Hirdetés
Hirdetés

Ki fog itt dolgozni? Újabb részletek a debreceni BMW-gyárról

2018. augusztus 10., 08:20
Cimkék
autóipar
, bmw
, debrecen

Bár külföldiek is fognak dolgozni a debreceni BMW-gyárban, nem rájuk épül majd a gyártás.

A BMW Group leendő új gyárának helyszíne Debrecen határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A BMW Group leendő új gyárának helyszíne Debrecen határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A BMW debreceni gyáralapítása a jövőt érdemben befolyásoló beruházás, amely a térség fejlődésének motorja lehet, jelentette ki Papp László debreceni polgármester a haon.hu-nak adott interjúban.

Az oktatásra építenek

A politikus visszautasította azt a feltevést, miszerint a város külföldi munkaerőre építené a BMW-gyárat. Mint mondta, Debrecen gazdaságfejlesztési stratégiájának egyik lényegi eleme az oktatás, a cívisváros lakosságának több mint 30 százaléka pedig fiatal. Több mint 72 ezer fiatal tanul itt, az óvodától az egyetemig, ez a szám néhány éven belül a 80–100 ezerre emelkedhet.

Hozzátette: a Debreceni Szakképzési Centrumban három év alatt több mint 20 százalékkal nőtt a tanulói létszám. Bár – mint ahogy most is – dolgoznak majd külföldiek Debrecenben, a városvezetés az oktatás segítségével  akarja kielégíteni a munkaerőpiac igényeit.

Helyi híradások szerint a térségben jelenleg  munkaerőhiány van, és hatalmas a verseny a képzett dolgozókért: idén júniusban több mint ötezer álláshely volt betöltetlen. 

44 milliárdos hitel

A polgármester beszélt arról is, hogy nem fogja veszélybe sodorni Debrecen működését az a  44 milliárd forintos hitel, amit a BMW-gyár megvalósítása érdekében vesznek fel kormánygaranciával.

Szerinte ez egy rövid lejáratú hitel, melyet a város 2023-ig vissza is fizet. Német sajtóhírek szerint a gyár ebben az évben kezdi majd meg működését. A bankok versenyeztetése már zajlik.

Mint mondta: a helyiadó-bevételek, valamint a dolgozók és a lakosság számának növekedése bizonyítja majd, hogy érdemes volt befektetni egy ilyen ügybe.

Kivásárolják a földtulajdonosokat

A leendő mintegy 400 hektárnyi gyárterületről Papp László elmondta: a BMW-nek egybefüggő terület kellett, kiemelkedően jó gyorsforgalmi útkapcsolattal. Ezt a területet meg kell szerezni, és erre különféle alternatívák kínálkoznak.

A jelenlegi tulajdonosok közül azoknak, akik a továbbiakban is gazdálkodni szeretnének, azonos minőségű termőföldön cserelehetőséget ajánl az önkormányzat. Akik inkább eladnák a földjüket, azokét megvásárolja a város.

A polgármester végezetül emlékeztetett: a világ egyik legnagyobb technológiai színvonalat képviselő, leghaladóbb autógyára költözik Debrecenbe a következő években.

A BMW-beruházásról szóló háttéranyagunkat itt olvashatja.

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés
Hirdetés