2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nincs már repülőgépe és nem fizeti a pilótákat sem az Ukraine International Airlines.

A kijevi cégbíróság csődeljárást indított az Ukraine International Airlines (UIA) légitársaság ellen. Az eljárást a hitelező állami Ukreximbank kezdeményezte amiatt, hogy a cég nem fizeti rendben a 20,5 milliárd hrivnyás (568 millió dollár) hiteleit - közölte az Ukrainska Pravda és a Forbes Ukraina alapján a Kyiv Independent.

Sokáig jól ment a biznisz az UIA-nál. Fotó: wikipedia
Sokáig jól ment a biznisz az UIA-nál. Fotó: wikipedia

A légitársaság a háború előtt 25 repülőgépes flottát üzemeltetett, ebből 10 Ukrajnában volt, amikor Oroszország 2022 február 24-én megtámadta az országot. 10 külföldön tartózkodó gépet azonnal lefoglaltak a lízingcégek. Négy számára új európai útvonalakat akartak találni, de ez tavaly szeptemberig nem sikerült, így azok sem közlekedtek. A Forbes szerint a cég vagyonelemeit jóval az értékük alatt bocsátották árverésre.

A vállalat részben a két főtulajdonos Aron Maiberh és Ihor Kolomojszki ukrán oligarcha közti személyes vita miatt került nehéz helyzetbe. Utóbbit idén szeptemberben olaj és gázipari vállalatokhoz kötődő csalás és pénzmosás vádjával letartóztatták. A nemzeti antikurrupciós hatóság nem sokkal ezután azzal is megvádolta, hogy 250 millió dollárt elsikkasztott a Privátbankból még 2015-ben.

Az UIA az ország legnagyobb magán tulajdonú légi cége. Még 1992-ben alapították állami légitársaságként, majd 2011-ben privatizálták. A múlt évtized elején 42 repülőgépe volt és több mint 70 célállomásra repült. A flotta gerincét 24 darab Boeing 737-800-as típusú gép képezte. Belföldi és nemzetközi járatokat egyaránt üzemeltetett, bázisrepülőtere a Kijev melletti Boriszpil volt, de további csomóponti légikikötő volt a Lvivben és Odesszában található nemzetközi repülőtér is. 

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Csoda, hogy ilyen körülmények között Lewis Hamilton Forma 1-es csapatot váltott?
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 11:33
Csökkent a Mercedes-Benz Group negyedéves nyeresége.
Vállalat Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni
PR | 2024. február 21. 09:57
A tény, hogy a legtöbb hazai gazdasági szakember a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) vagy annak egyik jogelődintézményben végzett, nagyon erős kapcsolatot jelent az intézmény és az üzleti szféra között – véli a BGE üzleti partnerségért és alumni kapcsolatokért felelős vezetője. Vértesy Eszter szerint nálunk még csak alakulóban vannak azok a rendkívül erős és tartós közösségek, amelyeknek az angolszász országokban nagy hagyományuk van. Pedig ezek komoly előnyöket is hordoznak, például a kapcsolatépítés vagy a szakmai fejlődés lehetőségét. A február végi BGE Alumni Festen BGE-s alumnik, ma már sikeres vállalkozók és üzleti szakemberek osztják meg saját tapasztalataikat a sikerhez vezető útról. A beszélgetésből az is kiderül, miként értékeli fel a személyes kapcsolatokat az online tér előretörése.
Vállalat Megmentheti Zelenszkijt az európai hadiipari óriás
Mester Nándor | 2024. február 19. 15:09
Harcskocsijavító gyárán kívül egy nagy lőszergyártó üzemet is épít a német Rheinmetall Ukrajnában. A hatalmas vállalat otthon is létrehoz egy új üzemet amerikai partnerei kiszolgálására, ezenkívül romániai cégfelvásárlással is terjeszkedik Európában. 
Vállalat Azonnali vizsgálatot rendelt és önfeljelentett a VW
Privátbankár.hu | 2024. február 18. 09:11
Kínos helyzetbe került a Volkswagen, mert nem fordított kellő figyelmet beszállítói láncára, pontosabban egyik szállítójának beszállítójára, amelyről kiderült, hogy termékei nem kívánatosak az USA-ban.
Vállalat Most örülhet igazán, akinek van DIGI-előfizetése
Privátbankár.hu | 2024. február 17. 09:28
Egy felmérés szerint idehaza e távközlési cég vezetékes hálózata a leggyorsabb.
Vállalat A Cascóval is trüközött egy nagy biztosító, repült a bírság
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 09:48
Odacsaptak Matolcsy Györgyék a CIG Pannóniának is, számos jogsértést tártak fel az ellenőrök.
Vállalat Kemény számokat közölt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 06:31
Van terület, ahol 57 százalékot esett az éves eredmény 2023-ban.
Vállalat Nagy étvágya lett a japán cégeknek
Privátbankár.hu | 2024. február 12. 14:08
Tavaly 36 milliárd dollárért vásároltak fel amerikai vállatokat.
Vállalat Kigyulladt egy uniós atomerőmű, le kellett állítani
Privátbankár.hu | 2024. február 11. 08:01
Franciaországban leállították az ország nyugati részén fekvő chinoni atomerőmű két reaktorát, miután tűz ütött ki a létesítményben - közölte az EDF áramszolgáltató vállalat.
Vállalat Lecsaptak Matolcsy Györgyék, a kockázatokkal van baj egy banknál
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 11:44
Több mint 50 millió forint a bírság.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG