3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már fél éve nyomoztak az autógyár ellen, milliós büntetést kell fizetniük.

Tízmillió eurós büntetést kell fizetnie a BMW autógyárnak, egyes dízelautó modelljeinél a motorvezérlő szoftver károsanyag-kibocsátás szabályozási moduljának kikapcsolása miatt. A müncheni ügyészség tájékoztatása szerint mintegy fél éve folytattak nyomozást az autógyártó ellen.

A BMW februárban maga jelentette a szövetségi gépjármű felügyeletnél a 750xd és M550xd modelljeit érintő szabálytalanságot, akkori jelzésük szerint a szoftver hibája nem szándékosságon, hanem figyelmetlenségen alapult. Az érintett 7600 autót a BMW visszahívta javításra.

A müncheni vállalatra rájár a rúd mostanában, ahogy arról korábban már írtunk, a társaság 223 700 darab Európában forgalomba helyezett autó visszahívására készül. A gond a kipufogógáz-visszavezető rendszer (exhaust gas recirculation, EGR) hűtőegységénél lehet, szivárgás léphet fel, ami akár a motor kigyulladásához is vezethet. A meghibásodás először Dél-Koreában értékesített kocsiknál lépett fel, a távol-keleti országban már több mint 30 BMW gyulladt ki. Ezért a gyártó helyi érdekeltsége visszahív 106 ezer autót, a kormány pedig további 20 ezer BMW autót kitiltott az utakról a meghibásodás kockázata miatt.

Dél-Koreában már csoportos per indult

A BMW hétfőn közölte, hogy a problémát már 2016-ban észlelték, de csak az idén júniusban sikerült azonosítani a pontos okot. Becslések szerint a művelet nagyjából 160 millió euróba (50 milliárd forint) kerülhet a cégnek. A BMW Group minőségbiztosítási alelnöke elmondta: a kiváltó ok kizárólag hardver természetű, semmi köze nincsen a motorvezérlő szoftverhez. Nem Korea-specifikus problémáról van szó, hasonló incidensek máshol is előfordultak már – tette hozzá Johann Ebenbichler.

Augusztus végén rendőrök lepték el a BMW dél-koreai székházát, a nyomozók azt próbálták kideríteni, hogy az autógyártó tudott-e a felrobbanó motorokról és megpróbálták-e eltussolni az ügyet. A 42 érintett modell között olyan népszerűek is vannak, mint a 2011 és 2016 között gyártott 520d és a 320d.

A szöuli központi kerületi bíróságon eddig több mint 1200 alperes nyújtott be keresetet. Az alperesek egyenként 11,5 ezer eurónak megfelelő kártérítést igényelnek a visszahívási akció miatt elszenvedett anyagi veszteségek és „lelki megterhelés” kompenzálására.

Felvirágzik a debreceni ingatlanpiac - mennyit hozhat a BMW?
Az új BMW gyár rendesen megmozgatja a piacot, a korábbi példák alapján jelentős áremelkedés várható a lakáspiacon. A multik már tanultak korábbi hibáikból, így az ipari ingatlanoknál kevésbé várható változás, az albérletet kínáló tulajdonosok azonban most jól járhatnak. A korábbi várakozásokkal szemben hosszabb folyamat lesz az árak felfutása, az utolsó három hónap viszont még tartogathat meglepetéseket. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG