6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A lépés visszatérést jelent a hidegháborús gazdasági stratégiához, ahol az USA és szövetségesei aktívan próbálták korlátozni a technológia exportját a szovjet blokkba. A Fehér Ház úgy ellenőrizné geopolitikailag az ellenfelét, hogy gazdaságilag aláássa a helyzetét. Káncz Csaba jegyzete

Augusztusban az Egyesült Államok kormánya jelentős kötelezettségvállalást tett Amerika félvezetőgyártó szektora mellett, amikor bejelentette, hogy a „CHIPS és Tudományos Törvény” értelmében 50 milliárd dollárral finanszírozzák meg a szektort. Ezt a lépést megerősítve a memóriachip-gyártó Micron 40 milliárd dolláros beruházást jelentett be, amely 40 ezer új munkahelyet teremthet.

Brutális lépés jött

De azóta kiderült, hogy a CHIPS-törvény csak a kezdet. Október 7-én az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma átfogó exportellenőrzést jelentett be „a fejlett számítástechnikai integrált áramkörökre (IC-k), az ilyen IC-ket tartalmazó számítógépes árukra és bizonyos félvezető-gyártási cikkekre”.

A globális chipgyártást is érintik az amerikai intézkedések. Fotó: Wikipedia
A globális chipgyártást is érintik az amerikai intézkedések. Fotó: Wikipedia

Ezen túlmenően az Ipari és Biztonsági Hivatal (BIS) 31 kínai intézményt és vállalatot vett fel a „nem ellenőrzött” listájára, mivel „egy külföldi kormány együttműködésének tartós hiánya miatt a BIS nem tudja ellenőrizni a vállalatok jóhiszeműségét”. A korlátozások minden amerikai állampolgárra vonatkoznak, akik engedély nélkül támogatják a chipek fejlesztését vagy gyártását a félvezetőgyártó üzemekben Kínában.

Megállítani a térvesztést

Még alig pár évtizede az Egyesült Államok ellenőrizte a globális félvezetőipar oroszlánrészét (1990-ben 37 százalékát), de dominanciáját az észak-ázsiai piacok fokozatosan erodálták. 2020-ban Tajvan (22 százalék), Dél-Korea (21 százalék), Japán (15 százalék) és Kína (15 százalék) adták a globális félvezetőgyártás 73 százalékát, szemben az Egyesült Államok 12 százalékával.

Az Egyesült Államok félvezetőiparának 99  százalékát képviselő Semiconductor Industry Association 2020-as jelentésében előrevetítette, hogy az Egyesült Államok piaci részesedése 2030-ra 10 százalékra zuhan, míg Kína 24 százalékra növeli részesedését, szorosan követve Tajvan (21 százalék) és Dél-Korea (19 százalék) által. A jelentés hangsúlyozta a félvezetőgyártó cégeknek nyújtott amerikai állami támogatás minimális összegét – különösen összevetve ezt a legtöbb ázsiai országgal, és egy sor ajánlást fogalmazott meg. A félvezetőgyártást Kínában például intenzíven támogatja a „Made in China 2025” terv szerinti kormányzati politika.

Lehet, hogy nem az Egyesült Államok birtokolja a félvezetőgyártás legnagyobb globális részesedését, de számos kritikus félvezető-feldolgozó beszállítónak ad otthont – nevezetesen az Applied Materials-nak, a KLA-nak és a Lam Research-nek –, és az exportellenőrzések kiterjednek a szolgáltatásokra is.

A legtöbb félvezető-gyártó létesítmény éjjel-nappal üzemel, és karbantartási és szolgáltatási szerződést kötnek ezekkel a társaságokkal, hogy a hibákat vagy a szervizelési igényeket időben orvosolják a műveletek és a termelés maximalizálása érdekében. A szolgáltatási szerződések létfontosságúak a legtöbb félvezetőgyártó létesítmény számára, és az új exportellenőrzések révén bevezetett korlátozások súlyosan érintik Kína félvezetőgyártási képességeit - és rövid távon az USA félvezető-feldolgozó vállalatait is, mint például a Lam Research és az Applied Materials, amelyek esetében a szolgáltatási szerződések jelentős és rendszeres bevételi forrást jelentenek.

Az Applied Materials becslése szerint a bejelentés 400 millió dolláros veszteséget fog okozni az összes alkalmazottjuk Kínából való gyors távozásával.

2020-ban a Boston Consulting Group becslése szerint az amerikai vállalatok bevételeik 37 százalékát veszíthetik el, ha megtiltják a kínai ügyfeleknek történő értékesítést, ami befolyásolná a kutatás-fejlesztésbe való befektetések mértékét és a magasan képzett munkahelyek elérhetőségét az amerikai félvezető iparban.

Komplex ökoszisztéma

Az Egyesült Államok exportszabályozásának hatásai messze túlmutatnak a hagyományos félvezetőgyártók Kínából való hirtelen kilépésén. A félvezető ökoszisztéma összefonódik más gyártási ágazatokkal, például rozsdamentes acél alkatrészeket, vákuumrendszereket és alkatrészeket gyártó cégekkel (például az amerikai Varian és Swagelok) vagy metrológiai eszközökkel, például mikroszkópokkal. Minden vállalatnak, amely ebben a szélesebb félvezető ökoszisztémában dolgozik, számba kell vennie a következményeket.

A legnagyobb hatás talán a globális 3D NAND félvezetőgyártási szektorban lesz érezhető. A „3D NAND flash memória” egy olyan technológia, amelyet először 2013-ban mutatott be a Samsung Electronics. Ez bevezetett egy módszert a memória méretének skálázására, amint több 2D NAND síkréteg egymásra helyezésével nano felhőkarcolókat alakított ki.

Az egyesült államokbeli szabályozások a 128 vagy több rétegből álló 3D NAND chipekre vonatkoznak, amelyeket nagy pontosságú eljárással állítanak elő, több mint 1000 egymást követő feldolgozási lépéssel, amelyek félvezető-feldolgozók sorozatának folyamatos működését igénylik.

Nem csak a vállalkozások találják magukat nehéz helyzetben a szétválással. Az egyetemek a félvezetőkutatás K+F ökoszisztémájának fontos részét képezik, és jelenleg szoros nemzetközi együttműködések folynak Kína és más országok között ezen a területen. Az USA megszorításai hasonló módon fogják megváltoztatni a félvezető-kutatási együttműködést Kínával, mint ahogyan az USA exportellenőrzése az elmúlt években az Iránnal folytatott kutatási együttműködésre gyakorolt. A szingapúri miniszterelnök mindenestere tegnap aggodalmának adott hangot: szerinte az amerikai lépés destabilizálólag hat a világunkra.

De akkor mi a cél?

A szempont nem az amerikai cégek haszna volt, hanem a kínai cégeknek okozott károkozás -  nemzetbiztonsági megfontolásokból. Egy kormányzati  tisztviselő a közelmúltban ezt kifejezetten meg is erősítette.

Egyszerűen kevésbé törődnek az amerikai vállalatok profitjával, mint az Egyesült Államok technológiai vezetésével. Valójában az olyan chipgyártók részvényei, mint az Nvidia és az AMD, már szeptemberben visszaestek, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy korlátozzák a chipek Kínának történő értékesítését. Ám a nemzetbiztonság néhány cégnél felülírja a szerényen magasabb profit szükségességét.

Ez visszatérés a hidegháborús gazdasági stratégiához, ahol az Egyesült Államok és szövetségesei aktívan próbálták korlátozni a technológia exportját a szovjet blokkba.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG