<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A COVID 3. hulláma utáni időszak is az élet minden területén felszabadulást, eufóriát hozott. Nem volt ez másként az MKB Bank esetében sem, ahol szép eredményeket hozott a nyár. Balogh Péterrel, az MKB Bank nagyvállalatokért felelős ügyvezető igazgatójával az NHP hatásairól és jövőjéről, az ESG korszakformáló követelményeiről, a kamatemelések hitelfelvételt befolyásoló következményeiről és az MKB Bank utolsó negyedévi terveiről beszéltünk.

BALOGH PÉTER, AZ MKB BANK NAGYVÁLLALATOKÉRT FELELŐS ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJABALOGH PÉTER, AZ MKB BANK NAGYVÁLLALATOKÉRT FELELŐS ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJA

Szeptember 1-től folytatódik a Növekedési Kötvény Program, ami várhatóan továbbra is jelentős érdeklődést vonz. Milyen eredményeket vár az év hátralevő részében ezen a területen?

Jelentős összeggel nőtt az NKP mérete, meghaladta az 1500 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan a kihasználtság is egyre magasabb. Az MNB megítélése szerint érdemes a programot folytatni, hiszen a nagyvállalati kereslet továbbra is jelentős. A potenciális kibocsátók igénye a bővített keretet is kitölti és ebben a MKB Bank is aktív szerepet vállal.

 

Az MNB kamatemelései milyen változásokat hoztak a termékek keresletét illetően? Felértékelődtek a fix kamatú termékek, vagy vannak még merészebb vállalkozások?

Az alapkamat emelés mindenhol éreztette hatását a hitelpiacon: a pénz ára mind rövid, mind pedig hosszú távon megemelkedett. A finanszírozás költségei tehát megnőttek, ez igencsak érezhető a fix kamatok esetében is. Mivel az NHP forrás kivezetésre került, így megváltozott a forrásstruktúra a pénzügyi piacokon. Természetesen van még elérhető Széchenyi és Exim termék, de ezek volumene már nem akkora, mint korábban az NHP esetén és a maximálisan felvehető hitelösszeg is alacsonyabb. Mindez átrendeződést hozott ebben a szegmensben is, ami érthetően kivárást indukál a vállalatok részéről. Az MKB igyekszik más termékekkel kiváltani a keletkezett hiányt, de várható, hogy a következő időszakban csökkenni fog a hitelfelvételi kedv.

 

Az ingatlanpiacon hektikus mozgások tapasztalhatók a COVID megjelenése óta. Merre tart - ennek tükrében - az ingatlanfinanszírozás az MKB-nál?

Jelentős átrendeződést generált a Covid az ingatlanpiac egyes alszegmenseiben. A járvány hullámainak kiszámíthatóbbá válásával most egyfajta visszarendeződést láthatunk, de óvatosság érzékelhető a piacon és nem várható, hogy a pandémia előtti állapotok visszaálljanak. Például érzékelhető, hogy azok az ingatlanok a keresettebbek, amelyek a legszigorúbb járványügyi előírásoknak is megfelelnek.

 

Az egyik, ha nem a legizgalmasabb terület az ESG a nagyvállalatok életében. A társadalmi elvárások egyre erősödnek, de kérdés, hogy mennyire érzékelhető ez a cégek döntéseiben, a gyakorlati megvalósításban? Ha esetleg néhány konkrét esettel megvilágítaná az aktuális helyzetet…

Ez az utóbbi időszakban a piac egyik leginnovatívabb és leginkább formálódó területe, amelynek az MKB Bank az egyik legaktívabb szereplője. Különösen jellemző az aktivitás az agráriumban, aminek támogatási rendszerét az EU is igyekszik kiemelten kezelni, például az aszály, vagy egyéb környezeti hatások miatt is. A másik az energiapiac, hiszen itt összpontosul a legnagyobb környezetkárosító hatás, amit már korábban is jelentős mértékben igyekezett átalakítani támogatásokkal az EU, például zöldkötvények és zöldfinanszírozások formájában. Az EU-s és MNB-s szabályozások banki tőkekedvezményekkel segítik a zöld hitelezés felfutását, ami áttételesen biztosítja a vállalatok ösztönzését is a banki hitelek feltételein keresztül. A harmadik fontos terület a járműipar, amelynek szinte minden szegmense érintett a logisztikától a személygépkocsikig, beleértve az autógyártást is. Az MKB mindhárom területen aktív, utóbbi kettőben már korábban is jelentős szerepet vállalt. Összefoglalva tehát az EU részéről kiemelt támogatást élvez mindhárom terület. A bankok - így az MKB is - a támogatás mellé adott hitelekkel tudják gyorsítani a zöld programok előrehaladását.

 

Az MKB nagyvállalati szegmensében milyen eredményeket realizáltak a COVID 3. hulláma utáni időszakban?

Most csúcsosodott ki mindaz, amiért majd másfél évet dolgoztunk. Jó eredményeket sikerült elérnünk, ami a sikeres 2020-as évhez viszonyítva is pozitív. A növekedési ütem valamikor tavasszal gyorsult fel és ez a lendület egész nyáron kitartott. Úgy gondolom, hogy ez a tempó most lassulni fog részint a kamatemelések hatására is, de alapvetően sem fenntartható a nagymértékű növekedés. Azonban a pozitív hangulat megmarad, várhatóan átnyúlik jövő év elejére is.

 

Mire volt személyesen a legbüszkébb az elmúlt 3-4 hónapban?

Arra az edukációs folyamatra, aminek eredményeként a partnereink hajlandók voltak elfogadni, hogy a kamatkockázatokat érdemes csökkenteni, és akár hosszútávú hiteleknél is inkább a fix kamatozást válasszák. Ez mindannyiunk számára előnyös döntés.

(x)

Címkék: Vállalat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló