<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Márciusban még Varga Zoltán, a 24.hu tulajdonosa hitelesítette fő részvényesként a Nógrádi Vegyipari Zrt. közgyűlési jegyzőkönyvét, májusban viszont már a társaság egy olyan céghez került, amely két tulajdonosa közül az egyik, 1 százalékos üzletrészt birtokló személy Garancsi István bizalmi emberének számít.

Tulajdonosváltás történt a Nógrádi Vegyipari Zrt.-nél még idén májusban. Az eladó a jobboldali média által kipellengérezett Varga Zoltán, a Central Médiacsoport Zrt. tulajdonosa, míg a vevő Telek Csaba által is tulajdonolt (igaz, csak 1 százalékban) új cég, az Avogadro 2020 Projekt Kft. volt. A tranzakció annyiban tekinthető szokatlannak, hogy Telek Csaba leginkább onnan ismert, hogy Garancsi István, kormányközeli milliárdos üzletember cégeiben tölt be vezető pozíciókat, például igazgatósági tag a budapesti kaszinókat birtokló Las Vegas Casino Zrt.-ben is.

Garancsi István (balra) közelébe került egy újabb cég Fotó: MTIGarancsi István (balra) közelébe került egy újabb cég Fotó: MTI

Az Avogadro 2020 székhelye megegyezik a Nógrádi Vegyipari Zrt. címével: Tolmács, Arany János u. 2. Még 2013-ban így írt erről a Nógrád megyei faluról az Origo:

Épp egy óra autóval Budapesttől, és csak 12 kilométerre van Pest megye szélétől. Ez ideális, mert nem tartozik a közép-magyarországi régióhoz, tehát az itteni bejegyzésű cégek már részesülhetnek az uniós támogatásokból, hiszen a fejlett Pest megyével szemben fejletlennek minősülnek.

- fogalmazott a lap. Megírták, hogy a tolmácsi címen sok egyéb cég is be van jegyezve, az épület pedig egy több tucat alkalmazottat foglalkoztató, patinás vegyipari üzem, ami a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap érdekeltsége. Ezt a tőkealapot a Central Fund Zrt. kezeli, ami Varga Zoltán többségi tulajdonában van.

2010-ben megalakult a Nógrádi Vegyipari Zrt., ami 2011-től átvette a Nógrádi Erdőkémia Kft. által végzett tevékenység meghatározó részét. Cégünk a Centrál cégcsoport része, mely több mint 50 vállalkozásból áll

- szól a vegyipari cég bemutakozása. Itt még nem említik meg, hogy a CenTech Tőkealap májusban eladta a cégben meglévő 99,384 százalékos részesedését a Kovács Imre 99 és a Telek Csaba 1 százalékos tulajdonában lévő Avogadro 2020 Kft.-nek. Szintén a Nógrádi Vegyipari Zrt. oldalán olvasható a cég küldetésének három alappillére:

  1. Környezettudatos gondolkodás
  2. Folyamatos növekedés a belföldi és külföldi piacon egyaránt
  3. Elégedett hosszú távú partnerkapcsolat

Főleg autóápolási termékeket, higítókat és nyomdaipari termékeket gyártanak. A bemutatkozásban szereplő Nógrádi Erdőkémia Kft. 2008-ban szerepelt a hírekben, amikor a nol.hu megírta, hogy a cég szélvédőmosó koncentrátumából egészségkárosító anyagokat tartalmazó hamis pálinkát állított elő egy bűnszervezet.

Ami viszont a jelent illeti: dinamikusan gyarapodó társaság a Nógrádi Vegyipari Zrt., hiszen míg 2015-ben 1,2 milliárd forint volt a nettó árbevételük, addig ez a szám 2019-re már 2,6 milliárd forintra kúszott fel. Ez annak is lehet köszönhető, hogy még 2017-ben a Széchenyi 2020 keretében mintegy 50 millió forint támogatást nyertek egy GINOP-pályázaton a vállalatirányítási rendszer fejlesztésére. Ebből 23,6 millió forint vissza nem térítendő támogatás volt.

A nyereség viszont nagyon ingadozó, hiszen például 2017-ben 215 millió forint profit jött össze, addig tavaly csak 49 millió forint.

A közgyűlési jegyzőkönyv hitelesítőjének a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap részvényes képviseletében Varga Zoltánt javasolja, aki a jelölést elfogadja

- olvasható a márciusi közgyűlés jegyzőkönyvében. A közgyűlésen amúgy úgy döntöttek, hogy a 49 millió forintos profitot nem veszik ki a cégből, hanem eredménytartalékba helyezik. Mintegy két hónappal később pedig már az Avogadro lett a minősített többségi (99,384 százalékos) tulajdonos. Mindenesetre a Nógrádi Vegyipari Zrt.-ben jelenleg is igazgatósági tag Varga Zoltán, ahogy Kovács Imre is 2015 óta, aki az Avogadro 2020 99 százalékos tulajdonosa az 1 százaléknyi üzletrészt birtokló Telek Csaba mellett. Vagyis Kovács Imre képviseli  a folytonosságot a vegyipari cégben.

Igaz, Varga Zoltán más cégeiből sem vett ki osztalékot. Lapunk is megírta, hogy a Central Médiacsoport része többek között a 24.hu, a Story, a Nők Lapja: itt 11,3 milliárd forint árbevétel jött össze és 1,1 milliárd forint profit, utóbbit hagyta tehát bent Varga Zoltán. Aki egyúttal a Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. fő részvényese is, s lapunk érdeklődésére júniusban elmondta: a cég befektetési időtávja lejárt (a forrást még a Jeremie I. kockázatitőke-program biztosította 2010-ben) és értékesítik a portfolióban lévő érdekeltségeiket, már csak egy elem várt eladásra. Varga Zoltánt most is megkerestük, de nem kívánta kommentálni az értesülésünket.

Az elmúlt hónapokban a kormánysajtóban össztűz alá vont üzletember és médiatulajdonos szeptemberben beszélt arról, hogy autókból figyelték a magánházát, és két kéretlen ajánlatot is kapott, hogy megvennék a cégét. Szerinte az Orbán-kormány az Index után a tulajdonában lévő 24.hu-t akarja levadászni. 

Telek Csaba pedig évek óta Garancsi István, a MOL Fehérvár FC nevű focicsapat tulajdonosának körébe tartozik. Például ő a vezérigazgatója a milliárdos üzletember személyes vagyonát kezelő GARHARTT Invest-nek (amely azonban még december közepén sem tette közzé 2019-es beszámolóját). Garancsi István például ezen a cégen keresztül tulajdonolja a legfőbb építőipari cégét, a Market Építő Zrt.-t.

Frissítés:

Varga Zoltán cikkünk megjelenését követően a következők közlésére kérte lapunkat: az EU Jeremie-program előírásai alapján a szóban forgó tranzakcióról nem nyilatkozhat. Annyit azonban szükségesnek tartott rögzíteni, hogy az érdekeltséget megvásárló cég oldaláról Kovács Imrével állt szakmai kapcsolatban, akit a Nógrádi Vegyiművek Zrt. igazgatóságából ismert.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 410 kúttal bővült a Mol hálózata
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:09
A Mol-csoport 2022. december 2-ától bővíti lengyel kiskereskedelmi hálózatát. A több mint 410 töltőállomás megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent a vállalat számára Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacán. A Mol márka és a fogyasztói szolgáltatások kiváló kínálatának bevezetése azonnal megkezdődik, beleértve a Fresh Cornert is, közölte a társaság.
Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
Vállalat Nagy bajban a svájci bankóriás, a kezelt vagyon tizedét vonták ki az ügyfelek
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 13:56
A kezelt vagyon 10 százalékát vonták ki a gazdag ügyfelek, komoly veszteséggel számolnak a negyedik negyedévben.
Vállalat Bezuhant a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 12:49
Közel 60 százalékkal esett vissza a Xiaomi nyeresége a harmadik negyedévben a most közölt adatok szerint.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG