TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A FIFA-vezetők letartóztatásának időzítése Moszkva szerint Washington durva beavatkozása egy nemzetközi szervezet működésébe. Áprilisban 13 amerikai szenátor intézett levelet a FIFÁ-hoz, kérve, hogy Blatter elnök vegye el Oroszországtól a világkupa rendezési jogát, mert az kihívást intéz a második világháború utáni békerendszerrel szemben.

Üres székek a zürichi FIFA-kongresszus helyszínén ma hajnalban. Lehet, hogy sokan máshol fognak ülni... fotó: EPA / Alessandro Della Bella

A Zürichben rendezett FIFA-elnökválasztás előzményeként szerdán hét magas rangú tisztségviselőt tartóztattak le. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt 47 vádpontban vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek. A rendszert a vád szerint több mint két évtizeden keresztül működtették Észak- és Közép Amerikában, valamint a Karibi térségben és így illegálisan több mint 150 millió dollárra tettek szert. A vádak a 111 éves szervezet legsúlyosabb válságát jelentik.

Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Blattert a korrupciós botrány által beárnyékolt kongresszus pénteki napján újraválasztották, egyetlen kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg ugyanis a szavazás második fordulóját megelőzően visszalépett.

A Washington-Moszkva szembenállás egy újabb színpada

Bár az nyílt titok, hogy a FIFA a földkerekség egyik legkorruptabb szervezete – óriási pénzek forognak kockán a világbajnokságok helyszínének odaítélésekor - a letartóztatások időzítése mégis nemzetközi politikai vihart kavart. A nyugati baloldal és Oroszország a jelek szerint egyetért abban, hogy a rajtaütés az Egyesült Államok és Anglia bosszúja azért, mert nem ők nyerték a 2018-as és 2022-es világkupák rendezési jogát. Blatter ehhez még hozzáteszi, hogy mivel Washington politikailag Jordánia mögött áll, ezért próbálták befolyásolni a szavazást a jordán herceg javára. 

De ellentétben a katari rendezés odaítélésével – ahol számos dokumentum bizonyítja a szabálytalanságot – az orosz rendezéssel kapcsolatos döntésnél nincsenek egyelőre korrupciós bizonyítékok. Blatter ezért ki is jelentette a mostani közgyűlésen, hogy a 2018-as játékok odaítélése Oroszországnak visszavonatatlan döntés. De a világpolitika ide is behatol és a jelek szerint a növekvő amerikai-orosz szembenállás érdemben befolyásolja a folyamatokat a FIFA esetében. 

McCain fejet követel

John McCain és Robert Menedez republikánus szenátorok már hónapokkal ezelőtt levélben követelték a FIFÁ-tól, hogy „Tekintve Blatter elnök folyamatos támogatását Oroszország 2018-as rendezése irányába – annak ellenére, hogy Moszkva folyamatosan megsérti Ukrajna területi épségét és kihívást intéz a második világháború utáni békerendszerrel szemben – kérjük, hogy fontolják meg támogatásukat Blatter elnök ötödik megválasztásával kapcsolatban.” Áprilisban pedig 13 amerikai szenátor intézett levelet a FIFÁ-hoz, kérve, hogy Blatter vegye el Oroszországtól a világkupa rendezési jogát.

 

Blatter egy nappal az újraválasztása után élesen bírálta Loretta Lynch amerikai igazságügyi minisztert és az UEFA-t is utalásokat téve arra, hogy valójában politikai megfontolások és sportpolitikai sérelmek állhatnak amögött, hogy támadást intéztek a FIFA vezetése ellen. Fotó: MTI/EPA/Walter Bieri

Blatter áprilisban Szocsiban találkozott Putyinnal és kijelentette, hogy akármilyen nyugati szankciók is lesznek életben Moszkva ellen, ez a 2018-as rendezést nem befolyásolja. Putyin elnök is megszólalt múlt héten a letartóztatások napján: „Ez nyilvánvalóan Blatter elnök újraválasztását óhajtja megakadályozni és rendkívül súlyos megsértése azon elveknek, ahogy a nemzetközi szervezetek dolgoznak.” 

Hazai foci: Nagypolitika és lelátói nacionalizmus

A foci hazánkban is a nagypolitika játéktere lett. Az MLSZ elnökségében a miniszterelnöknek már három bizalmasa ül: Csányi Sándor, Garancsi István és Török Gábor. A mély társadalmi válság ellenére harmadosztályú csapatok kapnak több százmilliós támogatásokat stadionokra, míg az NB I-ben röpködnek a tízmilliárdok. 

A FIFÁ-val azonos morális színvonalon dagonyázó Nemzetközi Olimpiai Bizottság volt tagja, Schmitt Pál egy korábbi beszédében a lelátói nacionalizmust nevezte meg a hazai futball egyik célkitűzésének. Az NB I mérkőzéseinek átlagosan 3000-es nézőszáma mindenesetre egyelőre nem igazolja vissza sem a milliárdokat, sem a nagypolitika figyelmét. 

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megölte a lakásbulikat az Airbnb
MTI | 2020. augusztus 24. 12:43
Többé nem lehet partikat szervezni egyik ingatlanjukban sem, és legfeljebb 16-an bérelhetnek ki együtt Airbnb-s lakást. A dühös szomszédok, de még inkább a koronavírus miatt.
Vállalat Új szintre lép a TransferWise és a Mastercard együttműködése
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 24. 11:01
Ezzel lehetővé téve a kártyák kibocsátását a világ bármely olyan piacán, ahol Mastercard kártyákat elfogadnak és ahol a TransferWise engedéllyel rendelkezik.
Vállalat Magyarország lehet az új Kína?
Király Béla | 2020. augusztus 23. 06:08
A járvány az iparban is felfordulást okozott, sokan arra számítanak, hogy a nagy cégek visszahozzák Európába a termelést. Az egyik kézenfekvő új bázis Magyarország lehet. Megmutatjuk, mi szól mellettünk és mi ellenünk.
Vállalat Bruce Willis reklámozta a terméküket, most tejeskávé üzemet adnak át
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 21. 10:51
Több mint 8 milliárd forintos lesz a beruházás.
Vállalat A Strabag építi ki a Neszmély-Dunaradvány közötti komp magyar oldalát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 08:58
A beruházás 1,8 milliárd forintot tesz ki. Az átkelővel napi 600 személyautó takaríthat meg 40 kilométeres kerülőt Szlovákia felé. 
Vállalat Kiszivárgott két név, megvan az Index új főszerkesztője és egyik főszerkesztő-helyettese?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 19. 08:11
Hivatalosan nincsenek megerősítve.
Vállalat A világ egyik legmodernebb harcjárművét gyártják hamarosan Magyarországon
MTI | 2020. augusztus 18. 08:09
A magyar állam vegyesvállalatot alapított a német Rheinmetall hadiipari céggel, melynek keretében a Lynx nevű harcjárművet gyártó üzemet létesítenek nálunk. A megállapodással több mint kétmilliárd euró értékű fejlesztési program indult el.
Vállalat Sok pénzt tettek Mészáros Lőrincék a kínaiakkal vasutat építő cégükbe
Székely Sarolta | 2020. augusztus 18. 06:08
Elkerülhetetlen volt a lépés, ha meg akarnak felelni a számviteli jogszabályoknak és biztosítani akarják a cég jövőjét. Márpedig ez nem is lehet kérdés, mivel az RM International Zrt. részt vesz a Budapest-Belgrád gyorsvasút-építés projektjében.
Vállalat Újabb amerikai lépések jönnek a Huawei ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 17. 17:46
A washingtoni kormányzat a Huawei újabb érdekeltségeit helyezte tiltólistára annak érdekében, hogy megnehezítse a kínai távközlésiberendezés-gyártó konszern hozzáférését amerikai technológiákhoz - jelentette be a washingtoni külügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium a honlapján.
Vállalat Az államé lett a sármelléki repülőtér
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 13:17
90 százalékos tulajdonrészt vettek a repteret működtető cégben, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd.
hírlevél