6p

Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.

Annak ellenére, hogy az inflációs félelmek nem enyhülnek, és a Fed is lépni készül, a részvénypiacok megnyugodtak. Az európai vezető indexek 0,6-0,8 százalékkal emelkednek, az amerikai határidős indexek még jobban, 0,8-0,9 százalékkal mennek fel.

Budapesten a BUX index is jól kezdett, majd kissé lejjebb ereszkedett, de így is 0,4 százalékos pluszban van. Az OTP újabb történelmi rekordot állított be reggel 19 250 forinton, de most csak 19 130, 0,3 százalékkal a tegnapi zárás felett. A Mol 1,2 százalékkal emelkedik, a 4iG egy százalékkal, a Richter viszont fél százalékkal süllyed.

A forint is érezhetően erősödött az utóbbi napokhoz képest, 359,20 körül jár az euró. A dollár némileg gyengül, az árupiaci termékek szinte kivétel nélkül drágulnak (különösen nagy mértékben az ipari fémek).

Árfolyamok és grafikonok

Az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását, a részvény 1,6 százalékkal esik. Lásd:

Mitől nyugodtak meg a piacok?

Közzétették a Fed jegyzőkönyvét tegnap este, és talán ettől, talán mástól, de megnyugodtak a piacok. Annak ellenére, hogy a dokumentum szerint az eszközvásárlási program szűkítésének megindítása november közepén várható. A jó gyorsjelentések viszont egyértelműen javították a hangulatot. Ma a munkanélküli-kérelmek számáról jön fontos adat az USA-ban.

Az inflációs sztori azonban tovább nyomaszthatja a kedélyeket. Tegnap a vártnál magasabb amerikai pénzromlás-adat érkezett (5,4 százalék a várt 5,3-al szemben), majd pedig Kínából érkezett rossz hír.

Féljünk-e a kínai inflációtól?

Aggasztó mértékben nőttek a termelői árak szeptemberben Kínában. Az éves alapon 10,7 százalékos emelkedés magasabb, mint az elemzők által előzetesen becsült 10,5 százalék -írta a KBC Equitas.

A rekordmagas emelkedésben közrejátszhattak a magas szénárak, illetve az ebből adódó szénhiány is. A szeptemberi inflációs adat azonban pozitív meglepetést okozott, a 0,7 százalékos éves alapú fogyasztói árindex alacsonyabb, mint az elemzők által várt 0,9 százalékos adat.

Most már biztosan 100 dollár lesz az olaj

Az olaj ma is emelkedik, a Brent ismét 84 dollár felett jár. Két hír is előidézhette ezt:

  • Az OPEC 2022-re növekvő kereslettel számol, ami így elérheti a járványhelyzet előtti szinteket.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az olaj hordónkénti ára elérheti a 100 dollárt is. Bár az is hozzátette, hogy nem érdekük az elszálló ár.

A gyorsjelentési szezonban bíznak

A TSMC tajvani félvezető-gyártó remek eredményekről számolt be, ez is javíthatja a részvénypiaci hangulatot. Ennek nyomán az európai chipgyártók (ASML, AMS, BE Semiconductor) és más tech-cégek is szárnyalnak.

Mikrochipek (Pixabay.com)
Mikrochipek (Pixabay.com)

Tegnap megkezdődött a várva várt gyorsjelentési szezon az USA-ban, a JPMorgan a várakozásoknál is jobb számokat hozott ki. Az amerikai bank árbevétele 30,44 milliárd dollárra bővült a három hónap során, ami 640 millió dollárral haladja meg az elemzői becsléseket.

Az egy részvényre jutó profit 3,74 dollárra ugrott, ami sokkal jobb a Wall Street által várt 3,0 dolláros EPS-nél. Az árfolyam 2,6 százalékkal esett vissza tegnap – írta az Equilor Befektetési Zrt.

A Delta Airlines légitársaság és a Blackrock vagyonkezelő csoport is felülmúlta a szakemberek várakozásait.

Erdogan-dúlás a török eszközöknél

Új történelmi mélypontra süllyedt a török líra, miután Erdogan három jegybankárt is kirúgott. Az USD/TRY 9,15 körül van, az EUR/TRY 10,63. A török részvények is több mint egy százalékkal süllyednek euróban, az iShares MSCI Turkey alap sokéves mélypontok közelében tartózkodik (lásd a grafikont).

A lépés amellett, hogy erősen sérti a jegybank függetlenségét, egyértelművé teszi, hogy továbbra sem várható ésszerű és szigorú török monetáris politika, helyette újabb kamatvágás jöhet írta az Erste Befektetési Zrt.

A brókercég szerint a lépés negatív lehet a török kitettséggel rendelkező európai bankok számára is, mint a Banco Bilbao vagy az UniCredit.

Az iShares MSCI Turkey UCITS (ITKY) török részvényalap euróban (Tradingview.com)
Az iShares MSCI Turkey UCITS (ITKY) török részvényalap euróban (Tradingview.com)

Késik a fellendülés Németországban

Egy négy német gazdaságkutató intézet által közösen készített prognózis szerint csúszni fog a gazdasági fellendülés Németországban. Az idei előrejelzésüket a korábbi, még tavasszal kiszámolt 3,7 százalékról 2,4 százalékra csökkentették. Ennek főleg két oka van, az elhúzódó koronavírus-járvány és a szállításoknál, feldolgozóipari alapanyagoknál tapasztalható szűk keresztmetszetek.

Öröm lehet az ürömben, hogy a következő évre a 3,9 százalékos becslést felemelték 4,8 százalékra.

A Fidelity szerint 100 ezer dollár lehet a bitcoin

Most, hogy a bitcoin árfolyama az utóbbi időben nagyon közelít a mindenkori csúcshoz – ma hajnalban már 58 400 dollár is volt –, felerősödtek az optimista hangok. Az átlagos kriptodeviza-rajongóktól ez érthető, de most a Fidelity International vezető makrogazdasági stratégája, Jurrien Timmer is azt mondta, hogy az első számú kriptodeviza elérheti a százezer dollárt 2023-ra. Véleményét a kereslettel és kínálattal kapcsolatos prognózisaira alapozza a SeekingAlpha szerint.

A különböző, szabályozással, tiltásokkal kapcsolatos veszélyek ellenére is emelkedni tudott a bitcoin az utóbbi hónapokban, ez jó jel – írja ugyanott egy másik elemzés. A bitcoinnál a fundamentális és technikai tényezők egyaránt felfelé mutatnak. Pénzügyi intézmények támogatását is élvezi, a kisbefektetők tömegei is vásárolják, és az inflációval kapcsolatos problémák is kedveznek neki, védelmet ígér a pénzromlás ellen. Amelyben szintén a százezer dolláros határ eléréséről beszélnek, bár onnét a szerző szerint nagyobb visszaesésre van kilátás.

A Polkadot és a Bitcoin árfolyamváltozása, egy év (Tradingview.com)
A Polkadot és a Bitcoin árfolyamváltozása, egy év (Tradingview.com)

Miért ugrott ekkorát a Polkadot?

Több mint húsz százalékot ugrott a Polkadot árfolyama egy nap alatt, miután elfogadták a Motion 118 nevű előterjesztést. Ennek alapján elindulhatnak a “parachain” nevű al-blokkláncok, ehhez november 11-én tarthatják az első aukciót. A Polkadot az Ethereum egyik vetélytársa, jelenleg a nyolcadik legnagyobb kapitalizációjú blokklánc, 40,4 milliárd dolláros elméleti értékkel.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17640 17540 17735 +0,23% 0 0 9 557 625 505 HUF 2024-06-21 17:05:08
MOL 2850 2838 2854 +0,35% 0 0 5 429 907 728 HUF 2024-06-21 17:05:58
MTELEKOM 1052 1046 1060 -0,57% 0 0 1 437 424 608 HUF 2024-06-21 17:09:11
RICHTER 9300 9285 9360 -0,37% 0 0 2 812 088 345 HUF 2024-06-21 17:05:17
OPUS 425 421 425 +0,35% 0 0 94 189 925 HUF 2024-06-21 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Egyelőre elkerülte a halálugrást a forint
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 18:21
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg.  
Részvény / Deviza / Áru Megint történelmi csúcsra pörgött a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,58 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 70 378,92 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 398 forint felett az euró, új történelmi csúcsokat tesztel a BUX
Eidenpenz József | 2024. június 21. 12:35
Nincs jó hangulat az európai tőzsdéken, aminek pár rossz gazdasági hír lehet az oka, no meg az előző napi, Nvidia-vezérelte amerikai lejtmenet. Itthon a BUX azonban pluszban van, új rekord is születhet. A forint egyre gyengébb, nagy vevő van a Telekomnál. Eljött a négyszeres boszorkányság napja. Tízezerszer okosabb lesz a robot az embernél?
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 07:08
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, aki még a nagy meleg előtt, reggel váltott eurót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 18:42
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsra járt a tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megkapta a beosztását a túlérzékeny forint, sokan ünneplőbe öltöztek
Csernátony Csaba | 2024. június 20. 12:16
Kanyargós utakon jár a forint, amely az idei régiós verseny utolsó helyezettje. Amerikából nem kaptak iránymutatást az európai tőzsdék, ennek ellenére felfelé mentek csütörtök délelőtt. A BUX is többletet hozott össze. A Richter céget vásárolt, a Waberer's pedig ismertette az osztalékfizetési információkat. 
Részvény / Deviza / Áru Most nagyot koppant, aki hitt a kormánynak: véglegesítették a befektetéseinkre kivetett átmeneti adót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 09:57
A veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg fizetendő szociális hozzájárulási adó szép csendben végleges teherré vált.
Részvény / Deviza / Áru Csak bámulunk: teljes hátraarcot csinált a forint csütörtök reggel
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 08:02
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon, de a helyzet 8 óra előtt pár perccel teljesen megfordult. Frissítés: 9-re sajnos újabb fordulat érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Újabb nagy dobást jelentett be a Richter
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 06:19
Rövid időn belül a második belgiumi akvizícióról tesz bejelentést a magyar gyógyszeripari multi. A mostani célpont egy olyan cég, amely a jövőbeli gyógyszerek előállításában jeleskedhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG