3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mikrochipek gyártásához nagyon tiszta körülmények kellenek. Na és egy csomó víz, ami problémát jelenthet. 

A félvezetőket - azaz chipeket gyártó vállalatok, élükön a világ egyik legnagyobb és legfejlettebb cégével, a tajvani TSMC-vel bajba kerülhetnek, ha a globális felmelegedés miatt nem lesz elegendő vizük termelésük fenntartásához. 

A TMSC miatt már kongatják a vészharangot. Fotó: Arisa Moriyama
A TMSC miatt már kongatják a vészharangot. Fotó: Arisa Moriyama

A TSMC a chipeket tervező vállalatok, az utóbbi időszakban az amerikai részvénypiacon óriási menetelést bemutató Nvidia, az Apple és mások megrendelése alapján bérgyártást végez. Ennél a cégnél készülnek a mesterséges intelligencia kiszolgálásához szükséges félvezetők is, amelyek jelenleg a legfejlettebb termékeknek számítanak ebben az ágazatban.

A chipgyártók azonban a „szomjas” vállalatok közé tartoznak a S&P Global Ratings hitelminősítő elemzése szerint.  A mikrochipek a mobiltelefonoktól kezdve az autókon át a tévékig nagyon sok használati tárgyban megtalálhatók, így ez a probléma elég aggasztó. Nagy vízigényük magyarázata egyrészt berendezéseik hűtési igénye, másrészt a termeléshez szükséges extratiszta, teljesen pormentes környezet megteremtése. Minél fejlettebb egy félvezető, annál több vízre van szükség az előállításához, mert annál több lépcsőben történik a gyártása.

Új mértékegység: Egy "hongkongnyi" víz 

A TSMC vízfelhasználása például 35 százalékkal nőtt, amikor 2015-ben bevezették a 16 nanométeres technológiát – derül ki az S&P adataiból. A kérdés egyebek mellett az, milyen hatással lehet a víz előteremtésének nehezebbé válása a mikrochipek piaci árára? Mivel a TSMC a világ egyik legnagyobb vállalata, bármely fennakadás a működésében nagy gondot okozhat az ellátási láncokban. Ugyanakkor a piaci dominancia lehetővé teszi, hogy emelje az árait, ha szükséges. Emellett növelheti a nagyobb árréssel előállított, fejlettebb termékei súlyát gyártásában.

A félvezetőipar vízfogyasztása közepes-magas lehet, emellett egy számjegyű tempóban növekedhet a következő években. Nem kétséges ugyanis, hogy jelentősen erősödni fog a kereslet az ágazat termékei iránt. Beszédes, hogy az iparág világszinten jelenleg annyi vizet fogyaszt, mint a 7,5 millió lakosú Hongkong. Ezért aztán a vízellátás biztonsága olyan kérdéssé válik, ami befolyásolja a félvezetőgyártó cégek hitelbesorolását is. Ez a probléma pedig a termékeken át a vásárlók pénztárcáját is elérheti. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Ez nem hiányzott a Boeing-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 11:25
Megint elhalasztották a Boeing első, embert szállító űrkapszulájának fellövését.
Tudomány-technika Elektromos légitaxit fejlesztenek turisztikai célra
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 16:28
Az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haima Közlekedési Hatósága (RAKTA) és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala (RAKTDA) szerdán szándéknyilatkozatot írt alá a Skyports Infrastructure (Skyports) vállalattal az elektromos légitaxi szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről.
Tudomány-technika A világ szeme ismét a Boeingen: vajon el tud-e startolni űrszondája május 6-án?
Kormos Olga | 2024. május 4. 18:03
Ha minden jól megy, 2024. május 6-án a NASA űrhajósait, Butch Wilmore-t és Suni Williams-t a Boeing Starliner űrszondájával kilövik az űrbe. A Kennedy Űrközpontból induló utolsó, döntő jelentőségű Starliner-kísérlet az új űrszondát teszteli, és körülbelül egy hétre repíti a Nemzetközi Űrállomásra a kétfős legénységet.
Tudomány-technika Nagy dobásra készül Kína
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 06:33
Fontos küldetésre indulna a Holdra Kína. 
Tudomány-technika Nagy veszélyről érkezett jelentés – emberek millióit érintheti
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 13:52
Nagyon könnyedén nagyon nagy baj lehet Kínában.
Tudomány-technika Súlyos árat fizethetnek a kiberbiztonságra nem figyelő cégek - a hatóság és a bűnözők is lecsaphatnak
Natív tartalom | 2024. április 16. 15:05
Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak. A két dolog ráadásul összefügg, ugyanis mindig az ember a leggyengébb láncszeme a kibervédelmi rendszereknek. Hogyan javíthat a magyar cégek kiberbiztonsági érettségén az új úniós irányelv és a magyar szabályozás? Erről kérdeztük Bor Olivért, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, aki a gyakorlati teendőkről és a kiszabható büntetésekről is beszélt. Klasszis podcast.
Tudomány-technika Nem szabad, és nem is lehet megúszni az új úniós kibervédelmi irányelvet
Litván Dániel | 2024. április 14. 14:09
A NIS2, illetve a magyar szabályozás a biztonságos fejlődéshez teremt lehetőséget. Lesz tennivalója a magyar cégeknek, de saját érdekük is a megfelelés, mert mindenki veszélyben van. A Klasszis Média Lapcsoport e témával foglalkozó konferenciáján a szabályozásról, a tennivalókról, illetve a megoldási lehetőségekről is szó esett.
Tudomány-technika Gyászol a tudományos világ, elhunyt az „isteni részecske” atyja
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 06:13
95 évesen elment Peter Higgs.
Tudomány-technika Nagy bajban lehetnek a magyar cégek: 2500 érintettből még csak 100 jelentkezett a hatóságnál
Litván Dániel | 2024. április 6. 14:02
Hatalmas közvetlen és közvetett károkat tudnak okozni a kibertámadások, de az uniós irányelvet követő októberben életbe lépő magyar kibervédelmi szabályozás betartása sem lesz egyszerű. Az érintett cégek töredéke vetette magát nyilvántartásba eddig, pedig a határidő már közeleg. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, Bor Olivért kérdeztük.
Tudomány-technika Új szintre emelkedtek a kínai kibertámadások, figyelmeztetést adott ki az USA
Kormos Olga | 2024. április 4. 05:38
Figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok kormánya, mert a kínai hackerek létfontosságú infrastruktúrát céloztak meg. Minden eddiginél kártékonyabb tevékenységbe kezdett a Volt Typhoon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG