4p
A techóriás helyet adott az App Store kínálatában olyan alkalmazásoknak, melyekkel az okostelefonozással töltött időt lehetett csökkenteni - aztán megcsinálta ezen appok saját verzióját, és megnehezítette a többi program számára a piaci érvényesülést. Most több megkárosított appfejlesztő az Európai Unióhoz fordult jogorvoslatért.

A tavalyi év során az Apple a 17 legnépszerűbb telefonon töltött időt mérő és szülői felügyelet-alkalmazásből 11-et eltávolított az App Storeból vagy korlátozta a hozzáférésüket, illetve számos, kevesebb letöltéssel bíró alkalmazásra is lesújtott, írta meg a New York Times a Sensor Tower app-elemzőcég adatai alapján. Az Apple egyes esetekben arra kényszerített fejlesztőket, hogy távolítsák el azokat a funkciókat, melyek lehetővé tették a szülők hozzáférését a gyerekek telefonjához - okafogyottá téve így magát a szülőkontroll-appot - , máskor egyszerűen törölték a programot az App Storeból.

Nagytakarítás, nagy veszteségek

Az akció következtében előfizetők ezreivel bíró alkalmazások tűntek el az App Store-ból, és ezzel esetenként egész cégek jövője vált kérdésessé. Például az OurPact-é, mely azonos nevű szülőifelügyelet-appját - ami 3 millió letöltéssel bír - februárban törölték az App Storeból, pedig onnan jött a bevételük 80 százaléka. Az OurPact vezetője, Amir Moussavian szerint az Applenél "módszeresen megölik az iparágat."

Az Apple-szóvivő Tammy Levine szerint azért töröltek appokat, illetve követeltek módosításokat rajtuk, mert azok túl sok iformációt nyerhettek ki a felhasználók készülékeiből. Azt mondta, az apptakarítás időzítése nem volt összefüggésben azzal, hogy ők saját, hasonló appokat indítottak. Philip W. Schiller, az Apple alelnöke ezt azzal egészítette ki, a "különösen felelősségteljesen" jártak el annak érdekében, hogy megelőzzék a programokkal való visszaéléseket, melyek céltáblái az appok jellege miatt a gyerekek lehettek.

A takarításnak áldozatul esett fejlesztők azonban úgy látják, azért kerültek célkeresztbe, mert programjaik árthatnak az Apple üzletének. A helyüket elfoglaló Apple-appok - aligha meglepő módon - ugyanis sokkal kevésbé szigorúak a kijelzőn töltött idő limitálásában, és nincs is bennük annyi opció, mint az eltüntetett programokban.

A Kidslox és a Qustodio, a legnépszerűbbek közé tartozó szülőikontroll-cégek az Európai Unióhoz fordultak, mivel az Apple olyan változtatásokra kényszerítette őket, melyektől az appjuk kevésbé lett hasznos, mint a techóriásé, és ez nagyban rontott az üzletükön. Az Applet a Kaspersky Lab is perbe fogta a trösztellenes szabályok megsértése miatt Oroszországban, és szóvivőjük szerint hasonló panasszal kívánnak élni Európában is, miután az Apple őket is arra kényszerítette, hogy kulcsmegoldásokat vegyenek ki a szülői alkalmazásukból.

Nem csak a gyerekblokkoló appok miatt szólalnak fel cégek az Apple ellen. Múlt hónapban a Spotify panaszolta be a vállalatot azzal, hogy az App Store nem fair módon előnyt adott az Apple Musicnak a Spotify-jal szemben. A cégeken túl már mások sem nézik jó szemmel ezt a gyakorlatot, az USA-ban Elizabeth Warren szenátor azt javasolta, hogy le kellene választani az App Store-t az Apple-ről, hogy megzabolázzák a techcéget.

Függéscsökkentés a függés csökkentése nélkül

Az Apple szülőifelügyelet-appjában nincs időzített készülékzárolás, és a felnőtt tartalmakat is csak a Safari böngészőben tiltja le, más felületen simán szembesülhetnek 18+-os tartalmakkal a gyerekek. Az Apple appjához ráadásul az kell, hogy a család minden tagja iPhone-t használjon: androidos telefonokon nem lehet velük korlátozni a hozzáférést, a többi, kisemmizett appal ellentétben. Nem csak a gyerekek, de a saját okostelefon-függésünk megzabolázására sem nyújt elégséges megoldást az Apple saját programja a cikk szerint. Míg például a Freedom appal a felhasználók ideiglenesen blokkolhattak más appokat és weblapokat, addig a helyette használható házi alkalmazás appok letiltására már nem alkalmas, és a weblapokat is csak a Safariban tudja blokkolni, más böngészőkben nem.

Az Apple ráadásul az ügy kezelésével se volt túl elegáns a kisemmizett appok fejlesztői szerint: kései értesítésekről, szűkszavú levelekről számolnak be, valamint arról, hogy kérdéseikre nem kaptak kielégítő választ, egy esetben pedig konkrétan az történt, hogy a kérdéseikre már csak annyi érkezett vissza, hogy az appnak megoldatlan problémája van, ezért eltávolítottuk az App Store-ból - minden további magyarázat nélkül.

(New York Times)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG