10p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Futballtőzsdeként érkezett 2015-ben, öt és fél évvel később piramisjáték gyanújával, valószínűleg játékosok százezreinek pénzét magával rántva süllyed el: az innovatívnak tűnő brit Football Index összeomlása a sportfogadás fekete krónikájának lapjaira kívánkozik.

„Ezt a platformot további értesítésig felfüggesztették. Az Egyesült Királyság és Jersey Szerencsejáték-testülete felfüggesztette a működési engedélyünket.”

Ez a feltűnő, sárga alapon fekete felirat fogadja azt, aki feltéved a brit Football Index honlapjára. A platform újfajta, intelligens szerencsejátékot, egyfajta futballtőzsdét ígért – hogy aztán 2021 tavaszán villámgyorsan összerogyjon, magával rántva mintegy félmillió játékos pénzét. A The Guardian becslése szerint 60–90 millió angol font (25–38 milliárd forint) mehet füstbe.

„INTELLIGENS SZERENCSEJÁTÉK”

A Jersey-n bejegyzett BetIndex Ltd. által üzemeltetett Football Index 2015 őszén indult el és egy új, érdekes játékot ígért – „intelligensebbet” az egyszerű sportfogadásnál, de (úgy tűnt), mégsem olyan véresen komolyat, mint a tőzsdézés. Ráadásul a futball világában elméletileg könnyebb tájékozottnak lenni, mint az értékpapírokéban. Nem csoda, hogy a platform népszerűnek bizonyult, két és fél év alatt százezer, négy év alatt félmillió játékos választotta.

A Football Indexszel játszók a pénzükért képzeletbeli „részvényeket” vettek a cégtől futballistákban három év időtartamra. Legalább tíz fonttal kellett játszani, felső határ nem volt. Ha a játékos jól teljesített - gólokat szerzett, kiemelkedő teljesítményt nyújtott, pörgött a neve a médiában, átigazolt egy nagyobb klubba vagy felkeltette a „befektetők” érdeklődését - akkor értelemszerűen az értéke is növekedett. Egy jó példa erre a Sporting CP-ből a Manchester Unitedbe szerződött portugál Bruno Fernandes, aki remek angliai szereplésével megötszörözte az értékét.

Bruno Fernandes értéke ötszörösére nőtt (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Bruno Fernandes értéke ötszörösére nőtt (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Ha rosszul ment egy futballistának a játék, kiszorult a csapatból, sérüléssel vagy fegyelmi problémákkal küszködött, akkor az értéke visszaesett. A teljesítményt és a médiafelhajtást (RSS-alapon, 20 forrásból mért „media buzz”) a rendszer saját algoritmusaival számolta ki. A meccsnapok, „médianapok”, vagy a hónap legjobb csapatának kihirdetése után fizette ki a Football Index az „osztalékokat”. A „részvényekkel” lehetett kereskedni és eleinte instant eladási opció is volt a rendszerben. A Football Index két százalék jutalékot vont le az eladások után.

„A Football Index két óriási piac – a sportfogadás és a fantasy futball – közti üres rést tölti be, de mindkettőnél jobb. A fantasy futballal hetente kell foglalkozni, de nagyon keveset lehet nyerni. A sportfogadás pedig kíméletlen és drága lehet. A Football Indexszel nagy szórakoztató értéket és intellektuális kihívást nyújtunk, kombinálva azt a sportfogadások izgalmával” – mondta az alapító-ügyvezető Adam Cole még 2018-ban az SBC-nek.

A platform története eleinte diadalmenetnek tűnt. A Football Index nagy lendülettel indult, ráadásul a brit sportmédia olyan hiteles arcait nyerte meg magának,

mint a kommentátorlegenda John Motson (aki a televíziós és rádiós hirdetések hangja volt), a spanyol újságíró és szerző Guillem Balagué, vagy az angol sportsajtó legismertebb „németese”, Raphael Honigstein. A Football Index podcastjaiban rendszeresen neves szakértők voltak a meghívott vendégek. A cég – mint ahogy annyi más sportfogadással foglalkozó vállalat – mezszponzorként is beszállt a futballba, az angol második ligás Queens Park Rangers és a Nottingham Forest támogatója lett. A Nasdaq 2019-ben jelentette be, hogy technológiai szolgáltató partnere lett a feltörő vállalkozásnak, de végül ez az együttműködés csírájában elhalt.

A nagymúltú Queens Park Rangers egyik szponzora volt a társaság
A nagymúltú Queens Park Rangers egyik szponzora volt a társaság

A platform kiválóan alakította ki a menőség illúzióját: itt nem az egyszerű fogadók játszottak, hanem akik többet értettek a labdarúgáshoz náluk, akik minőségi szakértőkre hallgathattak, s megpróbálták a futballtudásukat pénzre váltani. Ki is alakult a Football Index körül egy „kultközösség”, amely bármilyen kritika esetén hevesen támadta a bírálatot megfogalmazókat, megvédve a terméket. A platform következetesen tőzsdei és nem sportfogadási terminológiát használt kommunikációjában, amely még az Advertising Standards Authority (ASA) nemtetszését is kiváltotta. A brit reklámszabályozó testület állásfoglalásában az szerepel, hogy a Football Index befektetésként állította be termékét, holott az szerencsejáték (sportfogadás) volt, és nem mutatta be megfelelően a játékkal járó pénzügyi rizikót.

„Fiktív részvényeket vásárolsz valódi játékosokban, valódi pénzért” – fogalmazta meg röviden a játék lényegét a Football Index sorsáról tanulmányt készítő Walter Leonhardt.

FIGYELMEZTETÉSEK

A The Athletic értesülései szerint már 2020 januárjában leadták a céggel kapcsolatban az első vészjelzéseket. A szerencsejáték-felügyelet tisztviselőit a sportfogadásban dolgozó szakértők arra figyelmeztették, hogy a Football Index piramisjátéknak tűnik, amely váratlanul és gyorsan összeomolhat, elnyelve a játékosok pénzét – mintegy százmillió fontot. A dokumentum, melyből a The Athletic és a The Guardian is idéz, kiemelte: a Football Index szántszándékkal befektetési platform érzetét kelti, és ez sosem látott, felelőtlen fogadói viselkedést idézett elő játékosok tízezreinél, akik azt hiszik, üzletelnek, miközben extrém rizikós szerencsejáték részesei és pénzük odaveszhet.

Az első igazi vészjelzés az volt, amikor tavaly márciusban a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették az angol bajnokságokat, így (nem meglepő módon) a Football Indexen is „megfeküdt a piac”, senki sem akart vásárolni „részvényeket”. A játékszabályok egyre gyakrabban változtak – ahogy több játékos is megfogalmazta, úgy érezték, a cég „mozgatja a kapufákat” meccs közben. A Football Index márciusban kivezette a „részvények” azonnali eladására szolgáló Instant Sell funkciót, így lehetetlenné vált pánikeladással megválni a „portfólióktól”. Ezt követően csak akkor lehetett megszabadulni a „részvényektől”, ha egy másik játékos megvette azokat – ráadásul a Football Index bármikor előrukkolhatott egy „részvénykibocsátással”, megváltoztatva a piaci viszonyokat.

Az üres stadionok és a mérkőzések körüli bizonytalanság nem tett jót a játéknak (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Az üres stadionok és a mérkőzések körüli bizonytalanság nem tett jót a játéknak (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ahogy egyre gyűltek a figyelmeztető jelek, egy ismert angol profi sportfogadó és youtuber, Caan Berry elemezte ezeket csatornáján. A 2020 decemberében publikált, „Football Index: 5 nagy rizikó a használóinak/Miért nem használom?” című videóban Berry a következő veszélyekre hívta fel a figyelmet. A tőzsdézéssel szemben itt teljesen fiktív dolgokkal kell játszani, ám valódi pénzzel. Az Instant Sell kivezetése miatt nem lehet baj esetén gyorsan megszabadulni a „részvényektől”, a Football Index 30 napos határidővel bármikor egyoldalúan módosíthatja az „osztalékkifizetést”, bármikor újabb „részvényeket” dobhat piacra, a rendszer átláthatatlan, likviditási problémák lehetnek és összeomlás esetén nem elég védettek a játékosok, ráadásul a rendszer csak exponenciális növekedés esetén fenntartható.

A Football Index használói gyakorlatilag mindennek elhordták Berryt a videó után és sorozatos panaszokkal elérték, hogy a csatornáját a YouTube ideiglenesen demonetizálja „félrevezető információ közlése” miatt. Berry a futball közösségi médiában oly gyakran látható „virtuális lincselés” áldozata lett, a fanatikus rajongók gyalázkodó kommentekkel árasztották el, jelentették a csatornáját, könyvéről pocsék értékeléseket adtak. Berry nem hátrált meg: még decemberben szóban és írásban is jelentette a platformot a szerencsejáték-felügyeletnek, majd hivatalos oldala januárban kvázi piramisjátéknak és a legveszélyesebb sportfogadással kapcsolatos terméknek nevezte a Football Indexet, amelyből azonnal ki kell szállni, amíg lehet.

Igaza lett. Nem mellesleg hónapokkal korábban ugyanerre a megállapításra jutottak a céget a szerencsejáték-felügyeletnek jelentő szakértők is.

„Ha stagnál vagy csökken a felhasználók száma, a vállalat gyorsan képtelenné válik arra, hogy kifizesse a játékosokat. Fennáll annak a veszélye, hogy ebben az esetben a felhasználók első pár százaléka ki tud menteni valamennyi pénzt, ám mindenki más mindent elveszít” – jósoltak. De a felügyelet nem lépett.

ÖSSZEOMLÁS NAPOK ALATT

Újabb figyelmeztető jel volt, hogy a játékszabályok 2020. szeptemberi átalakítása után a „piac” majdnem összeomlott, a tömeges eladás hatására a „fekete vasárnapon” 30 százalékot esett a játékosok értéke.

Tavaly év végén a cég még azt közölte, hogy sosem volt erősebb pénzügyi helyzetben, ám januárban már a mainstream angol médiában is megjelent cikk a Football Indexszel kapcsolatos kockázatokról.  

A februárban még közel kétszázezer „új részvényt” kibocsátó Football Index március elején előbb felfüggesztette a kereskedést, majd az „osztalékfizetés” drasztikus megváltoztatását jelentette be, melynek hatására összeomlott a piac. A játékosok értéke a töredékére esett (egy „Jadon Sancho-részvény” ára pénteken 7.52 font volt, vasárnap már 72 cent). A cég közleményben jelezte, megérti a játékosok csalódottságát és frusztrációját, de jelentős veszteségei voltak az előző hónapokban, ezért kénytelen volt átalakítást vezényelni. Ezzel párhuzamosan Twitteren – a Football Index munkatársainak címzett fenyegetések miatt – letiltották a kommentelést.

Ez már a végjáték volt. Március 11-én a cég bejelentette, hogy a platform működését felfüggeszti és csődgondnokot hív. Március 12-én a brit szerencsejáték-felügyelet azonnali hatállyal felfüggesztette a BetIndex Ltd./Football Index működési engedélyét. Március 16-án csődeljárás indult. A játékosok pénze beragadt, és összeomlás esetén odalesz – ráadásul a „portfóliók” már korábban teljesen elértéktelenedtek. A Queens Park Rangers és Nottingham Forest mezéről lekerült a Football Index logója, a cég reklámjait eltávolították a stadionok hirdetőtábláiról.

A fogadók veszteségeiket siratják – nagyon sokan több ezer fontot buktak. A brit médiumok sorra keresték fel a károsultakat: tipikus példa a The Sun által megszólaltatott Taylor Williamsé, akinek a „portfóliója” a márciusi átalakítás miatt hirtelen 7000 helyett csak 800 fontot ért, abból 794-et sikerült kimenekítenie. Ráadásul sokan családjukat, barátaikat is rávették a játékra, így az ő pénzük is elveszett.

„Azt mondtam mindenkinek, hogy szálljanak be, ez a legjobb dolog. Nagyon szégyenkezek most. Három-négy barátomat rántottam be, még szerencse, hogy a barátnőm nem tette be a pénzét. A cég mindig azt kommunikálta, ez befektetés, nem pedig szerencsejáték. Sosem fogadnék 6700 fontban. Azért tettem be a pénzem, mert azt hittem, a részvényeimnek mindig lesz értéke, de igazából sosem birtokoltam semmit” – kesergett Williams.

A megszólaltatottak egybehangzóan rendkívüli szégyenérzetről és rászedettségről számolnak be – különösen keserűvé teheti a pirulát, hogy a Football Index kezdettől az „intelligens sportfogadókat” célozta meg. Angliai forrásaink úgy vélik, az ügyben szerencsejáték-felügyelet felelőssége is megkerülhetetlen – és eleve, a futballszurkolók körében annyira normalizált lett a sportfogadás, hogy az önmagában is nagyon aggasztó, nem véletlen, hogy az egész szektor parlamenti vizsgálódás tárgya.

A pénzük után futó játékosok egy csoportja összeállt és a Leigh Day ügyvédi irodán keresztül próbálja jogi útra terelni az ügyet. A szerencsejáték-felügyelet szerepét szintén kivizsgáltatnák, a testület ügyvezetője közben távozott posztjáról. A Football Indexhez hasonló elven alapuló Footstock maga függesztette fel tevékenységét – s közleményében jelzi, a teljes sportfogadási szektort megrázták a történtek. Alsóházi képviselők egy csoportja vizsgálóbizottság felállítását követeli. A csoport számításai szerint a Football Index játékosai átlagosan 3000 fontot vesztettek.

Drága tanulópénz volt.

Persze a játékszabályzat is azzal kezdődik: „Ön a pénzét kockáztatja.”

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Enyhe botlással zárta a kereskedést a tőzsde
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,56 pontos, 0,13 százalékos csökkenéssel, 58 432,29 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Vállalat Elavult hálózatok miatt omolhat össze az áramellátás
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:23
Az elavult infrastruktúra hátráltatja az energiaátmenetet, ezért a villamos hálózatok digitális megoldásokra épülő korszerűsítését sürgetik a Schneider Electric szakértői.
Vállalat A briteknél is dühösek, a Bookingból szivárognak az adatok
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:52
A legnépszerűbb szállásközvetítő felhasználói többször károsultak, amiért adataik kiszivárogtak és csalókhoz kerültek.
Vállalat Az orvost, és ne a gépet kérdezze, ha valami baja van
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:01
A ChatGPT ingyenes verziója pontatlan vagy hiányos válaszokat adhat - vagy egyáltalán nem válaszol - a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekre, ami potenciálisan veszélyeztetheti az OpenAI vírusos chatbotját használó betegeket - derül ki egy kedden közzétett új tanulmányból.
Vállalat Tömeges leépítést jelentett be a legnépszerűbb streaming szolgáltató
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 14:22
A spotify nem bírja a költségeket, újabb, ezúttal 1500 munkavállalót érintő leépítést jelentett be.
Vállalat Kiderült mikortól tarol dollármilliárdokat a játékipar legnagyobbja
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 13:24
A Grand Theft Autó 6-ik része 2025-ben érkezik. A fejlesztő Rockstar Games megerősítette, hogy a cég régóta várt szimulációja, a Grand Theft Auto VI megjelenéskor csak Xbox Series X/S és PS5 konzolokra fog megjelenni, PC-s verzióról nem esett szó.
Vállalat A Mol megveszi a Waberer's-csoport 15 százalékát
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 12:12
A Mol a Waberer's 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást az Indotek Grouppal.
Vállalat Elgáncsolta magát Elon Musk, akár csődbe is mehet az X
Rácz Gergő | 2023. december 4. 19:22
Az X, korábban Twitter szociális média platformot komoly üzleti nehézségek fenyegetik. Miután több viszontagságos körben a céget Elon Musk milliárdos mágnás megvette, a napokban fügét mutatott a hirdetőinek. Ebből nem valószínű a jó végeredmény.
Vállalat Milliárdok vonulnak ki Elon Musk cégéből
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 14:29
Az X közösségi médiavállalattól még több hirdető menekül el, és nincs egyértelmű megoldás, mondták a hirdetési iparág szakértői, miután a milliárdos tulajdonos Elon Musk a legnagyobb márkákat ostorozta a platform elhagyása miatt.
Vállalat Tovább tart a pesti tőzsde üdvöskéjének szárnyalása
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:35
Rekordösszegű árbevételről és EBITDA-ról számolt be a 4iG Csoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG