<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az állam vádjai szerint az olajipari óriás félrevezette a részvényeseit a tevékenysége környezetre gyakorolt hatásai kapcsán.

Beperelte az Exxon Mobile-t a New York-i főállamügyész szerdán, írja a New York Times. Barbara D. Underwood vádja szerint az olajipari óriás félrevezette a részvényeseit, amikor szándékosan kevésbé kockázatosnak mutatta be tevékenysége várható hatásait a klímaváltozásra. Az eljárás egy több mint három éves nyomozást követ, és az eddigi legnagyobb léptékű per, ami fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó céget vonna felelősségre a klímaváltozással kapcsolatban.

A per dollárszázmilliókba kerülhet a cégnek, de ennél sokkal jobban fájhat, hogy megtorpedózhatja a hírnevét, amit igyekeztek tisztára mosni: az Exxon az utóbbi időben úgy pozicionálta maguát, mint a világ egyik vezető ereje a globális felmelegedés elleni harcban.

Az ügyészség szerint az Exxon alapjában véve két számítást vezetett tevékenyégének klímaváltozásra gyakorolt várható hatásairól. A nyilvánosság és a részvényesek felé azt kommunikálták, hogy készen állnak szigorúbb szabályozásoknak eleget tenni a globális felmelegedés mérséklése érdekében, de a vád szerint eközben a belső használatra készült becslések nem vették figyelembe a klíma-irányelvek potenciális, jövőbeli költségeit és a várható kormányzati reakciókat, és így nagyobb kockázatnak tették ki a részvényeseket, mint amekkorát kommunikáltak feléjük.

Az Exxon három államban is megpróbálta leállítani a perhez vezető nyomozást, azzal érvelve, hogy az eljárás és várható következményei megsértik a vállalat az első alkotmánymódosításhoz kapcsolódó jogait (az USA első alkotmánymódosítása négy alapjogot véd: a vallásszabadságot, a szólás- és sajtószabadságot, a békés gyülekezéshez való jogot és a jogot arra, hogy a polgárok kérelmeikkel az államhoz fordulhassanak), illetve azzal támadtak vissza, hogy a nyomozás egy széles körű, fosszilis tüzelőanyag-ellenes összeesküvés része, melyet mások mellett a Rockefeller család is támogat.

Az Exxon Mobile szóvivője szerdán azt mondta, hogy a per az állam "szennyes és érdemtelen" nyomozásának a következménye. Scott J. Silvestri szerint a vádak megalapozatlanok, speciális érdekkörök lobbizásának és a politikai opportunizmusnak az eredményei, valamint azzal vádolta a főállamügyészt, hogy képtelen beismerni, hogy a hároméves nyomozás nem tárt fel semmi törvényelleneset.

Az ügyészség szerint az Exxon csalását a legmagasabb szinten hagyták jóvá, benne volt a korábbi vezérigazgató, a Trump-kormány volt külügyminisztere, Rex W. Tillerson is, aki "évekig tudta," hogy a vállalat félrevezető értékekkel dolgozik.

Az Exxon Mobile ott van a 20 cég között, melyek a leginkább felelősek a klímaváltozásért.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Iratokat vár a Teslától az amerikai igazságügyi minisztérium
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:49
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.
Vállalat Kiderült, mennyit keresett a Pfizer a Covid-vakcinán
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:26
 A Pfizer amerikai gyógyszeripari cég nyeresége és bevétele is nőtt tavaly a negyedik negyedévben, az éves árbevétel rekord nagyságú volt.
Vállalat Csúnya számokat közölt a Samsung
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 17:07
A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye jelentősen, csaknem 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt - derült ki a cég kedden közzétett jelentéséből.
Vállalat Lezárult a 4iG-Vodafone biznisz
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:06
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg a tájékoztatás.
Vállalat Újabb kemény csörte bontakozik ki Amerika és Kína között
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 12:59
A Huawei elleni újabb amerikai intézkedések heves tiltakozást váltottak ki Peking részéről.
Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
Vállalat Nagyot húzott a Tesla tavaly év végén
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 08:40
Rekordnyereséget jelentett a Tesla Inc. amerikai elektromos járműgyártó a tavalyi utolsó negyedévről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG