4p

Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.

Az AutoWallis öt évvel ezelőtt lépett a Budapesti Értéktőzsdére, mely idő alatt a vállalat árbevétele négyszeresére, nyeresége tízszeresére ugrott, köszönhetően a következetesen végrehajtott növekedési stratégiának, melynek során a bővülést az organikus fejlődés mellett akvizíciók is támogatták. A ma már 16 országban jelenlévő autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató tőzsdei pályafutása alatt 48 milliárd forintot vont be a tőkepiacról, több mint 10 akvizíciót hajtott végre, az általa képviselt márkák száma pedig 9-ről 24-re nőtt. A bővülés során a Csoportban dolgozók száma 270 főről közel 1400-ra emelkedett, miközben a vállalat vezetése is jelentősen kibővült.

Az AuroWallis a legújabb modelleket kínálja
Az AuroWallis a legújabb modelleket kínálja
Fotó: AutoWallis

Új igazgatósági tagokról szavaznak

Az AutoWallis Csoport a következő években tovább kívánja folytatni növekedési történetét, ezért a vállalatot a tervek szerint a sikerekben bizonyított menedzsment irányítja továbbra is, a megújuló Igazgatóság stratégiai irányítása mellett. Az éves rendes közgyűlésen a részvényesek arról határozhatnak, hogy Müllner Zsolt elnök, valamint Ormosy Gábor vezérigazgató mellé olyan új Igazgatósági tagok kerüljenek, akik az elmúlt évtizedekben jelentős hazai és nemzetközi tapasztalatokat szereztek részben szintén tőzsdei vállalatoknál, többek között vállalatvezetés és akvizíciók területén. A közgyűlési előterjesztések alapján az Igazgatóságba kerülhet Vaczlavik Ferenc, az AutoWallis gazdasági igazgatója, Veres Tibor, az AutoWallis fő tulajdonosának, a Wallis Csoportnak az elnöke, a Wallis Csoport képviseletében Mező Gyula vezérigazgató, Buday Bence vezérigazgató-helyettes, valamint Karvalits Ferenc stratégiai vezérigazgató-helyettes. A közgyűlésen a Felügyelőbizottság tagjává választhatják Deme Gézát, az AutoWallis legnagyobb intézményi befektetőjének, a Széchenyi Alapok Zrt-nek az elnök-vezérigazgatóját. A Wallis Csoport hosszú távú, stratégiai befektetésként tekint az AutoWallis Nyrt-re és a menedzsment eddig is sikeres munkáját elismerve expanziós terveit az Igazgatóság új tagjainak jelölésével is támogatja – mondta el Veres Tibor, a Wallis Csoport fő tulajdonosa.

Osztalék helyett tartalék

Az AutoWallis részvényesei a közgyűlésen döntenek a társaság tavalyi beszámolójáról és a nyereség felhasználásáról is. Mint a február 29-én közzétett gyorsjelentés alapján ismeretes, az AutoWallisnak 2023-ban is rekord árbevétele és nyeresége volt: a növekedést tavaly is akvizíciók támogatták az organikus bővülés mellett, így a már döntően régiós jelenlétű vállalat 366 milliárd forintos árbevételt és 20 milliárd forintos EBITDA-t ért el, az egy részvényre jutó nyeresége pedig 21 forint fölé emelkedett. Az AutoWallis Igazgatóságának javaslata, hogy az eredmény kerüljön tartalékba, azt a további növekedés finanszírozására használják fel a Wallis Csoport által 2024. január 26-án végrehajtott 5,7 milliárd forint összegű készpénzes tőkeemeléssel együtt.

Cél: a nemeztközi terjeszkedés

Az AutoWallis több pénzügyi mutató esetében már tavaly meghaladta a 2025-re korábban kitűzött célokat, és tovább halad a növekedési pályán, ezért a társaság a tervek szerint májusban bemutatja frissített stratégiáját és célszámait, valamint osztalékpolitikáját. A növekedés fő iránya a nemzetközi terjeszkedés lehet, ezért a társaság létrehozza az AutoWallis Csoport nemzetközi üzletfejlesztésért felelős alelnöki pozíciót, melyre május 1-től a vállalatcsoport fejlődésében és növekedésében elért kimagasló sikerei elismeréseként Andrew Prestet kérte fel. Az általa betöltött eddigi Nagykereskedelmi üzletág igazgatói pozícióért a jövőben Bihari Pál, az AutoWallis Distribution ügyvezető igazgatója felel. Antal Péter a Kiskereskedelmi üzletág vezetőjeként tovább folytatja eddig is sikeres munkáját, kizárólagos fókusszal dolgozhat az üzletágának nemzetközi terjeszkedésén és a hatékonyságot javító belső projekteken. Székely Gábor a továbbiakban a jelenleg is betöltött befektetői kapcsolatok (IR) és ESG igazgatói munkájára fókuszál, melyben eddig is jelentős sikereket ért el a tőkepiaci jelenlét, az ESG kihívások teljesítése, továbbá zöld finanszírozások megszervezése terén.

Címkék: Vállalat AutoWallis
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Megszállják Lengyelországot az ukrán vállalkozások
Mester Nándor | 2024. május 25. 14:02
Sok szolgáltató lát üzleti lehetőséget a szomszédos országban, közben folyamatosan növekszik a lakásvásárló ukránok száma is.
Vállalat Hazai fejlesztések segítik a felületkezelési ipart
Natív tartalom | 2024. május 24. 09:47
Pár éve még 90 százalékos volt a kézierő mértéke a felületkezelési szegmensben – hívja fel a figyelmet sajtóközleményében a Kematechnik Innomontage Kft. (KI-Group). A fejlesztő és felületkezelési gyártósorokat előállító vállalkozás vezetője, Bognár Péter kifejtette, hogy pár év alatt jutottunk el oda, hogy már alap tartozéknak számítanak az ipar 4.0-ás fejlesztések. A magyar cég a General Electric, a Bosch, a Grundfos, az Arago Csoport, a BKK, a MÁV és a Stadler számára is szállít, éves bevétele meghaladta a 8,5 millió eurót.
Vállalat A Microsoft emirátusi üzlete kulcstechnológiát szivárogtat a kínaikanak?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:26
Egy amerikai republikánus kongresszusi képviselő arra figyelmeztet, hogy a Microsoft és az emirátusi G42 cég üzlete mesterséges intelligencia technológiát szivárogtathat ki harmadik országnak, akár Kínának is.
Vállalat Méretes bírságot szabott ki Brüsszel, fizethetnek az amerikaiak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:40
Az amerikai cégóriás megsértette a versenyszabályokat.
Vállalat Esett az Alteo bevétele
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:49
Az Alteo Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben meghaladta a 26,6 milliárd forintot az előző év azonos időszakában elért 36 milliárd forintot követően, a 26 százalékos csökkenést elsősorban a szignifikánsan alacsonyabb energiapiaci árkörnyezet okozta a hő- és villamosenergia-termelés szegmensben - közölte az energetikai szolgáltató- és kereskedővállalat.
Vállalat Lavinát indíthat el az egyik legmenőbb divatmárka csődje
Elek Lenke | 2024. május 21. 14:48
A Covidot és az ukrajnai háborút ma is megérzi a divatipar, több nagy nemzetközi márka jelentett a közelmúltban csődöt. A hongkongi tőzsdén jegyzett Esprit csoport szintén a csőd szélén táncol. Hét németországi vállalatuk nem tudja kifizetni a számláit, és fizetésképtelenséget jelentettek be.
Vállalat A tengeri szállítási problémák visszafogták az AutoWallis nagykereskedelmi járműeladásait
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 11:17
Az AutoWallis nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt csökkent az első negyedévben, így árbevétele 89 milliárd forintra csökkent, míg EBITDA-ja 4,8 milliárd forint lett.
Vállalat Nincs ok a panaszra: jól ment a Waberer's
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 16:37
Szép kis növekedést jelentett a vállalat. 
Vállalat Összeugrott az EU és a Facebook anyacége, mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 14:28
Jogszabályt sérthetett a Meta, most vizsgálódnak.
Vállalat Hiábavaló Matolcsy György unokatestvéreinek igyekezete?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 11:11
A Szemerey-testvérek tulajdonában lévő Pécsi Sörfőzde két évnyi veszteség után lett nyereséges, ám még így is több milliárd hiányzik a cégből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG