<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Márciusban még Varga Zoltán, a 24.hu tulajdonosa hitelesítette fő részvényesként a Nógrádi Vegyipari Zrt. közgyűlési jegyzőkönyvét, májusban viszont már a társaság egy olyan céghez került, amely két tulajdonosa közül az egyik, 1 százalékos üzletrészt birtokló személy Garancsi István bizalmi emberének számít.

Tulajdonosváltás történt a Nógrádi Vegyipari Zrt.-nél még idén májusban. Az eladó a jobboldali média által kipellengérezett Varga Zoltán, a Central Médiacsoport Zrt. tulajdonosa, míg a vevő Telek Csaba által is tulajdonolt (igaz, csak 1 százalékban) új cég, az Avogadro 2020 Projekt Kft. volt. A tranzakció annyiban tekinthető szokatlannak, hogy Telek Csaba leginkább onnan ismert, hogy Garancsi István, kormányközeli milliárdos üzletember cégeiben tölt be vezető pozíciókat, például igazgatósági tag a budapesti kaszinókat birtokló Las Vegas Casino Zrt.-ben is.

Garancsi István (balra) közelébe került egy újabb cég Fotó: MTIGarancsi István (balra) közelébe került egy újabb cég Fotó: MTI

Az Avogadro 2020 székhelye megegyezik a Nógrádi Vegyipari Zrt. címével: Tolmács, Arany János u. 2. Még 2013-ban így írt erről a Nógrád megyei faluról az Origo:

Épp egy óra autóval Budapesttől, és csak 12 kilométerre van Pest megye szélétől. Ez ideális, mert nem tartozik a közép-magyarországi régióhoz, tehát az itteni bejegyzésű cégek már részesülhetnek az uniós támogatásokból, hiszen a fejlett Pest megyével szemben fejletlennek minősülnek.

- fogalmazott a lap. Megírták, hogy a tolmácsi címen sok egyéb cég is be van jegyezve, az épület pedig egy több tucat alkalmazottat foglalkoztató, patinás vegyipari üzem, ami a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap érdekeltsége. Ezt a tőkealapot a Central Fund Zrt. kezeli, ami Varga Zoltán többségi tulajdonában van.

2010-ben megalakult a Nógrádi Vegyipari Zrt., ami 2011-től átvette a Nógrádi Erdőkémia Kft. által végzett tevékenység meghatározó részét. Cégünk a Centrál cégcsoport része, mely több mint 50 vállalkozásból áll

- szól a vegyipari cég bemutakozása. Itt még nem említik meg, hogy a CenTech Tőkealap májusban eladta a cégben meglévő 99,384 százalékos részesedését a Kovács Imre 99 és a Telek Csaba 1 százalékos tulajdonában lévő Avogadro 2020 Kft.-nek. Szintén a Nógrádi Vegyipari Zrt. oldalán olvasható a cég küldetésének három alappillére:

  1. Környezettudatos gondolkodás
  2. Folyamatos növekedés a belföldi és külföldi piacon egyaránt
  3. Elégedett hosszú távú partnerkapcsolat

Főleg autóápolási termékeket, higítókat és nyomdaipari termékeket gyártanak. A bemutatkozásban szereplő Nógrádi Erdőkémia Kft. 2008-ban szerepelt a hírekben, amikor a nol.hu megírta, hogy a cég szélvédőmosó koncentrátumából egészségkárosító anyagokat tartalmazó hamis pálinkát állított elő egy bűnszervezet.

Ami viszont a jelent illeti: dinamikusan gyarapodó társaság a Nógrádi Vegyipari Zrt., hiszen míg 2015-ben 1,2 milliárd forint volt a nettó árbevételük, addig ez a szám 2019-re már 2,6 milliárd forintra kúszott fel. Ez annak is lehet köszönhető, hogy még 2017-ben a Széchenyi 2020 keretében mintegy 50 millió forint támogatást nyertek egy GINOP-pályázaton a vállalatirányítási rendszer fejlesztésére. Ebből 23,6 millió forint vissza nem térítendő támogatás volt.

A nyereség viszont nagyon ingadozó, hiszen például 2017-ben 215 millió forint profit jött össze, addig tavaly csak 49 millió forint.

A közgyűlési jegyzőkönyv hitelesítőjének a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap részvényes képviseletében Varga Zoltánt javasolja, aki a jelölést elfogadja

- olvasható a márciusi közgyűlés jegyzőkönyvében. A közgyűlésen amúgy úgy döntöttek, hogy a 49 millió forintos profitot nem veszik ki a cégből, hanem eredménytartalékba helyezik. Mintegy két hónappal később pedig már az Avogadro lett a minősített többségi (99,384 százalékos) tulajdonos. Mindenesetre a Nógrádi Vegyipari Zrt.-ben jelenleg is igazgatósági tag Varga Zoltán, ahogy Kovács Imre is 2015 óta, aki az Avogadro 2020 99 százalékos tulajdonosa az 1 százaléknyi üzletrészt birtokló Telek Csaba mellett. Vagyis Kovács Imre képviseli  a folytonosságot a vegyipari cégben.

Igaz, Varga Zoltán más cégeiből sem vett ki osztalékot. Lapunk is megírta, hogy a Central Médiacsoport része többek között a 24.hu, a Story, a Nők Lapja: itt 11,3 milliárd forint árbevétel jött össze és 1,1 milliárd forint profit, utóbbit hagyta tehát bent Varga Zoltán. Aki egyúttal a Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. fő részvényese is, s lapunk érdeklődésére júniusban elmondta: a cég befektetési időtávja lejárt (a forrást még a Jeremie I. kockázatitőke-program biztosította 2010-ben) és értékesítik a portfolióban lévő érdekeltségeiket, már csak egy elem várt eladásra. Varga Zoltánt most is megkerestük, de nem kívánta kommentálni az értesülésünket.

Az elmúlt hónapokban a kormánysajtóban össztűz alá vont üzletember és médiatulajdonos szeptemberben beszélt arról, hogy autókból figyelték a magánházát, és két kéretlen ajánlatot is kapott, hogy megvennék a cégét. Szerinte az Orbán-kormány az Index után a tulajdonában lévő 24.hu-t akarja levadászni. 

Telek Csaba pedig évek óta Garancsi István, a MOL Fehérvár FC nevű focicsapat tulajdonosának körébe tartozik. Például ő a vezérigazgatója a milliárdos üzletember személyes vagyonát kezelő GARHARTT Invest-nek (amely azonban még december közepén sem tette közzé 2019-es beszámolóját). Garancsi István például ezen a cégen keresztül tulajdonolja a legfőbb építőipari cégét, a Market Építő Zrt.-t.

Frissítés:

Varga Zoltán cikkünk megjelenését követően a következők közlésére kérte lapunkat: az EU Jeremie-program előírásai alapján a szóban forgó tranzakcióról nem nyilatkozhat. Annyit azonban szükségesnek tartott rögzíteni, hogy az érdekeltséget megvásárló cég oldaláról Kovács Imrével állt szakmai kapcsolatban, akit a Nógrádi Vegyiművek Zrt. igazgatóságából ismert.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Azonnali tiltást kapott a jegybanktól egy cég
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 11:36
Az eddigi adatok szerint a társaság felügyeleti engedély nélkül segítette ügyfelei bankszámla-nyitását.
Vállalat Korlátok közt lavíroznak sportolók és szponzoraik az olimpián
Marosi Gergely | 2021. augusztus 2. 05:36
Ha valaki követ a közösségi médiában neves olimpikonokat – esetleg az őket támogató cégeket –, feltűnő csendességre lehet figyelmes abban az időszakban, amikor a sportolók neve a legjobban forog a köztudatban. Az ok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai chartájának 40-es szabálya, illetve annak kiegészítése, mely korlátozza a résztvevők marketingtevékenységét a játékok előtt, alatt és után. A korábban nagyon szigorú, a sportolók által rengeteget kritizált szabályt Tokióra megváltoztatták, ám a teljes szabadság még messze van.
Vállalat Kósa Lajos egyelőre nem tudta, hát magát menti meg a Csíki Sör
Székely Sarolta | 2021. július 29. 18:39
Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.
Vállalat Iszonyatosat kaszált a Samsung a globális csipéhségen
MTI | 2021. július 29. 15:00
A vállalat negyedéves profitja 73 százalékkal nőtt, részben a hatalmas félvezető-kereslet kielégítése miatt.
Vállalat Gyorsított vizsgálatot indított a GVH a téglapiacon
MTI | 2021. július 29. 12:24
Először csapott le az építőanyag-kommandó.
Vállalat Jászai Gellért megint növelte részét a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 29. 10:28
A 4iG Zrt. vezetője, Jászai Gellért tovább növelte részét a vállalatban.
Vállalat A forgalmon és a nyereségen is meglepődött az Apple
MTI | 2021. július 28. 11:24
Mindkettő nagyobb lett a második negyedévben, mint amekkorára számítottak.
Vállalat Rekordbevétel és -nyereség a Microsoftnál
MTI | 2021. július 28. 11:16
Jó lett ez a negyedév.
Vállalat Rengeteg cégnél megoldhatatlan probléma, ha kiesik a kulcsember
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 10:45
A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Egy friss kutatás szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene
Vállalat Majd' félmilliárdos veszteség az állam védelmi ügynökségénél
Székely Sarolta | 2021. július 28. 05:19
Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos