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az amerikai csúcsdöntés után szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, Budapest alig változik, a forint viszont megtáltosodott. Óriási mennyiségű gyorsjelentés érkezett és még jön is, a cégek többnyire pozitív meglepetéseket okoznak. A platinaékszer-piacon fellendülés várható, az ether lekörözi a bitcoint, a törökök pedig újabb elképesztő unortodox ötletet szivárogtattak ki.

Európában pluszban járnak a részvénypiacok, Frankfurtban 0,5, Párizsban 0,1, Londonban 0,3 százalék az emelkedés eddig. Ebben a gyorsjelentés-dömpingnek és egy viszonylag kedvező francia GDP-adatnak, és nem utolsósorban a remek tegnapi tengerentúli zárásnak lehet fontos szerepe.

Új rekordot ért el az amerikai részvénypiac tegnap, az S&P 500 még sohasem volt 4219 ponton. Az emelkedést a Facebook meglepően jó gyorsjelentése és az új GDP-adat hajtotta. Ez a bankok, a Big Tech és a Big Oil (a nagy tech-cégek és olajmultik) napja volt. Az S&P 500 indexen belül a pénzügyi részindex 1,8, az energiaszektoré 1,1, a Nasdaq 100-as pedig fél százalékkal emelkedett.

Ma viszont az amerikai határidős indexek 0,1-0,3 százalékkal lejjebb vannak. Ázsiában jelentős mínuszokat látni, egy-másfél százalékos eséssel zártak a főbb indexek. Pedig a Caixin kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index jobb lett a vártnál.

Forintbankjegyek (E. J.)Forintbankjegyek (E. J.)

Itthon a BUX index szerény pluszból nullába csorgott le a délelőtt folyamán. Vigasz lehet, hogy pont ennyit hozott ma a varsói WIG 20 mutató is. Az OTP lényegében nem változik, a Mol egy ezrelékkel esik csupán, a Richter és a Telekom pedig ugyanennyivel felfelé megy.

Árfolyamok és grafikonok

A forint viszont megint erősödik, átlépte a 360-as határt is az euró, most 359,50. A dollár izmosodik, az olaj esik, az ipari fémek drágulnak.

Szép magas OTP-célár

Céláremelés érkezett az OTP-re az Equilor Befetetési Zrt. szerint. Az Autonomous Research elemzője emelt 18 149 forintra az eddigi 17 172 forintról, és továbbra is felülteljesítést vár a részvénytől.

Jelentett az S&P 500 cégek fele, az összkép pozitív

Vegyes gyorsjelentések érkeztek tegnap este és ma reggel a KBC Equitas szerint. Az S&P 500 komponensei közül a cégek több mint fele már túlvan a jelentésén. A növekedés összességében jobb az elemzői várakozásoknál.

 • A Twitter jelentése vegyesre sikerült. A bevétel és a nyereség magasabb a várakozásoknál, de a napi aktív felhasználók száma kevésbé bővült.
 • Nem fékez az Amazon, 44 százalékos növekedéssel 108,5 milliárd dolláros bevételt mutatott ki.
 • A Nio elektromosautó-gyártó az egy évvel ezelőtti 1,60 jüanos részvényenkénti veszteséget 0,23 jüanra mérsékelte. Az előrejelzése szintén pozitív meglepetés.
 • A várakozásoknál jobbak lettek az Erste számai, a BNP Paribas is felülmúlta a legfontosabb sorokon az elemzői konszenzust.
 • Az AstraZeneca várakozáson felüli bevételt és tisztított EPS-t ért el.
 • A Gilead amerikai gyógyszergyártó is vegyes képet mutat, az EPS hozta az elemzői becslést, de a teljes bevétel elmaradt attól.

Ma is jönnek izgalmas jelentések, mint az Exxon és a Chevron olajóriások és még sokan mások.

Még egy csokor fontos gyorsjelentés

Az Equilor Befektetési Zrt. szerint pedig:

 • Az EBay e-kereskedelmi portál árbevétel és profit soron is felülteljesítette a Wall Street-i elemzők prognózisát, de a második negyedéves kilátások aggasztják a befektetőket.
 • Jót jelentett a Qualcomm és a jelenlegi negyedévre a vártnál kedvezőbb előrejelzést tett közzé.
 • A McDonald’s árbevétel soron 90 millió dollárral meghaladta az elemzői prognózist.
 • Felülteljesített a negyedévben a Caterpillar.
 • Gyorsjelentés után emelkedett a Comcast médiavállalat.

A platina árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)A platina árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)

A platinaékszer ismét divatba jöhet

Az ékszerek iránti kereslet megélénkülhet az idén a Platinum Guild szerint – írja a Mining Weekly. A szakmai szervezet által megrendelt, 2021 első negyedévében készült felmérés pozitív hangulatot jelez az ékszeriparban.

A luxuscikkek forgalmazói a 2020-as, kihívásokkal teli évet követően hangulatot, erős keresletet jeleznek előre a következő 12 hónapra. A négy kulcsfontosságú platinaékszer-piacon, Kínában, Indiában, Japánban és az Egyesült Államokban több mint 2000 ékszervásárlót és -viselőt interjúvoltak meg 18-65 éves kor között. A legtöbb fogyasztó pozitívnak érzi országa gazdasági jövőjét, nagyobb hajlandóságot érez a kiadásokra és erősebb étvágyat a drága ékszerek iránt.

A platina az ezüsthöz, palládiumhoz képest hosszú távon még mindig alulteljesítő. Rövidebb távon azonban emelkedése az aranyat már lekörözte. (Lásd a grafikonokat.)

Platina (kékkel), arany (sárga), ezüst (szürke), palládium (zöld) árfolyamok 2019 végétől (Tradingview.com)Platina (kékkel), arany (sárga), ezüst (szürke), palládium (zöld) árfolyamok 2019 végétől (Tradingview.com)

Bitcoin-pofonok, ether-hátszél

A bitcoint sok jó hír mellett egy sor nagyobb pofon is érte mostanában. Például:

 • A Tesla eladott.
 • A Facebook a pletykák vagy remények ellenére nem vásárolt belőle.
 • A Coinbase-részvénykibocsátás körüli hurráoptimizmus, “hype” hamar lecsengett.
 • Bezárt két török kriptodeviza-tőzsde, letartóztatások voltak, a kár elérheti a milliárd dolláros nagyságrendet.

Ehhez képest az árfolyam napok óta stabil 53-55 ezer dollár között. Az ether viszont új és új csúcsokat dönt, a legújabb, tegnapi rekord 2798 dollár.

Az Ethereum azért teljesíti felül a bitcoint, mert a likviditása javult és a nyilvános Ethereum-blokklánc forgalma magasabb lett

 – ebben az idézetben főleg az az érdekes, hogy ki mondta. Nem egy önjelölt elemző, akikből rengeteg van, hanem a JPMorgan.

Központosítanák a decentralizációt – rábíznád bitcoinodat a török államra?

Elképesztő ötlete van a török államnak a – valószínűleg részben saját maga által okozott – kriptodevizaváltó-csődök problémájára.

Törökország azt tervezi, hogy szabályozza a kriptodevizák piacát, miután két helyi tőzsde (Thodex, Vebiton) összeomlott. A kormány egy magas rangú tisztviselője szerint központi letétkezelő bank létrehozását tervezik a partnerkockázat kiküszöbölésére. A hatóságok a kereskedő vállalkozások vezetőinek szakképzettségére való előírást vezetnének be, és a cégalapításhoz szükséges minimális tőkeelőíráson is gondolkodnak mondta a tisztviselő a Bloombergnek.

A decentralizált kriptodevizák központosított őrzése fából vaskarika, szembe megy mindennel, amit a bitcoin előnyének és fő tulajdonságának tartanak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG