Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kormány 33 milliárd forintot csoportosított át a büdzsében.

A kormány több jogcímen összesen közel 33 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el a költségvetésen belül, a pénzmozgás érinti a rendkívüli tartalékot és a már ezerszer megtépázott Gazdaságvédelmi Alapot - derül ki a tegnap este megjelent Magyar Közlönyből.

A Paksi Atomerőmű. (MTI / Sóki Tamás)A Paksi Atomerőmű. (MTI / Sóki Tamás)

Az átcsoportosítás nyertesei közé tartoznak a civil szervezetek (persze kérdés, hogy melyek, azok vélhetően nem, amelyek rajta vannak a Soros-listán), a katasztrófavédelem, a Magyarságkutató Intézet, "természetesen" egyes sportcélú (de nem konkretizált) sporttevékenységek. De kap pénzt beruházásra a Klebelsberg Központ, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő több mint 537 millió forinthoz jut ingatlanok vásárlására, a fővárosi fejlesztésekre pedig 1,709 milliárd forintot különít el a kormány (itt sem derül ki, pontosan milyen célra).

Érdemes néhány szót vesztegetni a vesztesekre is, tehát azokra az előirányzatokra, ahonnan elvonják a pénzt. Érdekes módon itt is megtaláljuk a sportfinanszírozást, igaz, ez már egy másik kalap, ahonnan pénzt mozgat át a kormány.

Nevesítve ugyan nincs a listában, de úgy néz ki, a Paksi Atomerőmű bővítése is a vesztesek közé tartozhat. A Gazdaságvédelmi Alapot érintő, 2,4 milliárd forintos átcsoportosítás (ezen kívül van még három jogcím, amelyek együttesen kiadják a 33 milliárd forintot) végrehajtásának egyik címzettje, felelőse ugyanis a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítésért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter (azaz Süli János), ám a kedvezményezettek közt nem találjuk Paksot. Igaz, a terület a Miniszterelnökség alá tartozik, utóbbi pedig 631 millió forinttal részesedik az átcsoportosításból. Ám ezt a pénz a Miniszterelnökség igazgatására szánja a kormány, tehát az ott dolgozók anyagi, és dologi helyzetének javítására.

Ugyanakkor az egyik forrás, ahonnan a pénz származik, a Közép-Duna menti térségfejlesztési feladatokra elkülönített keret. Innen egy mozdulattal kikapnak 631 millió forintot - mit ad Isten, pont annyit, amennyit az igazgatási költségekre terelnek át.

A 2021-es költségvetést fellapozva azt találjuk, hogy a Gazdaságvédelmi alap Közép-Duna menti térségfejlesztési feladatai alatt érti a kormány a Paks II. Atomerőmű Zrt. tőkeemelését, melyre idén eredetileg 115,9 millió forintot szántak. Vagyis egyre gyanúsabb, hogy a paksi beruházásból lecsípett pénzekkel töltik fel más kiadási tételek keretét. A beruházás továbbra is döcögősen halad, a járványhelyzet alatt van fontosabb dolga is a kormánynak. De az is üzenetértékű lenne, ha a paksiakat is odaértenék a Miniszterelnökség igazgatása alá, mert akkor a tényleges munkálatoktól elvont pénzt folyatnák át a fizetésekre.

Címkék: Vállalat Paks 2

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A Transcend is bekerült a magyar startup sikertörténetek közé!
Natív tartalom | 2021. május 13. 15:07
Az egyik legelső nemzetközi sikereket elérő magyar startup, az Organica Water spinoffjaként létrejött Transcend is a nagy előd nyomdokaiba lépett szoftverével. „Büszkeség számunkra, hogy nem csak a startup vezetői és teljes fejlesztői csapatában vannak jelen magyarok, hanem a befektetők körében is” – mondta el Sohajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítója. A budapesti székhelyű kockázatitőkealap-befektető már magvető fázistól kezdve támogatta a startup útját. Ennek eredménye a napokban zárult nemzetközi növekedési tőkebevonás, amely végül tízmillió dollárosra duzzadt.
Vállalat Közel 12 milliárdot bukhatnak az állam egykori bankjának hitelezői
Csabai Károly | 2021. május 12. 05:07
A Széchenyi Kereskedelmi Bankról van szó, amelybe 2013 nyarán szállt be kisebbségi tulajdonosként a Nemzetgazdasági Minisztérium - a hitelintézet azonban 2014 végén bedőlt, 2015 nyarától pedig felszámolás alatt áll. A felszámoló értékesítette a Széchenyi Bank teljes vagyonát, és jelenleg az eljárás technikai zárását készíti elő, majd összeállítja, és a Törvényszékre benyújtja a felszámolási zárómérleget – derült ki lapunk megkeresésére. Azt azonban, hogy a bank egykori vezetői ellen indított büntetőügyek mikor fejeződnek be, még megjósolni sem lehet.
Vállalat Koronavírus-vakcina: a Richter nem fog részt venni a gyártásban és a fejlesztésben
Király Béla | 2021. május 10. 11:21
Hétfőn ismertette az első negyedéves számait a Richter Gedeon Nyrt., amelynek forgalma és nyeresége is némileg elmaradt az egy évvel korábbitól. A vállalat menedzsmentje ennek ellenére éves szinten továbbra is bővülést vár. Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón a koronavírus-vakcináról is szót ejtett Orbán Gábor vezérigazgató.
Vállalat Mészáros Lőrinc egri hotelje több állami pénzt kapott, mint Eger városa
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:34
Nagyságrendekkel több pénzzel segítették meg az egri szállodát, mint az önkormányzatot.
Vállalat Vajna Tímea öröksége 5 milliárdos veszteséget termelt
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 07:52
Távol került örökségétől Vajna Tímea.
Vállalat 130 milliós veszteséget termelt a DVSC az NBII-ben
Székely Sarolta | 2021. május 9. 17:56
Nemcsak a koronavírus-járvány és a miatta felborult mindennapok miatt volt eseménydús éve a debreceni focicsapatnak. Az NBI-ből történő kiesés a csapat mögött álló társaság gazdálkodásán is meglátszódott - persze, ebben az esetben nem lehet teljesen elkülöníteni, a számokra milyen mértékig hatott a COVID és milyen mértékig az NBII-es szereplés. 
Vállalat Hosszas huzavona után lett vége a kétes ingatlanhiteleket nyújtott cégnek
Csabai Károly | 2021. május 9. 12:21
A Magyar Ingatlanhitel Zrt.-vel szemben még a 2000-es évek elején merült fel a gyanú, eleve azért adott lakáshiteleket, hogy aztán megszerezhesse az adósok ingatlanait. Többszöri bírságolás után a felügyelet 2014 októberében vonta vissza a pénzügyi vállalkozás engedélyét, s kezdeményezte a felszámolását. Ez zárult le a napokban, amelyet követően a cégbíróság törölte a társaságot. 
Vállalat 30 milliárdos támogatást ad a kormány a versenyképesség-növelésére
MTI | 2021. május 9. 10:16
A versenyképesség növelésére irányuló újabb támogatási programot indít a kormány 30 milliárd forint értékben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán vasárnap.
Vállalat Pénzre váltanák a követőiket, de a netes gyűlölködésből nem kérnek a futballklubok
Marosi Gergely | 2021. május 8. 12:21
Futballklubok, játékosok és szervezetek sora sötétítette el közösségimédia-csatornáit május 1. és 4. között, ezzel tiltakozva a gyűlölködő, illetve rasszista kommentáradat, valamint a különféle platformok szerintük nem megfelelő moderálása miatt. Gesztusnak látványos volt, de ha az összes üzleti és kommunikációs érv a közösségimédiás-jelenlét növelése mellett szól, kivonulni aligha lehet, a teljes megrendszabályozás meg szélmalomharcnak tűnik.
Vállalat Valakik nagyot kaszálnak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak felújításán
Vég Márton | 2021. május 7. 15:55
Több évtizedes építőipari tapasztalattal rendelkező cégek dolgoznak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak kicsinosításán, de a Hunguest Hotels a konkrét neveket nem hozza nyilvánosságra, pedig a vissza nem térítendő állami milliárdokat is felhasználva dübörög a renoválás.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.