<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az NSO Group tagadja a kommunikációs alkalmazás vádjait, de a sértett fél nem tágít: pert indított az ügyben.

Beperelte a WhatsApp az NSO Group nevű izraeli megfigyelőcéget, melyet azzal vádol, hogy egy akkor fennálló biztonsági rést kihasználva idén tavasszal egy kéthetes periódusban kémprogramot telepített számos felhasználójának a telefonjára. A WhatsApp állítása szerint a kémkedés áldozatai közt száznál több újságíró, ügyvéd, jogvédő civil és tudós is van.

A WhatsApp szerint az NSO által árusított Pegasus nevű technológiával az április végétől május közepéig húzódó időszakban 20 országban összesen több mint 1400 felhasználót támadtak meg így. A már említettek mellett kémprogram települt számos, korábban cyber-erőszak áldozatává vált nő készülékére, olyan felhasználókéra, akik bérgyilkossági kísérletek túlélői, valamint említettek családtagjainak okostelefonjára.

A Pegasust az NSO hivatalosan a terrorizmus elleni harcra fejlesztette ki kormányok számára, telepítése után megismerhető a kommunikációban hömpölygő adatfolyam, vagyis lehallgathatók a beszélgetések, de hozzáférhetővé válik a telefonok kamerája is. A WhatsApp hiába dolgozik végpontok közötti titkosítással, a Pegasusszal hozzáférhetővé váltak a rajta továbbított adatok.

hirdetés

A pert a Facebook-tulajdonolta kommunikációs cég Kaliforniában indította meg. A kereset azt kéri a bíróságtól, hogy mondja ki: az NSO áthágta az állami és a szövetségi számítógépes csalás elleni törvényeit is, megsértette a WhatsAppal kötött szerződését, valamint megsértette a Facebook tulajdonát.

A WhatsApp a torontói székhelyű Citizen Lab kutatócéggel közösen nyomozott hat hónapig, míg a fentiekre jutott. Amikor a kémkedés tényére májusban fény derült, az NSO azt állította, ők csak kifejlesztették a Pegasust, ahhoz semmi közük, ki mire használja, vagyis igyekeztek eltávolítani magukat a botránytól. A kutatás után azonban a WhatsApp és a Citizen Lab azt állítja, az NSO „számos lépést tett a WhatsApp-szerverek és a WhatsApp-szolgáltatás engedély nélkül felhasználásával, azért, hogy titkokban kártevő szoftvert (rosszindulatú kódot) telepítsen a célzott eszközökre.” Mindezt pedig úgy tették, hogy közben elrejtsék a személyazonosságukat és a nyomaikat.

Az NSO a perindításra továbbra is tagadással reagált. Mint közleményüklben írják, a vádakat a lehető legerősebben tagadják, és harcolni fognak ellenük. Megismételték, hogy programjaikat kizárólag a kormányok bűnözésellenes harcának segítése érdekében fejlesztik, és azokat nem újságírók és civilek megfigyelésére írták. Kijelentik, hogy programjaik felhasználásával az elmúlt években emberek ezreit mentették meg, hiszen a kormányok a törvény betartatása érdekében így mások mellett drogkereskedők és pedofil hálózatok titkos kommunikációs csatornáit hallgathatják le. Szerintük ők tevékenységükkel nem megsértik, hanem épp, hogy megvvédik az emberi jogokat.

(Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló