7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pályázati úton 2,8 milliárd forintot kapott a MOL vezér érdekeltsége a beruházásra, és már amiatt sem kell aggódnia, hogy esetleg elmossa az ár a telket. A rokonságába tartozó polgármester települése ugyanis gátat épít.
Hernádi Zsolt (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást adott 2019-ben a Kisfaludy-pályázatokon keresztül hazai költségvetési forrásból a Hernádi Zsolt MOL-vezér tulajdonában lévő Solva Property Kft.-nek az esztergomi Mária Valéria Hotel felépítésére – derült ki az MTÜ honlapján elérhető listából.

Bár a kormányzat szeret a hazai turizmus eredményeivel büszkélkedni, azt mégsem verték nagy dobra, hogy a 19-20 milliárd forintra becsült saját vagyonnal is rendelkező Hernádi Zsolt cége 2,8 milliárd forintot kapott a luxusszálloda felépítésre, hanem ehelyett a Kisfaludy-pályázatok 2017-2018-as nyerteseit felsoroló 8 oldalas lista második oldalára írták be az esztergomi projektet, mint egyetlen 2019-es nyertest.

A Kisfaludy program keretében 2019. január 15-től február végéig nyújthattak be pályázatot azok, aki a Dunakanyarban szerettek volna új szállodát építeni. A pályázati felhívás szerint a keretösszeg 3 milliárd forint volt, amiből 1-3 darab projektet kívánt vissza nem térítendő állami támogatással megsegíteni az MTÜ. Az biztos, hogy többen is igényt tartottak volna a dunakanyari régióból a támogatásra, hiszen a Napi.hu kérdésére tavaly májusban a turisztikai ügynökség azt válaszolta, hogy még értékelik a beérkezett pályázati anyagokat.

Hogy mikor született meg a végső döntés arról, hogy a 3 milliárd forintos keretből 2,8 milliárd forintot Hernádi Zsolt cégének szavaznak meg, azt nem lehet pontosan tudni, mindenesetre a MOL-vezér tulajdonában lévő Solva Property tavaly szeptemberben eredményt tudott hirdetni a négycsillagos Mária Valéria szálloda kivitelezésre kiírt közbeszerzésen. Ebből az következik, hogy a pénz már akkor rendelkezésre állt.

Mindenképpen érdekes szál, hogy Hernádi Zsolt cége akkor nyerhette el az állami támogatást, amikor még szerepelt az Interpol körözési listáján. Még 2018 novemberében döntött úgy a szervezet, hogy megújítja a MOL elnök-vezérigazgatója ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot. A horvát ügyészség szerint a cégvezető 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a MOL megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait. A Zágráb megyei bíróság pedig csak idén január végén helyezte hatályon kívül Hernádi Zsolt vizsgálati fogságát elrendelő ítéletet, így lekerülhetett az Interpol listájáról is.

Garancsi cége kapott megbízást

A 2017 novemberében alapított Solva Property Kft. a Solva Magántőkealap tulajdonában van, amely a Gran Private Equity Zrt. által kezelt magántőkealap. A Gran Private Equity pedig Hernádi Zsolt érdekeltsége. A szállodaépítésre kiírt közbeszerzést sem akárki nyerte meg: a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. egyedül pályázott 6,7 milliárd forintos ajánlattal. Mivel az MTÜ-től 2,8 milliárd forintot kaptak a projektre, így biztos, hogy a beruházásnak mintegy 41-42 százalékát az adófizetők állják.

A két milliárdos üzletembernek remek a kapcsolata: egyrészt a MOL a főszponzora a Garancsi István által tulajdonolt és elnökölt székesfehérvári MOL Fehérvár FC-nek, másrészt a Market építi a MOL-székházat a Kopaszi-gátnál, valamint közös cégük is van. Az A8 Palace Hotel Zrt. Hernádi Zsolt és Garancsi István mellett Csányi Sándor OTP-vezér közös érdekeltsége. Ez a cég is kapott Kisfaludy-pénzt: 2,9 milliárd forintot költhetnek egy tihanyi kastélyszállóra. A MOL és az állam kapcsolata is igen szoros, hiszen a magyar állam 25,2 százalékos tulajdonnal bír az olajipari vállalatban (részben a Corvinus Egyetem mögött álló alapítványon keresztül).

Magának az esztergomi Prímás-szigeten található Mária Valéria Hotelnek meglehetősen hányattatott sorsa van. Még 2008-ban kapott építési engedélyt egy helyi vállalkozó, Gimesi Sándor, aki 9 évig nem tudta befejezni az építkezést, főleg a hitelválság miatt és állami támogatást sem kapott. A félkész hotelt folyamatosan hirdette, végül 2018 végén adta el az ingatlant. Az is rengeteg gondot okozott az évek alatt, hogy árterületről van szó, ami miatt például a szálloda alá tervezett mélygarázs többször is beázott.

Gáttal védik meg a beruházást

A helyszínen kitett tábla szerint a 8 szintes, 149 szobás épület 2021 januárra készülhet el. A mellette álló telken a Market konténerei már állnak, a szerkezetkész ház több emeletét pedig befóliázták. Hogy a jövőben ne vigye el a Duna esetleges áradása Hernádi Zsolt luxusszállodáját, azt az új városvezetés is igyekszik megelőzni. Tavaly október 13-a óta Esztergom fideszes polgármesterét Hernádi Ádámnak hívják. Nem puszta véletlenről van szó, a polgármester a MOL-vezér unokaöccse. Hernádi Ádám pedig február 13-án jelentette be, hogy jövőre elkezdődhet az esztergomi árvízvédelmi gát építése.

Erre már többször volt ígéret, a kivitelező (Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft.) 13 milliárd forintért vállalta a munkát, de a kormány tavaly szeptemberben visszavonta a 9 milliárd forintos támogatását. A gát Esztergom belvárosát, valamint a teljes Prímás-szigetet, így a Mária Valéria hotelt is védené a Duna áradásától.

Hernádi Ádám remek kapcsolatokkal rendelkezik, több mint négy évet dolgozott Orbán Viktor kormányfő stábjában, de 2018-ban átkerült a Guller Zoltán vezette MTÜ-höz, ahol egy évet húzott le a szervezet kabinetfőnökeként. Cégadatbázisok szerint pedig a Kisfaludy pályázatokat bonyolító, az MTÜ tulajdonában lévő Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. igazgatósági tagja is volt 2018. október és 2019. február között. Ebben az időszakban lehetett pályázni a Kisfaludy programnak a Dunakanyart érintő vissza nem térítendő állami támogatásaira.

A kormány korábban azt válaszolta ellenzéki képviselők írásbeli kérdéseire a Kisfaludy-pályázatokkal kapcsolatban, hogy nem személyeket, hanem projekteket támogatnak, a pályázatokat felkészült szakemberek bírálják el világos és egyértelmű pályázati szempontok alapján és senki nem ismerte előre a pályázati dokumentációkat, vagyis mindenkinek egyenlő esélye volt pályázni és nyerni.

Hogy miért kell magántulajdonban lévő luxusszállodákat vissza nem térítendő költségvetési milliárdokkal támogatni, arra viszonylag ködös magyarázatokat lehet csak kapni. A Kisfaludy-pályázatok alapvető célja, hogy a turisztikai látványosságok közelében új szállodák épüljenek vidéken, a bevételek által pedig növeljék a profitabilitást és a fenntarthatóságot. Az adófizetési morál javítása, valamint a turizmusban dolgozó munkavállalók számának és bérének növelése szintén a célok közé tartozik.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége azonban éppen a napokban közölte, hogy még nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő évet zártak tavaly a magyarországi szállodák. A KSH adatai szerint tavaly 9,2 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj bevétele, és 2018-hoz képest 8,8 százalékos az emelkedés a szálláshelyi összbevétel esetében is, amely meghaladta az 550 milliárd forintot. Vagyis elvileg piaci alapon is – állami beavatkozás nélkül – lenne lehetőség a szállodák felújítására, bővítésére. Az összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy-pályázatok azonban megállíthatatlanul dübörögnek tovább. Legutóbb az MTÜ-nek fel is kellett függesztenie a legalább 100 szobás hotelek felújítására kiírt 20 milliárd forint keretösszegű pályázatot január elején, mert annyian rárepültek az ingyenpénzre, hogy néhány nap alatt a keretösszeg többszörösére érkezett be pályázat. Például a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Hunguest Hotels sem csinált belőle titkot, hogy érdeklődött a pályázati forrás iránt. A szállodaláncnak gyakorlatilag az összes háza megfelelt a pályázati kiírásnak Hévíztől Szegedig. A nyertes pályázókat azonban egyelőre még nem nevezték meg.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG