<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mintha nem is lett volna minipánik a hét elején, minden szépen felfelé tart Európában, bár néhány gyorsjelentést rosszul fogadtak Németországban. A magyar BUX indexet csak a Mol menti meg, a többi nagyobb papír esik. A Netflix előfizetőinek száma végre jobban nőtt, mint a várakozás. A bitcoin-tulajdonosok újra 30 ezer dollár feletti árra ébredtek.

A hét eleji minipánik már a múlté, az európai tőzsdék szép emelkedést mutatnak ma. Pár rossz vállalati hír miatt a német DAX lemaradó, csak 0,8 százalékkal megy fel, míg a párizsi és londoni mutatók 1,4 százalékkal emelkednek. Az amerikai határidős indexek is pluszban vannak.

Itthon a BUX index csak 0,3 százalékkal javít, messze az európai átlag alatt. A Mol a húzópapír ma, 1,2 százalékkal megy, míg a tegnap jól szereplő Richter 0,2 százalékkal, az OTP pedig 0,1 százalékkal süllyed. A Telekom 0,6, az Opus 1,2 százalékot veszít értékéből.

A forint tegnap végül eléggé megerősödött, ma viszont ismét gyengül, 359,80 az euró. Ráadásul ma reggel is elérte a 360-as szintet egy időre. Harcol ezzel a határral, kérdés, végül visszapattan-e róla.

Árfolyamok és grafikonok

Az árupiacon szerények a mozgások, kivéve az olajnál, amely 1,3 százalékkal emelkedik. A Brent ezzel ismét 70 dollár fölött van.

A Daimler, a BMW és a Volkswagen árfolyama (Tradingview.com)A Daimler, a BMW és a Volkswagen árfolyama (Tradingview.com)

A chiphiánytól szenved a Daimler és a BMW

Tegnap délután a BMW aggasztó bejelentést tett, a chiphiány miatt leállhat, késhet a termelés több telephelyen. Ez tízezer autó legyártását érinti.

Ma pedig a Daimler tette közzé gyorsjelentését, az N-Tv.de összefoglalója szerint ez a várakozásoknak megfelelően remek lett. Csakhogy a menedzsment által közzétett előrejelzések, kilátások – megint csak a chipek miatt – rosszak voltak, így a részvény egy százalék körüli mínuszban van.

BMW  (Pixabay)BMW (Pixabay)

Csalódást keltett az SAP, szárnyal a Next

Nagyot ugrott a bevétele és a nyeresége, valamint kissé emelte prognózisát is a német SAP szoftveróriás. A hangsúly alighanem a “kissé” szón van, a befektetők többet vártak. A papír 2,6 százalékkal esik.

A Next brit divatóriás kilenc százalékkal emelkedik Londonban, miután a várakozásoknál sokkal jobb lett az eredménye és emelte az előrejelzéseit. Ez beleillik számos más luxusmárka jó jelentéseinek sorába, amiről itt írtunk:

Reménysugár a Netflixnél

Jelentett a Netflix, és ezúttal nem okozott csalódást. Az elmúlt három hónap során 1,54 millió felhasználóval tudta bővíteni előfizetőinek a számát, ami sokkal több az elemzők által jósolt 1,12 milliónál, de a cég saját, egymilliós előrejelzésénél is – írta az Equilor Befektetési Zrt. Hírlevele.

De ez jelentősen kisebb növekedés, mint amihez az elmúlt negyedévekben hozzászokhattunk. A harmadik negyedévben a menedzsment 3,5 millió új előfizetővel számol, ami jelentősen eltér a Wall Street által becsült 5,86 milliótól. Részben a lassuló felhasználóbázis növekedése késztetheti a Netflixet arra, hogy új növekedési lehetőségeket keressen.

Ennek érdekében nemrég jelentették be, hogy a Netflix videojátékokat is elérhetővé tesz majd a platformján, várhatóan a jövő évtől kezdődően. A zárás utáni kereskedésben kissé emelkedett a részvény.

Jeff Bezos nagy utazása

A világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos sikeres űrrepülést hajtott végre, de lehet, hogy ennek súlyos ára lesz. Felerősödtek ugyanis azok a hangok, amelyek szerint nem kéne a milliárdosoknak űrrakétákon repkednie, amikor ekkora válság van. Az Amazon-dolgozók pedig jobb munkakörülményeket is megérdemelnének. Az persze sok költséggel járna.

Az Amazon tegnap szépen emelkedett, ma a tőzsdei nyitás előtti kereskedésben alig mozdul.

Michaël van de Poppe egyik Twitter-üzeneteMichaël van de Poppe egyik Twitter-üzenete

Jó 30 ezer feletti bitcoinra ébredni

– mondta Michaël van de Poppe holland kriptodeviza-elemző a Twitteren. Aztán azt is hozzátette:

  • A csúcson senki sem akar bitcoint shortolni, mindenki csak vásárolni akar, és senki sem fogadja el a pesszimista (bearish) gondolatokat.
  • A mélyponton senki sem akar bitcoint vásárolni, mindenki shortolni akar, és senki sem fogadja el az optimista (bullish) gondolatokat.
  • Hát itt tartunk most.

Az első számú kriptodeviza, amely tegnap 29 500 körül forgott, ma 4-5 százalékkal 30 800 dollárra ment fel. Az ether 1868 dollár.

Bizonytalanság és túlértékeltség sújtja a tőzsdéket?

Az amerikai jelentési szezonban a vállalatok teljesítménye szép emelkedéseket mutatott, a befektetők mégsem elégedettek, a részvényárfolyamok nem teljesítenek kiemelkedően – írja az Erste Befektetési Zrt.

Ennek több oka is lehet. Sok elemzést olvashattunk arról, hogy mennyire túl vannak árazva a részvények, az S&P 500 index 30,99-es P/E rátával forog, bőven a 23-as historikus átlag felett. A bizonytalanság is főszereplő, napról napra halljuk, hogy a delta variáns milyen mértékben terjed. Senki se tudja, hogy mit hoznak a következő hetek, hónapok teszik hozzá.

Elöregedés jön? Vegyél temetkezési részvényeket

Még a tech-cégeket is felülteljesítette a temetkezési üzletág a Hold Alapkezelő blogja szerint.

Az öregedő társadalmak problémák egész sorát jelentik, van azonban néhány iparág, amelyek számára a stabil, hosszú távú növekedés biztosítéka. Ezek egyike a temetkezési üzletág. Ezen cégek részvényei már az elmúlt évtized második felében is kiugróan jól teljesítettek. A koronavírus azonban még erre is rátett egy lapáttal.

Az írás példaként említi a következő “temetkezési részvényeket”:

  • Services Corporation International
  • Carriage Services
  • Matthews International Corporation

A diktátorok gerjesztik az inflációt?

A kommunizmus és a populizmus a hiánygazdaság és az infláció melegágya a Concorde Értékpapír blogja szerint.

Az infláció legyőzésében a stabil jogrendszerrel rendelkező, a tulajdonjogot védelmező berendezkedések jeleskedtek leginkább. A versenyző, demokratikus elveken működő rendszerek az infláció igazi gyilkosai. A verseny letöri az árakat, mert a szereplők (…) többet, jobban, olcsóbban, hatékonyabban termelnek, beruháznak, bővítenek. Ahol ez nem megy, ott a piac torz, valaki gátolja a versenyt.

Példaként Törökországot, Iránt és az évtizedek óta “populista kormányok fogságában vergődő” Argentínát említik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG