4p
A kínai techóriás, melyre egyre több országban sütik rá minimum a "kockázatos partner" bélyeget, mind forgalmában, mind nyereségében kétszámjegyű növekedést ért el tavaly.
Fotó: Reuters

Növelte fogalmát és nyereségét tavaly a Huawei Technologies kínai mobilhálózati berendezésgyártó-vállalat és további fejlesztésekkel kíván stratégiavezető pozícióra szert tenni a gazdasági digitalizáció korszakában meghatározó 5G mobilhálózati rendszerek terén - mondta el a vállalat központjában, Sencsenben tartott éves eredménybeszámoló alkalmából a cég elnöke, Kuo Ping.

A Huawei Technologies 2018-ban 721,2 milliárd jüan, az előző évinél 19,5 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 50,3 milliárd jüan nettó nyereséget ért el, ami 25 százalékos növekedésnek felel meg. A konszern forgalmának 24,3 százalékát adó európai, közel-keleti és afrikai régióban az összes régió közül a legnagyobb mértékben, 204,5 milliárd jüanra nőtt a Huawei bevétele. A forgalom 51,5 százalékát adó Kínában 19,1 százalékos, az ázsiai-csendes-óceáni térségben 15,1 százalék, az amerikai kontinensen 21,3 százalék volt az éves növekedés.

A legnagyobb növekedést tavaly a fogalom 48 százalékát adó fogyasztói üzletág érte el, 45,1 százalékosat (348,9 milliárd jüan). A vállalati üzletág 74,4 milliárd jüan forgalmat ért el, 23,8 százalékkal magasabbat az előző évinél. A hálózati berendezések üzletág forgalma 1,3 százalékkal, 294 milliárd jüanra csökkent. A Huawei tavaly 206 millió okostelefont értékesített és 100 millió egyéb készüléket. Az okostelefonok eladása 35 százalékkal, a táblagépeké 14 százalékkal, a személyi számítógépeké 335 százalékkal, a viselhető készülékeké 120 százalékkal, a "dolgok internetéhez" (IoT) csatlakoztatott okos készülékek értékesítése pedig 39 százalékkal növekedett.

A Huawei tavaly is folytatta kutatás-fejlesztési beruházásainak a növelését, az előző évinél 14,1 százalékkal többet, 101,5 milliárd jüant fordított a célra. Tíz év alatt a konszern már 480 milliárd jüant fordított kutatás-fejlesztési kiadásokra. A kutatások fő profilja az alapkutatások mellett az okos készülékek fejlesztésére, az informatikai területeken belül a számítástechnikai architektúra és a mesterséges intelligencia fejlesztésére, valamint a hálózati berendezésekre és infrastrukturális megoldásokra irányul.

A Huawei 2018-ban minden más vállalatnál több, 5405 szabadalmi kérelmet nyújtott be. A rangsorban a második vállalat 2812 szabadalmi kérelmet nyújtott be tavaly. Kuo Ping az éves eredménybeszámolón meggyőződését fejezte ki, hogy a Huawei üzleti partnerei lesznek a legversenyképesebb vállalatok az 5G technológia korszakában, és így versenyelőnyre tesznek szert a digitális gazdaság által diktált lendületes növekedésben.

A Huawei az első olyan mobilhálózati berendezésgyártó-vállalat, amelyik tömeges méretekben kereskedelmi céllal telepíthető 5G hálózati berendezésekkel jelent meg a piacon. Ennek megfelelően már több mint harminc hálózati fejlesztési szerződéssel rendelkezik és már több mint 40 ezer 5G hálózati bázisállomást szállított le megrendelőinek. Kuo Ping a Huawei stratégiaia terveit vázolva elmondta, hogy a fogyasztói üzletágban a vállalat piacvezető rangra törekszik a hálózatra csatlakoztatott intelligens "életmód" készülékek gyártásában. A hálózati berendezés üzletágban a Huawei az 5G hálózati technológia korszaka első fejlesztési hulláma által kínált lehetőségeket kívánja meglovagolni és ezzel stratégiai vezető pozícióra kíván szert tenni. A számítástechnikai felhő üzletágban kapacitás- és versenyképességi fejlesztésekre összpontosít a cég.

Kuo Ping a beszámoló alkalmából kiemelte, hogy a Huawei az elmúlt évtizedben az iparág legjobbjának bizonyult a kiberbiztonsági felmérések terén.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG