<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nyugati társadalmakban alapvető elv az egyenlőség, az üzleti életben azonban még mindig erős a férfi dominancia. A hatalom mentén felépített hierarchia azonban egyre kevésbé tartható egy olyan világban, ahol a nőknek is joga van hallatni a hangjukat. Az együttműködést és a képességeket előtérbe helyező szemlélet elengedhetetlen a jövő munkahelyein - a női szemlélet pedig a férfiakat is segítheti.

A nők szerepe az üzleti életben igen ellentmondásos téma, és annak ellenére, hogy a nyugati társadalmak körében természetesebb felfogás a nemek közötti egyenlőség, mint más kultúrákban, az általános felfogás még itt is inkább a férfiakat és az általuk képviselt értékeket helyezi előtérbe. Ezt az aszimmetrikus kulturális felfogást a nyugati társadalmak egyre hevesebben támadják, így egyre inkább változik a kép, miként kellene a vezető pozíciókban lévő embereknek viselkedniük és milyen szemlélet és tulajdonságok szükségesek egy sikeres vezetőknek – írja a Financial Times.

A 2017-es #MeToo mozgalom az Egyesült Államokból indult, és leginkább azokat az embereket, főként nőket képviseli, akik a szexuális zaklatásukról és támadásukról világméretű vitát indítottak el. A kampány elindulására Harvey Weinstein amerikai filmproducer szexuális zaklatási ügye volt nagy hatással. Tavaly Lucia Evans színésznő azt állította a filmmogulról, egy szereplőválogatás alatt orális aktusra kényszerítette őt irodájában 2004-ban. A zaklatási ügyet a New York Times és a New Yorker fedte fel, ezt követően több mint 70 nő vádolta meg nemi erőszakkal, szexuális zaklatással a Miramax filmstúdió és a Weinstein-vállalat 66 éves társalapítóját.

Nincs több disznó vicc...

Nemrégiben Philip Green, az Arcadia kiskereskedelmi lánc vezetőjét faji megkülönböztetéssel és szexuális zaklatással vádolták meg. Az még kérdés, hogy az ügy a dollár milliárdokat érő vállalkozás jövőjére miként hat majd, az azonban biztos, hogy az eset tovább erősíti majd a vezetői magatartással kapcsolatos elvárásokat. Úgy tűnik, egyre inkább vége van azoknak az időknek, amikor disznó viccek vagy akár konkrét fizikai és verbális megaláztatások büntetlenül maradnak – az utóbbi idők botrányai pedig egyre inkább kiszorítják az ilyen viselkedésmintákat a munkahelyekről.

Újabb bukás a MeToo-mozgalom miatt: lehullott egy tévés állócsillag

Miután már 12 nő állt ki a sztorijával a nyilvánosság elé, az USA egyik legjobban fizetett cégvezetőjének nem volt más választása, le kellett lépnie. Tovább >>>

A probléma azonban mélyebben gyökeredzik, mint egyes emberek kifogásolható viselkedése: a teljes megoldásához a társadalom kulturális hátterét, rossz beidegződéseit is meg kell változtatni. Az általános munkaszemlélet még mindig a versenyszerű, agresszív és profitorientált viselkedést helyezi középpontba, ez pedig egy hatalom központú ’férfias’ felfogást tükröz.

A nemi egyenlőségen alapuló általános társadalmi szemlélet azonban sokak szerint elkerülhetetlenül átfolyik az üzlet világába – a mostani paradigmaváltás pedig egy, a nőket és hozzáállásukat középpontba helyező irányt fog felvenni, amire vásárlónak, munkavállalóknak és munkáltatóknak egyaránt szüksége van. Egyre több munkahelyen érezhető, hogy a vállalati hierarchia a kompetenciát és a képességeket helyezi előtérbe, a hatalom és a bérkülönbségek helyett pedig az együttműködés válik domináns erővé.

Mi a helyes felfogás?

A nyugati szemlélet miatt gyakran aszimmetrikus kommunikáció alakul ki munkavállaló és munkáltató között, ami nem csak a bértárgyalások, hanem a vállalkozást érintő információk megosztásában és a munkakörök kialakításában is megfigyelhető. Egy anonim visszajelzést alkalmazó rendszerben azonban megfelelő kommunikációs csatornát lehet létrehozni, ahol az alkalmazottak kockázat nélkül véleményezhetik a főnökséget, reflektálva hiányosságaikra.

Óriási a bérszakadék – a nők két hónapig ingyen dolgoznak

Az Európai Unióban a nők az átlagos órabéreket tekintve még ma is 16,2 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Az Európai Bizottság szerint Magyarországon valamivel kedvezőbb a helyzet, a nemek közötti bérkülönbség 14 százalék, vagyis alacsonyabb az uniós átlagnál. Részletek >>>

Egy ilyen viszonyrendszer létrehozása azonban gyakran nehézkes, mivel a munkavállaló és a munkáltató egyaránt félti státuszát – a dolgozó azért, mert egy kritika megfogalmazása akár az állásába is kerülhet, a főnök pedig státuszvesztésnek élheti meg, ha teret enged a dolgozói megjegyzéseknek, beleszólásnak. A magasabb beosztású emberek sérthetetlenségének feláldozásával azonban könnyebben kialakítható egy nyugodt, harmonikus munkahely.

Ennek a kommunikációnak minden nap érződnie kell: a vezetők külön megbeszélései, a dolgozók egyoldalú informálása és az üzleti irányvonalak rejtegetése egy bürokratikus szemléletet erősít csupán, ami hosszútávon aszimmetrikus kommunikációhoz és bizalomvesztéshez vezet. A fiatal munkavállalók ráadásul kevésbé hajlanak meg a hatalom előtt, mivel ők már egy olyan környezetben nőttek fel, ahol nem sérthetetlenek sem egyének, sem intézmények. A fiatal munkaerő bevonzásához tehát elkerülhetetlen a szemléletváltás.

A rugalmasság, az intuíció, az empátia és az adaptivitás erőteljes eszközei lehetnek egy jobb vállalkozás létrehozásának. Bár ezek a szempontok inkább női gondolkodásból indulnak ki, a férfiak szintén sokat profitálhatnak belőle. A szemléletváltás persze nem azt jelenti, hogy szakítanunk kellene a régi hagyományokkal – fontos azonban, hogy ezeket az elveket ötvözve haladjunk tovább és mindkét hozzáállásból megtartsuk a legjobb elemeket.Ez az utolsó cikkem a újságnál, köszönöm a közös munkát, előre Tibor!

Meglepő eredmények: ezért jó, ha egy nő a főnököd

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszerrel egy olyan világ képét festette elénk, amely magában foglalja a gazdasági fejlődést, a termelékenység növekedését és a nemi diszkrimináció megszüntetését is, hogy a nők teljes mértékben és eredményesen, egyenlő lehetőségekkel vehessenek részt a vezetésben minden szinten. Tovább a cikkhez >>>


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat K und K épületre kiírt közbeszerzést nyert Mészáros Lőrincék cége
Kormos Olga | 2021. október 25. 18:00
Több, mint 1 milliárd forintos közbeszerzést nyert a felcsúti FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., melynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc és három gyermeke. Az Újbudán található, 100 évesnél idősebb K und K épületegyüttesre kaptak megbízást.
Vállalat Jogerősen elítélték Hernádi Zsoltot - a horvát alkotmánybíróság mentheti fel
MTI | 2021. október 25. 17:36
A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn. A Mol csoport jelezte, hogy a horvát eljárások során tapasztalt súlyos igazságtalanságok miatt Hernádi Zsolt a horvát alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.
Vállalat Az MKB Bank folytatja sikereit a vállalati piacon
PR | 2021. október 25. 16:55
A COVID 3. hulláma utáni időszak is az élet minden területén felszabadulást, eufóriát hozott. Nem volt ez másként az MKB Bank esetében sem, ahol szép eredményeket hozott a nyár. Balogh Péterrel, az MKB Bank nagyvállalati ügyfélkapcsolati igazgatójával az NHP hatásairól és jövőjéről, az ESG korszakformáló követelményeiről, a kamatemelések hitelfelvételt befolyásoló következményeiről és az MKB Bank utolsó negyedévi terveiről beszéltünk.
Vállalat Ügyfélöröm, ügyfélélmény
PR | 2021. október 25. 16:20
Úgy látszik, hogy az a gazdasági időszak már végképp elmúlt, amikor az innováció leginkább a valóságtól elrugaszkodott, így sokszor megvalósíthatatlan, vagy legalábbis a gyakorlati felhasználás szempontjából néha feleslegesnek tűnő ötleteket jelentette. Sokan úgy fogalmazzák meg, hogy a „nagy startup korszak” ideje lejárt. Ráadásul a globális válságok sem kedveznek az ötletgyárosoknak, hiszen miért foglalkozna bárki is a „mindenáron újjal”, ha jelenleg épp elég feladat a túlélés. De hát pont az ilyen helyzetekben szükséges a paradigmaváltás, és annak pedig újfent alapfeltétele az innováció. Ez azonban már nem öncélú, hanem konkrét támogató megoldásokban gondolkodik. Ezt az új irányt nevezik „praktikus innovációnak”.
Vállalat Megkérdezheti a munkáltató a dolgozót, hogy be van-e oltva? Kérheti a védettségi igazolványt?
Dr. Kerekes Eszter | 2021. október 22. 16:18
A koronavírus 2019-es megjelenése és rohamos terjedése az egész világot megrázta és minden szempontból kihívás elé állította. A védőoltás és egyben a remélt védettség megszerzése azonban további kérdéseket vet fel. A szigorú karanténszabályok feloldására és a hosszú bezártság mentális következményeire is tekintettel egyre többen lépnek ki otthonról és dolgoznak fizikailag is ismét a munkahelyükön, ugyanakkor a vírus továbbra is jelen van. A munkahelyi érintkezések pedig potenciális veszélyforrásai lehetnek újabb megbetegedéseknek. A munkáltatók számára ez komoly fejtörést okozhat és felmerül, hogy egyáltalán kérhetnek-e nyilatkozatot a munkavállalóiktól a beoltottságukra vonatkozóan. A bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda munkatársának szakcikke.
Vállalat A műanyagipar lehet az új mumus
MTI | 2021. október 22. 15:54
Az amerikai műanyagipar az évtized végére több üvegházhatású gázt fog kibocsátani, mint a szénnel fűtött villamoserőművek - figyelmeztetett egy csütörtökön közzétett jelentés, amelyet a The Guardian ismertetett.
Vállalat K&H: új ezermilliárdos szereplő, hogyan működik a Google Pay?
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 08:26
8109 forint - átlagosan ekkora összeg jutott egy belföldi kártyás vásárlásra, összesen pedig közel 520 millió tranzakcióra jutott 4216 milliárd forintos forgalom. Erre a piacra lépett be a világszerte egyre nagyobb teret nyerő Google Pay fizetési megoldás, amely a hazai bankok közül elsőként idén áprilistól a K&H-nál volt elérhető.
Vállalat Verge: nevet vált a Facebook
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:20
A techlap szerint a közösségimédia-óriás ezt már a jövő héten meglépi.
Vállalat Orbán Viktor már a repülőtér visszavásárlására készül
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 18:05
A kormányfő úgy nyilatkozott, hogy bármelyik pillanatban megtörténhet a repülőtér visszavásárlása.
Vállalat Leállította a gyártást a Skoda - egyre nagyobb bajban az autóipar
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 11:51
Egyetlen gyártósor marad üzemben, amin befejezik a már elkezdett autókat. A cseh autóipar óriási veszteséget szenved el, a kormánytól kérnek segítséget.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos