<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Megvannak a Gazdasági Versenyhivatal új vezetői, egyben lefektették a hivatal jövőre vonatkozó célkitűzéseit is.

Áder János köztársasági elnök Juhász Miklóst, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábbi elnökét nevezte ki a Versenyhivatal elnökének 2016. november 2-ai hatállyal. A GVH két elnökhelyettese Bak László és Tóth András lesz a következő hat évben. Tóth András újból betölti a Versenytanács elnöki tisztét is - tájékoztatta a Gazdasági Versenyhivatal a Privátbankárt.

Mint írták, a GVH ma kinevezett vezetői folytatni kívánják az átlátható, kiszámítható jogalkalmazás és az ügyfélbarát hivatali működés erősítése jegyében megkezdett munkájukat, amelynek keretében

 • a Versenyhivatal prioritásként kezelte az összefonódásokkal kapcsolatos engedélyezési eljárások minél gyorsabb és hatékonyabb lezárását annak érdekében, hogy a tranzakciókban rejlő kockázatok csökkenjenek. Míg 2010-ben az egyszerű fúziós ügyek átlagos elintézése 103 napot vett igénybe, 2015-ben ez 19 nap volt. A bonyolultabb ügyek esetében 2010-hez képest az átlagos 186 napról kevesebb, mint a harmadára csökkent az ügyek elintézési határideje;

 • megteremtődött az összefonódásokhoz kapcsolódó előzetes egyeztetés, illetve a kis-és középvállalkozások első jogsértése esetén alkalmazható figyelmeztetés intézménye;

 • lehetőség nyílt arra is, hogy a GVH bírságcsökkentő tényezőként vegye figyelembe a vállalkozások erőfeszítéseit érdemi versenyjogi megfelelésük érdekében;

 • a GVH 2010 óta összesen 40 közleményt, tájékoztatót és útmutatót jelentetett meg, valamint kiadta a versenytörvényhez készített Kommentárt;

 • az elmúlt években számos informatikai fejlesztés valósult meg, ezek között a legutóbbi az elektronikus irat-betekintési és időpont-foglalási alkalmazás.

A GVH céljai a jövőben:

 • átlátható és kiszámítható ügyintézéssel támogassa a piaci szereplők jogkövető magatartását;

 • biztosítani tudja, hogy az iratbetekintések nagy része az ügyfelek fizikai jelenléte nélkül, biztonságos adatkapcsolaton keresztül, távolról is megvalósíthatóvá váljon;

 • megvalósíthassa az elektronikus ügyintézést.

Amire még inkább figyelnek a jövőben:

 • a fúziós eljárásrend fejlesztése, valamint a rövidebb határidő alatt történő ügyintézés. Ezek érdekében versenytörvény-módosítási javaslatokat is megfogalmazott;

 • a piaci szereplők eligazodásának segítése a döntések, az elvi jelentőségű megállapítások és a közlemények közzétételével;

 • a kis- és középvállalkozások versenytudatosságának fejlesztése, a versenyjogi megfelelést támogató programok és a célzott kommunikáció kidolgozása.

A jövőben a GVH fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában az online térben és a közösségi médiában megjelenő reklámok, valamint a digitális fejlődéssel együtt járó, új technológiákkal kapcsolatos kommunikációs gyakorlatok aktívabb vizsgálata, illetve a verseny folyamatát sértő tisztességtelen gyakorlatok lesznek. A magánjogi jogérvényesítéssel összefüggésben a versenyhatóság ösztönözni kívánja a vállalkozásokat arra, hogy már a versenyfelügyeleti eljárásban nyújtsanak tevőleges jóvátételt károsultjaiknak, elkerülve a költséges és hosszadalmas pereskedést.

Kik kerültek az élre?

Juhász Miklós 1976-1985 között bíróként dolgozott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, később megbízott elnökhelyettese volt a Budapesti XVIII-XIX. Kerületi Bíróságnak, majd egy magyar-német vegyesvállalat vezető tisztségviselője lett. 1990-től ügyvédként tevékenykedett, 2001-től saját ügyvédi irodát tartott fenn. 2010-ben lett a GVH elnöke.

Tóth András 2002. és 2007. között a GVH munkatársaként dolgozott, majd 2007-ben ügyvédként csatlakozott egy amerikai ügyvédi irodához. 2009-ben szerzett PhD fokozatot a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 2010-ben nevezték ki először a GVH elnökhelyettesének, egyúttal a Versenytanács elnökének. Egyetemi adjunktus a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Bak László 2004-ben végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. 2009-ben jogi mesterfokozatot szerzett a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität jogi karán, majd 2014-ben elvégezte a King’s College London Egyetem versenyjogi posztgraduális képzését. 2010-ben, ügyvédi tevékenységének befejezését követően kezdte pályafutását a GVH-ban. Az elmúlt hat évben több szervezeti egységen, különböző munkakörben szerzett tapasztalatokat: kezdetben kabinetfőnökként dolgozott, 2014-től a GVH bírósági képviseletét irányította, 2015 márciusa óta pedig a Jogi Irodát vezeti.

Címkék: Vállalat Gvh Vezető

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló