3p
Az NSO Group tagadja a kommunikációs alkalmazás vádjait, de a sértett fél nem tágít: pert indított az ügyben.

Beperelte a WhatsApp az NSO Group nevű izraeli megfigyelőcéget, melyet azzal vádol, hogy egy akkor fennálló biztonsági rést kihasználva idén tavasszal egy kéthetes periódusban kémprogramot telepített számos felhasználójának a telefonjára. A WhatsApp állítása szerint a kémkedés áldozatai közt száznál több újságíró, ügyvéd, jogvédő civil és tudós is van.

A WhatsApp szerint az NSO által árusított Pegasus nevű technológiával az április végétől május közepéig húzódó időszakban 20 országban összesen több mint 1400 felhasználót támadtak meg így. A már említettek mellett kémprogram települt számos, korábban cyber-erőszak áldozatává vált nő készülékére, olyan felhasználókéra, akik bérgyilkossági kísérletek túlélői, valamint említettek családtagjainak okostelefonjára.

A Pegasust az NSO hivatalosan a terrorizmus elleni harcra fejlesztette ki kormányok számára, telepítése után megismerhető a kommunikációban hömpölygő adatfolyam, vagyis lehallgathatók a beszélgetések, de hozzáférhetővé válik a telefonok kamerája is. A WhatsApp hiába dolgozik végpontok közötti titkosítással, a Pegasusszal hozzáférhetővé váltak a rajta továbbított adatok.

A pert a Facebook-tulajdonolta kommunikációs cég Kaliforniában indította meg. A kereset azt kéri a bíróságtól, hogy mondja ki: az NSO áthágta az állami és a szövetségi számítógépes csalás elleni törvényeit is, megsértette a WhatsAppal kötött szerződését, valamint megsértette a Facebook tulajdonát.

A WhatsApp a torontói székhelyű Citizen Lab kutatócéggel közösen nyomozott hat hónapig, míg a fentiekre jutott. Amikor a kémkedés tényére májusban fény derült, az NSO azt állította, ők csak kifejlesztették a Pegasust, ahhoz semmi közük, ki mire használja, vagyis igyekeztek eltávolítani magukat a botránytól. A kutatás után azonban a WhatsApp és a Citizen Lab azt állítja, az NSO „számos lépést tett a WhatsApp-szerverek és a WhatsApp-szolgáltatás engedély nélkül felhasználásával, azért, hogy titkokban kártevő szoftvert (rosszindulatú kódot) telepítsen a célzott eszközökre.” Mindezt pedig úgy tették, hogy közben elrejtsék a személyazonosságukat és a nyomaikat.

Az NSO a perindításra továbbra is tagadással reagált. Mint közleményüklben írják, a vádakat a lehető legerősebben tagadják, és harcolni fognak ellenük. Megismételték, hogy programjaikat kizárólag a kormányok bűnözésellenes harcának segítése érdekében fejlesztik, és azokat nem újságírók és civilek megfigyelésére írták. Kijelentik, hogy programjaik felhasználásával az elmúlt években emberek ezreit mentették meg, hiszen a kormányok a törvény betartatása érdekében így mások mellett drogkereskedők és pedofil hálózatok titkos kommunikációs csatornáit hallgathatják le. Szerintük ők tevékenységükkel nem megsértik, hanem épp, hogy megvvédik az emberi jogokat.

(Guardian)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A tengeri szállítási problémák visszafogták az AutoWallis nagykereskedelmi járműeladásait
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 11:17
Az AutoWallis nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt csökkent az első negyedévben, így árbevétele 89 milliárd forintra csökkent, míg EBITDA-ja 4,8 milliárd forint lett.
Vállalat Nincs ok a panaszra: jól ment a Waberer's
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 16:37
Szép kis növekedést jelentett a vállalat. 
Vállalat Összeugrott az EU és a Facebook anyacége, mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 14:28
Jogszabályt sérthetett a Meta, most vizsgálódnak.
Vállalat Hiábavaló Matolcsy György unokatestvéreinek igyekezete?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 11:11
A Szemerey-testvérek tulajdonában lévő Pécsi Sörfőzde két évnyi veszteség után lett nyereséges, ám még így is több milliárd hiányzik a cégből.
Vállalat Szállodai szintű szolgáltatásokat és zöldenergiát is nyújt az egyik legnagyobb hazai ingatlanüzemeltető
Natív tartalom | 2024. május 15. 10:16
A BudaPart Gate irodaház kapcsán számol be innovatív szolgáltatásairól a legnagyobb magyarországi irodaportfólióval rendelkező CPI Hungary. Sajtóanyagukban kihangsúlyozzák, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra legyen szó a beépített anyagok jelentős újrahasznosítottanyag-tartalmáról vagy éppen a megújuló energiáról, ami a kiszámítható rezsiszámlához is hozzájárul.
Vállalat Figyelemre méltó versenyben lett első a Mol
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 07:48
A regionálissá nőtt hazai energetikai multié lett a funkcionális átalakítás nagydíja az SAP Quality Awards versenyen Közép- és Kelet-Európában.  
Vállalat Megrohamozták a Tesla gyárát - videó
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 10:40
A Tesla Németországban bővítene, ezt azonban sokan ellenzik.
Vállalat Trükközött a Shell, de lebukott
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 12:41
Jókora botrányba keveredett a Shell, amely sok éven át úgy adott el szén-dioxid-kibocsátási kvótákat más olajipari vállalatoknak, hogy a gáz jelentős részét nem vonta ki a levegőből.
Vállalat Űripari gyár építését kezdte el itthon a 4iG
Bózsó Péter | 2024. május 6. 16:56
Magyarország első űripari gyártóközpontjának alapkövét a 4iG csoporthoz tartozó Remred a főváros vonzáskörzetéhez tartozó Martonvásáron tette le.
Vállalat Bajban a Google és az Apple? Kiderült egy eddig titkolt részlet a megállapodásukról
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 08:41
Egy első ránézésre apró dologért annyit fizet az Apple a Google-nek, amennyiből szinte az összes magyarországi akkumulátorgyár felépíthető lenne.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG