<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Megjelent a cégek biztonságos működését segítő Vállalati Fehér Könyv. A kamarákkal, vállalkozói érdekképviseletekkel együtt összeállított útmutatóban nemzetközi példákon keresztül mutatják be, a koronavírus-válság második fázisában milyen intézkedéseket hozhatnak a cégek annak érdekében, hogy működésüket fenntarthassák.

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac&Profit oldalán jelent meg. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat új, online elérhető kiadványával, az úgynevezett Vállalati Fehér Könyvvel. A 40 oldalas útmutató a nem egészségügyi ellátást nyújtó vállalkozások, szervezetek számára nyújt útmutatást a következő járványhullámra való felkészülésben. Az általános iránymutatás támpontot ad a munkavállalók koronavírus kockázatának értékeléséhez, a fertőzésmegelőzést szolgáló munkahelyi intézkedések tervezéséhez.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

Az őszi-téli időszakban Magyarországon is az esetszámok emelkedésére lehet számítani, de a társadalom és a gazdaság működése szempontjából egyformán kívánatos, hogy a tavaszihoz hasonló, hosszan tartó, szigorú központi korlátozásokra már ne legyen szükség – hívják fel a figyelmet az útmutató készítői. A számítások alapján elkerülhető lehet a nagyobb járvány, ha megfelelő óvintézkedésekkel a fertőzések átvitelének legalább a felét sikerül megakadályozni. A járványgörbe jellege miatt már az is jelentősen kisebb terjedéshez vezet, ha minden tíz fertőzésből egyet sikerül elkerülni.

Kockázati tényezőknek a munkahelyi járványok kialakulásában (Forrás: Fehér Könyv)
Kockázati tényezőknek a munkahelyi járványok kialakulásában (Forrás: Fehér Könyv)

Kiknek szól?

A könyv a lakosság alapvető ellátását biztosító, a társadalom működőképességének fenntartása szempontjából kritikus erőforrásoknak, intézményeknek, szervezeteknek szól elsősorban. Ide tartozik például az egészségügyi ellátórendszer, élelmiszeripar, mezőgazdaság, kereskedelem, áruszállítás, energiatermelés- és szolgáltatás, ivóvíz ellátás, hulladékgazdálkodás, honvédelem, katasztrófavédelem, közbiztonság, kormányzati szféra és közigazgatás, tömegközlekedés, hírközlés, postai szolgáltatás, bankok és üzleti szféra.

Készítsenek egyedi terveket a vállalkozások

A könyv felhívja a gazdálkodó szervezetek figyelmét arra, hogy a COVID-19 pandémia kapcsán kialakuló helyzet várhatóan túllépi a vállalati krízishelyzetek kezelésére vonatkozó, illetve a működési folytonosság biztosítására irányuló jelenlegi terveik kereteit, ezért specifikus pandémiás felkészülési tervek elkészítése javasolt.

A Fehér Könyv a világjárvány 4 fázisát különbözteti meg, és jelenleg tartó második fázisra vonatkozik, amely a dokumentum készítő szerint legalább egy évig tart majd. Itt többek között olyan célokat határoztak meg, mint a szigorú központi fizikai távolságtartási intézkedések összehangolt és óvatos feloldása, az Iskolák és vállalatok újra nyitása, az „új normális” viselkedésformák elfogadtatása, a COVID-19 esetek gyors azonosítása, elkülönítése és a kontaktuskutatás.

A járvány második szakasza (Forrás: Fehér Könyv)
A járvány második szakasza (Forrás: Fehér Könyv)

Hogy egy munkahelyen milyen koronavírus-járvány kockázatokkal kell számolni, az útmutató készítő szerint általánosan elmondható, hogy a kockázati szintet befolyásolja a járvány előfordulása a helyi környezetben. Ha a helyi közösségben nagyszámú COVID-19 megbetegedés fordul elő, nagyobb a munkahelyre, vállalkozásba behurcolás valószínűsége. Szintén nagyobb a veszélye a koronavírus terjedésének, ha nagy arányban látogatják a munkahelyet nem ott dolgozó ügyfelek, illetve olyan területekről érkezők, ahol emelkedett a COVID-19 esetszám.

Több gyakorlati tanácsot is felsorol a könyv, amelyet a vállalkozások használhatnak a COVID-19 fertőzés megelőzéséhez szükséges biztonságos távolság betartására és betartatására. A legkézenfekvőbb, hogy ahol megoldható, ott a cég tegye lehetővé a munkavállalók otthonról történő munkavégzését. A cég támogassa a dolgozókat például informatikai eszközökkel, vagy a távmunkához szükséges szoftverek oktatásával. Vezessenek be rugalmas munkaidőt, műszakos munkarendet alkalmazó vállalatoknál a műszakok beosztásánál érdemes figyelemmel lenni arra, hogy lehetőség szerint mindig ugyanazok az emberek dolgozzanak együtt egy műszakban.

Nemzetközi példák

A Fehér Könyv a felkészülést és tervezést koordináló eseti munkacsoport megalakítását, vállalati pandémiás terv elkészítését javasolja. Nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Például két amerikai fodrász még májusban több mint egy héten át koronavírusos fertőzöttként dolgozott. A fodrászat betartotta azt a városi előírást, hogy a hely csak 25 százalékos kihasználtsággal üzemelhet, tartották az 1,8 méteres távolságot amikor épp nem hajat vágtak, valamint mind a fodrászok, mind a vendégek maszkot viseltek. A két fodrász fertőzöttként 139 ügyfél haját vágta le, akik közül senki sem fertőződött meg, továbbá a munkatársak sem lettek betegek.

Kockázatcsökkentés és megelőzés (Forrás: Fehér Könyv)
Kockázatcsökkentés és megelőzés (Forrás: Fehér Könyv)

Érdekes az az eseti is, amikor egy svájci hotelbe fertőzött vendég érkezett. A hotel alkalmazottainak egy része maszkot viselt, mások műanyag arcpajzsot. A vendég számos alkalmazottat megfertőzött, de csakis olyanokat, akik arcpajzsot viseltek ugyan, de maszkot nem. A maszkot viselő alkalmazottak közül senki nem fertőződött meg. A svájci hatóságok ezután figyelmeztetést adtak ki, hogy az arcpajzsok önmagukban nem jelentenek megfelelő védelmet.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Megint lepaktált Brüsszel a Pfizerral
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 19:31
Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Vállalat Uniós garanciát kapott az Erste Bank
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 13:23
Az Európai Beruházási Alap az InvestEU program keretében 53 millió eurós garanciát nyújt az Erste Csoportnak, illetve a hozzá tartozó 11 banknak Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.
Vállalat Biogáz üzemet vesz a MOL
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 09:16
A MOL megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról - közölte lapunkkal a társaság.
Vállalat Részvényeket vásárolt vissza a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 16:14
A Magyar Telekom 14,6 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat részvényvisszavásárlási aukcióján
Vállalat Eléggé megtolta a Lidl a dolgozók bérét
Molnár Csaba | 2023. május 25. 13:42
A Lidl 12 hónapon belül harmadszorra emeli nagy-britanniai dolgozóinak fizetését, az áruházakban és a raktárban akár 13,15 fontot is kereshetnek óránként. Sőt, mintegy 1500 új alkalmazottat is foglalkoztatnak.
Vállalat Megvannak a bankok, ahol jó lesz diákhitelt felvenni
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 13:03
Sok szolgáltatást kaphat ingyen, aki a kiválasztott pénzintézetekkel szerződik.
Vállalat Csak úgy ömlött a dollár Nagy Mártonékhoz
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:49
1,125 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött be a Magyar Fejlesztési Bank.
Vállalat Vége a jó világnak? Rég látott zuhanás a világ legnagyobb cégeinél
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 14:48
A világ 100 legnagyobb vállalatának piaci tőkeértéke 11 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 2009 óta a legjelentősebb visszaesés a PwC Global Top 100 companies elemzése szerint.
Vállalat A Lego egy ’80-as évekbeli játéktermi ikonnal dobna nagyot
Molnár Csaba | 2023. május 23. 12:46
Nyolcvanas évekbeli gyerekek, eljött a ti időtök! A Lego játékgyártó cég egy 2561 darabos készletet készül kiadni az ikonikus játéktermi játékszekrény, a "Pac-Man" ünneplésére. A készlet egy valódi, 1980-as évekbeli arcade játékszekrényen alapul.
Vállalat Ez megdöbbentő: most tényleg brutális bírságot kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 14:20
Sosem látott bírsággal vágták meg a céget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG