<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Aki korán kel aranyat lel, vagy a GVH esetében kartelleket fog el.

A hajnali rajtaütés speciális versenyjogi eszköz: a versenyhatóságok alkalmazottai a közérdekre kifejezetten káros kartellek üldözése érdekében előzetes értesítés és az érintett akarata ellenére is beléphetnek a vállalkozás bármely helyiségébe, azt átkutathatják, továbbá iratokat, telefonokat, egész informatikai rendszereket másolhatnak le, és e körben a személyes használatú cégvezetői levelezéshez is hozzáférhetnek.

A kartell ügyek túlnyomó többsége hajnali rajtaütéssel kezdődik, ami éves szinten 50-60 vizsgálattal érintett céget is jelenthet Magyarországon.

A CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda és a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara közös szakmai rendezvényén a téma elismert szakértői és a versenyhatóság képviselője mutatta be a Gazdasági Versenyhivatal előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok során követett gyakorlatát és hívta fel a figyelmet az ilyen helyzetekben elkövethető esetleges hibákra, amelyek akár súlyos eljárási bírságokat is maguk után vonhatnak.

Az eljárás hasznosságát viszont mi sem mutatja jobban, mint hogy a GVH saját számításai szerint 97 milliárd forint megtakarítást ért el a magyar gazdaság a kartellek felderítésével és szankcionálásával 2009 és 2014 között.

A szakmai tanácsadás során nem a jogkerülő, kiskapukat kihasználó magatartások bemutatása a cél, hanem az a fontos, hogy a vállalkozások tisztában legyen jogaikkal és kötelezettségeikkel és felkészültek legyenek egy esteleges rajtaütésre. Elsődleges cél, hogy lehetőség szerint el kell kerülni a rajtaütésre alapot adó versenyjogi jogsértést.

Amennyiben ez nem lehetséges – hiszen még a legprudensebb, jogkövető vállalkozások is követhetnek el jogsértést (akár egy „túlbuzgó” vagy év végi bónuszáért a szabályokat átlépő alkalmazott magatartása miatt, akár egy nem egyértelmű jogi helyzet téves / hiányos versenyjogi megítélése nyomán) – érdemes jó előre fölkészülni a GVH látogatására.

Megéri az együttműködés

A rendezvény fő előadását – némileg rendhagyó módon – a GVH Versenytanácsának tagja, dr. Miks Anna és a CHSH vezető versenyjogi szakértője, dr. Kocsis Márton közösen tartották meg. Miként azt az előadók is kiemelték, a rendhagyó formátum célja a hatóság és a jogi képviselők oldalán felgyülemlett szakmai tapasztalat átadása az érdekelteknek. Miként a GVH előadója hangsúlyozta, a hivatalnak is érdeke, hogy fölkészült, professzionális, ugyanakkor együttműködő cégekkel tudjanak együtt dolgozni a versenyfelügyeleti eljárás során.

Az együttműködés az eljárás alá vontak részéről ugyanakkor nemcsak kötelesség, hanem lehetőség is, és ez az üzenet alapvetően határozta meg az előadás kicsengését is. Dr. Kocsis Márton hangsúlyozta, hogy az együttműködő vállalkozások részéről lényegesen könnyebben átvészelhető egy kellemetlen hatósági látogatás, miközben az érdemi védekezés lehetőségeit nem rontja a kulturált, szakmai párbeszéd.

Az informátor 1%-ot kaphat

Fontos, hogy ne érjen bennünket meglepetésként, ha a GVH igen részletes információkkal rendelkezik a vállalkozásunkról: a háttérben állhat a GVH saját üzleti felderítése, engedékenységi kérelmező (aki a kartellt előzetesen a GVH előtt fölfedve bírságelengedésben részesülhet) vagy akár informátor is. Az informátor a versenyfelügyeleti bírság 1 százalékára számíthat, amennyiben a rajtaütés elrendeléséhez nélkülözhetetlen bizonyítékot szolgáltat a GVH számára. A fentieken túl – hangsúlyozta a Versenytanács tagja – a GVH munkatársai előzetes bírói engedély birtokában akár magánlakásban is kutathatnak.

A recepcióson is múlhat a bírság

A CHSH munkatársa kiemelte, nagyon fontos szerepük van a rajtaütés során a recepciósoknak, biztonsági szolgálatoknak, ugyanis a kutatás során velük kerül először kapcsolatba a hatóság, nekik kell lehetővé tenniük a vizsgálók bejutását az átvizsgálni kívánt irodákba. A GVH munkatársai akár a rendőrség közreműködését is igénybe vehetik, így a bejutás huzamosabb időn át úgysem akadályozható.

A szakértő ügyvéd kiemelte, a GVH-nak joga van magánhasználatú telefonokat, tableteket, GPS-készülékeket is átvizsgálni, ha azon a feltételezett jogsértéssel kapcsolatos bizonyíték található. Kiemelten fontos a versenyjogi szakértők igénybevétele a rajtaütésen, hiszen a versenyjogban nem járatos jogászok (legyenek bár saját jogterületük kiváló ismerői) könnyen elbizonytalanodhatnak a versenyjog speciális eljárási és anyagi jogi szabályai között.

Az ügyvéddel folytatott írásos kommunikáció mentességet élvez a GVH vizsgálata alól, amennyiben az kapcsolódik a védekezéshez való joghoz. Érdekes kérdésként merült föl a konferencián, hogy a készülő ügyvédi törvény jogtanácsosokra való kiterjesztése hogyan fogja érinteni a védettséget (a versenytörvény és az uniós esetjog a jogtanácsossal folytatott kommunikációt nem mentesíti a vizsgálat alól).

Dr. Miks kiemelte, hogy a GVH széles jogkörökkel bír a kutatások során: lefoglalhatnak, lemásolhatnak, zár alá vehetnek bármilyen bizonyítékot (egy uniós vizsgálat során a később egyébként a vizsgált érdemi jogsértés alól fölmentett vállalkozás 38 millió eurót volt kénytelen fizetni a zár feltörése miatt eljárási bírságként), és akár teljes szervereket, postafiókokat is lemásolhatnak. A GVH képes visszaállítani a törölt, manipulált adatokat, fájlokat, és minden kommunikációs csatornát (chat, sms, egyéb üzenetküldő szolgáltatások) ellenőrizni tud. Nem érdemes tehát az adatok törlésével, elrejtésével sem próbálkozni.

Miként az korábban megtörtént, diplomata útlevél felmutatása, illetve államtitokra (minősített adatra) történő alaptalan hivatkozás sem vezet eredményre. A Versenytanács tagja kiemelte, ilyenkor a GVH a Külügyminisztérium, illetve megfelelő szakszolgálatok bevonásával ellenőrzi a hivatkozás alaposságát, és annak alaptalansága esetén szintén eljárási bírságot szabhat ki.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 410 kúttal bővült a Mol hálózata
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:09
A Mol-csoport 2022. december 2-ától bővíti lengyel kiskereskedelmi hálózatát. A több mint 410 töltőállomás megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent a vállalat számára Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacán. A Mol márka és a fogyasztói szolgáltatások kiváló kínálatának bevezetése azonnal megkezdődik, beleértve a Fresh Cornert is, közölte a társaság.
Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
Vállalat Nagy bajban a svájci bankóriás, a kezelt vagyon tizedét vonták ki az ügyfelek
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 13:56
A kezelt vagyon 10 százalékát vonták ki a gazdag ügyfelek, komoly veszteséggel számolnak a negyedik negyedévben.
Vállalat Bezuhant a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 12:49
Közel 60 százalékkal esett vissza a Xiaomi nyeresége a harmadik negyedévben a most közölt adatok szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG