<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Modern vagyonvédelem 2021-ben

Szakértőnk, Hajós István, a Bastion Protection CEO-ja.

Az teljesen egyértelmű következménye a COVID-19 válságnak, hogy az emberek számára a biztonság jelentős mértékben felértékelődött a korábbi időszakhoz képest. Fontos változások történtek a világban azzal párhuzamosan, hogy hatalmas sokkot kaptunk az élettől, a természettől és saját magunktól. Szinte minden gazdasági ágazatban megfigyelhető a teljes átalakulás, amelynek fő motivációs rugója az élőmunka-ráfordítás csökkentése, az emberek fizikai jelenlétének csupán a szükségesre történő redukálása. Ebben az új helyzetben kell megoldást találni a vagyonvédelem, a biztonság és az őrzés-védés területén felmerülő kérdésekre is.

A vagyonvédelem múltja és jelene

Ez a gazdasági terület nem igazán áll a figyelem középpontjában és a legtöbb ember emlékeiben még mindig a régi képek élnek, ha vagyonvédelemről van szó. Azt valahogy már elfogadtuk és természetesnek tartjuk, hogy a tradicionális irányzatok mellett a cyber-védelem is határozottan betört a világba és komoly helyet követel magának. Ezzel szemben a hagyományos őrzés-védés, illetve a fizikai jelenlétet követelő vagyonvédelem kevésbé témája a magazinoknak. Valahogy ez olyan terület maradt, ahol nagydarab, kigyúrt, verekedő emberek mozognak, és amiről tudjuk, hogy, persze, szükség van rá, de nem kell feltétlenül beszélni róla. A másik kép pedig, amikor a különböző bevásárlóközpontokban jártunkban-keltünkben egy-egy feliratozott pólót viselő biztonsági őrt látunk és feltesszük a kérdést bevásárló partnerünknek: na, ő vajon kit tudna elkapni, ha komolyra fordulna a helyzet, utalva ezzel a biztonsági „szakember” fizikai kondíciójára. De aztán rögtön meg is állapítjuk, hogy, ha már ott van, feltételezhetően visszatartó erővel bír azok számára, akik rosszban sántikálnak. Így megéri alkalmazni őket. Viszont fontos azt is látni, hogy bár megszokott a fentebb leírt látvány és a két alapkép is változatlanul megállja a helyét, viszont már léteznek nagyon komoly megoldások erre a területre is. „Noha az őrzés-védés és a vagyonvédelem egyre komolyabb és komolyabb technológiákat alkalmaz, azért az emberi jelenlétre mindig szükség lesz. Ebből kifolyólag az egyik nagyon fontos elem, ahol különbséget lehet találni két biztonságvédelmi cég között, az a munkaerő képzettsége és kondíciója. Ez pedig egyértelműen a kiválasztás kérdése. Ma már nagyon könnyen lehet bárkiből biztonsági őr, a szükséges alapiskolák némelyike valóban komolytalan. Másfelől az is igaz, hogy fontos a csapatot folyamatosan bővíteni, így meglehetősen nehéz betartani a minőségi szelekciót. Az igazán jó cégek azonban a lassabb építkezést választják, és a szelekciót helyezik előtérbe. Bár rövidtávon nem látványos a fejlődésük, ám lehetőség nyílik a partneri bizalom kiépülésére és annak fenntartására, miáltal folyamatos növekedést lehet realizálni. Ez számunkra is az egyik alapkérdés volt, amikor elkezdtük első vagyonvédelmi cégünket építeni, és ezt az ideológiát a mai napig fenntartjuk!”- mondta Hajós István, a Bastion Protection ügyvezetője.

A tanácsadás helye a szakmában

A bizalom kérdése nagyon fontos ebben a szakmában, amire az elmúlt egy év igen komolyan rásegített. A bizalom viszont a tökéletes munkavégzéshez, illetve annak magas színvonalához kötődik. A magas színvonal eléréshez mapedig már nem elegendő a jobban képzett dolgozói állomány. „Igen, az őskorban még mindenki arra fókuszált, hogy az emberállomány legyen egyre képzettebb, de ma már ez alapelvárás és önmagában nem elegendő. Míg régebben a dolgozók jó szervezésén volt a hangsúly, ma már előtérbe került a munkát megelőző tanácsadás. A tapasztalatnak kiemelt szerep jut, viszont azt le kell tudni fordítani az adott megbízó nyelvére és körülményeire. Ma már nem azt várják el, hogy például adjunk négy embert. A megbízó megfogalmazza az elvárásait, aminek alapján nekünk kell tudnunk, hogy valójában hány főre van szüksége. És nagyon objektívnek kell lennünk. Ebbe a szakmába nem fér bele, hogy nagyobb létszámot határozunk meg a busásabb haszon reményében, mert, bár rövidtávon nagyobb bevételhez, viszont középtávon bizalomvesztéshez vezet a folyamat. Ahhoz viszont, hogy érdemi tanácsot tudjunk adni, egyrészt pontosan ismerni kell a szakmát, másrészről pedig cégvezetői fejjel is kell tudni gondolkodni. A vagyonvédelem olyan terület, amit a megbízó le akar tudni. Tökéletesen és minden komplikáció nélkül. Ehhez nagyon komoly tapasztalat szükséges a mi részünkről.” – mondta a cégvezető.

Bár a cyber-védelem teljesen más üzletág, amivel szemben a hagyományos vagyonvédelem alapvetően a humán munkaerőre épít, a modern vagyonvédelem mégis komoly technológiai újdonságokat vonultat fel. „A mi szakmánk sem kivétel. Nekünk is szükség van a technológiai fejlődésre. A legnagyobb kihívás, hogy meg kell találnunk az arany középutat a kizárólag emberi erőforrás és a kizárólag technológiai megoldás között. A Bastion Protection ennek az irányvonalnak a követésére jött létre, egyébként elsőként Magyarországon, együttesen alkalmazva a hagyományos és a modern megoldásokat. Ez a két tényező egymást erősíti a megfelelő szakmai tudással a háttérben. Mindez persze a tanácsadásban is új irányokat szab, hiszen a „hány főt” és „hova” kérdésekre ma már lehet drónnal, robottal és humán erőforrással válaszolni. Én személy szerint is azt látom, hogy egyes objektumok védelménél, bizonyos őrző-védő feladatoknál a tanácsadás/hagyományos megoldás/modern technológiai megoldás hármasa a leginkább költséghatékony, ami a legnagyobb biztonsági szintet tudja nyújtani. Persze többet kell foglalkozni a fejlesztésekkel és gondoskodnunk kell a folyamatos képzésről is, de ez egy üzletember számára nem jelenthet problémát.” – tette hozzá a Bastion Protection vezetője.

 

Címkék: Vállalat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Korlátok közt lavíroznak sportolók és szponzoraik az olimpián
Marosi Gergely | 2021. augusztus 2. 05:36
Ha valaki követ a közösségi médiában neves olimpikonokat – esetleg az őket támogató cégeket –, feltűnő csendességre lehet figyelmes abban az időszakban, amikor a sportolók neve a legjobban forog a köztudatban. Az ok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai chartájának 40-es szabálya, illetve annak kiegészítése, mely korlátozza a résztvevők marketingtevékenységét a játékok előtt, alatt és után. A korábban nagyon szigorú, a sportolók által rengeteget kritizált szabályt Tokióra megváltoztatták, ám a teljes szabadság még messze van.
Vállalat Kósa Lajos egyelőre nem tudta, hát magát menti meg a Csíki Sör
Székely Sarolta | 2021. július 29. 18:39
Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.
Vállalat Iszonyatosat kaszált a Samsung a globális csipéhségen
MTI | 2021. július 29. 15:00
A vállalat negyedéves profitja 73 százalékkal nőtt, részben a hatalmas félvezető-kereslet kielégítése miatt.
Vállalat Gyorsított vizsgálatot indított a GVH a téglapiacon
MTI | 2021. július 29. 12:24
Először csapott le az építőanyag-kommandó.
Vállalat Jászai Gellért megint növelte részét a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 29. 10:28
A 4iG Zrt. vezetője, Jászai Gellért tovább növelte részét a vállalatban.
Vállalat A forgalmon és a nyereségen is meglepődött az Apple
MTI | 2021. július 28. 11:24
Mindkettő nagyobb lett a második negyedévben, mint amekkorára számítottak.
Vállalat Rekordbevétel és -nyereség a Microsoftnál
MTI | 2021. július 28. 11:16
Jó lett ez a negyedév.
Vállalat Rengeteg cégnél megoldhatatlan probléma, ha kiesik a kulcsember
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 10:45
A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Egy friss kutatás szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene
Vállalat Majd' félmilliárdos veszteség az állam védelmi ügynökségénél
Székely Sarolta | 2021. július 28. 05:19
Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 
Vállalat Megint leállt a kecskeméti Mercedes-gyár
MTI | 2021. július 27. 11:16
Alkatrészhiány lépett fel, ami miatt három hétre szünetel a termelés. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos