<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Erősebb forintra és a gazdaság jelenlegi teljesítményének folytatódására számítanak a legnagyobb hazai cégek - derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index második legutóbbi adataiból.

Tavaly év eleje óta csaknem felére csökkent azoknak a hazai nagyvállalatoknak a száma, amelyek a magyar gazdaság visszaesésére számítanak. Ezzel együtt is maradt azonban az óvatos hangulat, hiszen a javuló gazdasági környezetben bízó cégek aránya érdemben nem emelkedett, inkább a jelenlegi növekedési ütem folytatódására számítók tábora erősödött.

306-os forint/euróval terveznek

A forint árfolyamának alakulására vonatkozóan 10-ből 6 vállalat a felméréskor jellemző 306 forint körüli euró árfolyammal tervez a következő fél év során, minden tizedik nagyvállalat szerint pedig még a 306 forintnál is erősebb euró árfolyamra lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb cégek döntéshozóinak megítélése szerint a jelenlegi, 310 forint körüli sávból év végéig még erősödhet a hazai deviza.

EUR/HUF árfolyamának alakulása az elmúlt egy évben.
Friss árfolyamok >>>

„Azt látjuk, hogy ha nem is töretlenül, de az elmúlt másfél év alatt erőteljesen, 22 százalékról 12 százalékra lecsökkent a gazdaság visszaesését feltételező cégek aránya, miközben minden második vállalat (53%) a mostani, kedvező növekedési ütem stagnálására számít, további 35 százalékuk pedig erőteljesebb növekedésben bízik” - részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

„Továbbá a hazai nagyvállalatok több mint fele nem számít jelentős gazdaságpolitikai változásra a kormányzat részéről, és mindössze 15 százalékuk vár növekvő adó- és közterheket a következő egy év során” - tette hozzá a szakember.

Forrás: K&H nagyvállalati növekedési index

A forint árfolyamának alakulására vonatkozóan 10-ből 6 vállalat a felméréskor jellemző 306 forint körüli euró árfolyammal tervez a következő fél év során, minden tizedik nagyvállalat szerint pedig még a 306 forintnál is erősebb euró árfolyamra lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb cégek döntéshozóinak megítélése szerint a jelenlegi, 310 forint körüli sávból év végéig még erősödhet a hazai deviza.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Jön a Tesla második európai gyára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:45
Spanyolország Valencia tartományában fogják felépíteni. 
Vállalat Hoppá, gyerekekről tárolt adatokat a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 19:31
6,9 milliárdos büntetést kapott a Microsoft, mert gyerekekről gyűjtött adatot. 
Vállalat A magyar-módit terjeszti az Aldi a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 17:29
A brit kormány árplafont fontolgat néhány alapvető élelmiszerre, ennek elkerülése érdekében a boltláncok változatos ötletekkel próbálják csökkenteni költségeiket. Az Aldi például visszaveszi a világítást minden szupermarketjében, hogy pénzt takarítson meg.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Vállalat Mire elég a toplistákon látható sokmilliárdos árbevétel-növekedés?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 11:33
Az éves beszámolók közzétételével megjelennek a különféle toplisták, amelyek a kiskereskedelmi láncokat árbevételük alapján rangsorolják. A toplisták így azonban csak azt mutatják meg, hogy a vásárlók mennyi pénzt hagytak a pénztáraknál. Semmi derül ki azonban a láncok nyereségességéről vagy hatékonyságáról. Az élelmiszerinfláció okairól meg ennél is kevesebb.
Vállalat A Balkánon (is) hasít a 4iG
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 20:28
A Vodafone Magyarország sikeres akvizíciója és az albán leányvállalatok összeolvadása határozta meg a vállalat első negyedévét. A nettó árbevétel 87,4 százaléka a telekommunikációs, míg 12,6 százaléka az informatikai divízió tevékenységéből származott.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG