<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre kevesebb itthon az amerikai tulajdonú cég, és a megválasztott elnök személye sem fogja ezt a tendenciát várhatóan visszafordítani.

Csupán 2100 amerikai tulajdonossal rendelkező cég van ma Magyarországon, pedig 5 évvel ezelőtt még 3400 felett volt ugyanez az érték. A csökkenés nem csak technikai jellegű, milliárdos érdekeltségektől válnak meg az USA-hoz köthető tulajdonosok - áll az Opten céginformációs szolgáltató kutatásában, amelynek eredményeit a Privátbankár.hu is megkapta.

„Az elmúlt években jellemző volt a nyugat-európai érdekeltségek visszaszorulása a hazai cégkörnyezetben, a statisztikák alapján ez a trend fokozottan igaz az USA hátterű cégekre is” – mondja Pertics Richárd, az Opten igazgatója. Nem csak a cégek darabszáma, de az érintett érdekeltségek nagyságrendje is komoly tényező.

Pedig egy időben jól ment a szekér

2010-ben 1200 milliárd forintos árbevételről számoltak be a közvetlenül egyesült államokbeli tulajdonossal rendelkező cégek, amely 2015-re 800 milliárd forintra csökkent. Az sem mellékes tényező, hogy 5 évvel ezelőtt még 149 volt az 1 milliárd forintos árbevételt meghaladó cégek száma, ami mára 114-re csökkent. A csökkenés mögött vélhetően elsősorban a hazai tulajdonú cégek előretörése van, de nem szabad megfeledkezni arról a gyakorlatról sem, hogy a hazai cégek más nyugat-európai hídfőállás leányvállalataiként működnek. „A hazai cégeken keresztül, de közvetett módon amerikai tulajdonossal rendelkező cégek száma most is megközelíti a 3000-et, de a külföldi érdekeltségi láncokat is figyelembe véve további USA érdekeltségek találhatóak” – mondja az Opten szakértője.

A tulajdonosi láncok ráadásul az egyes USA tagállamok helyi szabályozásának köszönhetően sokszor teljesen átláthatatlanok. Delaware állam például híres az oda bejegyzett cégek tulajdonosainak anonimitásáról.

Nem csak a pénz, termék is megy oda

Az USA-beli érdekeltségek ugyanakkor nem merülnek ki a cégek tulajdonosi szerkezetében, számos hazai cég exportál az Egyesült Államokba. Az adatok alapján az USA-ba exportáló / importáló cégeknek csupán a 20 százaléka rendelkezik amerikai tulajdonossal, így az amerikai elnökválasztást – és az esetleges új gazdaságpolitikai irányvonalat – közvetlenül is sokan meg fogják érezni.

Donald Trump kampány programjának lényeges eleme volt a külföldön lévő amerikai tőke otthoni szolgálatba állítása, és az adók csökkentése. Amennyiben a programjának ezek a részei érdemben megvalósulnak, akkor a magyarországi USA érdekeltségek további csökkenése várható. A megmaradt cégek pedig heves árfolyammozgásokra számíthatnak a devizapiacon. Ezek összességében jelentősen befolyásolhatják majd a cégek eredményességét, és az üzleti tervek készítése sem lesz egyszerű jó ideig.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Bekebelezi a Call of Duty kiadóját a Microsoft
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 16:48
Az óriáscég történetének legnagyobb felvásárlása lesz a játékipar egyik óriása, Activision Blizzard megszerzése. A Call of Duty-sorozat mellett például a Warcraft- vagy a Candy Crush-játékokat is fejlesztő cégért közel 69 milliárd dollárt fizet a Microsoft.
Vállalat 220 munkahelyet hoz az új térkőgyár – az állam is adott rá pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:58
Átadták a Viastein Kft. üzemét Biharkeresztesen.
Vállalat Német logisztikai óriáscég vesz sikeres magyar startupot
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:41
A Transporeon felvásárolja a mesterséges intelligencia-alapú fuvartervező megoldásaival nemzetközileg is elismert magyar Nexogent, az árat üzleti titokként kezelik.
Vállalat Légtisztító, kötelező oltási igazolvány, csődhullám - mit hoz az ötödik hullám?
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 08:51
A vállalkozások rejtett tartalékainak köszönhetően maradt el a korábban várt nagyobb csődhullám a vendéglátóiparban, de ezek a tartalékok mostanra kezdenek kimerülni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Bizonyos munkahelyeken indokolt a kötelező oltás, lehetne szigorítani az oltási igazolvány használatán is, más korlátozást viszont nem támogatnak - inkább rávennék az embereket, hogy merjenek kimozdulni otthonról.
Vállalat Több száz benzinkúttal gazdagodott a Mol - de el is adott
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 11:16
Az évek során regionálissá nőtt magyarországi multi 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban, 79-et pedig Magyarországon. Ugyanakkor 185 benzinkutat értékesít.
Vállalat Megabefektetést kapott a Chamaleon Smart Home a Hinventurestől
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:24
Forradalmi újításra készül az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapott összegből az ingatlanokba rendszerfüggetlen okosmegoldásokat kidolgozó és telepítő Chameleon Smart Home. Egy olyan „híd” szoftvert és digitális rendszert gyártanak és fejlesztenek tovább, amely az okosotthont az okostársasházakkal köti össze. A cég emellett fokozatosan áttér a nagyobb megtérüléssel kecsegtető nagykereskedelmi tevékenységre.
Vállalat Vitték az Aston-terepjárót, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 07:24
82 százalékkal több autót szállított le az Aston Martin, de a cég eredménye így is elmaradt a várttól.
Vállalat Évek óta nem történt ilyen: lekörözte a BMW a Mercedest
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 17:02
Az alkatrészek hiánya miatt öt százalékkal kevesebb Mercedest adtak el, mint 2020-ban. Ezzel a BMW mögé estek vissza az eladási rangsorban.
Vállalat Barátságos pincérrobotok készülhetnek Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 14:21
De jönnek majd nővér- és kórházi fertőtlenítőrobotok is, és ez még csak a kezdet lehet a Debreceni Egyetem és az Enjoy Robotics együttműködésében.
Vállalat Jól hajrázott tavaly a Samsung Electronics
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 08:26
Nagyot nőtt a működési nyeresége az utolsó negyedévben.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló