6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Hétfőn ismertette az első negyedéves számait a Richter Gedeon Nyrt., amelynek forgalma és nyeresége is némileg elmaradt az egy évvel korábbitól. A vállalat menedzsmentje ennek ellenére éves szinten továbbra is bővülést vár. Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón a koronavírus-vakcináról is szót ejtett Orbán Gábor vezérigazgató.

A Richter árbevétele 140,9 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, amely minimális, 0,4 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbiakhoz képest. Az adózott nyereség ennél kicsit jobban, 7,4 százalékkal esett vissza, az első három hónapban 26,9 milliárd forint volt. Mint arról a vállalat vezérigazgatója, Orbán Gábor beszélt, az üzemi eredményhányad és a fedezeti arány is elmaradt az egy évvel korábbitól. Ugyanakkor a vezető, ahogy a pozitív eredményeknél, úgy most is azt hangsúlyozta, hogy egyetlen negyedév számaiból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Az idei első három hónapban ugyanis a szokásosnál is több olyan rendkívüli tényező volt, ami befolyásolta a gazdasági- és a működési környezetet.

Orbán Gábor ennek kapcsán kifejtette: az előző év első negyedéve igen magas bázist képezett, a rubel veszített értékéből, elmaradt az influenzajárvány, és a beteg-orvos kapcsolatok is korlátozva voltak. Mindezek eredőjeként a disztribútori megrendelések alacsonyabb szinten alakultak az év első pár hónapjában. Hozzátette: továbbra is kiemelt termékkörükre, valamint az új, innovatív termékek törzskönyvezésére és a nőgyógyászati készítményeik idei piaci bevezetésére összpontosítják figyelmünket.

Orbán Gábor szerint tarthatóak az idei tervekOrbán Gábor szerint tarthatóak az idei tervek

Elhangzott az eredmények taglalásakor, hogy a gyógyszergyártás 4 százalékkal maradt el a 2020-as első negyedévei szinttől, míg a nagykereskedelmi tevékenység némileg bővült. Az egyes termékcsoportokat tekintve a nőgyógyászat árbevétele is 5,8 százalékkal elmaradt a bázisidőszakban elérttől. Ugyanakkor ennél is nagyobb volt a visszaesés a hagyományos és az úgynevezett branded generikus készítmények esetében.

Az egyes földrajzi régiókat tekintve az USA-ban kimagasló jól teljesített a Richter. Az európai értékesítés stagnált, míg a FÁK régió visszaesés volt. Utóbbi területen különösen Ukrajnában volt igen jelentős a forgalom csökkenése, de a rubel gyengülése révén romló orosz bevételek is érzékenyen érintették a vállalatot. Magyarországon a teljes gyógyszerpiac 7,5 százalékkal csökkent, elsősorban a bázisidőszaki, világjárványhoz kapcsolódó felvásárlások következtében. A Richter termékek kiskereskedelmi forgalma jelentősen, 13,0 százalékkal csökkent a rendelkezésre álló adatok alapján. A cég a hazai piaci szereplők rangsorában 4,6 százalékos részesedéssel az 5. helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,3 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó.

A termékportfólió teljesítménye kapcsán elhangzott, hogy a kiemelt specializált termékek közül a cariprazine (Vraylar, Reagila) kiemelkedően teljesített, hiszen 37 százalékkal nőtt az ebből származó árbevétel, de a nőgyógyászati készítmények közül a Bemfola is 10 százalék feletti bővülést ért el. A bioszimiláris (teriparatide) termék is jól teljesített (30 százalék feletti árbevétel növekedés). Megjelent továbbá a kínálatban az Evra fogamzásgátló tapasz, amely már hozott royalty bevételt.

Orbán Gábor hangoztatta, hogy a mostani válság a Richterre is hatott, noha akár a szállításokat, akár a termelést sikerült biztonságosan lebonyolítani.

A harmadik hullámban ugyan voltak a vállalaton belül betegek, de ez nem volt hatással a működésre. Az orvos-beteg kapcsolatok korlátozása, számos esetben (nőgyógyászati) kezelések felfüggesztése is nehezítette a vállalat működését. Előzetesen azzal számoltak, hogy a Covidon túl leszünk, és a sales és marketing költségek növelését tervezték. Ugyanakkor a gyakorlatban ez nem valósult meg. Ebben a helyzetben rövidtávú költségmegtakarítási intézkedésekkel próbálják a negatív folyamatokat ellensúlyozni, emellett folytatják belső hatékonyságnövelő programjaikat annak érdekében, hogy a szervezetben rejlő valamennyi lehetőséget kiaknázhassák – mondta a vezető.

A nehézségek ellenére a társaság idei évre vonatkozó várakozásait nem módosította. Összességében egy közepes, egyszámjegyű növekedésű évet várnak. Két új nőgyógyászati termékkel fognak megjelenni a piacon. Vannak ugyan lefele mutató kockázatok, de ezeket kezelhetőnek tartják.

Szóba került a tulajdonosi szerkezet várható változása is. Ebben jelenleg 67 százalékot tesznek ki a nemzetközi befektetők. Ez magasabb, mint a magyar tőzsdei vállalatoknál jellemző. Az MNV-nél lévő 5 százalékos tulajdonrész a Semmelweis Egyetem Alapítványhoz kerül hamarosan. Korábban az egy kézben lévő állami tulajdon hosszú ideig biztosította, hogy nem lehet ellenséges felvásárlást végrehajtani. A részvények átadása az egyetemi alapítványoknak, amelyek értékesíthetik is a papírokat, komoly kockázatokat rejt a Richter vezetése szerint, amiről korábban is említést tettek. A parlament végül azt a rendelkezést hozta, hogy ha az alapítványok el akarják adni a részvénycsomagot, akkor előbb az államnak, majd az érintett vállalatnak kell felajánlani, és ha egyik fél sem él a jogával, akkor lehet szabadpiacon értékesíteni. A vezérigazgató szerint ezek összességében már védelmet nyújthatnak a Richter számára, hogy ne kebelezze be egy szakmai befektető.

Orbán Gábor azt is hangsúlyozta, hogy a koronavírus-vakcina fejlesztésben és gyártásban nem kívánnak részt venni a jövőben sem.

Szerinte erre sem a szakmai hátterük, sem a kapacitásaik nem ad okot. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy az oltási programban részt vesznek, és a vállalat munkatársai körében az országos átlagnál magasabb az, aki már legalább az első vakcinával be lett oltva.

A vállalat vezetői megemlítették azt is, hogy nagyon jelentősen emeltek a fizetendő osztalékon. Az egy évvel korábbi 63 forintos részvényenkénti összeg után, rekordot jelentő 225 forintot fognak fizetni. Ez a nyereséghányadot tekintve is meghalad minden korábbit, hiszen most az adózott eredmény 40 százalékát fizeti ki osztalékként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megegyeztek a béremelésről a GE Aviation veresegyházi gyárában
MTI | 2021. június 22. 18:09
A repülőgép-alkatrészeket előállító és javító üzemnél 4 százalékos emelés jön júliustól. 
Vállalat Megszűnhet a kukaholding
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 08:42
A hulladék-koncessziós rendszer 2023 közepétől ígért bevezetésével okafogyottá válhat a kukaholdingként elhíresült NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő léte - írja a Népszava iparági megfigyelőkre hivatkozva.
Vállalat Már látják a fényt az alagút végén az európai cégek
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 17:36
Egy friss felmérés szerint a cégvezetők fele szerint már az is szerencse, hogy vállalkozásuk túlélte 2020-at. 
Vállalat Egy Eb már nem elég, az impulzusvásárlás kora lejárt a fociban
Marosi Gergely | 2021. június 19. 05:37
John Jensentől Karel Poborskyig, Jan Erikssontól Nuno Gomesig sok olyan futballista volt az Európa-bajnokságok vagy világbajnokságok történetében, akinek játékjogát méregdrágán vették meg egy-egy kiugró teljesítmény után, hogy aztán a vevő végül csalódottan adja tovább őket. Öt éve Dzsudzsák Balázs lehangolva nyilatkozta, hogy a bravúros magyar Eb-szereplés után sem jöttek sorban az ajánlatok, ám az impulzus-vásárlások ideje alighanem elmúlt. Ettől függetlenül a klubok mellett ügynökségek sora figyeli játékosait hol örömmel, hol aggódva – hiszen egy nagy torna befolyásolja, befolyásolhatja a piaci értéket, és hamarosan kezdődik az átigazolási időszak.
Vállalat Óriási fejlesztés jön a Lego nyíregyházi gyáránál
MTI | 2021. június 18. 16:08
A kormány is beszáll 5,8 milliárd forinttal. 
Vállalat Hogy élesztené újra Budapestet a BKIK?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 13:46
A vendéglátóipar mellett más helyi, budapesti vállalkozásokat is segít majd a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara fogyasztásösztönző programja.
Vállalat Megint le lehet ülni az első ülésekre a BKK járatain
MTI | 2021. június 17. 10:40
És ismét lehet jegyet venni a sofőröknél.
Vállalat Megbírságolták Magyarország leggazdagabb emberének cégét
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 15:24
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki az Opus Global Nyrt.-re, mivel a Magyarország leggazdagabb emberének többségi tulajdonában lévő tőzsdei cég nem tette közzé időben a hóvégi jelentését.
Vállalat A cégalapításokból is látszik, felpörgött a vállalkozási kedv
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 14:47
A cégalapítások és megszűnések is azt tükrözik, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása utáni visszaesést követően élénkül a magyar gazdaság.
Vállalat Sokaknak kell a 219 ezer forint támogatás
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 11:11
Egy hét alatt több mint hétezren kérték az önfoglalkoztatók támogatását.
Friss
hírlevél
depositphotos