Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Főként a hő- és villamosenergia-termelésből érkező, valamint a befejeződött beruházásoknak és megvalósult felvásárlásoknak köszönhető magasabb bevételek révén nőtt 46 százalékkal éves szinten az ALTEO csoport kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA). A dinamikából a világjárvány okozta válság által leginkább sújtott energiakiskereskedelmi üzletág is kivette a részét, így a csoportszintű árbevétel csaknem 30 százalékkal bővült éves szinten, a nettó eredmény pedig 116 százalékkal állt magasabban, mint egy évvel korábban. Miközben gázmotoros energiatermelő kapacitásainak bővítésével a társaság megerősítette helyzetét az ország legnagyobb szabályozási központjai között, két új üzletágat is elindított 2020-ban: nyáron az e-mobilitást, ősszel pedig a menetrendezési szolgáltatást. Októberben – immár másodízben – sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a Növekedési Kötvényprogram keretében az ALTEO, amelyért utóbb BÉT Legek díjat is kapott.

Dacolt a pandémiával járó gazdasági visszaeséssel a bombaformát mutató ALTEO Nyrt.: az újgenerációs energiaszolgáltató igazolta, hogy fő profittermelő tevékenységeinek dinamikáját a járványhelyzet sem képes visszafogni. Az IFRS szabályok szerint készített, nem auditált, konszolidált kimutatások alapján számolt csoportszintű EBITDA 46 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, a nettó eredmény 116 százalékkal ugrott meg, a konszolidált árbevétel pedig 29 százalékkal nőtt.

Különösen a második és harmadik negyedév kivételesen magas kapacitáspiaci árbevétele miatt szárnyalt tavaly a piaci alapú hő- és villamosenergia-termelés, a szegmens EBITDA-ja 135 százalékkal, az árbevétel 21 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál. Több mint 50 százalékkal bővült a támogatott rendszerű villamosenergia-termelés árbevétele is, az energetikai szolgáltatásoké pedig 12 százalékkal. A kiskereskedelmi üzletág árbevétele – azzal együtt, hogy a pandémia erre a szegmensre gyakorolta a legerősebb hatást az ALTEO üzletágai közül – az év egészében 21 százalékkal nőtt, miközben továbbra is nyereséges maradt.

„Jóllehet az ALTEO csoportszinten nagyfokú rezilienciáról tett tanúbizonyságot a járványhelyzet kiváltotta gazdasági nehézségek ellen, a tavalyi eredményekhez szükség volt arra is, hogy az eredeti ütemezés szerint és következetesen folytattuk a 2020-2024-es időszakra szóló beruházási programunk megvalósítását”

– mondta ifj. Chikán Attila vezérigazgató. A program keretében az ALTEO harmadával bővítette gázmotoros energiatermelő kapacitásait májusban, majd decemberben, összesen 18 MW-tal, és ezzel megerősítette helyét az ország vezető szabályozási központjai között.

Ifjabb Chikán Attila, az Alteo Group vezérigazgatója (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)Ifjabb Chikán Attila, az Alteo Group vezérigazgatója (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A 2019-ben elindított hulladékgazdálkodási üzletág után tavaly két új szegmens kapcsolódott be az ALTEO vérkeringésébe: nyáron rajtolt az e-mobilitás, ősszel pedig a menetrendezési szolgáltatások terület. A társaság tovább növelte megújuló erőforrást hasznosító erőművi és egyben legjobban válságtűrő eszközportfólióját is: októberben vált egy 15 MW-os bábolnai szélerőműpark tulajdonosává. Időközben saját kivitelezésben újította fel a több mint 100 éves Gibárti Vízierőművet, és elvégzett néhány nagyszabású rekonstrukciós projektet. Kiemelkedő eredmény az ózdi távhőszolgáltatási szerződés újabb 10 éves meghosszabbítása is.

Azt követően, hogy szeptemberben a Scope Ratings megerősítette az ALTEO kötvényeinek korábbi, BBB- besorolását, a társaság újabb sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a Növekedési Kötvényprogram keretében. A névértéken számítva 3,8 milliárd forintos, jelentős érdeklődés mellett zajló tranzakcióval az ALTEO utóbb kiérdemelte a Budapesti Értéktőzsdétől Az év NKP kibocsátója díjat.

„Az elsődleges célunk ebben az évben is a 2024-ig tartó beruházási programunk konzekvens folytatása, valamint az ESG szempontok minél erőteljesebb érvényesítése a vállalat működésében és annak riportolásában”

– szögezte le ifj. Chikán Attila. Ennek megfelelően törekszenek újabb energiatermelő és/vagy energiatárolási kapacitások beléptetésével tovább fejleszteni szabályozási központjukat, ipari energiaszolgáltatási képességeiket, tekintettel a megújuló energetikai lehetőségek minél kiterjedtebb hasznosítására is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A jeges racionalitás vághatta el Petry herthás karrierjét
Marosi Gergely | 2021. április 15. 15:07
Petry Zsolt, a német Hertha BSC labdarúgócsapatának immáron ex-kapusedzője nyilatkozatával (és az azt követő menesztésével) kirobbantott egy politikailag túlfűtött, miniszterelnöki reakciót kiváltó, diplomáciai szintre is eljutó, sajtóetikai kérdéseket is felvető vitát. Petry nyilatkozata miatt kellett, hogy távozzon Berlin legtradicionálisabb futballklubjától – ugyanakkor egyesületi, vállalati szemszögből aligha lehetett más kimenetele mondatainak, figyelembe véve a Hertha imázsát, hátterét, illetve szakmai-üzleti érdekeit. Hogy miért? Ezt járjuk körbe.
Vállalat Feloldhatatlannak tűnik a BKV-nál kialakult patthelyzet
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 08:16
A BKV-s dolgozók mindenképpen fizetésemelést szeretnének, miközben a főváros forráshiányra hivatkozva nem akar többet fizetni, áll a Népszava cikkében. A tömegközlekedésben dolgozók attól tartanak, hogy egy politikai játszma áldozatai lesznek.
Vállalat Közös kilábalási stratégián dolgozik a BKIK és a fővárosi önkormányzat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 14. 17:47
Több kedvezményt is fenntartanának. 
Vállalat Fél évvel a második oltás után is véd a mutánsok ellen a Moderna szere
MTI | 2021. április 14. 06:33
A Pfizer pedig növelte oltóanyag-termelését.
Vállalat Háromezernél is több cég kért újraindítási gyorskölcsönt
MTI | 2021. április 13. 17:26
Több mint 3200 vállalkozás adta már be hiteligényét az MFB kamatmentes újraindítási gyorskölcsönre, az összes hiteligénylés meghaladja a 25 milliárd forintot - közölte az MFB kedden.
Vállalat Bővítenének és fizetést emelnének az építőipari cégek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 15:58
Már az idén árbevétel-növekedést remélnek. 
Vállalat Vége szakadt a cégbejegyzési rekordoknak
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 15:19
Magas szinten stabilizálódik a hazai cégalapítások száma: márciusban 3044 új magyarországi társas vállalkozást jegyeztek be. 
Vállalat Ellentétes jóslatok a hazai nagyvállalatok idei várakozásairól 
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 10:23
A hazai nagyvállalatok bevétel és profit szempontjából is komoly visszaesésre számítanak idén - közölte saját felmérésére hivatkozva a K&H Bank. Ez a megállapítás azért érdekes, mert a PwC három hete kijött éves vezérigazgatói hangulatjelentése enyhén pozitív várakozásokat jelzett. 
Vállalat Csúnya veszteség a Honvédnál - a tulajdonosok mégis bizakodnak
Székely Sarolta | 2021. április 12. 18:37
Bár harmadával nőtt a koronavírus-járvánnyal sújtott évben a Budapest Honvéd értékesítésből származó bevétele, ez kevés volt ahhoz, hogy elkerüljék az újabb tetemes veszteséget év végén. A tulajdonosok újabb pénzinjekcióval várják a fordulatot és a jelenlegi korlátozásokkal teli helyzet megváltozását. Lapunk megkeresésére azonban bizakodásuknak adtak hangot.
Vállalat Márciusban már a szebbik arcát mutatta az autópiac
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 17:16
A Trend FM Reggeli monitor című műsorában kollégánk, Király Béla volt a vendég, aki az autóipar folyamatokat elemezte. A szektor értékesítési adatai számottevő javulást mutatnak, ugyanakkor a gyártási oldalon azért vannak nehézségek.
Friss
hírlevél
depositphotos