6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az amerikai csúcsdöntés után szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, Budapest alig változik, a forint viszont megtáltosodott. Óriási mennyiségű gyorsjelentés érkezett és még jön is, a cégek többnyire pozitív meglepetéseket okoznak. A platinaékszer-piacon fellendülés várható, az ether lekörözi a bitcoint, a törökök pedig újabb elképesztő unortodox ötletet szivárogtattak ki.

Európában pluszban járnak a részvénypiacok, Frankfurtban 0,5, Párizsban 0,1, Londonban 0,3 százalék az emelkedés eddig. Ebben a gyorsjelentés-dömpingnek és egy viszonylag kedvező francia GDP-adatnak, és nem utolsósorban a remek tegnapi tengerentúli zárásnak lehet fontos szerepe.

Új rekordot ért el az amerikai részvénypiac tegnap, az S&P 500 még sohasem volt 4219 ponton. Az emelkedést a Facebook meglepően jó gyorsjelentése és az új GDP-adat hajtotta. Ez a bankok, a Big Tech és a Big Oil (a nagy tech-cégek és olajmultik) napja volt. Az S&P 500 indexen belül a pénzügyi részindex 1,8, az energiaszektoré 1,1, a Nasdaq 100-as pedig fél százalékkal emelkedett.

Ma viszont az amerikai határidős indexek 0,1-0,3 százalékkal lejjebb vannak. Ázsiában jelentős mínuszokat látni, egy-másfél százalékos eséssel zártak a főbb indexek. Pedig a Caixin kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index jobb lett a vártnál.

Forintbankjegyek (E. J.)
Forintbankjegyek (E. J.)

Itthon a BUX index szerény pluszból nullába csorgott le a délelőtt folyamán. Vigasz lehet, hogy pont ennyit hozott ma a varsói WIG 20 mutató is. Az OTP lényegében nem változik, a Mol egy ezrelékkel esik csupán, a Richter és a Telekom pedig ugyanennyivel felfelé megy.

Árfolyamok és grafikonok

A forint viszont megint erősödik, átlépte a 360-as határt is az euró, most 359,50. A dollár izmosodik, az olaj esik, az ipari fémek drágulnak.

Szép magas OTP-célár

Céláremelés érkezett az OTP-re az Equilor Befetetési Zrt. szerint. Az Autonomous Research elemzője emelt 18 149 forintra az eddigi 17 172 forintról, és továbbra is felülteljesítést vár a részvénytől.

Jelentett az S&P 500 cégek fele, az összkép pozitív

Vegyes gyorsjelentések érkeztek tegnap este és ma reggel a KBC Equitas szerint. Az S&P 500 komponensei közül a cégek több mint fele már túlvan a jelentésén. A növekedés összességében jobb az elemzői várakozásoknál.

 • A Twitter jelentése vegyesre sikerült. A bevétel és a nyereség magasabb a várakozásoknál, de a napi aktív felhasználók száma kevésbé bővült.
 • Nem fékez az Amazon, 44 százalékos növekedéssel 108,5 milliárd dolláros bevételt mutatott ki.
 • A Nio elektromosautó-gyártó az egy évvel ezelőtti 1,60 jüanos részvényenkénti veszteséget 0,23 jüanra mérsékelte. Az előrejelzése szintén pozitív meglepetés.
 • A várakozásoknál jobbak lettek az Erste számai, a BNP Paribas is felülmúlta a legfontosabb sorokon az elemzői konszenzust.
 • Az AstraZeneca várakozáson felüli bevételt és tisztított EPS-t ért el.
 • A Gilead amerikai gyógyszergyártó is vegyes képet mutat, az EPS hozta az elemzői becslést, de a teljes bevétel elmaradt attól.

Ma is jönnek izgalmas jelentések, mint az Exxon és a Chevron olajóriások és még sokan mások.

Még egy csokor fontos gyorsjelentés

Az Equilor Befektetési Zrt. szerint pedig:

 • Az EBay e-kereskedelmi portál árbevétel és profit soron is felülteljesítette a Wall Street-i elemzők prognózisát, de a második negyedéves kilátások aggasztják a befektetőket.
 • Jót jelentett a Qualcomm és a jelenlegi negyedévre a vártnál kedvezőbb előrejelzést tett közzé.
 • A McDonald’s árbevétel soron 90 millió dollárral meghaladta az elemzői prognózist.
 • Felülteljesített a negyedévben a Caterpillar.
 • Gyorsjelentés után emelkedett a Comcast médiavállalat.

A platina árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)
A platina árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)

A platinaékszer ismét divatba jöhet

Az ékszerek iránti kereslet megélénkülhet az idén a Platinum Guild szerint – írja a Mining Weekly. A szakmai szervezet által megrendelt, 2021 első negyedévében készült felmérés pozitív hangulatot jelez az ékszeriparban.

A luxuscikkek forgalmazói a 2020-as, kihívásokkal teli évet követően hangulatot, erős keresletet jeleznek előre a következő 12 hónapra. A négy kulcsfontosságú platinaékszer-piacon, Kínában, Indiában, Japánban és az Egyesült Államokban több mint 2000 ékszervásárlót és -viselőt interjúvoltak meg 18-65 éves kor között. A legtöbb fogyasztó pozitívnak érzi országa gazdasági jövőjét, nagyobb hajlandóságot érez a kiadásokra és erősebb étvágyat a drága ékszerek iránt.

A platina az ezüsthöz, palládiumhoz képest hosszú távon még mindig alulteljesítő. Rövidebb távon azonban emelkedése az aranyat már lekörözte. (Lásd a grafikonokat.)

Platina (kékkel), arany (sárga), ezüst (szürke), palládium (zöld) árfolyamok 2019 végétől (Tradingview.com)
Platina (kékkel), arany (sárga), ezüst (szürke), palládium (zöld) árfolyamok 2019 végétől (Tradingview.com)

Bitcoin-pofonok, ether-hátszél

A bitcoint sok jó hír mellett egy sor nagyobb pofon is érte mostanában. Például:

 • A Tesla eladott.
 • A Facebook a pletykák vagy remények ellenére nem vásárolt belőle.
 • A Coinbase-részvénykibocsátás körüli hurráoptimizmus, “hype” hamar lecsengett.
 • Bezárt két török kriptodeviza-tőzsde, letartóztatások voltak, a kár elérheti a milliárd dolláros nagyságrendet.

Ehhez képest az árfolyam napok óta stabil 53-55 ezer dollár között. Az ether viszont új és új csúcsokat dönt, a legújabb, tegnapi rekord 2798 dollár.

Az Ethereum azért teljesíti felül a bitcoint, mert a likviditása javult és a nyilvános Ethereum-blokklánc forgalma magasabb lett

 – ebben az idézetben főleg az az érdekes, hogy ki mondta. Nem egy önjelölt elemző, akikből rengeteg van, hanem a JPMorgan.

Központosítanák a decentralizációt – rábíznád bitcoinodat a török államra?

Elképesztő ötlete van a török államnak a – valószínűleg részben saját maga által okozott – kriptodevizaváltó-csődök problémájára.

Törökország azt tervezi, hogy szabályozza a kriptodevizák piacát, miután két helyi tőzsde (Thodex, Vebiton) összeomlott. A kormány egy magas rangú tisztviselője szerint központi letétkezelő bank létrehozását tervezik a partnerkockázat kiküszöbölésére. A hatóságok a kereskedő vállalkozások vezetőinek szakképzettségére való előírást vezetnének be, és a cégalapításhoz szükséges minimális tőkeelőíráson is gondolkodnak mondta a tisztviselő a Bloombergnek.

A decentralizált kriptodevizák központosított őrzése fából vaskarika, szembe megy mindennel, amit a bitcoin előnyének és fő tulajdonságának tartanak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG