4p
A FIFA-vezetők letartóztatásának időzítése Moszkva szerint Washington durva beavatkozása egy nemzetközi szervezet működésébe. Áprilisban 13 amerikai szenátor intézett levelet a FIFÁ-hoz, kérve, hogy Blatter elnök vegye el Oroszországtól a világkupa rendezési jogát, mert az kihívást intéz a második világháború utáni békerendszerrel szemben.

Üres székek a zürichi FIFA-kongresszus helyszínén ma hajnalban. Lehet, hogy sokan máshol fognak ülni... fotó: EPA / Alessandro Della Bella

A Zürichben rendezett FIFA-elnökválasztás előzményeként szerdán hét magas rangú tisztségviselőt tartóztattak le. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt 47 vádpontban vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek. A rendszert a vád szerint több mint két évtizeden keresztül működtették Észak- és Közép Amerikában, valamint a Karibi térségben és így illegálisan több mint 150 millió dollárra tettek szert. A vádak a 111 éves szervezet legsúlyosabb válságát jelentik.

Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Blattert a korrupciós botrány által beárnyékolt kongresszus pénteki napján újraválasztották, egyetlen kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg ugyanis a szavazás második fordulóját megelőzően visszalépett.

A Washington-Moszkva szembenállás egy újabb színpada

Bár az nyílt titok, hogy a FIFA a földkerekség egyik legkorruptabb szervezete – óriási pénzek forognak kockán a világbajnokságok helyszínének odaítélésekor - a letartóztatások időzítése mégis nemzetközi politikai vihart kavart. A nyugati baloldal és Oroszország a jelek szerint egyetért abban, hogy a rajtaütés az Egyesült Államok és Anglia bosszúja azért, mert nem ők nyerték a 2018-as és 2022-es világkupák rendezési jogát. Blatter ehhez még hozzáteszi, hogy mivel Washington politikailag Jordánia mögött áll, ezért próbálták befolyásolni a szavazást a jordán herceg javára. 

De ellentétben a katari rendezés odaítélésével – ahol számos dokumentum bizonyítja a szabálytalanságot – az orosz rendezéssel kapcsolatos döntésnél nincsenek egyelőre korrupciós bizonyítékok. Blatter ezért ki is jelentette a mostani közgyűlésen, hogy a 2018-as játékok odaítélése Oroszországnak visszavonatatlan döntés. De a világpolitika ide is behatol és a jelek szerint a növekvő amerikai-orosz szembenállás érdemben befolyásolja a folyamatokat a FIFA esetében. 

McCain fejet követel

John McCain és Robert Menedez republikánus szenátorok már hónapokkal ezelőtt levélben követelték a FIFÁ-tól, hogy „Tekintve Blatter elnök folyamatos támogatását Oroszország 2018-as rendezése irányába – annak ellenére, hogy Moszkva folyamatosan megsérti Ukrajna területi épségét és kihívást intéz a második világháború utáni békerendszerrel szemben – kérjük, hogy fontolják meg támogatásukat Blatter elnök ötödik megválasztásával kapcsolatban.” Áprilisban pedig 13 amerikai szenátor intézett levelet a FIFÁ-hoz, kérve, hogy Blatter vegye el Oroszországtól a világkupa rendezési jogát.

 

Blatter egy nappal az újraválasztása után élesen bírálta Loretta Lynch amerikai igazságügyi minisztert és az UEFA-t is utalásokat téve arra, hogy valójában politikai megfontolások és sportpolitikai sérelmek állhatnak amögött, hogy támadást intéztek a FIFA vezetése ellen. Fotó: MTI/EPA/Walter Bieri

Blatter áprilisban Szocsiban találkozott Putyinnal és kijelentette, hogy akármilyen nyugati szankciók is lesznek életben Moszkva ellen, ez a 2018-as rendezést nem befolyásolja. Putyin elnök is megszólalt múlt héten a letartóztatások napján: „Ez nyilvánvalóan Blatter elnök újraválasztását óhajtja megakadályozni és rendkívül súlyos megsértése azon elveknek, ahogy a nemzetközi szervezetek dolgoznak.” 

Hazai foci: Nagypolitika és lelátói nacionalizmus

A foci hazánkban is a nagypolitika játéktere lett. Az MLSZ elnökségében a miniszterelnöknek már három bizalmasa ül: Csányi Sándor, Garancsi István és Török Gábor. A mély társadalmi válság ellenére harmadosztályú csapatok kapnak több százmilliós támogatásokat stadionokra, míg az NB I-ben röpködnek a tízmilliárdok. 

A FIFÁ-val azonos morális színvonalon dagonyázó Nemzetközi Olimpiai Bizottság volt tagja, Schmitt Pál egy korábbi beszédében a lelátói nacionalizmust nevezte meg a hazai futball egyik célkitűzésének. Az NB I mérkőzéseinek átlagosan 3000-es nézőszáma mindenesetre egyelőre nem igazolja vissza sem a milliárdokat, sem a nagypolitika figyelmét. 

Káncz Csaba jegyzete

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG