BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. február 18. 15:18

Kemény állításokat fogalmazott meg a legnagyobb közösségi oldalról a brit parlament vizsgálóbizottsága, miután áttekintették a cég adatbiztonsági gyakorlatát, és megvizsgálták a felelősségét a fake news és a dezinformációs kampányok terjedésében.

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatója beszél a Kereskedelmi és az Igazságügyi Bizottságnak a több tízmillió Facebook-felhasználó adatainak felhasználásával kapcsolatos meghallgatásán a washingtoni törvényhozás épületében a Capitoliumban 2018. áprilisában. (Fotó forrása: MTI/EPA/Shawn Thew)

18 hónap után lezárult a brit Digitális, Kulturális, Média és Sportbizottság vizsgálata, melyet a Facebook ellen indítottak annak adatkezelési gyakorlata és az álhírek terjedésében betöltött szerepe miatt. A vizsgálat jelentését vasárnap hozták nyilvánosságra - a dokumentum nagyon elmarasztaló a közösségi oldallal szemben, digitális gengszternek hívja, valamint kimondja, hogy vezetője, Mark Zuckerberg hazudik.

A jelentés szerint a Facebook miatt már a demokrácia forog veszélyben, az oldalon elharapózó dezinformációs kampányok és azonosíthatatlan forrásból származó, személyre szabott "sötét hirdetések" miatt. Az irat azzal vádolja Mark Zuckerberget, hogy három alkalommal is kibújt a felelősség alól, amikor a bizottság ki akarta kérdezni, és ahelyett, hogy bizonyítékokkal állt volna eléjük, melyekkel tisztázhatta volna magát, gyakornokokat küldött maga helyett, akik képtelenek voltak válaszolni a feltett kérdésekre. Leírják, hogy a brit választói törvény elavult és sebezhető a külföldi beavatkozásokkal szemben, valamint kijelentik, hogy független nyomozást kell indítani mind a 2014-es skót függetlenségi népszavazás, mind a 2016-os Brexit-szavazás, mind a 2017-es parlamenti választások ügyében külföldi befolyásolás, dezinformáció, finanszírozás, szavazók manipulációja és adatmegosztás gyanúja miatt.

Profitvadász, hazug digitális gengszterek

A vizsgálat 2017-ben indult az adatkezelési aggályok miatt, de óriási lökést adtott neki a tavalyi Cambridge Analytica adatgyűjtő-botrány, mely során az említett cég felhasználók millióinak információit gyűjtötte be a Facebookról, és adta el politikai ügyfeleknek, mellyel azok hatékonyabban tudták manipulálni a potenciális szavazókat. A brit vizsgálóbizottság szerint, ha a Facebook az amerikai regulátorokkal kötött 2011-es egyezménynek megfelelően járt volna el, mely korlátozza a fejlesztők hozzáférését a felhasználói adatokhoz, akkor a botrány nem robbanhatott volna ki. A Cambridge Analytica-botrányt a Facebook irányelvei tették lehetővé, írják.

"A Facebook továbbra is a profitot választja az adatbiztonság helyett, és kockáztat, annak érdekében, hogy elsődleges céljaként pénzt csinálhasson a felhasználói adatokból"

- írják, majd a dokumentum azzal vádolja a vállalatot, hogy elhallgatják az adatszivárgásokat, és "csak akkor lépnek, amikor már komoly visszaélések kerülnek nyilvánosságra."

Zuckerberg személyesen is megkapja a magáét a riportban: a Facebook-vezér, amikor csak erről kérdezik, rendre azt mondja, hogy vállalata sohasem adott el felhasználói adatokat. A dokumentum azt írja, hogy ez

"egyszerűen nem igaz."

Mark Zuckerberg rendre képtelen felmutatni azokat a vezetői készségeket és személyes felelősséget, ami elvárható lenne olyasvalakitől, aki a világ egyik legnagyobb cégének tetején csücsül, teszik még hozzá, majd jön az igazán erős mondat:

"Nem szabadna megengedni a Facebook-hoz hasonló cégeknek, hogy "digitális gengszterekként" viselkedjenek az online világban, és hogy a törvény előtt járónak és azon felülállónak tartsák magukat."

A dokumentum a vállalat fejére olvassa, hogy a piaci dominanciáját riválisai megsemmisítésére használja, kizárja azokat a rendszereiből, hogy a versengésnek még a lehetőségét is megelőzze.

A jelentés amellett is érvel, hogy a Facebook és a hasonló cégek nem bújhatnak többé amögé, hogy ők csak egy platform, és nincs felelősségük az oldalon terjedő tartalmak szabályozásában. A bizottság regulációkat javasol, köztük egy általános érvényű és kötelező etikai kódex elfogadását és egy független szabályozó szervet, mely jogi eljárásokat is indíthat, és arra kényszerítheti a közösségimédia-cégeket, hogy adják át nekik a felhasználói adataikat. A szigorítási tervek taglalásakor a 2018-ban elfogadott németországi törvényre mutatnak példaként, mely értelmében a techcégek kötelesek 24 órán belül eltüntetni a felületeikről a gyűlöletbeszédet, ellenkező esetben 20 millió eurós büntetést kell fizetniük.

(Guardian)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Százmilliárdos osztalékot vettek ki a magyar Opel-gyárból
Gáspár András | 2020. május 23. 06:04
Tovább csökkent a magyarországi Opel-gyár árbevétele és az alkalmazottak létszáma is 2019-ben a társaság friss beszámolója szerint. Az adózott nyereség viszont több mint kétszeresére nőtt - így is elmarad azonban a korábbi évek szintjétől. A német anyacég 203 millió eurót nem pénzben, 80 millió eurót pedig pénzben vett ki a magyar társaságból osztalék formájában. Aztán jött a világjárvány.
Vállalat A második műszak indítására készül a Suzuki
MTI | 2020. május 22. 17:34
A Magyar Suzuki Zrt. felkészül arra, hogy az európai autópiac az év végéig felocsúdik a koronavírus-járvány okozta sokkból, ezért őrzi kapacitásait, és mintegy 400 fő toborzásával megkezdte a dolgozói létszám helyreállítását, hogy június 29-én újraindíthassa a második műszakot is a termelésben - mondták el a cég vezetői pénteken, online sajtóbeszélgetésen.
Vállalat Óriási leépítés jön a Nissannál
MTI | 2020. május 22. 11:12
20 ezer dolgozót küldenek el, elsősorban Európában és egyes fejlődő régiókban, a koronavírus hatására beszakadt eladások miatt.
Vállalat Előbb-utóbb a Budapest Bank is csatlakozhat az MKB-Takarékbank pároshoz
Csabai Károly | 2020. május 21. 20:25
A több mint két éve, 2018 februárjában nyilvánosságra került elképzelés egy szuperbank létrehozásáról ugyanis az előre megírt forgatókönyv szerint halad. Eszerint jelentette be a piaci berkekben „ellen-OTP”-ként aposztrofált majdani intézmény három leendő tagjából kettő, a Takarék Csoport és az MKB Bank azon szándékukat, hogy egyesülnének egymással. Hozzájuk csatlakozik majd a Budapest Bank (BB), ez a lépés továbbra sem került le a napirendről, legfeljebb annak időpontja kérdéses.
Vállalat Megint jutott egy kis állami támogatás egy baráti cégnek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 21. 17:08
A Külgazdasági és Külügyminisztériumban három hazai vállalkozásnak nyújtottak át támogatói okiratot, ezek egyike volt a Magyar Stratégiai Zrt. révén Matolcsy Ádám tulajdonában álló Balaton Bútor Kft. A cég közel 300 milliós támogatásban részesült.
Vállalat Göd: 11,9 milliárdból fejlesztik a vízközmű-hálózatot a különleges gazdasági övezetben
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 08:52
Kormányhatározat jelent meg róla.
Vállalat Megvan minden engedély, óriási gyógyszeripari felvásárlás zárult le
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 14:33
Az AbbVie kutatás-központú globális biogyógyszer vállalat bejelentette, hogy lezárja az Allergan akvizícióját, miután ahhoz valamennyi kormányzati hatósági jóváhagyást megkapott.
Vállalat Árbevételét és nyereségét is növelte a 4iG az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 09:55
Erősen zárta tehát a koronavírus-járvány által már meglegyintett január-március közötti időszakot a Jászai Gellért által vezetett és az ő többségi, valamint a Mészáros-érdekeltség Opus Global Nyrt. közel 10 százalékos tulajdonában álló informatikai cég.
Vállalat Csúcsot döntött a céges hitelállomány márciusban
MTI | 2020. május 20. 06:45
18,5 százalékkal nőtt, meghaladta a 9040 milliárd forintot.
Vállalat 9 millió euróval váltja meg a dízelbotrányban megvádolt vezetői nyugalmát a Volkswagen
MTI | 2020. május 20. 06:33
Ennyit fizet a vállalat, hogy cserébe lezáruljon az eljárás Herbert Diesst, a vállalat vezérigazgatója és Hans Dieter Pötsch, a társaság elnökével szemben, akiket azzal vádolt a braunschweigi bíróság, hogy jelentős piaci hatással levő információkat tartottak vissza a meghamisított tesztekkel kapcsolatban.
hírlevél