<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Főként a hő- és villamosenergia-termelésből érkező, valamint a befejeződött beruházásoknak és megvalósult felvásárlásoknak köszönhető magasabb bevételek révén nőtt 46 százalékkal éves szinten az ALTEO csoport kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA). A dinamikából a világjárvány okozta válság által leginkább sújtott energiakiskereskedelmi üzletág is kivette a részét, így a csoportszintű árbevétel csaknem 30 százalékkal bővült éves szinten, a nettó eredmény pedig 116 százalékkal állt magasabban, mint egy évvel korábban. Miközben gázmotoros energiatermelő kapacitásainak bővítésével a társaság megerősítette helyzetét az ország legnagyobb szabályozási központjai között, két új üzletágat is elindított 2020-ban: nyáron az e-mobilitást, ősszel pedig a menetrendezési szolgáltatást. Októberben – immár másodízben – sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a Növekedési Kötvényprogram keretében az ALTEO, amelyért utóbb BÉT Legek díjat is kapott.

Dacolt a pandémiával járó gazdasági visszaeséssel a bombaformát mutató ALTEO Nyrt.: az újgenerációs energiaszolgáltató igazolta, hogy fő profittermelő tevékenységeinek dinamikáját a járványhelyzet sem képes visszafogni. Az IFRS szabályok szerint készített, nem auditált, konszolidált kimutatások alapján számolt csoportszintű EBITDA 46 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, a nettó eredmény 116 százalékkal ugrott meg, a konszolidált árbevétel pedig 29 százalékkal nőtt.

Különösen a második és harmadik negyedév kivételesen magas kapacitáspiaci árbevétele miatt szárnyalt tavaly a piaci alapú hő- és villamosenergia-termelés, a szegmens EBITDA-ja 135 százalékkal, az árbevétel 21 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál. Több mint 50 százalékkal bővült a támogatott rendszerű villamosenergia-termelés árbevétele is, az energetikai szolgáltatásoké pedig 12 százalékkal. A kiskereskedelmi üzletág árbevétele – azzal együtt, hogy a pandémia erre a szegmensre gyakorolta a legerősebb hatást az ALTEO üzletágai közül – az év egészében 21 százalékkal nőtt, miközben továbbra is nyereséges maradt.

„Jóllehet az ALTEO csoportszinten nagyfokú rezilienciáról tett tanúbizonyságot a járványhelyzet kiváltotta gazdasági nehézségek ellen, a tavalyi eredményekhez szükség volt arra is, hogy az eredeti ütemezés szerint és következetesen folytattuk a 2020-2024-es időszakra szóló beruházási programunk megvalósítását”

– mondta ifj. Chikán Attila vezérigazgató. A program keretében az ALTEO harmadával bővítette gázmotoros energiatermelő kapacitásait májusban, majd decemberben, összesen 18 MW-tal, és ezzel megerősítette helyét az ország vezető szabályozási központjai között.

Ifjabb Chikán Attila, az Alteo Group vezérigazgatója (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)Ifjabb Chikán Attila, az Alteo Group vezérigazgatója (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A 2019-ben elindított hulladékgazdálkodási üzletág után tavaly két új szegmens kapcsolódott be az ALTEO vérkeringésébe: nyáron rajtolt az e-mobilitás, ősszel pedig a menetrendezési szolgáltatások terület. A társaság tovább növelte megújuló erőforrást hasznosító erőművi és egyben legjobban válságtűrő eszközportfólióját is: októberben vált egy 15 MW-os bábolnai szélerőműpark tulajdonosává. Időközben saját kivitelezésben újította fel a több mint 100 éves Gibárti Vízierőművet, és elvégzett néhány nagyszabású rekonstrukciós projektet. Kiemelkedő eredmény az ózdi távhőszolgáltatási szerződés újabb 10 éves meghosszabbítása is.

Azt követően, hogy szeptemberben a Scope Ratings megerősítette az ALTEO kötvényeinek korábbi, BBB- besorolását, a társaság újabb sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a Növekedési Kötvényprogram keretében. A névértéken számítva 3,8 milliárd forintos, jelentős érdeklődés mellett zajló tranzakcióval az ALTEO utóbb kiérdemelte a Budapesti Értéktőzsdétől Az év NKP kibocsátója díjat.

„Az elsődleges célunk ebben az évben is a 2024-ig tartó beruházási programunk konzekvens folytatása, valamint az ESG szempontok minél erőteljesebb érvényesítése a vállalat működésében és annak riportolásában”

– szögezte le ifj. Chikán Attila. Ennek megfelelően törekszenek újabb energiatermelő és/vagy energiatárolási kapacitások beléptetésével tovább fejleszteni szabályozási központjukat, ipari energiaszolgáltatási képességeiket, tekintettel a megújuló energetikai lehetőségek minél kiterjedtebb hasznosítására is.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Egy másik céggel alapított közös leányvállalatot a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:54
Létrejött a Rheinmetall 4iG Digital Services.
Vállalat Fontosnak tartják, de keveset tesznek a fenntarthatóságért a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 11:21
A K&H fenntarthatósági indexe a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére is emelkedést mutatott, de ténylegesen inkább a nagy cégek foglalkoznak a kérdéssel.
Vállalat Hibázott a Mol, meg is kapta a büntetését
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:34
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re a vecsési kőolajmező feltárása kapcsán.
Vállalat Átkeresztelik a Telekom leánycégét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:43
A tervek szerint Telekom Rendszerintegrációs Zrt. néven folytathatja tovább jövőre tevékenységét a Magyar Telekom rendszerintegrációs leányvállalata, a T-Systems Magyarország Zrt.
Vállalat 410 kúttal bővült a Mol hálózata
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:09
A Mol-csoport 2022. december 2-ától bővíti lengyel kiskereskedelmi hálózatát. A több mint 410 töltőállomás megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent a vállalat számára Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacán. A Mol márka és a fogyasztói szolgáltatások kiváló kínálatának bevezetése azonnal megkezdődik, beleértve a Fresh Cornert is, közölte a társaság.
Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG