2p

A Toyota Motor Corp., a világ legnagyobb autógyártója valószínűleg idei termelési tervének a csökkentésére kényszerül, mert a tartós globális félvezetőhiány akadályozza termelése növelését.

A vállalat pénteken tett bejelentése alapján felülvizsgálják a 9,7 millió jármű gyártását előirányzó idei termelési tervet, miután az áprilisban kezdődött pénzügyi év első négy hónapjában nem sikerült teljesíteni az időközi célokat.

A Toyota termelése augusztusban fellendült ugyan, de az októberi és novemberi termelés várhatóan 750-800 ezer jármű körül lesz, ami elmarad a szeptembertől novemberig tartó időszakra a múlt hónap végén kiadott prognózisban előirányzott, 900 ezres, átlagos havi termelési tervtől.

Hiány van félvezetőkből. Fotó: Pixabay.com
Hiány van félvezetőkből. Fotó: Pixabay.com

A Toyota nem közölte, hogy éves termelési előirányzatát mennyivel csökkentené, de a Reuters hírügynökségnek a vállalat adatain alapuló számításai alapján a folyó pénzügyi év első öt hónapjában a termelés 6,7 százalékkal maradt el a kitűzött tervtől. A Toyota szóvivőjének az elmondása szerint a termelési kilátások felmérését követően új célszámot tesznek majd közzé.

A japán autógyártók eddig a chiphiánynak a pénzügyi év második felétől kezdődő enyhüléséből kiindulva állították fel idei termelésnövelési terveiket. A magas infláció, az emelkedő kamatköltségek és a gazdasági recesszió növekvő kockázata azonban a főbb piacokon rontotta az autók keresleti kilátásait. A járműipart emellett még a chiphiány, valamint a járványvédelmi korlátozások beszállítói láncra gyakorolt hatása is külön megterheli.

A Toyota tavaly a 8,5 milliós célkitűzés helyett 8,6 millió autót gyártott, miután az eredetileg 9,3 milliós termelési tervét három alkalommal is csökkenteni kényszerült.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG