Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hiába szedett be többet az utasoktól és a poggyászaikból a Wizz Air 2018 utolsó negyedében, gépei megtankolására annyit költött, hogy csaknem elvitte a profitját.
Landoláshoz készül a Wizz Air légitársaság repülőgépe a debreceni repülőtér felett. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Wizz Air 8,1 millió utast szállított repülőgépein a 2018. április 1-jétől 2019. március 31-éig tartó pénzügyi éve harmadik negyedévében, közel 15 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a fapados légitársaság ma reggel közzétett gyorsjelentéséből.

A Wizz Air 91,4 százalékos kapacitáskihasználtsága (vagyis eladott ülőhelyeinek aránya az összeshez képest) 2 százalékponttal magasabb lett az egy évvel korábbinál. Bevételei 512,7 millió eurót tettek ki, ez 21 százalékkal több, mint amennyit 2017. októbere és decembere között elért. A jegyeladásokból származó bevétele 20,4 százalékkal lett magasabb, 291,1 millió euró, míg a kiegészítő szolgáltatásokból 22,3 százalékkal többet, 221,5 millió eurót kasszírozott, alapvetően a tavaly novemberben bevezetett új kézipoggyász-szabályoknak köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy a cég kiegészítő árbevétele utasonként egy év alatt 1,5 euróval, 27,1 euróra emelkedett.

A Wizz Air tavalyi utolsó három havi adózás előtti nyeresége ugyanakkor jóval kevesebb, mindössze 1,8 millió euró lett, szemben az egy évvel korábbi 14,6 millióval. Ez az emelkedő üzemanyagáraknak köszönhető, azok miatt ugyanis 6 százalékkal ugrott meg az egy utaskilométerre vetített költség – kommentálta cége gyorsjelentését Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója. A cég 512,7 millió eurós működési költségei 25,6 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az, hogy az árbevételével hajszálra megegyező mértékű működési költségei miatt mégis sikerült szerény mértékű profitot elérnie a fapados légitársaságnak, annak köszönhető, hogy a devizaárfolyamok a számára kedvezően alakultak.

A nehézségek ellenére a Wizz Air a március 31-én záruló 2018/2019-es pénzügyi évének nettó nyereségét továbbra is 270-300 millió közé várja. Hogy e sávon belül végül az eredmény hová esik, az függ a húsvéti foglalásoktól és az olyan külső tényezőktől, mint a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság.

Váradi József szerint ugyanakkor az üzemanyagárak ez év eleji csökkenésének hatására a 2019/2020-as üzleti év április 1-jei kezdetén ismét javulhatnak az eredményeik. Az idei év első negyedében kigördülő Airbus A321neo repülőgépek üzembe helyezése jelentős költségelőnyt biztosít a Wizz Airnak, amely 1,1 milliárd eurós szabad cash flow-val rendelkezik.

A Wizz Air 44 országban van jelen, 53 új járatot indított 2018. októbere és decembere között, útvonalai száma 600 feletti. Gépeinek átlagéletkora 4,4 év, ami a legalacsonyabb a vezető légitársaságok között.

Mint arról az mfor.hu beszámolt, a Wizz Air Hungary március 31-én kft-ből zártkörű részvénytársasággá alakul, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezzel megágyazna annak, a következő lépésként nyilvános részvénytársasággá minősítse át magát és bevezesse a részvényeit a Budapesti Értéktőzsdére. Így a befektetők továbbra is a fapados légitársaság anyacégének, a Wizz Air Holding Plc-nek a részvényeivel kereskedhetnek a londoni tőzsdén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Hova vannak bejegyezve a cégek? Ebben is változást hozott a koronavírus
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:47
Magyarországon a vállalkozások jelentős része a tulajdonosok lakcímén működik, a koronavírus járvány alatt pedig még növekedett is az arány egyes szegmensekben.
Vállalat Mészáros Lőrinc egy külföldi hátterű nagyvállalattól igazolt felsővezetőt
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 14:40
Megint nagyvállalati vezetőt igazolt Mészáros Lőrinc. A nevét viselő építőipari cég a francia hátterű Colastól csábított el egy felsővezetőt.  
Vállalat Modern védelmi megoldások a Bastiontól
Natív tartalom | 2021. április 20. 09:46
Az egész világon jelentős változások mennek végbe napjainkban. A láthatatlan, alattomos ellenséggel szembeni harc hosszú időre nyomot hagy majd a gazdasági életben. A COVID-19 vírus okozta válság időszaka olyan új elemeket hoz be a gazdasági szereplők életébe, melyek új szolgáltatások, új termékek iránti igényeket alakítanak ki, vagy a már meglévőkkel szemben támasztanak új elvárásokat. Egyes ágazatokat mélyebben érint az átalakulás, és vannak olyanok is, amelyeket felületesebben támad meg. Közös jellemző az átalakulásokban, hogy általánosságban véve egyértelműen előtérbe kerül a „védelem”, a „megelőzés” és életünk, javaink biztosítása. Nem teljesen új a helyzet, hiszen az üzleti életben sikeres üzletemberek részéről az élet ezen területei eddig is megfelelő figyelmet kaptak, viszont a jelenlegi válság hatására kialakult új életben bekövetkező változások a jövőben minden eddiginél intenzívebben hozzák fókuszba a biztonsággal, védelemmel kapcsolatos megoldások iránti keresletet és szükségérzetet.  
Vállalat Kazah cég fektet be a Dunaferrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 16:20
A befektető már szeptember óta működteti a céget.
Vállalat Életre kelt a jeti, a Szuperliga felrúgja az eddigi szabályokat
Marosi Gergely | 2021. április 19. 14:44
Az európai futball kereteit feszegeti az a közlemény, amelyet vasárnap éjjel 12 topklub egyszerre hozott nyilvánosságra. Ebben az érintett angol, spanyol és olasz csapatok bejelentették egy szakadár Szuperliga megszervezését. Az UEFA szankciókkal fenyeget és válságtanácskozásokat tart, az elszakadásból futballháború lehet.
Vállalat Eleshet a Roszatom a dukovany megrendeléstől
MTI | 2021. április 18. 13:45
Ha bebizonyosodik, hogy Oroszországnak szerepe volt a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásokhoz, az hatást gyakorolhat a dukovany atomerőmű új energiablokkjaira kiírandó meghívásos pályázatban az orosz Roszatom részvételére - jelentette ki Karel Havlícek cseh ipari és kereskedelmi miniszter vasárnap Prágában.
Vállalat Jövőre már Miami is benne lesz a Forma-1-es versenynaptárban
MTI | 2021. április 18. 12:52
Persze az időpont itt is nagyban függ majd a járványhelyzettől. 
Vállalat Vendéglátósok ugrásra készen
MTI | 2021. április 18. 10:44
A jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken - véli a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Vállalat Nyitnak a teraszok, tetszhalott állapotából ébred a vendéglátás
Valkai Nikoletta | 2021. április 16. 17:09
Várhatóan a jövő héten kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, egy hónapon belül talán az éttermek is újra fogadhatnak vendégeket. A vendéglátók ipartestületének elnöke óvatos újranyitásban bízik. Kérdés, mekkora lesz a kereslet, és a nyitást követő eufória lecsengése után hány vendéglátóhely tud életben maradni.
Vállalat A jeges racionalitás vághatta el Petry herthás karrierjét
Marosi Gergely | 2021. április 15. 15:07
Petry Zsolt, a német Hertha BSC labdarúgócsapatának immáron ex-kapusedzője nyilatkozatával (és az azt követő menesztésével) kirobbantott egy politikailag túlfűtött, miniszterelnöki reakciót kiváltó, diplomáciai szintre is eljutó, sajtóetikai kérdéseket is felvető vitát. Petry nyilatkozata miatt kellett, hogy távozzon Berlin legtradicionálisabb futballklubjától – ugyanakkor egyesületi, vállalati szemszögből aligha lehetett más kimenetele mondatainak, figyelembe véve a Hertha imázsát, hátterét, illetve szakmai-üzleti érdekeit. Hogy miért? Ezt járjuk körbe.
hírlevél
depositphotos