<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az OTP-csoport a vártnál kisebb eredménnyel zárta a harmadik negyedévet, 120,173 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt könyvelt el, ami 1 százalékkal kisebb az előző negyedévinél, és 6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken publikálta a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentését, amely alapján a bankcsoport korrigált konszolidált adózott eredménye idén a harmadik negyedévben 127,3 milliárd forint volt, 1 százalékkal kisebb az előző negyedévinél, és 8 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél. (szerk.: az elemzői konszenzus 10 százalékos növekedésre számított)

Az alacsonyabb negyedéves adózott eredmény oka a magasabb negyedéves kockázati költség, ami részben egyedi tételekkel, részben módszertani változásokkal magyarázható, mindeközben a hitelportfólió minősége továbbra is stabilan alakult - írták.

Az elemzők a bank által készített konszenzus szerint éves összevetésben 9 százalékkal nagyobb, 124 milliárd forintos konszolidált számviteli adózás utáni eredményt vártak. Az első kilenchavi konszolidált adózás utáni nyereség 335,321 milliárd forint lett, ami 78 százalékkal magasabb az előző évinél. A konszolidált korrigált adózott eredmény 373,578 milliárd forintot tett ki, ez 61 százalékos éves növekedésnek felel meg. A jelentés szerint az első kilenc hónapban 38,3 milliárd forintnyi korrekciós tétel terhelte a számviteli eredményt adózás után. Ebből 7,2 milliárd forint a harmadik negyedévben jelentkezett.

Az év első kilenc hónapjában a bankcsoport az előző évinél 22 százalékkal nagyobb, közel 483,5 milliárd forintnyi konszolidált működési eredményt ért el. A kilenchavi bevételek dinamikusan, 10 százalékkal nőttek éves szinten, ezen belül a nettó kamateredmény 8 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény ezt meghaladó mértékben, 13 százalékkal bővült, míg az egyéb nem kamatjellegű bevételek 23 százalékkal ugrottak meg egy év alatt. Azt írták, hogy csoportszinten alapvetően kedvezően alakultak a folyamatok az elmúlt kilenc hónapban. A menedzsment várakozása alapján az év eddig eltelt időszakában tapasztalt
11 százalékos teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány növekedés alapján a hitelportfólió éves növekedése 15 százalék körül alakulhat árfolyamszűrten.

Feltételezve a kedvező kockázati trendek folytatódását a korrigált tőkearányos megtérülés (ROE) 2021-ben 18-20 százalék között alakulhat. Az OTP Bank vezetése elkötelezett az osztalékfizetés mellett, ami magában foglalja a 2019-2020 utáni évekre számított és a szavatoló tőkéből már levont 119 milliárd forintnyi osztaléktömeg kifizetését is. A 2021-es pénzügyi év után fizetendő osztalékra eddig 64,8 milliárd forintot vonnak le, ami nem tekinthető indikációnak a menedzsment részéről a 2021. év után fizetendő osztaléktömegre; azt az Európai Bizottság (EU) rendeletének megfelelően határozták meg - közölték.

hirdetés

Kisebb csalódást okozhatott a bank eredménye (Fotó: MTI)Kisebb csalódást okozhatott a bank eredménye (Fotó: MTI)

A nettó kamatbevétel 8 százalékos növekedéssel meghaladta a 636 milliárd forintot az első kilenc hónapban. A harmadik negyedévben 222 milliárd forint lett, 6 százalékkal több az előző negyedévinél, és 14 százalékkal az egy évvel korábbinál. A nettó díjak és jutalékok 238,2 milliárd forintot tettek ki, ez 13 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A harmadik negyedévben meghaladták a 86 milliárd forintot, ami negyedéves összevetésben 7 százalékos, évesben pedig 16 százalékos növekedésnek felel meg.

A működési kiadások gyakorlatilag stagnáltak 467 milliárd forinton. Mindennek hatásaként a harmadik negyedévi működési eredmény 176 milliárd forint lett, 10 százalékkal nagyobb az előző negyedévinél, és 26 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A kilenchavi működési eredmény 22 százalékkal 483,5 milliárd forintra nőtt. A bank mérlegfőösszege 26 180 milliárd forintra emelkedett, negyedéves szinten 7 százalékkal, éves szinten 15 százalékkal bővült.

Az ügyfélhitelek nettó értéke 14 881 milliárd forintot tett ki, az ügyfélbetétek pedig 15 742 milliárd forinton álltak - mindkét esetben árfolyamszűrten - a harmadik negyedév végén. A csoport nettó hitel/betét mutatója 3 százalékponttal 76 százalékra mérséklődött az első kilenc hónapban.

A jelentés szerint a román leánybank kivételével a kilenchavi profit valamennyi külföldi leánybank esetében meghaladja a 2020. évi adózott eredményt. A külföldi csoporttagok profit-hozzájárulása 52 százalék volt, ami 4 százalékpontos éves növekedés.

Az év első kilenc hónapjában csoportszinten a vállalati hitelállományok növekedési üteme közel 10 százalékos, a fogyasztási hitelek és lízing állományok esetében 11-11 százalékos, míg a jelzáloghitelek esetében 12 százalékos volt. Az egyedi teljesítmények közül kiemelkedik a magyar fogyasztási hitelek 25 százalékos, a vállalati hitelek 14 százalékos, illetve a jelzáloghitelek 11 százalékos volumen-bővülése. 2021. szeptember 30-án a bankcsoport bruttó likviditási tartaléka 8,2 milliárd eurónak megfelelő összegű volt. Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A csütörtöki zárásra a részvények ára 3,27 százalékkal, új csúcsra, 19 400 forintra erősödött, forgalmuk 8,2 milliárd forintot tett ki. Az utóbbi egy évben a legmagasabb árfolyamuk 19 250 forint, a legalacsonyabb 10 650 forint volt.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló