Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Ki fog itt dolgozni? Újabb részletek a debreceni BMW-gyárról

2018. augusztus 10., 08:20
Cimkék
autóipar
, bmw
, debrecen

Bár külföldiek is fognak dolgozni a debreceni BMW-gyárban, nem rájuk épül majd a gyártás.

A BMW Group leendő új gyárának helyszíne Debrecen határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A BMW Group leendő új gyárának helyszíne Debrecen határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A BMW debreceni gyáralapítása a jövőt érdemben befolyásoló beruházás, amely a térség fejlődésének motorja lehet, jelentette ki Papp László debreceni polgármester a haon.hu-nak adott interjúban.

Az oktatásra építenek

A politikus visszautasította azt a feltevést, miszerint a város külföldi munkaerőre építené a BMW-gyárat. Mint mondta, Debrecen gazdaságfejlesztési stratégiájának egyik lényegi eleme az oktatás, a cívisváros lakosságának több mint 30 százaléka pedig fiatal. Több mint 72 ezer fiatal tanul itt, az óvodától az egyetemig, ez a szám néhány éven belül a 80–100 ezerre emelkedhet.

Hozzátette: a Debreceni Szakképzési Centrumban három év alatt több mint 20 százalékkal nőtt a tanulói létszám. Bár – mint ahogy most is – dolgoznak majd külföldiek Debrecenben, a városvezetés az oktatás segítségével  akarja kielégíteni a munkaerőpiac igényeit.

Helyi híradások szerint a térségben jelenleg  munkaerőhiány van, és hatalmas a verseny a képzett dolgozókért: idén júniusban több mint ötezer álláshely volt betöltetlen. 

44 milliárdos hitel

A polgármester beszélt arról is, hogy nem fogja veszélybe sodorni Debrecen működését az a  44 milliárd forintos hitel, amit a BMW-gyár megvalósítása érdekében vesznek fel kormánygaranciával.

Szerinte ez egy rövid lejáratú hitel, melyet a város 2023-ig vissza is fizet. Német sajtóhírek szerint a gyár ebben az évben kezdi majd meg működését. A bankok versenyeztetése már zajlik.

Mint mondta: a helyiadó-bevételek, valamint a dolgozók és a lakosság számának növekedése bizonyítja majd, hogy érdemes volt befektetni egy ilyen ügybe.

Kivásárolják a földtulajdonosokat

A leendő mintegy 400 hektárnyi gyárterületről Papp László elmondta: a BMW-nek egybefüggő terület kellett, kiemelkedően jó gyorsforgalmi útkapcsolattal. Ezt a területet meg kell szerezni, és erre különféle alternatívák kínálkoznak.

A jelenlegi tulajdonosok közül azoknak, akik a továbbiakban is gazdálkodni szeretnének, azonos minőségű termőföldön cserelehetőséget ajánl az önkormányzat. Akik inkább eladnák a földjüket, azokét megvásárolja a város.

A polgármester végezetül emlékeztetett: a világ egyik legnagyobb technológiai színvonalat képviselő, leghaladóbb autógyára költözik Debrecenbe a következő években.

A BMW-beruházásról szóló háttéranyagunkat itt olvashatja.

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Erősen kell igyekezniük a Fővárosi Közgyűlés újonnan megválasztott tagjainak, ha vagyon tekintetében be akarják hozni a régi motorosokat.

Hirdetés
Hirdetés