Hirdetés

Felvirágzik a debreceni ingatlanpiac - mennyit hozhat a BMW?

2018. augusztus 29., 20:20

Az új BMW gyár rendesen megmozgatja a piacot, a korábbi példák alapján jelentős áremelkedés várható a lakáspiacon. A multik már tanultak korábbi hibáikból, így az ipari ingatlanoknál kevésbé várható változás, az albérletet kínáló tulajdonosok azonban most jól járhatnak. A korábbi várakozásokkal szemben hosszabb folyamat lesz az árak felfutása, az utolsó három hónap viszont még tartogathat meglepetéseket.

Ahogy arról korábban már írtunk, a BMW Debrecent választotta új beruházásához, ezzel pedig számos ágazatot befolyásol a városban és környékén. A német autógyártó július végén jelentette be a hírt, ami ugyan az ipari ingatlanok helyi piacán nemigen hoz változást, míg a lakáspiacon emelkedni fognak a négyzetméterárak és drágulnak az albérletek is az ingatlanpiaci szakértő szerint – derült ki a Házbank.hu elemzéséből.

Tapasztalhattunk már hasonló folyamatokat régebben, például a Győrben és Kecskeméten bejelentett és megvalósult beruházások hatására is. Kecskeméten a Mercedes gyár hatására például 2012-ben a lakások átalagos négyzetméterenkénti reális ára 230 ezer forint volt, ami 2017 végére 282 ezer forintra nőtt, míg mára 305 ezer forintra nőtt az eladási ár. Az albérlet árak négyzetméterenként a 2010-es 1500 forintról 2017 végére 1850 forintra nőttek, idén augusztusban pedig már a 2000 forintot is elérték.

Hirdetés

Nem futnak fel olyan gyorsan az árak

Győrben 234 ezer forintról, öt év alatt, 2017-re 316 ezer forintra nőttek a reálárak, míg napjainkban meghaladják a 325 ezer forintot. Az albérlet árakat itt kevésbé érintette a beruházás, mivel már nyolc évvel ezelőtt is jelentős volt a kereslet – a 2013-as 1830 forintról öt év alatt 2000 forintra, illetve napjainkban 2050 forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

Debrecenben a lakóingatlanok négyzetméter ára öt év alatt mintegy 20 ezer forinttal emelkedett, és 2017 végén átlagosan 295 ezer forint volt egy négyzetmétert. Egyetemi városhoz híven itt az albérletárak markánsabban nőttek, 2017 végére meghaladták a 2000 forintot négyzetméterenként, idén augusztusban már 2120 forintot tettek ki, szemben a 2010-es 1400 forinttal. A debreceni lakáspiacon a bejelentés előtt négyzetméterenként 330-340 ezer forint volt az átlagár, majd a hír követően a jobb helyeken lévő lakásoknál néhány nap, egy-két hét alatt elérte a 360-370 ezer forintot is. Az emelkedés azonban még nem jellemző a piac minden szegmensére, így várhatón lassabban emelkednek az árak, mint azt korábban több szakértő és előre jelezte.

A BMW Group leendő új gyárának helyszíne Debrecen határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A BMW Group leendő új gyárának helyszíne Debrecen határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az utolsó hónapokban jön az igazi hajrá

Ahogy arról korábban írtunk, az első kimutatások szerint akár 20-30 százalékkal is emelkedhetnek a lakásárak a következő két-három évben, a 320 milliárd forintos beruházás kezdetben kb.  ezer munkahelyet teremt a régióban, ami előbb-utóbb az ingatlanokat is középpontba helyezi. Győr és Kecskemét példáját követve az újszerű lakások árai 340 ezer forint körül mozognak négyzetméterenként.

Ki fog itt dolgozni? Újabb részletek a debreceni BMW-gyárról

Bár külföldiek is fognak dolgozni a debreceni BMW-gyárban, nem rájuk épül majd a gyártás. Részletek >>>

Kövesdi Marcell, a Házbank.hu tulajdonos-ügyvezetője szerint a következő egy év alatt mintegy 5-7 százalékos emelkedés várható a debreceni lakáspiacon, de úgy véli, az árrobbanás az üzem megnyitása előtti 3 hónapban várható, amikor már elindul a próbatermelés és a munkavállalók számára lakást kell találni, ami hosszabb távon is hat majd az albérletek árára.

Leginkább azok a tulajdonosok járnak jól, akik jó helyen lévő, nagy és magas színvonalú lakásokkal rendelkeznek, ezeket ugyanis a felső szintű vezetőknek bérli majd a BMW és sok pénzt kifizet értük. Úgy vélte, nagy, jó helyen lévő, felújítandó lakásokba még most is érdemes befektetni, mivel jelentős haszonra lehet szert tenni. Kecskeméten például az albérlet árak 25 százalékkal, Győrben 20 százalékkal emelkedtek ilyen okokból.

Az ipari ingatlanok nem változnak

Bár régebben még előfordult, hogy egy beruházó bejelentése nagy boomot hozott egy-egy területen és a multinacionális vállalat csak drágán tudott területet vásárolni magának, ma már más a helyzet: amikor egy multinacionális cég egy nagy beruházás bejelent egy országban, városban, már előtte kiválasztja a megfelelő nagyságú ipari területet, és azt valamilyen módon leköti nemcsak a saját, hanem a várható beszállítók területi igényeinek megfelelően is.

A BMW debreceni beruházásáról már számos cikkünk megjelent, ezeket itt találod >>>

Az ingatlantulajdonosok részéről csak akkor van esély jó üzletre, ha esetleg bennfentes információra tesznek szert, és tudják, hol várható jelentős fejlesztés vagy a multi elszámolta magát, és kisebb területet kötött le, mint amekkorára végül szüksége lesz.

A szakértő elmondta: más a helyzet a lakás és albérletpiacon, amelyeken mindenképpen emelkedni fognak az árak. Az építkezés ideje alatt a munkásokat nagy valószínűséggel munkásszállásokon helyezi el a kivitelező. Ezek minden bizonnyal konténerszállások lesznek, amik könnyen mozgathatók, s majd csak az autógyárban dolgozó munkások kereslete hat érdemben az albérletpiacra.

Mutatjuk, hol vannak a legdrágább és legolcsóbb vidéki lakások

A legdrágább vidéki lakások Sopronban vannak, de Győr, Debrecen és Kecskemét árai is vetekszenek a külső pesti kerületekével. A nagy autóipari cégek fejlesztései egyértelműen növelik a lakások értékét: Kecskeméten kétszeresére nőttek az árak hét év alatt, a debreceni lakásárakat pedig a BMW-beruházás húzza majd. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlat jelenleg a CIB Bank Uno lakáskölcsön 54 305 forintos törlesztőrészlettel és 2,81 százalékos THM-mel. Az Erste Bank lakáscélú hitele 54 414 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel követi. A Raiffeisen Bank hitelének 55 460 forint a törlesztőrészlete, a THM pedig 3,04 százalék. A Budapest Bank lakáshitelének törlesztőrészlete 55 772 forint, a THM 3,02 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ma európai politikai földrengés jön – Orbán Viktor egy hét múlva szólal fel

Ma európai politikai földrengés jön – Orbán Viktor egy hét múlva szólal fel

Salvini ma diadalittasan térhet vissza az olasz nagypolitika színpadára. Ha az EU egységének megbontásáról van szó, akkor a magyar miniszterelnök sem lehet messze – ő jövő vasárnap lép fel Rómában. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?