4p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mivel a támadók egyre kifinomultabb technikákat használnak a hozzáférések megszerzésére és a rendszeren keresztül való laterális mozgáshoz, az IT felelősök számára egyre fontosabbá válik. Egy friss felmérés most arra volt kíváncsi, hogy IT döntéshozók hogyan értékelik a biztonsági rendszerüket, mennyire tartanak egy esetleges adatsértéstől.

A Sophos felmérése szerint Magyarországon a többségnél (64 százalék) nincs, míg az Egyesült Királyságban pont fordított a helyzet, ott a cégek 81 százaléknál van ilyen szakértő, Franciaországban ez az arány 78 százalék. Németország itt is inkább hozzánk hasonló helyzetben van; csupán 33 százalék alkalmaz erre szakasodott szakértőt.

Mi a legnagyobb hiányosság az IT biztonság rendszerében?

Meglepő módon jelentősek a földrajzi eltérések. Magyarországon az IT döntéshozók szerint az emberi mulasztás okozza a legtöbb problémát, közel 40 százalék válaszolta ezt. A hálózati biztonság hiányosságokat jelölte meg 22 százalék, míg a tűzfal biztonságot a megkérdezettek 15 százaléka.

Ezzel szemben az Egyesült Királyság adminjai szerint a tűzfal biztonság terén a legjelentősebbek a hiányosságok (37 százalék), Németországban – hozzánk hasonlóan - a legtöbben, 47 százalék az emberi hibát jelölte meg. A harmadik legnagyobb hiányosságként a hálózati biztonságot jelölték meg kicsivel 20 százalék felett az Egyesült Királyságban és Németországban is.

Mennyire bíztos abban, hogy adatsértés esetén, ki tudja deríteni a bűnözők bejutási pontját?

Magyarországon a megkérdezettek közel fele – 42 százalék - válaszolta azt, hogy egyaltalán nem lenne biztos benne, 39 százalék szerint elég nagy bizonyossággal ki tudná deríteni, míg csupán 19 százalék mondta teljesen biztosra.

Ezzel szemben az Egyesült Királyság cégei magabiztosabbnak tűnnek: a 62 százalékban meg vannak bizonyosodva róla, hogy igen. Németországban viszont – megint csak hozzánk hasonlóan - csak 24 százalék válaszolt úgy, hogy bíznak magukban, a 62 százalékos többség csak viszonylagosan magabiztos. Mindkét országban elényésző azok aránya, akik egyaltalán nem tudnák kideríteni (EK: 3 százalék, Németo: 14 százalék)

Rendelkezik a vállalata EDR rendszerrel?

Magyarország ezen a téren nagyon lemaradt a többiekhez képest, nálunk 40 százalék válaszolta azt, hogy nincs és nem is tervezi a jövőben sem. Csupán 16 százalék fontolgatja és alig 12 százalék rendelkezik EDR eszközzel, ami része a végpontvédelmi rendszernek, 15 százaléknak meg, mint különálló eszköz van meg.

Az Egyesült Királyságbéli informatikai döntéshozók majdnem felének (49 százalék) állnak rendelkezésére EDR eszközök az endpoint védelmük részeként. Franciaországban is ilyen a helyzet, ott az informatikai döntéshozók harmadánál (37 százalék) futnak EDR eszközök. Németország le van maradva, náluk 25 százalék ez az arány. Ezekhez az eredményekhez kapcsolódik, hogy a német piacon közel 40 százalék tervezi ilyen technológiák implementálását a közeljövőben, míg ez jóval alacsonyabb mértékű, 14 százalék az Egyesült Királyságban.

Mi az EDR – végpontvédelmi technológia elsődleges funkciója?

A nagy többség azonban megerősítette, az EDR egy fontos eszköze annak, hogy az IT biztonság átláthatósága és hatékonysága növekedjen. DE - az EDR eszköz elsődleges funkciója nincs egyértelműen tisztázva az egyes régiókban.

Magyarországon első helyen áll az észlelés és incidensjelentés 19 százalékkal, hasonló a helyzet az Egyesült Királyságban (27 százalék), Németországban ( 28 százalék) és Franciaországban (23 százalék) Ezt követi minden országban az a feltételezés, hogy az EDR fő célja a kártevők elleni védelem (18 százalék körül) és a sebezhetőségek menedzselése 16 százalék körül minden régióban.

A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Vegas.hu A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A Gránit Bank már Romániában is kínálja online számlanyitását
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 16:02
A bank mobilalkalmazása már három nyelven is elérhető.
Vállalat Az ember, akiért ezermilliárd forintot fizetett a Google
Litván Dániel | 2024. október 21. 11:28
Ki és miért ért meg 2,7 milliárd dollárt a Google-nek?
Vállalat Elárulta a Chanel a titkát: egyszerűbb, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2024. október 20. 14:29
Nem Arie Kopelman neve juthat elsőre az eszünkbe, ha meghalljuk a Chanel divatház nevét. Pedig legalább olyan fontos szerepe volt a cég felemelkedésében, mint Karl Lagerfeldnek. Új alapokra helyezte a Chanel marketingstratégiáját és tudta, hogyan szólítsa meg a fiatalokat. Arie Kopelman 86 évesen hunyt el manhattani otthonában.
Vállalat A Wizz Air újra megnyitja bázisát Kisinyovban, közvetlen járatokkal 16 célállomásra
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 16:54
A Wizz Air bejelentette, hogy megnyitja ideiglenes bázisát a moldovai Kisinyovban, és jövő télen 16 célállomásra kínál közvetlen járatokat, köztük nyolc új útvonalat.
Vállalat Részvény visszavásárlási programot indított a 4iG
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 17:54
Befektetési szolgáltatót bíztak meg a feladattal. 
Vállalat Már látszik, mit hozhat a klímaváltozás a magyar borászatoknak - így készül fel az Év Pincészete
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 11:18
A Gere-birtokot a család hetedik generációs tagjaként vezető Gere Andreával készített interjút laptársunk, a szintén a Klasszis Médiához tartozó Turizmus Online. 
Vállalat A Citigroup eredménye meglepte az elemzőket
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 16:16
A Citigroup a vártnál kisebb profitcsökkenést könyvelhetett el a harmadik negyedévben a befektetési banki tevékenység növekedésének köszönhetően.
Vállalat Ott lesz mindenki, aki számít az IT-ban? Nagyszabású esemény lesz Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 12:48
Kapcsolatépítésre és tudásmegosztásra is lehetőséget nyújt a Puzl CowOrKing novemberi, ingyenes rendezvénye.
Vállalat Új módszerekkel elemez az MBH Bank - újabb inflációs hullámra kell készülnünk?
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 12:14
Egyéves lett az MBH Befektetési Bank, a szakértők beszéltek arról is, mi várható a közeljövőben.
Vállalat Tudatos vállalatépítéssel kerülhető el a vállalkozói burnout
PR | 2024. október 14. 10:47
A vállalkozói burnout, vagyis a kiégés, gyakran kíséri a cégvezetők mindennapjait. Sok tulajdonos vállalkozó napi 12-14 órát dolgozik, és homályos elképzelései vannak arról, merre tart a cége, hol szeretne tartani néhány év múlva, és hogyan lehetne cégvezetőként elérni azt a nyugodtabb, kiszámíthatóbb életet, amiről sokan álmodnak. Pedig ez nem is olyan nehéz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG