<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Szomorkás a tőzsdei hangulat Európában és Pesten is, főleg az OTP húzza le a BUX-ot. A forint viszont remekel, gyors egymásutánban átszakította az euró a 358 és 357 forintos határt is. A chipszektor duplázott tavaly, de még szép jövő előtt állhat. Kriptodeviza-tőzsdék jönnek a tőzsdékre.

A pénteki szép amerikai emelkedés után ma enyhe esés van Európában, a Stoxx 600 index 0,3 százalékkal süllyed. De iránykeresésnek is nevezhetjük, mert míg a német DAX 0,1 százalékkal emelkedett, addig a francia index stagnál, a brit pedig fél százalékkal süllyed. Az utóbbiban szerepe lehet az észak-írországi politikai feszültségnek.

Indiában elszabadult a koronavírus, miközben a briteknél nyitnak a sörkertek és sok bolt, Európa pedig látszólag helyben topog. Reggel Ázsiában is inkább süllyedtek az indexek, és az amerikai határidős mutatók is enyhe esésben vannak.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal megy le, főleg az OTP 0,3 százalékos gyengülése húzza le. A Mol 0,2, a Telekom 1,1 százalékkal esik, a Richter kissé emelkedik. A forint erősödött, az euró már csak 356,60, közel két hónapja nem látott szinten jár. Ezzel brókercégek szerint átszelte a 200 napos mozgóátlagot, egy fontos technikai szintet.

Árfolyamok és grafikonok

Új célárak OTP-re, Molra

Pénteken a Biuro Maklierski mBanku módosította a célárát a Mol és az OTP részvényére is – írja a KBC Equitas.

Az OTP esetében optimistábbak lettek, 13 800 forintról 15 143 forintra javították a célárukat, és tartás után vételre javasolják a papírt. A Mol-célárat viszont 2571 forintról 2294 forintra csökkentették, és vételről tartásra módosították az ajánlást.

Jön a gyorsjelentési szezon

Szerdán a Goldman Sachs, a J.P.Morgan és a Wells Fargo gyorsjelentéseivel kezdetét veszi az újabb amerikai gyorsjelentési szezon. A befektetők megláthatják, hogy a vállalatok teljesítménye igazolja-e az égig érő árfolyamokat – írja az Investing.com.

A Refinitiv adatai szerint az S&P 500 cégei 25 százalékos nyereségugrást érhettek el az egy évvel korábbihoz képest, ami 2018 óta a legerősebb negyedéves teljesítmény lenne. Európában a Suez (SEVI) részvényei ma 7,4, a Veolia Environnement (VEOEY) papírjai 6,3 százalékkal emelkedtek, miután a francia riválisok bejelentették, hogy megállapodtak az egyesülésről. A Veolia ugyanis mintegy 14 százalékkal megemelte ajánlatát az eredeti szinthez képest.

Három amerikai félvezető-ipari ETF árfolyama egy évre (Tradingview.com)Három amerikai félvezető-ipari ETF árfolyama egy évre (Tradingview.com)

A chipszektor a következő évek nyertese?

A chipgyártókat elemzi az Aegon Alapkezelő Total Return blogja, mivel a következő évek fontos trendje lehet a mikrochipek még szélesebb körű felhasználása.

Még több félvezetőre lesz szüksége a világnak, amiből a gyártók is jelentősen profitálhatnak. Egy belsőégésű motorral eladott autóba 400 dollárnyi chip kell, egy elektromosba kétszer ennyi. Az önvezető technológia pedig ezt még tovább emelheti, ötször annyi chip is kellhet. A másik fontos trend az 5G-technológia terjedése világszerte, ennek nyertese szintén a félvezető-szektor lehet.

Amint a grafikonon látható, az utóbbi egy évben a félvezető-szektorba fektető részvény-ETF-ek árfolyama több mint kétszeresére nőtt. Nem csoda, a SeekingAlpha jelentése szerint ebbe az alapcsoportba csak az idén 59 milliárd dollár érkezett, jóval több, mint bármely más ágazat ETF-jeibe.

Öveket becsatolni (Pixabay.com)Öveket becsatolni (Pixabay.com)

Öveket becsatolni, hozamemelkedés jön?

Nem árt óvatosnak lenni, s a biztonsági öveket becsatolni az Erste Befektetési Zrt. kommentárja alapján, amit Jerome Powell hétvégi interjújából szűrtek le.

Ahhoz, hogy a Fed elgondolkozzon jelenlegi eszközrendszerének megváltoztatásán, további javulásra van szükség a gazdaságban. Az infláció átmenetileg a két százalékos cél fölé fog emelkedni. A kamatemelések 2023 közepén kezdődhetnek, előbb, mint néhány Fed döntéshozó 2024-re sejteni engedte. A növekvő szövetségi kiadásokat növekvő kötvénykibocsátások kísérik. Ez pedig valószínűleg nyomást fog gyakorolni a hosszú hozamokra, amelyek ha újra elkezdnek emelkedni, az valószínűleg aggodalmat fog okozni a részvénypiacon is.

Magyarország, Írország és Litvánia lehet az adóvita középpontjában

Heves vitákat válthat ki az amerikai adóharmonizációs javaslat az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint.

Az OECD tagországokban 21 százalékos minimumadó bevezetését javasolják. Jelenleg az OECD tagországok közül Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adókulcs (kilenc százalék), majd Írország (12,5%), Litvánia (15%) jön. Az adókulcs 19 százalékos Csehországban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és Szlovéniában. 20 százalék Észtországban, Finnországban, Izlandon és Litvániában. A legnagyobb ellenállás értelemszerűen Magyarország, Írország és Litvánia részéről várható.

Az OECD adópolitikai központjának igazgatója szerint az elmúlt évtizedekben adócsökkentési verseny alakult ki, ami a multinacionális vállalatok számára egyre hatékonyabb adóoptimalizációt tett lehetővé, ugyanakkor hozzájárult az államadósságok növekedéséhez – írta a brókercég.

2000 milliárd dolláros kriptodeviza-piac, félreárazásokkal?

A kriptodeviza-piac teljes kapitalizációja elérte a 2000 milliárd dollárt, ebből a bitcoinra 1138 milliárd jut. A bitcoin napokig ostromolta a 60 ezer dolláros szintet, majd ma reggel 61 ezerre emelkedett. Az ether 2197 dolláron új történelmi csúcsot állított be szombaton.

Eközben a hiperoptimista hangulatban a piac hatékonyságához kétség fér a Cointelegraph szerint. A bitcoin határidős árai ugyanis extrém magasak, 60 ezer dollár körüli azonnali ár mellett júniusra 65 ezer, decemberre 73 500 dolláron köttettek üzletek. Normál esetben ezt a különbséget az arbitrazsőröknek le kéne szorítaniuk. (Úgy, hogy azonnali piacon vásárolnak, határidőre eladnak.)

Az Exodus kriptodeviza-pénztárca szoftver (wallet)Az Exodus kriptodeviza-pénztárca szoftver (wallet)

Sorban jönnek a kriptodeviza-részvények

A Coinbase kriptodeviza-platform tőzsdei bevezetésére készülnek Amerikában, amelyet április 14-ére terveznek. A társaság értékére vonatkozó becslések nagyon széles sávban szóródnak, az optimistábbak elérik a százmilliárd dolláros nagyságrendet. A CNBC szerint a Kraken, az egyik legrégebbi, 2011-ben alapított bitcoin-tőzsde is kedvet kapott a részvénykibocsátáshoz, de csak 2022-re tervezi.

Tőzsdefelügyeleti engedélyt kapott az amerikai SEC-től az Exodus kriptodeviza pénztárca-szolgáltató részvénye. A cég saját szoftverén keresztül árul 75 millió részvényt 27 dollár körüli áron (összesen tehát közel 2,8 milliárd dollárért).

Bikapiaci hangulatban vannak a kínai vállalatvezetők

A Fidelity elemzése szerint a kínai vállalatvezetők kifejezetten bikapiaci hangulatban vágtak neki a 2021-es évnek, “a bivaly évének”. Terveik között szerepel a tőkeberuházások felfuttatása és a dolgozói létszám növelése is.

A Kínával foglalkozó elemzők már arról számolnak be, hogy az általuk vizsgált vállalatok jóval előrébb járnak a gazdasági ciklusban: 36 százalékuk szerint az ágazataik az expanziós szakasz közepénél tartanak, szemben a 24 százalékos globális átlaggal. Mindössze 18 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az ágazatuk a talpra állás kezdeti szakaszában jár, ami jóval alacsonyabb, mint a 34 százalékos globális átlag. A szakemberek szerint a kínai cégek dolgozói létszáma idén átlagosan hat százalékkal fog nőni, szemben a két százalékos globális átlaggal és az Európára és Japánra jellemző csökkenéssel.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8276 +3,28% 8234 8254 2 030 455 520 Ft 2022-10-04 13:01:33
MOL 2596 2490 2630 +5,27% 2596 2600 1 077 057 716 Ft 2022-10-04 13:02:02
MTELEKOM 301 295 302 +1,69% 299 301 26 762 010 Ft 2022-10-04 12:45:26
RICHTER 7695 7505 7695 +1,92% 7680 7695 488 811 990 Ft 2022-10-04 13:02:01
OPUS 128 128 132 -0,46% 128 130 7 374 502 Ft 2022-10-04 12:53:47
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG