<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az IT szakemberek iránti kereslet most már évtizedek óta meghaladja a minőségi piaci kínálatot. Azon túlmenően, hogy a hiányzó munkaerő mennyiségileg is jelentősen növekszik, a valódi szaktudással és tapasztalattal rendelkező szakemberek az elmúlt években már sok esetben elérhetetlenné váltak több piaci szereplő számára is. Márpedig a cégek fejlődésének egyik kulcspontja az informatikai fejlesztés, vagyis ha ezen a területen a megoldás nem biztosított, az adott vállalat számára nem lehetséges az előrelépés.

Az IT szakemberek piaca

Ez a piaci helyzet komoly következményekkel jár. Egyrészt a vállalatok nagyon intenzív versenyt indítottak a legjobb munkavállalók megszerzéséért, másrészt igen komoly energiákat és pénzt kell tenniük a céges motivációs rendszer újrastrukturálásába. A piac ráadásul „kétarcú” e tekintetben. A modern, trendi, nemzetközileg is unikális fejlesztéseket kínáló cégek, elsősorban a startupok esetében az IT szakember oldalon túljelentkezés van, addig a hagyományosabb területeken mozgó nagyobb vállalatok komoly munkaerőhiánnyal küzdenek ezen a területen. Ez még a korábban egyértelműen a legvonzóbb munkahelyek közé tartozó multinacionális cégek számára is probléma, de a lokálisabb vagy egy szűkebb régióra fókuszáló nagyvállalatok esetében ma már szinte megoldhatatlannak látszó feladat. Ennek egyik oka a generációs változások, hiszen az elmúlt 10-15 évben a munkaerőpiacra lépő fiatalok inkább összpontosítanak szakmai tudásuk gyors fejlesztésére, önmaguk megvalósítására, szabadságuk tiszteletben tartására, melyekre elsősorban a startup szemlélettel működő vállalkozások tudnak érdemi hátteret nyújtani. Ennek is köszönhető, hogy az „outsourcing” vagy az IT területen sokszor alkalmazott „body leasing” szolgáltatások térnyerésben vannak, hiszen így azok a vállalatok is igazi szakemberekhez tudnak jutni egy-egy „béridőszakban”, akiknek esélyük sem lenne magukhoz vonzani munkavállalóként ezt a tudást.

 

COVID-19 hatások a piacon

Egyértelmű tény ma már, hogy az évtizedekkel ezelőtt megkezdődött trendek, melyek az elmúlt tíz évben felgyorsultak, a 2020-2021-es időszakban turbulenciát kaptak a vírusválság által. Az új generációk számára fontos lehetőségek - úgy, mint home-office, nagyobb szabadság, work-life balance menedzselése - sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak a korábbi időszakhoz képest, így az IT szakemberek oldalán meglévő amúgy is magas elvárások még nagyobb kihívások elé állítják a fejlődni kívánó cégeket. A költséghatékonyság okán és azért, hogy a vállalatok meg tudják tartani legjobb IT-s kollégáikat, már több esetben elindult a folyamat, hogy ezek a munkavállalók nagyobb szabadsághoz jussanak. Sok esetben „szabadúszókká” váltak, akiket már szerződésekkel próbálnak a céghez kötni. Vagyis a biztos munkamennyiség adott a szakemberek számára, melyet a normál munkaidőnek sokszor töredékében képesek elvégezni, és az így keletkezett szabad kapacitásukat belátásuk szerint értékesíthetik. A vírusválság egyik globális munkaerőpiaci hatása, hogy az emberek átértékelték életüket és előtérbe került a magánélet, illetve a munka szeretete. Azokban a pozíciókban, ahol megtehetik, a munkavállalók döntési preferenciájában a munka valódi élvezete igen előkelő helyzetbe került. Az IT terület egyértelműen azok közé a szektorok közé sorolható, ahol a dolgozók megengedhetik maguknak a munkalehetőségek közötti szelekciót. Ebben a szelekcióban pedig a teljes szakmai kapacitásuk egy adott munkaadóhoz történő lekötése már nem opció. A vírusválság komoly következménye, hogy a hiányszakmai területeken igazi szakemberekhez jutni kizárólag külső megbízásokon keresztül lehet majd, kivéve egy-egy nagyon trendi, állandó változatosságot és folyamatos, kiemelkedő szakmai fejlődést biztosító céges környezetet.

 

Expert közvetítés

Nem új koncepció, hogy a cégekhez a megfelelő szakembereket közvetítik. Az IT területen a body-leasing ezt hivatott megoldani, de az elmúlt években sajnos valóban az adott pozícióra egy konkrét embert darabra beemelni megoldásokra lehetett csak számítani. Ebben a „body harcban” a kiemelt szaktudással rendelkező szakemberek megfáradtak és önálló lábra álltak, saját egyéni vállalkozásba kezdtek vagy kisebb cégekben csoportosultak. Ez viszont nem nyújt számukra megoldást, hiszen az érdekes, új projektek megszerzéséhez értékesítési munka, kapcsolati háló szükséges, amivel ők általában nem rendelkeznek. A megrendelői oldal pedig szintén bajban van, hiszen nem tudja ezeknek a szakembereknek az elérhetőségét. Erre a helyzetre jelenleg egyetlen megoldás kínálkozik, a kisebb-nagyobb IT fejlesztő cégek alkalmazása. Viszont ebben az esetben a megrendelő oldalnak és az IT szakembernek együttesen kell finanszírozniuk az IT cég szervezetét, a cégvezető és tulajdonos jövedelmét, így a tényleges munkáért kifizetett valódi munkadíjon felül komoly mértékű extra költség keletkezik, mely mind a megrendelő cég, mind a munkát konkrétan elvégző szakember számára nem megfelelő irány, komoly pénzveszteség. A másik koncepcionális probléma, hogy az esetek többségében valóban „body”-ként kezelik a fejlesztőket ezekben a projektekben, pedig az unikális fejlesztéseknél egyértelműen a „brain” az, amire szüksége van a megrendelőnek, így azon kívül, hogy nem is túl humánus, amit közvetítenek az IT cégek, és nem is fedi ma már a valóságot sem az üzenet.

 

Szakmai központok

Az IT piac minőségi jövőjének két alapszabálya biztosan van. Az egyik, hogy az IT fejlesztőket valóban tiszteletben kell tartani, tudásukat meg kell fizetni, meg kell becsülni, és nem egy egyszerűen „lízingelhető” objektumként kell kezelni. A másik fontos tényező, hogy a szakemberek egyesítése, egy adott szakterület legjobbjainak közösségbe foglalása komoly piaci lehetőség. A megrendelői oldal és a szakmai munkát elvégző szakemberek között egy olyan felületet szükséges létrehozni, mely a megfelelő projektmenedzselést, kommunikációt és komplex ügyintézést biztosítja. Vannak már erre nemzetközi szinten kezdeményezések, hálózatok, amik az automatizálás területén nyújtanak összetett szolgáltatást a megrendelők számára. Az adott IT feladathoz rendelik hozzá a megfelelő, unikális, nemzetközi szinten is kiemelkedő tudású szakembert a megrendelő által igényelt időszakra, feladatra. Ez lehet egy adott teendő, pár hetes munkafolyamat, de akár komplexebb feladatokat magában foglaló több hónapos, több éves időszak is. A hálózatok folyamatos kapcsolatot tartanak fent az automatizálási piac legfontosabb szereplőivel, és igényeik mentén keresik meg, választják ki saját szakember hálózatukból a megfelelő tudással, motivációval rendelkező kollégákat. Így tulajdonképpen a szakemberek szabadon dönthetnek arról, hogy egy adott időszakban milyen típusú fejlesztés és munka mellett voksolnak, a megrendelői oldal pedig egyértelműen motivált, kifogástalan szakmai háttérrel és tudással rendelkező szakemberhez jut. Ezek a modern cégek nem IT vállalkozások és nem ügynöki tevékenységet végző társaságok, hanem szakmai és motivációs faktorok alapján szelektált szakemberhálózatot menedzselő központok. Mint ilyenek, egyedi pozíciót töltenek be a piacon.

 

Címkék: Vállalat
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Vállalat Pénzt tolnak a németek a Gazprom egykori leánycégébe
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 16:20
A gázellátás biztosítása érdekében a német kormány tőkeinjekcióval állítja talpra a Gazprom egykori németországi gázforgalmazó leányvállalatát.
Vállalat Céges villanyautót venne? Most nagyon olcsón megteheti
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 10:24
A piaci kamat negyedét kell csak fizetni egy új konstrukcióban.
Vállalat Három tőzsdei cég beszámolóját is kifogásolja az MNB
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 07:29
A könyvvizsgálói véleményekkel van gond.
Vállalat 800 millió forintos megállapodást írt alá a DPD és az Invitech
Privátbankár.hu | 2022. június 14. 11:24
Európa egyik legnagyobb csomaglogisztikai hálózatának hazai cége, a DPD Hungary Kft. a fokozottabb biztonság érdekében erősítette meg és bővítette ki együttműködését az Invitech infokommunikációs vállalattal. Az új, három évre szóló megállapodás összértéke több mint 800 millió forint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG