<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A félvezető-hiány ellenére is optimisták a német autógyárak menedzserei, de a német tőzsde esik ma. Nem úgy a BUX-index, amely kirobbanó formában van. Az oltóanyag-gyártók többsége jó hírek nyomán emelkedik. Százmilliárd dolláros nagyságrendű részvényvagyon sorsa függ egy újabb hatalmas amerikai válástól.

Tegnap szépen emelkedett az S&P 500-index és a Dow Jones ipari átlag, de a technológiai papírok süllyedtek az USA-ban. Ma Európában jól indult a nap, pluszokkal, de azután lefelé csorogtak az indexek. Az amerikai határidős indexek is szerény mínuszban járnak.

Kevéssel dél előtt a Stoxx 600 nullán áll, ami mögött főleg a német DAX 0,6 százalékos süllyedése rejlik. A francia és brit mutató 2-3 ezrelékes pluszban tudott maradni. A DAX-indexet az Infineon, a Merck, a Siemens Energy és a Vonovia húzzák le.

Itthon a BUX-index viszont szárnyakat kapott, talán a mai kedvező koronavírus-adatok, talán a nyitási tervek miatt. Az index 1,5 százalékkal megy fel, miközben Varsóban az ottani mutató kissé süllyed. Az emelkedés ráadásul általános, az OTP 1,6, a Mol 3,5, a Richter és a Telekom 0,5-0,5 százalékkal drágult eddig. Az olajpapír felülteljesítését okozhatja, hogy nagyot nőttek az áprilisi finomítói marzsai.

Árfolyamok és grafikonok

A forint a tegnapihoz hasonló szinten áll, most éppen 360 az euró. A Duna House tranzakciószám-becslést tett közzé (13 511 darab), szerintük a kimagasló első negyedéves felfutás után normalizálódott az ingatlanpiaci aktivitás áprilisban. Ez “az elvárt piaci ciklikusságnak teljesen megfelelő volumen” volt.

Nagyon optimisták a menedzserek a német autóiparban

A német autógyártók és beszállítóik már jobbnak értékelik a helyzetüket, mint két évvel ezelőtt. Az Ifo Intézet ágazati indexe áprilisban 10,9 ponttal, 21,6-ra emelkedett. Ezen belül a szektor menedzsereinek hangulati indexe 6,3 ponttal, 24,9 pontra ment fel – tudósít az N-Tv.de.

Klaus Wohlrabe, az Ifo szakértője szerint az autógyártók örülnek a megnövekedett keresletnek és rendelésállománynak, a termelés további fokozására készülnek. Az export növekedésére is számítanak. A kapacitás-kihasználtsági mutató 91,1 százalékra emelkedett áprilisban, januárban ez még 84,2 százalék volt. Az alkatrészek, például chipek szállítási elmaradásai jelentik a legnagyobb problémát, a vállalatok 60,4 százaléka panaszkodik erre. Áprilisban ez csak 42 százalék volt.

A Tesla közel 25 dollárral, 3,5 százalékkal, 685-ig esett tegnap, valószínűleg főleg annak a hírnek a hatására, hogy a berlini gyár építése fél évet csúszhat.

A 20 legfontosabb kriptodeviza hőtérképe az utóbbi egy napban. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)A 20 legfontosabb kriptodeviza hőtérképe az utóbbi egy napban. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)

Évekig tart még a chiphiány?

A globális félvezetőhiány továbbra is a befektetői aggodalmak középpontjában áll és nyomasztja a részvénypiacot, az Egyesült Államok feldolgozóiparának növekedésére is kihat – írja a Bloomberg.com hírlevele.

Az Intel vezérigazgatója szerint a hiány még néhány évig fennmaradhat. A Ford németországi üzemeiben a probléma miatt hosszú üzemszünetek vannak. Az ellátási késedelmek az európai gyáripari adatokban is megmutatkoztak, a teljesítetlen megrendelések mennyisége és az árak is rekordmértékben emelkedett.

A Taiwan Semiconductor és a Volkswagen nyilatkozatait is idéztük tegnapi cikkünkben, amelyek szintén hosszú chiphiányra számítanak ugyan, de pár hónapos távon a probléma enyhülését is prognosztizálták.

És mégis szakad az Infineon

Még mindig chipek, a müncheni Infineon Technologies éppen az autógyártásban tapasztalható fellendülés segítségével növelte az eredményét. A chipkereslet fellendülése a céget optimistábbá tette az egész pénzügyi évre nézve – írta az N-Tv.de.

A DAX-indexben szereplő társaság tizenegy milliárd euró árbevételt jósol a szeptember végéig tartó tizenkét hónapra, így valamivel magabiztosabb, mint februárban volt. A negyedévben az árbevétel (2,7 milliárd euró) és az eredmény (470 millió euró) valamivel jobb volt, mint amire a vállalat által megkérdezett elemzők számítottak.

A tőzsdén a részvény ennek ellenére 3,4 százalékkal esik, amit technikai elemzésen alapuló okokkal magyaráznak.

Újabb gigaválás gigantikus tőkepiaci következményekkel?

Bejelentették, hogy Melinda és Bill Gates 19 év után elválnak – de közös jótékonysági szervezetükben, a róluk elnevezett alapítványban továbbra is együttműködnek majd. Bill Gates jelenleg a negyedik leggazdagabb ember a Forbes listáján – írja a Wall Street Journal.

Mások ennek ellenére azt számolgatják, hogy a házaspárnak mely cégekben van még nagy értékű részvénycsomagja a Microsofton kívül, amiből esetleg mégis piacra kerülhet. A pár ellenőrzése alatt több százmilliárdos vagyon áll. A SeekingAlpha szerint két cégben van tíz százaléknál is nagyobb részesedésük, ezek a Schrodinger (SDGR) és a Coca-Cola Femsa (KOF). További fontosabb pakettjeik:

 • Berkshire Hathaway (BRK.B)
 • Waste Management (WM)
 • Caterpillar (CAT)
 • Canadian National (CNI)
 • Walmart (WMT)
 • EcoLab (ECL)
 • Crown Castle (CCI)
 • Fedex (FDX)
 • UPS (UPS)

Emlékezetes, hogy hatalmas értékű, 36 milliárd dollárra becsült Amazon-részvénycsomag cserélt gazdát 2019-ben, Jeff Bezos Amazon-vezér válásakor.

Soha nem volt ilyen sok a pozitív meglepetés

A pozitív meglepetést okozó vállalatok aránya egyik gyorsjelentési szezonban sem volt ilyen magas – írja az Erste Befektetési Zrt.

A Factset számításai alapján péntekig az S&P 500-index tagjainak 60 százaléka publikálta a negyedéves számait. A 86 százalékuk jobb eredményt jelentett, mint amire az elemzők számítottak. Ilyen magas arányra 2008 óta, amikor a FactSet először állította össze a statisztikát, nem volt példa. Átlagosan 22,8 százalékkal jelentenek magasabb eredményt a vállalatok, mint a konszenzus.

Oltást a Földnek (Pixabay.com)Oltást a Földnek (Pixabay.com)

Merre mennek az oltóanyag-gyártók részvényei?

Sok az esemény az oltóanyag-gyártók piacán is. A Pfizer és a Biontech részvények 3-3 százalékkal emelkedtek, mivel oltóanyagukat a gyerekek körében is engedélyezhetik. Ráadásul ma Pfizer-gyorsjelentés is érkezik. A Moderna feltörekvő piaci országokkal 500 millió vakcina értékesítéséről tárgyalt és kötött egyezséget, így tegnap négy százalékot ugrott a papír.

Esett tegnap a Novavax árfolyama, 17,65 százalékkal, miután egyelőre nem zárultak le az Egyesült Államokban és Mexikóban végzett Fázis-3 vizsgálatok írta a Equilor Befektetési Zrt. A vizsgálatok lezárását követően derül majd ki, hogy a vállalat koronavírus elleni vakcinája megkapja-e a szükséges engedélyeket. De több elemző szerint nem jelent gondot az eredmények késése.

Jól megy a Saudi Aramco-nak

Mostanában a súlyos indiai járványhelyzettel és az Iránnal folytatott tárgyalások haladásával magyarázzák az olajár emelkedésének megtorpanását. Jelentett viszont a Saudi Aramco a KBC Equitas szerint.

Várakozásokon felüli első negyedéves profitról számolt be a Saudi Aramco, adózott eredménye 30 százalékkal emelkedett, ezzel további visszaállást mutat a tavalyi év után. Bevételei 20 százalékkal emelkedtek. Az emelkedő olajárak segítettek a cégnek, valamint a finomítói árrések is emelkedtek.

A 20 legfontosabb kriptodeviza hőtérképe az utóbbi egy napban. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)A 20 legfontosabb kriptodeviza hőtérképe az utóbbi egy napban. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)

Új csúcsokon az ether, újítani készül a Revolut

Az ether(eum) új történelmi csúcsa 3450 dollár volt az éjszaka, ma délelőtt 3300. A bitcoin viszont kissé visszasüllyedt, 56 ezer dollárra. A fontosabb hírek többnyire pozitívaknak látszanak a szektor számára.

 • Az S&P DJI indexgyár (is) bitcoin- és ethereum-indexeket készít.
 • Az eBay mérlegeli, hogy kriptodevizás fizetési módot is meghonosítson kereskedelmi platformján.
 • Kiszivárgott hírek szerint a Revolut pénzügyi alkalmazás nagy kriptodeviza-fejlesztésre készül, hogy a PayPal és a Robinhood nyomába érjen. Állítólag a megvett kriptodevizákat el is lehet majd tőle utalni (most csak neki lehet eladni).
 • Elhalasztanák a 20 százalékos kriptodeviza-adó bevezetését Dél-Koreában.

Veszélyesen sok részvényt vettek a háziasszonyok?

A tőzsdei mémek közé tartozik, hogy ha már az egyszeri háziasszonyok vagy taxisofőrök is tőzsdéznek, akkor közel lehet az összeomlás. Ehhez hasonló helyzetet ír le a Vakmajom az Alapblogon, szerinte veszélyesen sok részvénye van az amerikai lakosságnak.

A múltban, amikor ennyire rácuppantak a laikusok a részvényekre, igen nagy esések jöttek, 1973-74-ben és 2000-2002-ben is. Egyszerűen azért, mert a lakosság mindig a nagyon drága részvénypiacba szeret bele, ami régóta emelkedik. A bennfentesek erre elkezdenek őrült tempóban részvényt nyomtatni. Egy ponton az egész megtörik, veszteségei miatt a lakosság is elkezd menekülni. Mindig ez történik, sosem nyernek, mert nem szállnak ki időben.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10795 10770 10840 -0,87% 10790 10800 311 281 340 Ft 2022-12-02 09:43:29
MOL 2790 2780 2840 -1,62% 2788 2790 218 722 504 Ft 2022-12-02 09:43:32
MTELEKOM 331 331 335 -0,30% 331 334 1 464 376 Ft 2022-12-02 09:43:14
RICHTER 8440 8410 8485 -0,71% 8440 8445 114 566 070 Ft 2022-12-02 09:43:29
OPUS 126 126 127 +0,64% 126 127 2 810 808 Ft 2022-12-02 09:41:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jó irányba fordult a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:56
Kicsit erősödni kezdett.
Részvény / Deviza / Áru Magyarországon is eladta a Mol több benzinkútját, de újakat is vásárolt
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:33
Lezárult a Mol egyes magyarországi és szlovákiai töltőállomásainak értékesítése az Orlen Unipetrol részére.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő, hogy ismét 410 felett az euró/forint?
Eidenpenz József | 2022. december 1. 12:34
A forintra hatott a tegnapi EU-bejelentés, segíthette a dollárgyengülés is, de ellene dolgoznak a gázárak. Az eredmény egy pár forintos euródrágulás lett. A Molt is különböző hatások érik, délelőtti esése azonban már mérséklődött. Powell beszéde nyomán száguldott az amerikai tőzsde, ugrott az arany, kilőtt az ether.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel alig 409 forintot kellett adni egy euróért
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 07:28
Az euró jegyzése 409 forint alatt, a dolláré 392 alatt járt csütörtök kora reggel.
Részvény / Deviza / Áru Megint begyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 19:01
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Részvény / Deviza / Áru Eljött a forint oly fontos napja, száguldott a Bilibili
Eidenpenz József | 2022. november 30. 12:53
Az Európai Bizottság mai állásfoglalását Magyarországgal kapcsolatban fő vonalakban már ismerjük, de ha új információ érkezik, az alaposan megmozgathatja a forintot. Egyelőre kissé drágult ma az euró, miközben felfelé tart az európai földgáz és az olaj is. Rekordhónapot zárhatnak a kínai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Ettől fáztunk: újabb áremelkedés a gázpiacon
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 09:45
A földgáz tőzsdei ára kedd estére ugrott nagyot, és nem csökkent szerda reggelre sem.
Részvény / Deviza / Áru Izmosan indított nemzeti valutánk szerda reggel a devizapiacon
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 07:38
Erősödött szerda reggelre a forint a főbb devizákkal szemben a kedd esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru A benzinársapka esetleges kivezetésére kilőtt a Mol
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:58
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Egész jól áll a forint, pedig nagyot drágult a gáz és az olaj
Eidenpenz József | 2022. november 29. 12:42
A kínai kormány esetleges Covid-döntésére várnak a piacok, de alapvetően optimisták, a szigor enyhülésében reménykednek. A BUX index felülteljesítő, a forint kissé gyengül ugyan, de jól áll a múlt héthez képest. Miért tűnik el a cukor, mennyire ment fel világpiaci ára az utóbbi időben?
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG