<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem történt drasztikus csökkenés a vállalkozások számában a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után – olvasható ki Központi Statisztikai Hivatal héten frissült adatsoraiból. Nemzetgazdasági ágakra lebontva néztük meg, hány társas vállalkozás volt regisztrálva a vírus által leginkább megtépázott iparágakban.

A cikk eredetileg a laptársunk, a Piac és Profit oldalán jelent meg.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások, a magyar és külföldi turisták elmaradása következtében az egyik legnagyobb sokkot kétségtelenül a hazai turizmus szenvedte el. De mit mutat a hivatalos statisztika a működő cégekről?

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

Szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén a januári adatok alapján 23 686 cég tevékenykedett ebben az iparágban. Számuk februárban némileg ugyan, de tovább nőtt, 23 699-re. A járvány márciusban jelent meg Magyarországon, ami a KSH adatsorában is meglátszik: 50-nel, 23 649-re, áprilisra már 23 572-re csökkent a regisztrált szálláshely-szolgáltatást vagy vendéglátást végző cégek száma. Mélypontnak a május számított, 23 534 társas vállalkozást tartottak számon. A lejtő nem nyúlt hosszúra, nyárra újra mérsékelt emelkedésnek indult a szektor: júniusban 23 543, míg júliusban 23 599 regisztrált cég működött ilyen formában Magyarországon.

Az újbóli növekedés nyilvánvalóan nem független a korlátozások folyamatos feloldásától sem, a gazdaság újraindulásától, valamint attól a ténytől, hogy a kormány a belföldi nyaralás előtérbe helyezését kérte a magyaroktól, akik láthatóan meg is fogadták a miniszterelnök tanácsát és a Balatont választották. A strandokra kiírható lett volna a megtelt tábla is. Még az ajánlott védőtávolságot sem sikerült sok esetben betartani. A kereslet tehát bőven megvolt arra, hogy merjenek vállalkozni az arra fogékonyak.

Szintén érdemes megnézni azt is, hány cég tudott talpon maradni a kereskedelemben. Májusban például a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az eredményt némileg torzítja, hogy a KSH friss adatsora együtt vizsgálja a kereskedelmet és gépjárműgyártást. Ezen a két területen az év elején még 114 631 társas vállalkozást regisztráltak, ez nyár közepére már csak 113 209 bejegyzés volt. 

Az idegenforgalom és a kereskedelem mellett nagy veszteségeket szenvedett el a művészeti és szórakoztatóipari szektorban is, ahol úgy tűnik, nem csak a koronavírus volt hatással. Ugyanis a KSH adataiból már az év elejétől fogva egy folyamatos csökkenés rajzolódik ki, igaz, ezen a területen sem drámai a visszaesés: az év eleji 9 901 darab bejegyzett társas vállalkozás júliusra 9 706-ra apadt.

Mindezen adatokból az látszik, a túlélésre játszhattak a cégek az elmúlt hónapokban. A megmaradáshoz persze hozzájárulhattak a kormány gazdaságvédelmi mentőcsomagjának egyes elemei is, mint többek között a hitelmoratórium, adózási könnyítések, és a jegybanki hitelprogramok.

A turizmus védelmének programjára például 600 milliárdot különítettek el. Az április elején bevezetett bértámogatás eddig több mint 200 ezer munkavállaló megtartását segítette. Itt meg kell jegyezni, hogy rossz hír, hogy a programra már csak jövő hétfőig nyújthatják be a kérelmeket a vállalkozások. (Erről bővebben ebben a cikkünkben részletesen is olvashat.) 5,2+2,12 milliárd forinttal próbálják megsegíteni a hazai könnyűzenei ágazatot is, a művészeti szférában egy körben 5,108 milliárd forintot osztanak szét a kedvezményezettek közt. (A névsorról a Privátbankár.hu is írt.)

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Új vezetők érkeztek a Vodafone akvizíció után a 4iG-hez
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 12:32
A 4iG Nyrt. igazgatósága a Vodafone Magyarország és a meglévő távközlési portfólió integrációja érdekében új felsővezetőket nevezett ki a cégcsoporthoz frissen csatlakozott társaság, valamint a 4iG Nyrt. irányításába.
Vállalat Iratokat vár a Teslától az amerikai igazságügyi minisztérium
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:49
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.
Vállalat Kiderült, mennyit keresett a Pfizer a Covid-vakcinán
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:26
 A Pfizer amerikai gyógyszeripari cég nyeresége és bevétele is nőtt tavaly a negyedik negyedévben, az éves árbevétel rekord nagyságú volt.
Vállalat Csúnya számokat közölt a Samsung
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 17:07
A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye jelentősen, csaknem 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt - derült ki a cég kedden közzétett jelentéséből.
Vállalat Lezárult a 4iG-Vodafone biznisz
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:06
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg a tájékoztatás.
Vállalat Újabb kemény csörte bontakozik ki Amerika és Kína között
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 12:59
A Huawei elleni újabb amerikai intézkedések heves tiltakozást váltottak ki Peking részéről.
Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG