4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mivel a támadók egyre kifinomultabb technikákat használnak a hozzáférések megszerzésére és a rendszeren keresztül való laterális mozgáshoz, az IT felelősök számára egyre fontosabbá válik. Egy friss felmérés most arra volt kíváncsi, hogy IT döntéshozók hogyan értékelik a biztonsági rendszerüket, mennyire tartanak egy esetleges adatsértéstől.

A Sophos felmérése szerint Magyarországon a többségnél (64 százalék) nincs, míg az Egyesült Királyságban pont fordított a helyzet, ott a cégek 81 százaléknál van ilyen szakértő, Franciaországban ez az arány 78 százalék. Németország itt is inkább hozzánk hasonló helyzetben van; csupán 33 százalék alkalmaz erre szakasodott szakértőt.

Mi a legnagyobb hiányosság az IT biztonság rendszerében?

Meglepő módon jelentősek a földrajzi eltérések. Magyarországon az IT döntéshozók szerint az emberi mulasztás okozza a legtöbb problémát, közel 40 százalék válaszolta ezt. A hálózati biztonság hiányosságokat jelölte meg 22 százalék, míg a tűzfal biztonságot a megkérdezettek 15 százaléka.

Ezzel szemben az Egyesült Királyság adminjai szerint a tűzfal biztonság terén a legjelentősebbek a hiányosságok (37 százalék), Németországban – hozzánk hasonlóan - a legtöbben, 47 százalék az emberi hibát jelölte meg. A harmadik legnagyobb hiányosságként a hálózati biztonságot jelölték meg kicsivel 20 százalék felett az Egyesült Királyságban és Németországban is.

Mennyire bíztos abban, hogy adatsértés esetén, ki tudja deríteni a bűnözők bejutási pontját?

Magyarországon a megkérdezettek közel fele – 42 százalék - válaszolta azt, hogy egyaltalán nem lenne biztos benne, 39 százalék szerint elég nagy bizonyossággal ki tudná deríteni, míg csupán 19 százalék mondta teljesen biztosra.

Ezzel szemben az Egyesült Királyság cégei magabiztosabbnak tűnnek: a 62 százalékban meg vannak bizonyosodva róla, hogy igen. Németországban viszont – megint csak hozzánk hasonlóan - csak 24 százalék válaszolt úgy, hogy bíznak magukban, a 62 százalékos többség csak viszonylagosan magabiztos. Mindkét országban elényésző azok aránya, akik egyaltalán nem tudnák kideríteni (EK: 3 százalék, Németo: 14 százalék)

Rendelkezik a vállalata EDR rendszerrel?

Magyarország ezen a téren nagyon lemaradt a többiekhez képest, nálunk 40 százalék válaszolta azt, hogy nincs és nem is tervezi a jövőben sem. Csupán 16 százalék fontolgatja és alig 12 százalék rendelkezik EDR eszközzel, ami része a végpontvédelmi rendszernek, 15 százaléknak meg, mint különálló eszköz van meg.

Az Egyesült Királyságbéli informatikai döntéshozók majdnem felének (49 százalék) állnak rendelkezésére EDR eszközök az endpoint védelmük részeként. Franciaországban is ilyen a helyzet, ott az informatikai döntéshozók harmadánál (37 százalék) futnak EDR eszközök. Németország le van maradva, náluk 25 százalék ez az arány. Ezekhez az eredményekhez kapcsolódik, hogy a német piacon közel 40 százalék tervezi ilyen technológiák implementálását a közeljövőben, míg ez jóval alacsonyabb mértékű, 14 százalék az Egyesült Királyságban.

Mi az EDR – végpontvédelmi technológia elsődleges funkciója?

A nagy többség azonban megerősítette, az EDR egy fontos eszköze annak, hogy az IT biztonság átláthatósága és hatékonysága növekedjen. DE - az EDR eszköz elsődleges funkciója nincs egyértelműen tisztázva az egyes régiókban.

Magyarországon első helyen áll az észlelés és incidensjelentés 19 százalékkal, hasonló a helyzet az Egyesült Királyságban (27 százalék), Németországban ( 28 százalék) és Franciaországban (23 százalék) Ezt követi minden országban az a feltételezés, hogy az EDR fő célja a kártevők elleni védelem (18 százalék körül) és a sebezhetőségek menedzselése 16 százalék körül minden régióban.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A hőségben sokat érhet a Wiz: a Google anyacége gigabevásárlásra készül
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:57
A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz nevű kiberbiztonsági startup felvásárlásáról, mintegy 23 milliárd dollárért.
Vállalat A szakértő szerint hosszú távú tervezés szükséges a kkv-k számára
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:53
Az elmúlt évek nehézségei után 2024-ben a gazdasági mutatók ismét javulást mutatnak, azonban az EU-ban már érezhető a forrásszűkülés, kevesebb lesz a vissza nem térítendő támogatás. A finanszírozási környezet változása mellett az ESG-követelmények is egyre szigorúbbak a vállalkozások számára. Mindezek következtében a kkv-k számára a hosszú távú tervezés egy különösen kiemelt feladat.
Vállalat Hitelezési lendület: mire számíthatnak a vállalkozások 2024-ben?
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:34
2023-ban a gazdasági környezet, különösen a kamatok alakulása jelentősen hatott a hitelezési struktúrára. A vállalati hitelezés lendülete mérséklődött, sok cég az államilag támogatott hitel- és garanciaprogramokhoz fordult. Idén úgy tűnik, hogy a vállalati hitelpiac élénkülhet, bár a kkv-szektorban továbbra is nagy az érdeklődés a támogatási programok iránt – hangzott el a Garantiqa támogatásával elindult Cégkassza Podcast első adásában.
Vállalat Eldőlt: egy kolozsvári banké lesz az OTP Románia
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:16
Jóváhagyta a bukaresti versenyhivatal az OTP Románia felvásárlását - írja az economedia.ro az intézmény közleménye alapján.
Vállalat Vajon mikor derül ki, Rogán Antal kire bízza a kórházi patikák kiszervezését?
Kormos Olga | 2024. július 15. 11:45
Annak árnyékában pillantottunk rá a legnagyobb patikaláncok tavalyi évére, hogy a kormány bármikor bejelentheti a kórházi gyógyszertárak kiszervezésére létrehozott projekttársaság megalakulását. A szakma értetlenül áll a változtatás előtt, de közben a patikák most sem panaszkodhatnak az elmúlt évükre. 
Vállalat Nagyot tervez a Mol Tiszaújvárosban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 12:06
A Mol a Lummus Technologyval együtt tervez kémiai újrahasznosító üzemet létrehozni a városban.
Vállalat Nagy Márton nagyot álmodott, de Bécs közbeszólt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:03
A nemzetgazdasági miniszter erőteljesen fejleszteni akarja a ferihegyi repülőteret és az odavezető infrastruktúrát, de a budapesti légikikötő teljesítménye nagyon messze van az utolérni kívánt bécsi repülőtértől. A különbség csak kicsit csökkenhet, mert az osztrákok is fejlesztenek ezerrel.
Vállalat A republikánusok aggódnak a Microsoft emirátusi befektetése miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:15
Az amerikai cég 1,5 milliárd dollárt fektet be a G42 mesterséges intelligencia cégbe, érzékeny technológiát adva át a Kínával jó kapcsolatot ápoló vállalatnak?
Vállalat Nagy bejelentés: bevásárolta magát a Waberer’s egy biztosítóba
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:56
A lépésről a vállalat közleményt adott ki.
Vállalat A 4iG felvásárlási étvágya szinte csillapíthatatlan
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 10:28
Az Antenna Hungária leányvállalaton keresztül 55 ezer előfizetővel bővül a 4iG csoport a magyar PR-Telekom felvásárlásával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG