8p

A BASF 2023. június 29-én az ügyfelekkel, politikusokkal és partnerekkel együtt ünnepelte Európa első, egy helyen működő akkumulátor-alapanyaggyártó és akkumulátor-újrahasznosító központjának megnyitását a németországi Schwarzheide-ben.

A BASF nagy teljesítményű katód aktív anyagok gyártására szakosodott korszerű gyártóüzemének felavatása és a fekete massza előállítására szolgáló akkumulátor-újrahasznosító üzemének ünnepélyes leleplezése fontos lépést jelent az európai akkumulátor-értéklánc körének bezárása felé - a használt akkumulátorok begyűjtésétől és az ásványi nyersanyagok visszanyerésétől az új akkumulátor-anyagok gyártásában való felhasználásukig. 

A német cég lapunkhoz eljuttatott közleménye emlékeztet arra, hogy az akkumulátorok anyagai a lítium-ion akkumulátorok központi kérdését jelentik, mivel jelentősen meghatározzák az akkumulátor teljesítményét, így döntő szerepet játszanak a mobilitás átalakításában.

„Az Európában jelenleg tapasztalható kihívások ellenére a mai nap mindannyiunk számára okot ad az optimizmusra. A legmodernebb katód aktív anyaggyár és a fekete massza előállítására létrehozott újrahasznosító üzem kellőképpen hangsúlyossá teszi, hogy mi a BASF-ben hiszünk az európai és németországi vegyipar jövőjében, és a belföldi piacon működő vevőink javát szolgálva innovatív termékekbe és szolgáltatásokba fektetünk” – mondta Dr. Martin Brudermüller, a BASF SE igazgatótanácsának elnöke. „Két beruházásunkkal jelentősen hozzájárulunk az akkumulátorok szénlábnyomának csökkentéséhez és bezárjuk a fenntartható mobilitás körét.”

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke hangsúlyozta a versenyképes és fenntartható akkumulátorcella-gyártási értéklánc kialakításának fontosságát Európában. „Az EU akkumulátor piaca gyorsan növekszik. Az akkumulátorok iránti kereslet az elkövetkező években várhatóan drasztikusan tovább növekszik majd mind a mobilitás, mind a tárolás terén, és versenytársaink is ezt a piacot célozzák meg. Ennek kapcsán az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy továbbra is egy egységes akkumulátor-ökoszisztémát építsen ki Európában. Ezért hoztuk létre az Európai Akkumulátor Szövetséget, amely eddig több mint 180 milliárd eurónyi magánbefektetés elindítását segítette elő. A BASF gyár előnyt tudott kovácsolni ebből a munkából. A vállalat a fejlett katód aktív anyagok és az újrahasznosítás középpontba helyezésével bizonyítja, hogy egy stratégiai ágazatban növelni tudjuk az EU versenyképességét és csökkenteni függőségét, valamint a zöld átmenetet is fel tudjuk gyorsítani."

Katód aktív anyagok első gyártása Németországban

Az új gyár nem csak az első nagy teljesítményű katód aktív anyagokat gyártó üzem Németországban, hanem az első teljesen automatizált, katód aktív anyagokat gyártó nagyüzem Európában. Az üzem a következő évekre teljesen le van már kötve és az európai cellagyártók és autóipari OEM gyártók speciális igényeire szabott termékeket fog szállítani. A BASF innovatív katód aktív anyagainak karbonlábnyoma jelentősen alacsonyabb az iparági referenciaértékeknél a BASF saját fejlesztésű, hatékony, minimális energiafogyasztással és a megújuló energia magas arányával is együtt járó gyártási technológiáinak köszönhetően. Az európai elektromos járműpiac növekvő vevői igényeinek kielégítése érdekében a BASF már most további, katód aktív anyagokkal kapcsolatos beruházásokat készít elő Európában és előrehaladott tárgyalásokat folytat a vevőkkel. Mindez alátámasztja a BASF elkötelezettségét egy erős, lokalizált akkumulátor-értéklánc létrehozása mellett Európában.

A beruházások megerősítik, hogy a BASF támogatja az Európai Bizottság európai akkumulátor-gyártási értékláncra irányuló programját. Fotó: BASF
A beruházások megerősítik, hogy a BASF támogatja az Európai Bizottság európai akkumulátor-gyártási értékláncra irányuló programját. Fotó: BASF

Dr. Robert Habeck, a szövetségi gazdasági és éghajlat-politikai miniszter elmondta: „A legmodernebb katód aktív anyagokat gyártó üzem és az újrahasznosító létesítmény egyesítésével Németország az egyre bővülő akkumulátor- ökoszisztémájának egy igencsak kulcsfontosságú darabját szerzi meg. A BASF projektje növeli szuverenitásunkat az értéklánc mentén, előmozdítja a körforgásos gazdaságot, ezáltal pedig erősíti a gazdasági biztonságot. A Schwarzheide mellett hozott döntés kiemeli a helyszín vonzerejét (történelmét és kémiai know-how-ját), valamint a közelben található megújuló energiaforrások bőségét. A projekt rávilágít a jelenleg is folyó átalakulásra: Itt, ahol a szenet sokáig benzinné cseppfolyósították, mostantól az elektromos járművek akkumulátorainak aktív anyagát fogják előállítani. Örömmel támogatjuk ezt az átalakulást az IPCEI finanszírozásával.”

Az akkumulátor-anyagok körének bezárása

A BASF – egyfajta zártkörű megoldásként – Ázsiában és Észak-Amerikában már kínál újrahasznosított fémeken alapuló katód aktív anyagokat az erőforrások megőrzése és a karbonlábnyomuk további csökkentése céljából. A Schwarzheide- ben végzett beruházásokkal a BASF most közvetlenül támogatja az európai piacot, és egyúttal lehetővé teszi globális üzletágának gyorsabb növekedését. Az elhasználódott akkumulátorokat és az akkumulátor-gyártásból származó hulladékot a fekete massza előállításához mechanikusan dolgozzák fel az új üzemben. A „fekete massza” a katód aktív anyagok előállításához használt kulcsfontosságú fémeket tartalmazza, azaz lítiumot, nikkelt, kobaltot és mangánt. A második lépéssorán ezek az értékes fémek a lehető legfenntarthatóbb módon, kémiai úton nyerhetők vissza és új katód aktív anyagok előállításához használhatók fel. A fekete massza gyárüzem építése már megkezdődött, és a termelés várhatóan 2024-ben indul.

„Az akkumulátor-anyagok és -újrahasznosítás első európai, ugyanazon telephelyen működő központjának létrehozásával az európai akkumulátor-értékláncot kívánjuk erősíteni” – magyarázza Dr. Peter Schuhmacher, a BASF akkumulátor-anyagok és -újrahasznosítási tevékenységeiért felelős vezetője és a Katalizátorok üzletág elnöke. „Folytatjuk a kör bezárását, és világszerte beruházásokat eszközlünk a gyártási és újrahasznosítási kapacitásainkba, hogy kielégítsük ügyfeleink igényét az alacsony karbonlábnyomú, nagy teljesítményű katód aktív anyagok iránt.”

A növekedés ösztönzése a schwarzheide-i telephelyen

A két üzem bővíti a BASF schwarzheide-i telephelyének termékportfólióját, és összesen mintegy 180 új munkahelyet teremt.

„Luzácia egy ipari és energetikai régió, és az is marad. A termékek megújulóak, környezetbarátabbak és fenntarthatóbbak lesznek. A BASF schwarzheide-i új akkumulátor-alapanyagokat gyártó üzemei hozzájárulnak a korábbi szénbányászati régió sikeres átalakításához. Az akkumulátor-alapanyagok gyártásával, az akkumulátor-gyártással és újrahasznosításukkal egy új, egyedülálló iparág jön létre Brandenburgban, ezzel pedig az energetikai átmenet egy újabb fejezetét nyitjuk meg. Nemcsak új ipari munkahelyek jönnek létre. Ezzel az európai gazdaság függetlenségéhez, a hazai értékteremtéshez és a klímavédelemhez tudunk nagyban hozzájárulni” – tette hozzá Dr. Dietmar Woidke, Brandenburg tartomány miniszterelnöke.

A beruházások megerősítik, hogy a BASF támogatja az Európai Bizottság európai akkumulátor-gyártási értékláncra irányuló programját, és a beruházások részét képezik az Európai Bizottság által 2019. december 9-én, az Európai Unió állami támogatási szabályai alapján jóváhagyott „közös európai érdeket szolgáló fontos projekt”-nek (IPCEI). Az innovatív akkumulátor-anyagok és a következő generációs akkumulátor-anyagok kifejlesztésére irányuló kutatások elindítását és a folyamatfejlesztést (beleértve az akkumulátorok újrahasznosítását is) a Német Bundestag határozata alapján a Szövetségi Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium, valamint a Brandenburgi Tartományi Parlament határozata alapján Brandenburg Tartomány Gazdasági, Munkaügyi és Energiaügyi Minisztériuma finanszírozza az „IPCEI az akkumulátorokért: 16BZF101A/B finanszírozási kód” alatt.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Váratlanul csődöt jelentett egy amerikai elektromosautó-gyártó
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:24
A Fisker alig egy évvel ezelőtt dobta piacra első modelljét.
Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG