<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az év végével sem állnak meg a kiírt tenderek – most ezekre pályázhatnak a cégek a paksi erőmű bővítésének kapcsán. 

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac&Profit oldalán jelent meg. 

Az orosz fővállalkozó ASZE cégcsoport Paks II beruházásért felelős magyarországi fiókirodája jelenleg kettő, a bővítéssel kapcsolatos munkára várja a cégek jelentkezését, azután, hogy legutoljára már egyebek mellett a majdani nukleáris sziget alaplemezének elkészítéséhez is kerestek csővezetéket.

(Fotó: Paks2.hu)
(Fotó: Paks2.hu)

December 21-ig jelentkezhetnek a cégek arra a tenderre, amelynek keretében egy 300 főt ellátni képes étkezdét, valamint három, egyenként 500 főt befogadni képes egészségügyi és kényelmi épületet kell felhúznia a nyertes cégeknek, természetesen saját maguknak biztosítva az építkezéshez szükséges eszközöket is. A kiírás értéke legfeljebb 8 586 697 euró (3,044 milliárd forint), ezzel azonban így is az eddigi beszerzési körök egyik legdrágábbikjának számít.

Szintén eddig a dátumig várják az érdeklődőket azon a tenderen, amelynek nyertese az építési és szerelési komplexumban berendezési munkálatokat végző vállalkozók számára kell, hogy biztosítson egy terhelésálló felületet. A szerződés maximális értéke 414 719 euró (147,06 millió forint).

A tervek szerint

Mostanában több hír is érkezett a paksi bővítésről, hiszen Orbán Viktor még december elején találkozott Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával, ekkor Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének beszámolója szerint áttekintették a közeljövő főbb feladatait. Ezek sorában kiemelkedően fontosak az építkezés első földmunkái - a résfalazás, a talajszilárdítás és a munkagödör kialakítása -, amelyek várhatóan 2021 első felében kezdődhetnek el.

A tárgyaláson emellett egyetértettek abban is, hogy az elmúlt egy évben számos fontos lépés történt a két új atomerőművi blokk előkészítésében, mivel júniusban benyújtották a nukleáris létesítési engedély iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz, illetve novemberben megérkezett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal úgynevezett villamos létesítési engedélye. A beszámolóból kiderült, hogy 2021 őszére várható az OAH által kiadott nukleáris létesítési engedély megszerzése; ennek birtokában indulhatnak el az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái.

A gödör engedélyét már nagyon várják

Még mindig nem érkezett meg az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) a Paks II-es gödörásáshoz szükséges első engedélykérelem sem – írta korábbi cikkében a Piac&Profit. 

Az élet nem állt meg

Az idei évet alapjaiban meghatározó világjárvány ellenére sem csendesedett el a Paks II beruházás, nemrég a mostani kiíráshoz hasonlóan felvonulási épületek (mechanikai és erőátviteli főmérnöki központ, valamint egy szállítási egység) építéséhez kerestek jelentkezőket, míg korábban a minden induló építkezés esetében kötelező lőszermentesítésre, valamint a mindennapi munkához szükséges járművek biztosítására írtak ki tendert.

Az ASZE egyébként viszonylagos rendszerességgel korábban is többször pályáztatott, vásároltak már mágnestáblákat is, de például különböző biztonsági szolgáltatásokra, és munkagépes tehermozgatásrafelhőalapú szolgáltatások biztosításárabiztonsági és kamerarendszer beszerzésére,valamint irodai eszközökre is írtak ki hasonló beszerzéseket.

Címkék: Vállalat Paks 2
A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Jön a Tesla második európai gyára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:45
Spanyolország Valencia tartományában fogják felépíteni. 
Vállalat Hoppá, gyerekekről tárolt adatokat a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 19:31
6,9 milliárdos büntetést kapott a Microsoft, mert gyerekekről gyűjtött adatot. 
Vállalat A magyar-módit terjeszti az Aldi a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 17:29
A brit kormány árplafont fontolgat néhány alapvető élelmiszerre, ennek elkerülése érdekében a boltláncok változatos ötletekkel próbálják csökkenteni költségeiket. Az Aldi például visszaveszi a világítást minden szupermarketjében, hogy pénzt takarítson meg.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Vállalat Mire elég a toplistákon látható sokmilliárdos árbevétel-növekedés?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 11:33
Az éves beszámolók közzétételével megjelennek a különféle toplisták, amelyek a kiskereskedelmi láncokat árbevételük alapján rangsorolják. A toplisták így azonban csak azt mutatják meg, hogy a vásárlók mennyi pénzt hagytak a pénztáraknál. Semmi derül ki azonban a láncok nyereségességéről vagy hatékonyságáról. Az élelmiszerinfláció okairól meg ennél is kevesebb.
Vállalat A Balkánon (is) hasít a 4iG
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 20:28
A Vodafone Magyarország sikeres akvizíciója és az albán leányvállalatok összeolvadása határozta meg a vállalat első negyedévét. A nettó árbevétel 87,4 százaléka a telekommunikációs, míg 12,6 százaléka az informatikai divízió tevékenységéből származott.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG