<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A korábbi gazdasági recessziók megmutatták, hogy az autóipar kifejezetten érzékenyen reagál a negatív hatásokra, miközben az IT szektorra legkésőbb a COVID óta szinte mindenki válságállóként tekint. Kalmár Ákos, a magyarországi Continental csoport országos HR vezetőjével beszélgettünk, hogy mi várható a jelen válságban.

Kalmár Ákos, a magyarországi Continental csoport országos HR vezetőjeKalmár Ákos, a magyarországi Continental csoport országos HR vezetője

A Continental Magyarország sokak számára még mindig kevéssé ismert hazai K+F tevékenységéről, holott folyamatosan nő nemcsak a témához kapcsolódó projektjeik, de ebből fakadóan a magasan képzett informatikai munkatársaik száma is. Kalmár Ákossal, a vállalat országos HR vezetőjével kerestük a választ a fentiekre.

Hogyan értékeled azokat a hatásokat, amelyek 2020 óta érték az autóipart, illetve a szektor fejlesztési projektjeit?

Kalmár Ákos: Az autóipar helyzetét ma számos hatás alakítja: alapanyaghiány és a szektor beszállítói láncának sérülékenysége, munkaerőhiány és az emelkedő munkaerő költségek, az energiaárak emelkedése, valamint az infláció és a megélhetés költségeinek növekedése. Ezeket a hatásokat együttesen értékelve sajnos nem mondhatjuk, hogy az ágazatunk könnyű helyzetben van. Mégis az autóipart eddig magas keresleti előrejelzések jellemezték, amely arra ösztönözte a piaci szereplőket, hogy vállalják a helyzet menedzselésével járó extra költségeket és komplexitást. Most a szakemberek viszont inkább trendfordulóra számítanak. A globális kereslet és az autóeladások csökkenése recessziós forgatókönyveket hozhatnak, amelyben a cégek elkezdenek racionalizálni és csökkenteni a költségeiket. Egy hétköznapi példán keresztül könnyű megérteni, hogy mi zajlik most a globális piacon. Ha ma egy család belenéz a bevásárlókosarába, akkor azzal szembesül, hogy a napi fogyasztási cikkek 40-50%-kal többe kerülnek. Emellett emelkednek a rezsiköltségeik, illetve várják a benzinárak lehetséges növekedését is.  Egy ilyen helyzetben könnyen dönthet a család az új autó vásárlásának / a régi autó cseréjének elhalasztása mellett.     

A fentiek hogyan hatnak a munkaerőpiaci dinamikára, várhatóan hogyan alakítják az IT szegmens trendjeit?

Kalmár Ákos: Az előrejelzések szerint ez a krízis nem 2008-as vagy a 2020-as válsághoz hasonlóan fog hatni a munkaerőpiacra. Összességében nem kell azzal számolnunk, hogy a munkaerőpiac keresleti jellege meg fog változni. Már csak azért sem, mert ma csak Magyarországon 100.000 betöltetlen álláshely van. Ha lesznek is olyan cégek, amelyek létszámcsökkentésbe kezdenek, ott lesznek azok a szereplők, akik nyomban fölveszik a piacra kiáramló munkaerőt. Ráadásul a cégek hozzáállása is teljesen más a korábbi válságokhoz képest: a munkaerő ma értékesebb erőforrás, mint bármi, ezt mindenki megtanulta az elmúlt években.

Nem szabad megfeledkeznünk a munkavállalói preferenciák változásáról sem. A trend változatlan, a jelöltek jobb és jobb kondíciókat keresnek, de számos új motivátor is előkerül / kerül az élvonalba. Az IT szektorból egy eklatáns példa erre a munkavállaló munkájának hatása a világra. A jelenlegi helyzetben az embereknek fontossá válik a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás, amelyet meg akarnak találni a munkájukban is.  A Continentalnál pl. azt tapasztaljuk, hogy a RnD szervezeteinkben dolgozók számára nagy értéket képvisel, hogy a munkájukkal hozzájárulnak a biztonságos közlekedéshez vagy a környezetvédelemhez.

Várható tehát, hogy megnő az informatikusok váltási kedve, és hirtelen több elérhető szakember lesz a piacon, akik oda mennek, ahol a legmagasabb bért biztosítják?

Kalmár Ákos: Az IT piacot több hatás fűtheti tovább. A munkaerőköltségek folyamatos növekedése, valamint az orosz-ukrán háború okozta globális bizalmi válság miatt sok IT cég telepíti át a kapacitásait – többek között Közép-Európába. Ugyanakkor ott vannak a vállalatok költségcsökkentési törekvései, amelyben a digitalizáció és az automatizálás fontos szerepet kap, ezáltal növelve az IT szektor megrendeléseit. Ezek miatt arra lehet számítani, hogy az IT szakemberek iránti kereslet még tovább nőhet a válság idején. A másik oldalon a váltási kedvet nem csak a magasabb kereseti lehetőségek iránti igény befolyásolhatja, hanem munkahely biztonsága, amely recessziók idején sok munkavállalónál elsődleges prioritást élvez.

Egy újabb COVID hullám képes a korábban felvázoltakra bármilyen irányú további hatást kifejteni?

Kalmár Ákos: Személy szerint nem hiszem, hogy egy követkető COVID hullám a fentiekhez képest érezhető hatást fejtene ki világ- vagy makrogazdasági szinten. A cégek pedig már rendelkeznek azzal az eszköztárral, amellyel a veszélyhelyzetet kezelni tudják. Az IT szektorban pedig könnyen alkalmazható a távmunka, amely mára a mindennapi gyakorlat részévé vált. Saját felméréseink alapján tízből hét kollégának nagyon fontos a home office lehetősége, ugyanennyiből öt pedig az otthoni munkavégzés magasabb arányát preferálja az irodaival szemben. Érdekes továbbá, hogy tízből négyen akár fel is mondanának, ha nem tudnák valamilyen mértékben otthonról végezni munkájukat.

Globális vizekre evezve: mennyire vonzó a hazai piac az informatikai K+F projektek szempontjából?

Kalmár Ákos: A hazai befektetői környezet versenyképességét munkaerőpiaci szempontból általában az alacsony költségek adják. Más szóval a munkaerő itt olcsóbb, mint tőlünk nyugatra.  Az IT piac azonban inkább tekinthető globálisnak, ahol a munkabérek régiónként kevesebb eltérést mutatnak. Ennek megfelelően főleg a hazai IT szakemberek kompetenciáival és munkaerő elérhetőségével versenyezhetünk a befektetők „kegyeiért”, mintsem az alacsony munkaerő költségekkel. Az IT szakemberek itthon tartása / megtartása sem kizárólag a bérek kérdése. Őket hosszú távon magas hozzáadott értékű és szakmai kihívást jelentő projektekkel lehet maradásra bírni.

Évek óta a szakma egyik legnagyobb kérdése, hogy mit lehet tenni a megfelelően képzett szakemberek létszámának növelésére.

Kalmár Ákos: Nyilvánvaló, hogy a szektor munkaerőigényét a felsőoktatásból kiáramló IT szakemberek száma nem fedi le. A hazánkba érkező K+F projektjeink száma, illetve szakmai színvonala egyaránt indokolja a további utánpótlási lehetőségek felderítését és alkalmazását. Nem véletlenül népszerűek a rövid távú és intenzív képzések, vagy más néven a bootcampek. Ezek lehetnek a piacon elérhető instant képzések, de nem példa nélküli, hogy a vállalatok saját képzési programot indítanak.  A növekedési terveinket szem előtt tartva a Continentalnál mi is fontolóra vesszük, hogy elindítjuk-e a saját belső akadémiánkat. A legjobb szakembereket továbbá érdemes lehet kevésbé hagyományos csatornákon is kutatni, mint amilyen például az Országos IT Megmérettetés.

Mennyire a hazai IT piac sajátjai a mostani kihívások? A Continentalnál világszinten ugyanezekkel a nehézségekkel szembesülnek?

Kalmár Ákos: Egyértelműen. Nemrég jöttem haza Németországból egy globális vállalati rendezvényről, ahol azt tapasztalatam, hogy más régiókban is ugyanezek a kihívások. Ugyanakkor nem véletlen a gazdasági szereplők az IT / RnD szektorba vetett töretlen bizalma sem: az itt megvalósuló innovációk nem csak a jelenlegi helyzet kezelésében nyújtanak segítséget, hanem a cégek itt építik fel a jövőbeni versenyképességüket.

Címkék: Vállalat
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
Vállalat Nagy bajban a svájci bankóriás, a kezelt vagyon tizedét vonták ki az ügyfelek
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 13:56
A kezelt vagyon 10 százalékát vonták ki a gazdag ügyfelek, komoly veszteséggel számolnak a negyedik negyedévben.
Vállalat Bezuhant a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 12:49
Közel 60 százalékkal esett vissza a Xiaomi nyeresége a harmadik negyedévben a most közölt adatok szerint.
Vállalat Hogyan veszítsünk el 100 milliárd dollárt? Elon Musk megmondja
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:29
A világ leggazdagabb embere, több mint 100 milliárd dollárral lett szegényebb az idén, de így sem aggódhat.
Vállalat Munkavédelem: forró volt a talaj idén nyáron
PR | 2022. november 21. 11:11
Az ellenőrzött vállalkozások többsége betartotta az előírásokat és munkabalesetből sem volt több a megszokottnál idén nyáron. Bár még mindig vannak extrém esetek, de összességében a munkáltatók betartják a munkavállalókat érintő és a megelőzést szolgáló előírásokat. Az edukációra a számok alapján továbbra is szükség van – derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály statisztikáiból.
Vállalat Visszaállították Trump Twitter-fiókját, miközben alig maradt ember a cégnél
Privátbankár.hu | 2022. november 20. 09:43
Visszaállította Donald Trump előző amerikai elnök fiókját a Twitter internetes közösségi oldal üzemeltetője. Kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz a vállalattal, hiszen amióta Elon Musk átvette a hatalmat a munkavállalók fele felmondott.
Vállalat A világ 50 legveszélyesebb vállalata - akik ma a világot irányítják
Elek Lenke | 2022. november 19. 15:06
A veszélynek, a károkozásnak, a bajnak, ezer arca van. De mitől lehet veszélyes egy világmárka, egy gigantikus multi, vagy egy zseniális feltaláló által garázscégből felépített informatikai óriás?
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG